25-та младежка бригада по магребско се подвизава!

  • 45 562
  • 743

 


добре дошли в магреба! веднага слагаме масата, а всеки да си избере според вкуса и авантюристи4ния си дух къде да го настаним! в дълбоката  пустиня или в хотел, където кадафи сигурно си пие кафенцето сутрин!
 
 
Нашите предишни каталози:
Виж целия пост
# 1
Марси-злато си   bouquet

Прекрасна темичка си ни направила -да ни е Късметлийска  bouquet


Думата "късмет" произлиза от арабски и означава предопределеното от съдбата, но днес носи една друга стойност.
Тя е способността на човек да привлече към себе си онези обстоятелства, които са най-благоприятни за развитието на живота му.  bouquet От енергийна гледна точка това е способността на човешката аура  да привлича позитивните емоции и ситуации.
Само с ведър тон и добри вести да е изпишем  Praynig тази темичка
Виж целия пост
# 2
Ади на новотоооооо.
Виж целия пост
# 3
Хайде и аз да се разпиша.
Марси,комплименти за новата тема!  bouquet
Проучих по твоя въпрос,ще ти се обадя утре да ти кажа.
Елипче Hug,лек път ви желая!Хубаво да си изкарате!
Пък снимки,ако има,ще се радвам да ги видим. Wink
Целувки на двамата сладури,пък те да нацелуват мама! Heart Eyes
София днес на прощъпулника хвана спринцовка. Simple Smile
Голям майтап беше.Беше интересно за всички.Тук няма такъв ритуал.
Вени,как си? ThinkingДано да си здрава вече! Praynig
Ако все още имаш болки,вземи сиОтипакс-капки.В него има лидокаин,който действа обезболяващо.
Преди да капнеш,загрей шишенцето с ръцете,и когато капваш,
задръж главата,наведена на страни,в зависимост от ухото,в което капеш,
за да може да проникне лекарството на вътре.4пъти по 4капки.
Дядо хаджия,много лаконично! Naughty
Пиши как мина рожд.ден на Жаси.  Wink
Белби,мерси за пожеланията! Hug
Тук при нас вече е потоп.Такъв дъжд се изсипа....! Shocked
Светкавици,гръмотевици,страхотия!
Ние бяхме при свеки,че утре заминават за Мека,ще правят хаж.
Едвам се прибрахме. Crazy
Хубава седмица на всички!  bouquet
Виж целия пост
# 4
...
Дядо хаджия,много лаконично! Naughty
Пиши как мина рожд.ден на Жаси.  Wink
...

Ами аз щото се върнах от тридневно посещение в Търново (резултатите във фейсбука, включително и това че от ядове и разправии ми порасна дълга сиво металикова коса - и нея я има там) та бях уморен и затова толкова лаконично нали.

Иначе имах си хас рожденния ден на зверчо да мине без купон. Резултатите също във фейса (майка и и е открила контролиран профил).
Виж целия пост
# 5
Марси, много хубава тема!   Hug  bouquet

Със закъснение Честит Рожден Ден на Рая! Да е много здрава, щастлива и усмихната!



Честити ходещи крачета на малката Софи! А на мама Честит безплатен фитнес! Hug



Далка, много гадна ситуация! Сигурно ти е трудно, но пък по важното е че детето е живо и здраво. Гледай това да те успокоява, а другото ще се нареди все някак. Аз бих поговорила с таткото спокойно и бих го помолила да няма притискане нито от негова, нито от твоя страна. Така детето ще разбере, че има право на избор, ще се успокои и ще реши, кое го прави по щастлив. Важно е да не му се натяква и да се изнервя повече. А относно училището… защо да се мести след като е в хубаво училище?  ConfusedКакви техникуми, това беше едно време. Аз нямам добро мнение за техникумите в последните години, но това мои наблюдения и в моя град. Насърчавай го да продължи в същото училище без да задължаваш, а само му показвай добрите страни. Дано всичко се нареди по начин по който детето ще се чувства щастливо! Praynig Praynig Praynig Ох, трудно е! Има и такава приказка „Малки деца, малки проблеми. Големи деца, големи проблеми”.

Бейче, твоя малечко оздравя ли?

Вени, това с отита е ужасно болезнено. Sad Аз миналата година от една настинка получих страшно възпаление в ухото.  Доктора ми каза, че тъпанчето е със седефен цвят, а моето беше тъмно червено. Изписа ми някакви капки и ми каза да слагам топли кърпи. Да ама не ми мина и отидох при друг лекар. Той като видя, какво ми е изписал колегата му щеше да припадне. Ефекта на тези капки бил същия, като все едно да мажеш с риванол дървен крак. #Cussing out #2gunfire Оправих се с антибиотик, но това защото много се забавих с лечението и се беше образувала гнойна торбичка. А как боли да ти я пукат, просто не е истина………. Вземай мерки навреме! Peace

 Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 6
МАРСЕЛИНКА Hug
Много красиво си аранжирала темичката, ама много бе newsm10
Да знаеш, днеска по обяда много съм говорила за тебе. Ако си кихала, аз съм била причината Laughing

На Рая на голяма патеричка

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!!!

ДИДОНЧЕ Hug
Честита ви краченцааааа newsm44  Хайде, чакамИ Ина ДоФтУркЪ да ни лИкУва тУка у фОрОмО, кЪт нИ можИм да мърдамИ, а само да щракамИ по клавиатуритИ Wink

Изито, върна ли се от Станбула?
Аз, пък хич не тръгнах уплашена, че ставало там атентати. Забравих да ви кажа, че  още първият ден даже се нахендрихме на същото място дето стана данданията. Чак като стигнахме там се усетих Laughing
Все ми се случва да пътувам след атентат натам, ама винаги. Кога ли ще изядем гьостерицата  newsm78 но вярвайте ми никога не съм тръгвала със страх. Каквото ми е писано, ще стане.
Виж целия пост
# 7
Рали,Делтичка, Hug Hug Hug
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!  bouquet
Делтичка,чул те Господ!Ще се радвам да стане лекар,
за да помага на хората.Какво по-благородно от това?! Heart Eyes
При нас нищо ново.София шета навсякъде.Бърка,рови,пипа. Crazy
Рали,права си за "безплатния фитнес",дано само да даде резултат! Wink
Елипче,пристигнахте ли?  bouquetКак ми се иска и аз да отскоча до Египет! Wink
Вени,как си? Simple SmileМина ли отита?
Дядо хаджи,голям пътешественик си! Simple Smile
Типичен представител на нашата зодия. Wink
Далка,Белби,Марси,дядо хаджи,къде се изгубихте? newsm78
Лека вечер от мен!  bouquet

Виж целия пост
# 8
Здравейте всички пишещи в тази хубава тема!

Идвам при вас с мир и въпросче,а именно: как се приготвя кус-кус Embarassed Няколко пъти си купих готов от Франция, много ми хареса и си купих и пакетчета,за да си го приготвям в къщи,но....Много разчитах,че интернет ще ми даде необходимата информация,обаче нещо не се справих.В квартала имаме магазин (мисля марокански,не съм сигурна newsm78),попитах собственика,той ми показа някаква специална тенджера Shocked
Тя от две части,горната с дупчици,а долу сякаш вода да ври,останах с впечатление,че се приготвя на пара,но огромна някаква ми се видя.Не е някакви сериозни пари,нещо от порядъка на 14 Е,но това е ясно,че ще го ям само аз в къщи и не я купих.Интересуваше ме и какви други неща се слагат,но испанския и на двама ни е толкова "добър",че в един момент стана ясно,че няма да се разберем.Постарах се да запомня какво имаше в готовия,който ядох- стафиди,червена чушка и другото не си спомням Embarassed Та моля за помощ от приятел- как без специалната тенджера да се справя и какви продукти да набавя,а също и процеса,времетраенето и всичко,което мислите,че би ме улеснило да си приготвя този така много харесван от мен "деликатес".

Много дълго стана,дано имате търпение да ме изчетете  bouquet

Благодаря предварително,ако някой реши да ми отговори Hug
Виж целия пост
# 9
зна4и кускусът е основно ястие, зелен4уците и месото са украсата му! имаме рецепта,ама къде я  постнах онзи ден ,4е някой питаше! кускус се готви на пара над соса с месото и зелен4уците, но си има тънкости на омесване на кускуса и готовността да не се слепва и да не е мокър!
Кус-кус по тунизийски
   
За Магреба,това е манджа,която в някои семейства се яде всеки ден.
Месо-агнешко,телешко или пиле,може и риба,а и постно става.
Една голяма глава лук,която се нарязва на по-едри парчета.
Запържва семесото,колкото да му изчезне кръвта.
Добавят се 2с.пълни лъжици доматено пюре и се  запържваш съвсем малко.
Долива се вода 4 пръста  под височината на тенджерата.
Сол на вкус,чер.пипер,червен пипер и кориандър, хариса, има една сборна подправка,рас ал ханут.
Ако е с телешко,ще ти трябва малко повече време,за да уври.
Кус-куса,предварително се смесва с малко мазнина,
да се умазни добре и после  се слага и малко вода,
напръсква се,за да се измокри,но не много.
Не трябва да е слепнат!Трябва да се отделят зрънцата едно от друго!
Поставя се в горната решетъчна тенджера,за да се готви на пара.
Когато месото е полуготово, се добавят зеленчуците.
Слагат се моркови-нарязани на едри парчета,ако не са толкова дълги на 2,
лук,нарязан на 2,картофи-цели, зеле,алабаш,бакла,придава страхотен вкус и
нахут,тиква или тиквички.Всичко трябва да е на едри парчета!
На среден огън да ври,като 1 или 2 пъти,кус-куса,се разбърква,за да не се слепи.
След,като всичко е готово ,в един голям съд се изсипва кус-куса и пак се разбърква,след,което се
сипва от салцата,но не всичката и започва да се смесва с кус-куса.Не трябва да е много мокър!!!
Ако го стане мокър го оставяш на страна,да поеме и чак после пак се бърка отново.
После във всяка чиния се слага кус-кус,месо,зеленчуци и пържени чушки.
Да ви е сладко!!!
рецептата ена дидона! аз коригирах, според това,как аз я готвя,дано не ми се разсърди!аз добавям нахута предварително сварен и стафиди ,ако го правя за гости!

tuku shto go mernah v stara tema!
Виж целия пост
# 10

зна4и кускусът е основно ястие, зелен4уците и месото са украсата му!


Благодаря много за обяснението и снимките   bouquet А само кус-кус,без месо,зеленчуци и специален съд може ли да стане? Това,което си бях купила беше без месо,само някакви зеленчуци на дребно нарязани вътре.Беше два вида- "Ориентал" и още един,забравих как се казваше Embarassed
Много ми е неудобно да превръщам темичката ви в кулинарна,затова не мисля да досаждам повече.Ще опитам да се справя с помощта на горната рецепта,като видоизменя малко.
 
marsy bouquet
Виж целия пост
# 11
няма проблем! то щом онова "нищо" ти е харесало , тогава ще си оближеш пръстите от истинския домашен кускус !направен от някоя местна  майсторка!за кускуса дребно нарязани зелен4уци няма и недей прави супа -няма да е  приятен ефекта! ако ти е италинаски кускусът, той е като пастата и само с "накисване и предпране "ставал ,казват мамите в бг!но поне си направи бульона като, както трябва и с голямо коли4ество зелен4уци, по богат е вкусът и се доближава до оригинала! а тенджерите са на два етажа, защото той се готви над бульона, поема и ароматите  и парата! има малки за 4 4овека , като обикновените тенджери, но етажна!а ти не слагай много за  2 4овека стигат 250 грама!
Виж целия пост
# 12
Ето този,който имам



На едната кутия отзад има и написана някаква рецепта,но пустият му френски ми е "тъмна Индия" Confused, иначе на картинките е означено да се залее с гореща вода,да се изчака 6 мин и... Мислех си,че не може да е толкова просто  newsm78
Виж целия пост
# 13
Кус кус може да варите и в обикновена пароварка (изпробвал съм го). Може и в приставка за варене на пара и или в подходящ гевгир и после в най-обикновена тенджера. В Магреба кус куса и таджина са им основните ястия и е нормално да си имат и съответните съдове, а в регионите пък където не е така се приспособяват наличните домакински съдове.
Виж целия пост
# 14
а в регионите пък където не е така се приспособяват наличните домакински съдове.

дядо хаджия ,това е просто неоценим съвет   bouquet
Вече знам точно какво ще използвам и го имам налично в кухнята дори  Wink
Още утре се захващам с опитите и ако успея да докарам вкус годен за ядене, ще се отбия,за да споделя с вас.
Живи и здраве да сте вие,семействата ви и хората,които обичате!

Благодаря ви от сърце!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия