Петцветен борш

  • 999
  • 14
Петцветен борш

Продукти:
Телешко 400 гр
Бекон/пушено пилешко 150 гр
2-3 моркова
1 глава лук
1 жълта чушка
1 зелена чушка
1 по-едра или 2 по-малки глави червено цвекло
1/2 малка глава зеле
2-3 стръка целина
По желание - корени за супа

Приготовление:
Телешкото се нарязва на дребни късове и заедно с бекона/пушеното пилешко се вари с 1,5 л вода със сол. По желание се добавят корени за супа.
Цвеклото се обелва и настъргва на едри ивици, зелето също се настъргва/нарязва на ивици (като за салата). Морковите, лукът и чушките се нарязват на кубченца.
Към варящото се месо се добавят нарязаните моркови, лук и чушки.
Цвеклото и зелето се задушават с малко мазнина. Като се задушат, се добавят към борша. Подправя се по желание - черен пипер и др.
Всичко се вари до готовност на месото, към края се добавя нарязаната целина.

Боршът е петцветен с бяло (зеле, лук), жълто (чушка), червено (месо, цвекло, чушка), зелено (чушка, целина) и оранжево (моркови), макар че от цвеклото всичко се оцветява в розово...

Готовият борш се подправя със сметана при сервиране.
Виж целия пост
# 1
Бу този борш пробвала ли си го?
Питам те понеже наскоро правих борш по рецепта от тук с ч. цвекло и се оказа, че като смеся зеленчуците не могат да уврат с часове.
Виж целия пост
# 2
Пробвала съм - в момента го ям Simple Smile И преди съм правила. Непробвани рецепти не обичам да давам.
Цвеклото се задушава, като е настъргано всъщност му трябват минути броени, за да се сготви.
Задушавам първо него, след 2-3 минути и зелето добавям. В случая задуших с масло, иначе с всичко ще стане - зехтин, олио, мазнина от бекон...

Едно допълнение - който иска, за по-силен бульон може първо да свари кокали за супа, после в бульона - месото и така нататък.
Виж целия пост
# 3
Мерси.
Аз купувам нарязано цвекло задушено и овкусено. Проблема се оказа, че другите продукти (картофите, боба) не увряха сумати време.
Рецептата ти ми харесва и ще я пробвам. Такива продукти и без това не виждам в твоята рецепта.
Виж целия пост
# 4
морковите и цвеклото е добре заедно да ги слагаш като първи, и да поврят 15/20 мин ако са на кубчета, че най бавно се сваряват, и после действаш нататак , също ще стане  Wink
Борш ми е лИУбимото ядене  Mr. Green Heart Eyes
Виж целия пост
# 5
Ели, пробвай по моя начин и кажи после как е Wink
Виж целия пост
# 6
Ели, пробвай по моя начин и кажи после как е Wink
ок та
тъкмо днес купих зеле и червено цвекло за утре за пиле с зеле  Mr. Green ама сега и чушки ще излезем да купиме, и ще го пробваме утре  Laughing
.... но с пилешки бутчета  newsm78 че и беба да яде  Wink
но после ще е по оригинална рецепта на Бу Laughing
Виж целия пост
# 7
aз се отчитам
екстра стана борша  Laughing
точно по мой вкус  Wink само дето е с пилешко... не е по оригинал рецепта ... но следващия път с телешко  Wink
Мерси Бу  bouquet
Виж целия пост
# 8
а цвеклото като го варите не му ли изчезва цвета или аз взимам някакво фалшиво?
Виж целия пост
# 9
Само да вметна, че руснаците казват: Най вкусния борш е вчерашния. И си канят гостите - днес готвим борш, заповядайте ни утре на гости:)
Виж целия пост
# 10
Ето и от мен малко по темата!  Wink
С рецептите е малко като с вицовете - колкото домакини, толкова вариации!  Grinning

Украински борш

Има най-различни видове борш. Най-популярният е т.нар. украински. Това, което ви трябва за приготвянето му е:

500 гр. свински гърди
1 пакет червено цвекло (500 гр.)
половин зелка
1-2 моркова
1 глава лук
коренчета магданоз
4 картофа
2-3 с.л. доматено пюре
3-4 скилидки чесън
дафинов лист
1 ч.л. оцет
1 чаена лъжичка захар
сол на вкус
2 с.л. брашно
листа магданоз
1 ч.ч. течна или заквасена сметана

Цвеклото се запържва леко в мазнина заедно с доматеното пюре. Долива се малко бульон или вода, добавят се захарта и оцетът и се задушава до пълното омекване на цвеклото.
Месото се кипва във вода, маха се пяната и се вари докато месото е полу-готово. След това се добавят настърганото зеле, картофите, солта, лукът, дафиновият лист и се вари до пълното сваряване на месото. Добавят се запърженото брашно и пасираният чесън и се вари още 5 минути. Непосредствено преди сервиране се добавя по 1 с.л. сметана и нарязан магданоз във всяка порция.


В някои райони на Русия основно изискване към борша е да е с рубинов цвят. Той се приготвя така:
Ситно нарязан лук се запържва в мазнина, добавя се морковче, настъргано цвекло и 1 ч.л. оцет. Всичко се задушава около 15 мин., добавят се подправки (дафинов лист, магданоз, черен пипер) и се оставя на тих огън още 3-4мин. Тази смес се пасира.
Свински гърди се варят до полу-готовност, добавят се картофи, след 10 минути се слага и зеле, а след още 15 мин. предварително приготвените пасирани зеленчуци. 10-15 мин. след кипването на сместа се сваля от огъня. Сервира се със ситно нарязан пресен лук и пасиран чесън.

За да стане боршът още по-ароматен руснаците му слагат и кокали от печено пиле, които след приготвянето му изваждат.
Виж целия пост
# 11
ммммм темата започва много да ми харесва  Heart Eyes Laughing
между другото борша е украйнско ядене  Wink иман една приятелка украйнка която непрекъснато ми го казва щом стане дума за борш  Mr. Green еее аз й го връщам с шопската салата, та сме си квит  Wink Laughing
Виж целия пост
# 12
Ееее, аз чак сега загрях, че цвеклото може да се вземе готово настъргано (за салата, от Била например), вместо да се бели-стърже... Шоши, обезцветява се наистина, пуска си цвета, не ти е повредено цвеклото Wink
Ето ви колкото борш можете да понесете... http://www.gotovim.ru/recepts/soups/borch/
Виж целия пост
# 13
Ето ви колкото борш можете да понесете... http://www.gotovim.ru/recepts/soups/borch/
#Crazy Crazy Mr. Green Mr. Green Mr. Green ooooh! Whistling Mr. Green Mr. Green
еееее супер си  Wink Laughing
Виж целия пост
# 14
Ето и от мен малко по темата!  Wink
.... Най-популярният е т.нар. украински. ....
Аууу преди години (славните години) като бях на лагер в Украинската част на бившият тогава СССР ни тъпчеха всеки божи ден с такова чудо, но вътре винаги имаше и по едно плаващо яйце (яйца според мене чукнати във врящата смес без да се пипат - забулени ли иначе им викаха newsm78). Но от тогава съм го намразила и само от вида му ми се  Sick.
Предполагам, че ако си заджуркам няма да е така, ама нали има една психична бариера.
Сори за отклонението Бу Embarassed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия