ВАЖНО!!! ДОЗАТА Е е за ДВЕ ШУПЛИ / в тавички с диаметър 22 см/ ...ИЛИ В ЕДНА ГОЛЯМА , ОТ ТЕЗИ КВАДРАТНИТЕ ЧЕРНИТЕ ТАВИ, КОИТО СА КЪМ ФУРНАТА!
Предупреждавам, да не кажете после , че не съм...че Ако изсипите цялата смес в малка тава, има голям риск да ядете сурова в средата шупла!
Този път експриментирах на малки порции...но в големи тави, си е по хубаво. [/b]
Продукти:
1/2 кофичка кис/ пълномаслено/.. мл. тоест 250 мл + половин лъжичка сода и се добавя 100 мл вода
1 яйце
5-6 с. л. олио
брашно докато стане гъсто тесто като за кекс/ според баба е/ 9 с.л брашно с връх/ но аз слагам на око
щипка сол
ким на зрънца - по желание/ стават много вкусни с ким! /
Ако правите с нискомаслено мляко, тогава не слагайте вода.
за мазане- бучка масло
Пускате фурната да загрява..на 160 гр ...през това време...
Млекото се разбива със содата...добавя 100 мл вода и се рабърква . Сместа трябва да стане гъста като кефир, а не рядка като айрян. Ако млекото е рядко, шуплата ще остане сурова. Изсипвате в купа, и после прибавяте яйце и бъркате добре, прибавя се олиото ...добавяте брашно/ 9 с. л. с голям връх ако е нужно повече/ толкова, колкото тестото да стане гъсто като кекс, че и малко по гъсто да е...така че като вдигнете вилицата , да се рисуват фигури в тестото...
Намазвате кръгла тава с олио и посипвате с брашно, да не залепне. Изливате тестото... да не е дебело, а слой около 1 см ...понеже Шуплата леко се надува после.
Шуплата не трябва да е много дебела, че ще ви остане тестена вътре..нито пък много тънка..... тавички с диаметър 22 см. Накрая отгоре ръсите натрошено сирене и ким/ много вкусно с ким!!!Аз просто забравих да сложа /...Обикновено правя едната шупла с ким, а другата без....накрая слагате в средата да се пече.
Пече се докато стане златиста на цвят, тогава изваждате шуплата, намазвате я отгоре с масло...и я пъхате само за 1 минутка пак. После я изваждате и както си е така в тавата я покривате първо с вестник, после с кърпа, и така да престои 5-10 минутки. После я изваждате от тавата и тя е готова за сервиране
Няма да остане разочаровани ...Шуплата се е харесвала на всички...малки и големи! ! Чакам да споделяте резултати!
Приятен апетит!