"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 507
  • 146
# 60
Източник: http://sgotvi.com/view/410/%CF%FA%EB%ED%E5%ED%E8_%E4%EE%EC%E0%F2 … %FF%E9%F6%E0.html

Пълнени домати с яйца


Необходими продукти:
4 домата
4 яйца
50 гр. масло
150 гр. маслини
150 гр. кашкавал
Черен пипер
Сол
Олио
Магданоз

Начин на приготвяне:
Измиват се доматите, отрязват се капачетата и се издълбават.
Маслините се обезкостяват, смесват се с издълбаната част от доматите, прибавя се ситно нарязан магданоза и всичко се запържва за минути в малко мазнина. Сваля се от огъня и се овкусява със сол.
Намазнява се тавичка и в нея се редят издълбаните домати. Във всеки домат се слага по една бучка масло, разпределя се запържената смес и се чуква по едно яйце.
Доматите се пекат за около 20 минути.
Когато са готови се изваждат и се поръсват с настърган кашкавал и черен пипер.

Забележка: За да е съвсем ситемно яденето е добре плънката да се задуши с 1-2 лъжици мазнина и малко вода в тефлонов тиган-а не да се пържи Peace
Виж целия пост
# 61
Източник: http://sgotvi.com/view/529/%cf%fa%eb%ed%e5%ed_%eb%f3%ea.html

Пълнен лук


Необходими продукти:
5 големи гл. лук
300 гр. кайма
3 ч. доматен сок
1 ск. чесън
1 к.л. захар
Сол
Черен пипер
Магданоз
Дафинов лист
Олио

Начин на приготвяне:
Почистете главите лук и отрежете капачетата.
Загрейте вода на котлона и бланширайте лука за петнайсетина минути в нея.
Отцедете го и издълбайте вътрешноста внимателно.
Омесете каймата с подправките, като към нея прибавите и вътрешноста от лука - ситно нарязана, както и част от доматеният сок.
С получената плънка, напълнете главите лук и подредете в тавичка, в която предварително сте сложили олио.
В останалият доматен сок сложете лъжичка захар, сол на вкус и разбийте добре. Прибавете дафиновият лист, счуканата скилидка чесън и ситно скълцан магданоз. Сложете и 1 к.ч. вода и със соса полейте лука. Запечете във фурната за 20-30 минути.

Забележка: От рецептата е добре да пропуснете лъжичката захар която се добавя към доматения сос. Аз например вместо със захар убивам киселинността на домата с малка шипка сода (но съвсем малко сода...буквално прашинки)
Виж целия пост
# 62
Източник: http://sgotvi.com/view/456/%CC%EB%E5%F7%E5%ED_%EF%E0%F1%F2%E5%F2 … %E5%F0%EA%E8.html

Млечен пастет с яйца и пиперки


Необходими продукти:
1 к. кисело мляко
200 гр. сирене
4 пиперки
3 твърдо сварени яйца
1 вр. магданоз
Сол
Начин на приготвяне:
Натрушава се сиренето. Яйцата се настъргват на ренде, а чушките се нарязват на ситно. Всички продукти се смесват и се объркват с киселото мляко. Сместа се подправя със сол и се пасирва.
Пастета се поръсва със ситно нарязан магданоз и се разбърква.

Забележка: Тов е страхотно свежо пастетче, което за обяд в системата може да се намаже на сухари или ръжен хляб. А може да бъде и като гарнитура към печено месо с добавка на чаша айрян Peace
Виж целия пост
# 63
Мусака от прясно зеле

Продукти: 1 малка зелка, 3 средно големи картофа, 2 домата, 2 яйца, 1ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. галета(направете си сестемна галета като счукате един ръжен сухар), 3-4 с.л. мазнина, сол, половин връзка магданоз

Приготвяне:Зелето се нарязва и задушава с половината мазнина. Картофите се сваряват и нарязват на тънки филийки. В намаслена и поръсена с галета тавичка се редят последователно зеле, картофи, като най отгоре се завършва с нарязаните на филии домате. Върху доматите се поръсва галета и малко мазнина. Пече се, докто ястието леко засъхне, след което се залива с разбитите яйца и млякото

Източник: от една стара изрезка на вестник "Грация"
Виж целия пост
# 64
Вкусен "пастет от яйца"

Продукти:
4-5 твърдо сварени яйца, 200гр. твърдо сирене, сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:
Сварете яйцата и ги настържете на ситно ренде. Сиренето също се рендосва на ситно и се разбърква хубаво с яйцата. Посолява се със сол и черен пипер на вкус. По желаие може да се добавят 1-2 лъжици майонеза от купешката или да се направи ситемна майонеза от извара и малко гъсто кисело мляко.

Става за мазане на сухари. Като може да добавите малка кисела краставичка или маслини. Може и пресни домати към намазаните сухари Peace
Виж целия пост
# 65
Системки сега ще ви пусна рецепти, които са от книгата на Мириманова и които на ЛС ми прати една системка, която още не е писала при нас- beki8  bouquet


Предястие с месо

Heoбxoдuмu npoдyкmu:
500 г пuпepкu
100 г кpаставици
100 г варено свинско месо
100 г варено говеждо месо
100 г варено телешко месо
50 г сварен зелен грах (тук ще е системно и по-добре да има зелен боб)
2 сварени яйца
100 г зелена салата
60 г зелен лук
200 г кисело мляко
подправки на вкус

Месото и краставиците нарежете на малки кубчета, зелената салата - на тънки ленти, добавете нарязаните на ситно яйца и лук и охладения сварен грах зелен боб. Овкусете с киселото мляко и подправките и с получената смес напълнете пиперките. Отгоре можете да поръсите със ситно нарязани зелени подправки.
ВАРИАНТ: За тази рецепта е по-добре да използвате нucкoмаслено кисело мляко
Виж целия пост
# 66
Още рецепти от beki8  bouquet -които са от книгата с рецепти на Е.Мириманова!!!


Класическа салата "Винегрет"

Необходими продукти:
50г картофи
60г цвекло
30г моркови
30г кисели краставички
20г сварен зелен грах
5г растително масло
5мл двупроцентов разтвор на лимонена киселина
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете картофите, морковите и цвеклото. След като изстинат ги обелете, нарежете на кубчета, овкусете с растителното масло и добавете нарязаните на кубчета краставички и граха.
Овкусете винегрета със солта и лимонената киселина.

ВАРИАНТ: Ако вместо лимонена киселина добавите няколко с.л. оцет, салата ще стане по- пикантна. Не забравяйте, че във винегрета има картофи и не бива да го консумирате с месни или рибни ястия.


Салата от тиквички цуники със сушени сини сливи

Необходими продукти:
10 цукини (вид тиквички)
8 сушени сини сливи
1 с.л. растително масло
4 с.л. лимонов сок
1 с.л. мента
1 скилидка чесън
млян бял пипер
сол
2 стръкчета пресен магданоз или мента

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте тиквичките, нарежете ги на кръгчета, задушете ги на бавен огън до готовност и ги сложете в салатиера.
Измийте, подсушете и нарежете на ситно сините сливи. Смесете ги с лимоновия сок, ментата, солта, пипера и нарязания на ситни (или счукан) чесън.
Смесете топлите тиквички със сините сливи и оставете да изстинат 1 час на стайна температура.
Сервирайте с листенца от мента.


Виж целия пост
# 67
Още от beki8 и книгата на Мириманова Peace


Пикантна салата с яйца

Необходими продукти:
3 пиперки (зелена, червена и жълта)
1 глава кромид лук
100г сирене рокфор
8 варени яйца
1 лимон
1 с.л. растително масло
1 ч.л. семена от кимион
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе сос от сока на един лимон, растителното масло, смления пипер, солта и кимиона.
Яйцата и пиперките нарежете на дребни кубчета, лука накълцайте на ситно, смесете продуктите и залейте със соса. Намачкайте 100г рокфор и поръсете с него салатата.

ВАРИАНТ: За тази салата може да се използват и пъдпъдъчи яйца.


Салата с пиле и ананас

Необходими продукти:
160г сварено пилешко филе
160г зеле
160г ананас
1 с.л. оцет
1 ч.л. горчица
1 с.л. растително масло
сол
зелени подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете пилешкото филе на кубчета.
Накълцайте на ситно зелето и го намачкайте със сол. Нарежете ананаса на малки парченца, като предвидите няколко парченца за украса. Пригответе сос от оцета, горчицата, солта и растителното масло.
Разпределете продуктите на пластове във високи чаши. Полейте със соса и украсете със зелени подправки и ананас.

ВАРИАНТ: Можете да замените пилешкото филе с пуешко, а зелето със зелена салата.


Виж целия пост
# 68
Още от beki8-рецептите на Мириманова


Гъбена салата

Необходими продукти:
300г пресни гъби
3 домата
2 кочана зелена салата
250г варена царевица
2 пиперки
150г краставици
3 с.л. растително масло
30г горчица за соса
50мл трипроцентов оцет за соса
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистете и нарежете гъбите. Задушете ги на бавен огън за 8-10 минути. Оставете да изстинат.
Смесете гъбите, царевицата, нарязаните домати и краставици и ивиците чушки.
Пригответе сос винегрет, като смесите растителното масло, солта, горчицата и оцета. Овкусете салата с приготвения сос и поднесете веднага върху листа от зелена салата.

ВАРИАНТ: За приготвянето на нестандартен вариант на салата използвайте сурови печурки. В този случай препоръчвам да добавите няколко с.л. соев сос.


Салата от цвекло и моркови

Необходими продукти:
300г цвекло
20г моркови
20г кромид лук
1 с.л. растително масло
5 мл лимонов сок
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете цвеклото и го сложете за 15 минути в студена вода. След това го обелете и смелете с машинка за месо.
Накълцайте на дребно лука и морковите, запържете ги в растителната мазнина, докато омекнат, смелете с машинка за месо и ги добавете към цвеклото.
Посолете и добавете лимоновия сок. Оформете салатата на пирамида в голяма чиния.

ВАРИАНТ: За по- пикантен вкус може да се добави чесън.
Виж целия пост
# 69
Още от beki8-рецептите на Мириманова


Маринована риба

Необходими продукти:
1кг риба
220г моркови
35г корени от магданоз
150г кромид лук
150г доматено пюре
50мл рибен бульон
2 с.л. растително масло
150 мл трипроцентов оцет
15г захар
1 лимон
сол, черен пипер на зърна, дафинов лист,
карамфил, канела на вкус
зелени подправки на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изчистете рибата, обезкостете я и нарежете на филета. Можете да оставите кожата или да я отстраните. Приберете рибните филета в хладилника.
От костите сварете бульон и го прецедете.
Пригответе марината по следния начин. Обелете морковите и корените от магданоза, нарежете ги на тънки ивици или ги настържете на едро ренде. Изчистете лука и го нарежете на шайби. В тиган стоплете 1 ч.л. мазнина и запържете леко лука, като внимавате цветът му да не се промени. Добавете морковите и запържете още 5 минути до златисто оцветяване на лука, след това добавете доматеното пюре и запържете още няколко минути. Изсипете в сместа рибния бульон, оставете на огъня 10 минути и добавете оцета, солта, захарта и подправките. Задушете още 15 минути.
Овкусете със сол и пипер рибните филета и ги задушете във вода, като внимавате да не ги разварите.
Подредете горещата риба в плато, залейте я с топлата марината и оставете да изстине. Преди поднасяне украсете със зелените подправки и лимон.
ВАРИАНТ: За приготвянето на това ястие може да се използва бяла и червена риба в равни количества.


Тропическа салата

Необходими продукти:
200г пресен ананас
200г сварена царевица
400г пиле
300г краставици
120г пиперки
2 яйца
2 домата
2 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
2 с.л. кетчуп
маруля
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разрежете чушките на две по дължина, сложете ги за 5-10 минути в силно загрята фурна, за да може да обелите люспите им . След това ги нарежете.
Обелете краставиците, махнете семената и ги нарежете на кубчета. Поръсете с едра сол, за да си пуснат сока.
Ананаса нарежете на кубчета. Сварете яйцата твърдо. Пуснете доматите за няколко минути във вряща вода (бел. на beki8 - за по- лесно белене преди да ги потопите във врящата вода, цепнете с ножа едно "+" на дупето на домата), обелете ги и ги разрежете на четири.
Пригответе сос от зехтина, лимоновия сок, кетчупа, солта и пипера.
Внимателно объркайте нарязаните чушки, краставици и ананас. Добавете пилешкото месо и консервираната царевица и залейте със соса.
Покрийте дъното на салатиера с листа от маруля и върху тях сложете готовата салата. Отгоре украсете с резенчета твърдо сварени яйца и домати.
ВАРИАНТ: Вместо ананас може да се използват зелени ябълки.
Виж целия пост
# 70
Още от beki8-рецептите на Мириманова

Салата "Новогодишна екзотика"

Необходими продукти:
300г изчистени сварени скариди
2 мандарини
1 ч.ч. ориз
1-2 краставици
50г копър
кисело мляко
къри
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете ориза във вода с къри. Обелете мандарините и ги разделете на резенчета, отстранете ципите и нарежете. Нарежете на тънки ивици краставицата, накълцайте копъра.
В салатиера объркайте скаридите, ориза, мандарините, краставиците и копъра. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете киселото мляко.
ВАРИАНТ: Може да замените мандарините с портокал или грейпфрут.


Зеленчукова салата с пилешко месо

Необходими продукти:
300г сварено пилешко месо
100г карфиол
1/4 стрък целина
1/2 пиперка
2 моркова
50г (или 1 брой) червени репички
1 ч.ч. кисело мляко
сок от 1/2 лимон
млян черен пипер
сол
зелени подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете карфиола в подсолена вода и го отцедете в гевгир. Оставете да изстине и го накъсайте на цветчета.
Изчистете целината, сладката чушка и репичките и обелете моркова. Накълцайте зеленчуците на тънки ивици. Попарете целината и я оставете да изстине.
Обелете кожата на пилето. Обезкостете месото и го нарежете на хапки.
Смесете всички продукти и овкусете със солта, черния пипер и разбърканото с лимонов сок кисело мляко. Оставете 10 минути на хладно място. Сервирайте в салатиера като поръсите със зелена подправка.
ВАРИАНТ: Вместо цяло пиле може да се използва филе. То се приготвя и нарязва по- лесно.


Салата от зелен фасул

Необходими продукти:
1 домат
1 ч.ч. сварен зелен фасул
2 сварени картофа
1/2 ч.ч. маслини
1 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
10г ситно нарязан магданоз
10г ситно нарязан копър
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете домата на кубчета, добавете фасула и овкусете със зехтина, оцета, солта и пипера.
Сложете картофите в салатиера и ги поръсете с магданоза. Около тях подредете доматите с фасула и поръсете с копъра. Украсете салата с маслини.


Салата от морско зеле

Необходими продукти:
1 консерва морско зеле (ламинария)
200г рулца от раци
200г варена царевица
1 твърдо сварено яйце
100г кисело мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Отцедете морското зеле, нарежете на кубчета рулцата от раци и вареното яйце, объркайте добре, добавете царевицата и овкусете с киселото мляко на вкус.
ВАРИАНТ: Салатата може да се овкуси със смес от оцет и соев сос.
Виж целия пост
# 71
Още от beki8-рецептите на Мириманова


Салата с макарони и зеленчуци

Необходими продукти:
4 домата
1/2 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зелени подправки
250г макарони
50г кашкавал
млян черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Направете кръстообразен разрез в горната част на доматите, бланширайте ги, след което ги обелете и нарежете на ситно.
Сварете морковите в подсолена вода.
нарежете на ситно лука и чесъна и заедно със зелените подправки и ги задушете в сгорещена растителна мазнина. Добавете кубчетата домати и задушете 5-6 минути на слаб огън. Нарежете на дребно листата зелена салата. Половината от нарязаната салата смесете със соса. Посолете и овкусете с черен пипер.
Отцедете макароните в гевгир. Добавете соса, докато са още топли. Разпределете в чинии и поръсете с настърган кашкавал. Украсете отстрани с останалата част от зелената салата.
ЗАБЕЛЕЖКА: Тъй като в ястието има макарони, не се препоръчва консумацията му с месо или риба.


Пълнени домати с гуакамоле

Необходими продукти:
4 домата
4 авокадо
1 1/2 с.л. ситно нарязан лук
1 1/2 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
1 с.л. зехтин
1 ситно нарязана лютива чушка
1 ситно нарязана маруля
1 1/2 с.л. трипроцентов оцет
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете доматите, отрежете капачетата им и внимателно извадете част от вътрешността, така че зеленчуците да запазят формата си. Сложете доматите в сито с отрязаната част надолу, за да се отцедят. След това ги обърнете, намажете ги с малко оцет, посолете и овкусете с черен пипер.
Пригответе гуакамолето. За целта намачкайте добре обелените и изчистени от костилките плодове на авокадото и прибавете лука, черния пипер, чушката, кориандъра, малко зехтин и сол.
Напълнете доматите с приготвената смес, подредете в салатиера, чието дъно предварително е покрито с листа от маруля, сложете срязаните капачета, напръскайте със зехтин и оцет, посолете о овкусете с черен пипер. Сервирайте веднага.
ВАРИАНТ: Тази салата е много подходяща, ако искате да обядвате с безмесно ястие, защото авокадото засища много добре. Ястието може да бъде поднесено с гарнитура от ориз или елда.

Яйчена салата с гъби

Необходими продукти:
6 сварени яйца
2 зелени пиперки
1 червена пиперка
70г бланширани печурки
6 маслини без костилките
1 скилидка чесън
2 с.л. петпроцентов оцет
2 с.л. зехтин
черен пипер
лютив червен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на дребно яйцата, пиперките, гъбите и маслините и ги объркайте в купа. В отделен съд разбийте добре зехтина с чесъна, оцета, червения и черния пипер и солта. Изсипете соса на тънка струйка в салатата и внимателно разбъркайте.
Сложете салата в хладилник за 30 минути.
ВАРИАНТ: Ако обичате пикантни ястия, може да добавите в салата една люта чушка.
Виж целия пост
# 72
Още от beki8  bouquet-рецептите на Мириманова


ЛЕКА САЛАТА СЪС СИРЕНЕ

Необходими продукти:
100г холандско сирене
100г моркови
50г пиперки
100г ябълки
150 мл кефир (вид подквасено мляко, подобно на айрян)
10г магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настържете на едро ренде суровите моркови и холандското сирене. Добавете обелените, нарязани на филийки ябълки, ситно накълцаните пиперки и разбъркайте. Овкусете с кефира и поръсете със ситно нарязания магданоз.
ВАРИАНТ: Част от сиренето в салатата може да се замени с яйца.


ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ СЪС СЬОМГА

Необходими продукти:
3 големи домата
250г сьомга от консерва
листа салата
1/2 лимон
1 с.л. растително масло
2 ч.л. трипроцентов оцет
черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разрежете на четири измитите домати, махнете семената, полейте със смес от растителното масло, оцета пипер и сол.
Напълнете всяка четвъртинка домат с парченца риба.
Сервирайте готовото предястие върху листа от салата и украсете с резенчета лимон и зелена подправка.
ВАРИАНТ: За плънката може да използвате и нарязана на малки парченца слабо осолена сьомга.


ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С КАШКАВАЛ И ЧЕСЪН

Необходими продукти:
2-4 домата с еднаква големина
80г кашкавал или бяло саламурено сирене
листа салата
1 скилидка чесън
1 пиперка
магданоз
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте доматите, отрежете горната им част и издълбайте вътрешността. Настържете кашкавала на ренде, добавете накълцания чесън и нарязаната на ситно пиперка и разбъркайте. Част от настъргания кашкавал отделете за украса.
Посолете доматите отвътре и напълнете с приготвената плънка. В подходяща чиния сложете листата от зелена салата, а върху тях подредете доматите. Отгоре ги наръсете със ситни нарязан магданоз.
ВАРИАНТ: По същят начин може да се приготвят пълнени пиперки, предварително изчистени от семената.


ПИКАНТНА САЛАТА СЪС СВИНСКО МЕСО

Необходими продукти:
400г обезкостено крехко свинско месо
4 глави кромид лук
3 моркова
1 глава цвекло
10г люти червени чушки
1 ч.л. захар
1 с.л. трипроцентов оцет
2 с.л. зехтин
магданоз
копър
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на тънки ивици и задушете в малко подсолена вода. Нарежете лука на полумесеци и го запържете леко, като използвате само част от зехтина. Настържете на ренде морковите и цвеклото, наситнете лютата чушка и магданоза. Смесете всички продукти, овкусете със сол, оцет и зехтин и разбъркайте.
Изсипете готовата салата в салатиера и украсете с магданоз и копър.
Виж целия пост
# 73
Още от beki8 bouquet-рецептите на Мириманова


САЛАТА С МЕСО

Необходими продукти:
200г задушено говеждо без кости
1 маринована краставичка
50г бланширани гъби (лютива млечница)
1 домат
50г сос с хрян
магданоз
копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете месото на малки парчета и го сложете в чиния заедно с нарязаната на кръгчета краставичка, бланшираните гъби и нарязания домат.
Украсете с магданоз и копър.
Отделно в сосиера сервирайте соса с хряна
ВАРИАНТ: Вместо лютива млечница може да се използват бланширани печурки.


МАКАРОНЕНА САЛАТА ЗВЕЗДЕН ЧАС

Необходими продукти:
6 домата
400г сварени макарони "звездички"
1 морков
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
3 стръка зелен лук
За соса:
125г кисело мляко
3 с.л. сос Чили
1 с.л. лимонов сок
по 1/2 ч.л. чесън и лук на прах
1 ч.л. Чили
3 капки сос "Табаско"

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на средно големи кубчета доматите, чушката и кромида. Бланширайте моркова във вряща вода, отцедете и след като изстине го нарежете на колелца. Добавете го към зеленчуците и смесете с макароните.
Отделно пригответе сос от посочените продукти, овкусете с него салата и сервирайте веднага.
ВАРИАНТ: За тази салата може да се използва и друг вид макарони. Това е ястие, което трябва да се консумира самостоятелно и в никакъв случай с месо или роба.


ПРОЛЕТНА САЛАТА С МАКАРОНИ

Необходими продукти:
300г китайско зеле
70г макарони "миди"
40г зелен лук
1 ч.л. сусам
1 ч.л. растително масло
1/2 с.л. трипроцентов оцет
ситно нарязан магданоз
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете макароните в голямо количество подсолена вода, изсипете ги в гевгир. Докато са топли ги овкусете с растителното масло.
Нарежете зеления лук на тънки колелца, смесете го с листата на китайското зеле, нарязани на тънки ивици, добавете макароните и объркайте. Запечете сусама в сух тиган. разредете оцета с малко вода, добавете сол и разбъркайте. залейте салатата с приготвената смес и поръсете със сусама и нарязания на ситно магданоз.
ВАРИАНТ: Към салата може да се добавят бланширани гъби. В този случай е за предпочитане тя да се сервира като самостоятелно ястие.

Виж целия пост
# 74
СЛЕДВАТ СУПИ-обяд
Отново изпратени ми от beki8   bouquet


КРЕМ СУПА ОТ ФАСУЛ

Необходими продукти:
180г фасул
1 л вода
180г моркови
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
1/2 чушка Чили
1 л зеленчуков бульон
2 домата
2 стръка целина
1 с.л. кориандър
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете фасула в студена вода за една нощ, после излейте водата, а фасула изсипете в тенджера и отново залейте с вода. След като заври варете 10 минути. Намалете огъня, покрийте с капак и варете 2 часа до готовност.
Добавете нарязаните на ситно моркови, лук, чесън и Чили. Сипете бульона. след като заври, покрийте с капак и варете още 30 минути.
Извадете от тенджерата половината зеленчуци с малко бульон и разбийте с пасатор или в блендер.
Върнете пюрето в тенджерата, добавете доматите (обелени и нарязани) и целината. Задушавайте 10-15 минути, докато целината омекне. Ако е необходимо добавете малко вода или бульон.
Овкусете супата според предпочитанията си и добавете нарязания кориандър. излейте в супник и поръсете с кориандър.
СЪВЕТ: Не препоръчвам да се консумират бобови култури по- често от 3 пъти в седмицата. ако все пак не можете да се въздържите от ястията с грах и фасул, избягвайте да ги комбинирате с месо или риба.


БУЛЬОН ОТ ПРЕСЕН ГРАХ И АСПЕРЖИ

Необходими продукти:
400г пресен грах
800г аспержи
3 ч.л. брашно
1 ч.ч. мляко
2 жълтъка
1 с.л. растително масло
пресен копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете 400г пресен грах и го прецедете.
Бланширайте в солена вряща вода 800г нарязани на парченца аспержи и ги прецедете.
Смесете двата бульона, добавете 3 ч.л. брашно и оставете сместа да заври.
Бавно изсипете в бульона млякото, в което предварително сте разбили двата жълтъка, добавете растителното масло и оставете на котлона, като внимавате сместа да не заври.
Добавете накълцан копър. Сервирайте в големи чаши с дръжка.
ВАРИАНТ: За по- добър вкус поднесете бульона с тънки ръжени сухари.


ДОМАТЕНА СУПА С РАЗБИТИ ЯЙЦА

Необходими продукти:
3 големи домата
2 яйца
2 скилидки чесън
парченце корен от джинджифил
1 ч.л. растително масло
зелени подправки за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте добре доматите и ги нарежете на големи или средно големи парчета. Сгорещете в тиган растителното масло и прибавете нарязаните на ситно чесън и джинджифил. Добавете доматите и запържете, като непрекъснато разбърквате. Веднага след като доматите си пуснат сока, изсипете всички продукти от тигана в тенджера с вряща вода. варете 1-2 минути, посолете на вкус.
В отделен съд разбийте леко яйцата и ги изсипете в тенджерата. Варете още няколко минути. Вкусната супа е готова!
Супата може да се сервира в голям съд в средата на масата или в отделни купи. за украса използвайте листа от маруля, зелен лук или магданоз по избор.
ВАРИАНТ: Ако обичате пикантните супи, може да добавите няколко капки сос "Табаско".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия