"Системата минус 60"- рецепти

  • 261 381
  • 146
# 135
Здравейте момичета,

Днес се включих във вашата група Simple Smile и четейки рецептите реших да добавя една моя , мисля че ще е удачна дори и за вечеря.

Кюфтета от бяло месо

1 кг пилешко бяло месо
2 глави лук
1 по-голям морков
подправките са според вкуса на всеки, аз слагам кимион,черен пипер, сол
1 чаша бяло вино
2-3 с.л. олио (ако е за вечеря може да се пропуснат)

Месото се смила в кухненския робот с виното, малко вода и подправките. Морковът и лука също се смилат на ситно и се добавят към получената кайма . Трябва да се получи смес по - рядка от нормалната кайма за кюфтета. След това оставям каймата за 30 мин. и след това с помоща на лъжица оформям като шницели в тефлонов тиган и пека без мазнина.

Надявам се да ви харесат !  Simple Smile
Виж целия пост
# 136
Пълнени тиквички с праз, яйца и сирене
•   2 тиквички
•   1/2 стрък праз
•   120 г сирене
•   2 яйца
•   1 с.л.зехтин

Рецепта:

Тиквичките (2 бр) се измиват и разполовяват по дължина. Издълбават се, за да се получат лодки. Празът (1/2 стрък) се нарязва на колелца и се смесва с натрошеното сирене (120 г) и яйцата (2 бр).
С тази смес се пълнят тиквичките, поставят се в намазнена тавичка и се изпичат на фурна до златисто.

Време за приготвяне:
35 минути
Виж целия пост
# 137
Здравейте! Реших тук да напиша рецептата за Агнеси.
Продукти:
6 яйца /може и 4/
1ч.ч. масло /200гр./
2 ч.ч. пудра захар /400гр./
1 ч.ч. млени орехи /200гр./
1 ч.ч. брашно /200гр./
Приготвяне:
Маслото се разбива на пяна заедно с една чаша пудра захар. Към тази смес последователно се прибавят орехите, брашното и белтъците, разбити с малко захар на пяна.
Готовата смес се изсипва в широка, намазана с масло тавичка и се изпича добре в умерена  фурна /180 градуса/, предварително загрята до порозовяване.
Жълтъците се разбиват с една чаша пудра захар, така че да се получи гладка кашица.
Готовият блат се оставя да изстине около 10 мин. Намазва се равномерно с разбитите жълтъци. Оставя се във фурната на 50 градуса до изсъхване назаливката.
Оставя се на студено да престои 24 часа. След което се реже на правоъгълни парчета с големина по желание.
Да ви е сладко! И не забравяйте системки, този чуден сладкиш за нас е позволен само на закуска. Хубавото му е че ако го направите вечерта, не само вие, но и цялото ви семейство ще трябва да чака до сутринта Simple Smile
Виж целия пост
# 138
Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби

Продукти:

200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta Заместено с прясно мляко и лъжица майонеза.
3 яйца
зехтин
черен пипер
сол

Сварете ориза (съотношение 1:2 и 1/2).
Подгответе си продуктите. Измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани.
Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър.
Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда(кашкавал), 1 кафена чаена чаша сметана млякото и майонезата, 3 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.
Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица.
Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.

Източник: http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/04/blog-post_9.html

Да Ви е сладко. Simple Smile
Виж целия пост
# 139
Домашно крема сирене



Виж целия пост
# 140
Лапад(спанак) с ориз на фурна

В интернет попаднах на тази рецепта и смятам да си я приготвя за системна вечеря. Споделям е с вас.
Снимката и рецептата са от тук: http://www.supichka.com/2011/05/blog-post.html



Нужните продукти за лапад (спанак) с ориз:
1. 500 гр. лапад/спанак
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 кафена чаша кафяв (или бял) ориз
4. джоджен (по възможност пресен),  
5. 1 кафена лъжичка червен пипер

Необходимо време за приготвяне:
45 минути

Първата стъпка от рецептата за лапад с ориз е подготовката на ориза. Ако сте решили да ползвате кафяв ориз, трябва да знаете, че неговото приготвяне изисква подготовка. Необходимо е да го измиете и да го накиснете във вода за около час. Ако пък ползвате бял, кисненето във вода не е необходимо, само го измивате и е готов.

Почистените лук и лапад (спанак) се нарязват на дребно и се задушават в сгорещено олио за около 5 мин. След  това се добавя и оризът (предварително отцеден от водата) и се запържва за 2-3 мин.

Слагат се подправките, след което сместа се изсипва в тава и се добавя вода – 3 чаши, ако ползвате бял ориз и 4 чаши, ако ползвате кафяв. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато водата изври и оризът омекне. Ако оризът не е омекнал, а водата е вече извряла добавяте още малко вода.
Виж целия пост
# 141
Салата от леща

Продукти:
100 гр. леща
3-4 скилидки чесън
олио
сол
суха чубрица
черен пипер

Лещата се сварява и се оцежда от водата, разбърква се със всички подправки и стискания чесън. По желание може да добавите и сварен морков на кубчета.
Виж целия пост
# 142
Ястие с праз и пилешко месо

Продукти
370 г пилешко месо
190 стрък праз лук
190 г алабаш /не е задължително/
1 и 1/2 с.л. зехтин/олио
1 гл. лук
1 и 1/2 с.л. доматено пюре
400 мл. бульон
по желание чесън, магданоз, мащерка, черен пипер, сол

Приготвяне

Почистете зеленчуците измийте ги и ги нарежете. Нарежете пилешкото месо на парченца. Задушете лука, нарязаните праз и чесън, добавете доматеното пюре и алабаша. Леко запържете всичко, залейте с бульона и варете около 10 мин. Добавете нарязаното пилешко месо, солта черния пипер и мащерката. Варете, докато омекне. Добър апетит!
Виж целия пост
# 143
Ето  и няколко подходящи предложения за вечеря, събрани от dani1712:
- пържола/ кюфтета/ плескавица/ наденица на скара - (най-добре от смляно месо, а не купешка кайма) + чаша вино;
- пица с блат от кайма;
- таратор;
- салата от извара с печени чушки, копър и чесън;
- горната салата, но с бланширани на кубчета тиквички;
- шопска салата със сирене;
- пилешка супа (с настърган лук, морков  и тиквичка, но без картофи, фиде или ориз!);
- домати от консерва с малко лук и натрошено сирене;
- тиквички с ориз;
- спанак (лопуш, лапад) с ориз;
- домати с ориз.
Виж целия пост
# 144
gpym4e, изпревари ме  Hug
Повечето предложения ги има събрани в тази тема  Wink, но така е по-нагледно  Grinning

Ето още някои идеи за вечеря от мен
- постни лозови сарми
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BC%D0%BE%D0%BD
- прясно зеле с ориз ( или мързеливи зелеви сърми) -http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%B8%D0%B7
- коприва с ориз http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B2%D0%BA%D0%B8
- елда със зеленчуци http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%83%D1%86%D0%B8

Мириманова препоръчва изключително много желираните меса за вечеря. Добре е по-често да се поема колаген( което всъщност е желатина) за по-здрави кости и ставни връзки. Един от начините е чрез нашата добре позната пача, а ето и други
- желирано пилешко месо http://hranene.framar.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B5%D1%81%D0%BE
 - и още едно http://www.supichka.com/2015/01/zhelirano-predyastie-s-pileshko-meso.html
Виж целия пост
# 145
Темата е само за рецепти.
Ето и темата за обсъждане:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1017366.new
Виж целия пост
# 146
Постно гювече в микровълнова

Продукти:
1/2 глава лук
1 голям домат
1 прясна чушка
3-4 плочици сирене(колкото да се нареди един ред сирене на плочки плътно една до друга)
2 яйца
подправки на вкус-чубрица, дафинов лист, босилек, розмарин(каквото обичате)
1-2 с.л. олио,
сол-малко на вкус при зеленчуците

Режете домата, чушката и лука на кубчета. На дъното на гювечето се слага лука, чушката и половината от нарязания домат. Прибавя се част от олиото и малко сол(на вкус). Ако желаете сега сложете малко подправки. Разбърква се и върху зеленчуците се редят плочките сирене. Върху сиренето слагам останалия нарязан домат(понякога си дорязвам и още малко домат допълнително). Ръся с чубрица и малко олио. Слагам капака и пека 10 мин. на максимална степен. След това вадя и чуквам отгоре 2-те яйца едно до друго. Ръся щипка сол на яйцата и ги пробивам с вилицата леко жълтъка. Затварям и пека за още 2 мин. Ако искате може на яйцата да сложите и плочка кашкавал.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия