Кестени???

  • 6 732
  • 21
Здравейте, кулинарки!

Сега е сезонът на кестените и понеже много ги обичам, бих искала да ви питам някои неща:
1. Колко време ги варите? Не съм сигурна дали ги варя колкото трябва - никой не ме е учил и няма и кой да питам - гледам да не са хрупкави и до там, а може би си има някакъв пиниз, който не знам.
2. Как ги правите печени? Аз един път се пробвах на фурна, но станаха някак сухи... Не че не си ги изядох, ама... Confused
3. По какъв друг начин ги приготвяте?

Чакам да споделите опит!
Виж целия пост
# 1
Един път съм опитвала да правя и щич не станаха хубави. А пък имам спомен във Франция съм яла, бяха невероятно вкусни, едни сочни, сладки, дали са били друг сорт Thinking
Виж целия пост
# 2
Ако правя у дома - ги  варя. Но точно колко ще те узлъжа. Веднъж се пробвах и в микровълновата, но беше пълне крах. Обикновено ги консумираме осолени. Бях решила да пробвам варени и след това заляти с карамелизирана захар. Може и да стане вкусно Simple Smile
Иначе печени съм си купувала и ми харесват. Има един батко на 5те кюшета в Сф, който продава всякакви чудесийки. Пече ги в момента, пред теб.
Виж целия пост
# 3
Варя ги някъде към 1 ч. в тенджера под налягане. Печени ги правя като ги надупчвам един по един с вилица и ги пека в тавичка във фурмата стават перфектни!!!Приятен апетит и по малко червейчета на всички .
Виж целия пост
# 4
А като се варят, направо с черупката ли или се почиства преди това?
Аз май съм яла само печени, ама като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!
Виж целия пост
# 5
А като се варят, направо с черупката ли или се почиства преди това?
Аз май съм яла само печени, ама като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!

Варят се така както ги купуваш /АКО ИСКАШ МОЖЕ ДА ГИ ИЗМИЕШ Wink/.Именно затова съм писала за надупчването на кестените иначе много гърмят във фурната
Виж целия пост
# 6
Аз се влюбих в кестените преди мнооого години. Бях невръстна ученичка, а срещу даскалото едно джудже имаше магазинче и в "менюто" се предлагаха варени кестени. Бяха - да си изядеш пръстите.
Сега се опитвам понякога да си варя сама кестените и преди три дни достигнах кулинарен връх - сварих ги до запичане. После едва си измих тенджерето под налягане.  Sunglasses
Виж целия пост
# 7
на мен са ми вкусни само печени.но е голяма играчка,защото ги цепя на кръст, за да не гърмят
Виж целия пост
# 8
Аз снощи варих и станаха супер - около 1ч и нещо в обикновена тенджера, като ги бях цепнала предварително. Иначе много обичам и печени, но колкото пъти съм пробвала във фурната- пълен провал- твърди като камъчета Rolling Eyes, а пък ги цепвам newsm78
Виж целия пост
# 9
Аз много ги обичам, но все ме е страх от червейчета , които  понякога ги има  пхх  Sick.
Иначе , мерси че ме посетихте , тия дни ще купя  и ще си хапна Simple Smile
Виж целия пост
# 10
DolceVita,

А като ги цепнеш при варенето не ти ли стават воднисти? Случвало ми се е, ако има кестен с пукната черупка после да е един такъв блудкав на вкус, поради влязлата вода.
Виж целия пост
# 11
Снощи сварих:) Станаха сравнително бързо, като мъж ми предварително ги цепна!
Обаче, станаха наистина малко воднисти и доста хлебни. Освен това може би ги преварих, защото се ронеха доста и беленето беше кошмар. Кажете има ли някакъв пиниз за по-лесно и бързо белене в последствие.
Преди само печени сме ги правили и наистина голяма част от тях стават твърди като камък, но останалата част вкусна. Засега май печени по-вкусни стават, но може би съм прекалила с варенето.
Виж целия пост
# 12
DolceVita,

А като ги цепнеш при варенето не ти ли стават воднисти? Случвало ми се е, ако има кестен с пукната черупка после да е един такъв блудкав на вкус, поради влязлата вода.
Да, наистина трябжа мъничко да се цепват , да не се отворят напълно при варенето иначе стават малко воднисти
Виж целия пост
# 13
И аз много обичам кестени и много често правя,особено когато навън е студено и е готино да се пече нещо във фурната.За печене ги цепя,за варене - никога,варя си ги цели и несцепени - но трудничко се белят.
Иначе ето още начини как да се приготвят с инструкции за варенето,печенето,глазирането и т.н.:
http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=41
Виж целия пост
# 14
като тръгнат да гърмят във фурната, чак се плаша:) МНого ги обичам!

Ми то и аз много ги обичам и преди малко гръмнаха два във фурната и после още един като ги извадих,
та сега цялата кухня е покрита с фин кестенов прашец Sick....
Отщя ми се да ям Crossing Arms....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия