няколко въпроси покрай захранването

  • 495
  • 10
Здравейте мами.Моля помогнете ми по няколко питанки.Доста се ровя из библиотеката и в темите,но накрая се обърках съвсем. newsm78
     Ние се захранваме и заместваме от два месеца на обяд с домашно пюре и следобед с каша и плодове.
      Искам да  правя и кашите вкъщи и затова купих елда и просо.Измих елдата и я изсуших във фурната но не можах да я смеля на блендера  които хваля като блендер унищожител.Дали нещо обърках?Какво мога да направя?
      Също се чудя мога ли да въведа вече домат.Предполагам варен при другите зеленчуци.
       И голямата ми питанка е какво да правя със закуската?Според педиатърката ми- 6-ти месец-попара със сирене,сухари,захар и вода.Аз още не съм въвела глутен.Кога да го въвеждам този хляб?Захар и сол- да не се чува.А за сиренето незнам може ли да се изкисне толкова,че да няма сол при положения,че е зряло със сол и нали се дава след 8 месец?
        Да не забравя да кажа, че нашата дъщеричка е ужасно лакома.Това беше една от причините да я захраня по-рано(на 4м и 20д).Сега пие пи 200гр кърма(цедена)3 пъти на ден и яде по 200гр пюре на обяд, но не отказва и повече,но аз се притеснявам да не е много.
        Благодаря ви newsm20Без вас съм загубена
   
Виж целия пост
# 1
Не знам защо не ти се е получило с елдата. Тя е по принцип по-твърда, но аз с кафемелачка съм я мляла.
Доматът съдържа хистамин, така че ако детето има някаква фамилна обремененост, може би е добре да го отложиш за след 8-ми месец.
За закуска - всякакви каши - елда, просо, амарант. Елдата можеш и първо да я вариш, после да я пасираш - вариш, докато се разпукат зрънцата, после задушаваш свалена от огъня още 20-ина минути (можеш да увиеш тенджерката с кърпа/одеало), и пасираш.
Също можеш да даваш попара с ръжен сухар - те могат да съдържат малки следи от глутен обаче, така че прецени.
Сиренето, ако е добре изкиснато, се обезсолява достатъчно, само зависи кога искаш да въведеш крави продукти - пак зависи дали детето има някаква фамилна обремененост с алергии.
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти бу.Веднага ще пробвам да надвия тази елда.
Виж целия пост
# 3
Аз елдата първо я варя, после пасирам. Не ми се рискува унищожаването на кухненския робот. Дори докато я отцеждам повечето люспи се отделят - нали са леки. Всъщност, ако трябва да съм честна, елдата не беше харесана, така че добавям по шепичка в зеленчуците, докато ги варя, и дори в плодовото пюре. Плодовите се очертава да не ги харесва, но зеленчуковото го омита. Аз рискувах първо с козе сирене - онзи ден - и се появи обрив.  ooooh! Но малката е предразположена - аз съм с астма, така че прецени според вас. Доматите вече са ми съмнителни, мина им сезона, така че аз лично ще чакам до другото лято - няма нищо толкова ценно в тях в края на октомври. Захар и сол ще дам след годинката, дори ако мога, още ще задържа.
Виж целия пост
# 4
Ани ти като слагаш елдата при зеленчуците преди това пак ли миеш и сушиш или само миеш.А със домата и сиренето ще чакам до осми месец можеби.Моя брат е със сериозни алергии, все пак е близък роднина що се касае за обремененост,нали?А какво да правя с просото, и то ли трудно се смила.
Също ако купя фини овесени ядки направо да ги меля ли?
Виж целия пост
# 5
Елдата я правя така: мия я, изсушавам я на фурна (малко потъмня - може и да съм я попрепекла) и в кафемелачката. Става на прах. После я варя за около 3-4 минути, да се сгусти. Охлаждам и слагам плодовете.
Може би при теб не е изсъхнала достатъчно в печката?!
Просото и кафявия ориз по същия начин.
Царевичната каша я правя от цар. брашно, затова по-дълго го варя.

Виж за овесените ядки и аз не мога да уцеля технологията, ако някой знае да помага.

За сиренето - аз обожавам сирене. След няколко дни го почваме, към 7 навършени. Нямаме семейни алергии Simple Smile

Бу, какво е амарант и откъде мога да го купя?
Виж целия пост
# 6
Просото го меля в кафемелачката заедно с малко ленено семе (вместо да прибавям масло към кашата,по-полезно е).Просото не съм го препичала - изобщо всичките видове зърна си ги ползвам сурови и само ги меля в кафемелачка преди приготвяне,не цялото количество,а само колкото ми трябва за една порция - примерно 1ч.л.После смесвам със студена вода и варя докато стане на каша.
Фините овесени ядки нищо не им правя предварително - слагам 2-3 лъжички от тях в купичка,заливам с вряла вода да ги покрие и покривам за няколко минути с капаче да се задушат - няма нужда от нищо повече,стават си на каша и са меки (но това само за фините се отнася - защото си купих смес от 4 вида ядки и с тях не става така,стоят твърдички дори когато ги варя).
Виж целия пост
# 7
Амарант
Виж целия пост
# 8
Направих елдата варена и пасирана и добавих ябалка.Стана вкусно.
Сега се чудя колко гъста да й я дам и в какво количество.По принцип яде зеленчуковото пюре доста гъсто и по 200гр.А кашата?Сега е гъста колкото пюре.
Виж целия пост
# 9
Ани ти като слагаш елдата при зеленчуците преди това пак ли миеш и сушиш или само миеш.А със домата и сиренето ще чакам до осми месец можеби.Моя брат е със сериозни алергии, все пак е близък роднина що се касае за обремененост,нали?А какво да правя с просото, и то ли трудно се смила.
Също ако купя фини овесени ядки направо да ги меля ли?
Само мия.
Виж целия пост
# 10
Първият път когато дадох елда беше измита,изсушена и смляна в кафемелачка, след това сварена,сега вече мисля да пробвам да я сваря както си е на цели зрънца.
Просото само го почистих от боклуците,измих и сварих с малко вода, когадо е добре сварено то става доста мекичко и при нас се прие добре,но ти може би ще трябва да го понамачкаш малко преди да го дадеш,защото сте все още малки.
Финни овесени ядки дадох преди месец- смлени в кафемелачка,но на едро,а не на брашно.След като се сварят за 30 сек. те стават като кашичка- приеха се доста добре.
Успех!  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия