Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 746 106
  • 6 427
# 3 435
И аз доста се чудя като прочета, че щом е от село, значи всичко е ок. Последно като исках да купя яйца от една селска къща, питах стопаните свободно ли отглеждат кокошките. Гледаха ме като гръмнати, казаха, че са отзад в двора в клетки. Сигурна съм, че и с ГМО фураж ги хранят. Та моите баба и дядо също купуваха ГМО фураж за няколкото им кокошчици. Също и химическа тор ползваха в градината, пръскаха овошките с химикали и т.н. А отглеждаха за семейството, не е като да са гонели количества и вид за продажба. Но хайде, да кажем, че тогава още не се разбираше до какво ще доведе това. Трудно е да се намери правилно отгледана храна.
Виж целия пост
# 3 436
И ги преглеждай редовно, ако има загнили, много бързо ще загният и останалите
Хубаво е да се почистват загнилите, но ябълката е единственият плод, който не се заразява от допира със загнили плодове, което значително улеснява съхранението.

Виж целия пост
# 3 437
Не си купувайте био лимони от Лидъл, дебела кора, много семки и малко сок. А кората - без аромат. Зеленяк! Затова са и намалени на 5 лв/кг
Виж целия пост
# 3 438
Със сигурност неса домашни, но в София по-домашни не мога да намеря. А и от тези с по 5 кокошки ме е страх. Кой ги контролира дали не са заразени?
Виж целия пост
# 3 439
С какво мислиш, че може да са заразени?
Виж целия пост
# 3 440
Салмонела например.
Виж целия пост
# 3 441
Салмонела има навсякъде, в морската вода примерно, както и се приема, че има върху всяко едно яйце, до обеззаразяването му. Останалото е въпрос на хигиена и обща култура.
Нашето семейство се зарази от салмонела без да е докосвало яйца.
Други зарази пренасят ли домашните яйца?

ПП Питам, защото съм  специалист (по неволя)  само по салмонела.
Виж целия пост
# 3 442
Имам колежка, която си купува домашни яйца от пазара,  баба ги продава. Тези яйца стоят през лятото на открито, наредени на сергията.  Тя обаче не се притеснява.
Това е още една причина да не си купувам яйца от хора, които не са контролирани от санитарните власти. Не знам по какъв начин ги съхраняват и колко време, кога са произведени и пр.

Аз яйцата ги измивам винаги преди употреба  с оцет и сода бикарбонат. Салмонелата е по черупката на яйцето.

Ползвали ли сте млечни продукти "Вършец"?

Виж целия пост
# 3 443
Салмонелата не е само по черупките. Преди няколко месеца изземваха яйца от търговската мрежа заради птичи грип. Яйцата е достатъчно да се съхраняват на хладно, може да не е хладилник, но на слънце и на открито хич не звучи добре. Естествено всеки знае себе си и си има своя преценка за нещата.
Виж целия пост
# 3 444
Ползвали ли сте млечни продукти "Вършец"?
До преди половин година купувах. Харесвах маслото, киселото и прясно мляко, изварата и козето сирене.
Виж целия пост
# 3 445
Салмонелата не е само по черупките. Преди няколко месеца изземваха яйца от търговската мрежа заради птичи грип. Яйцата е достатъчно да се съхраняват на хладно, може да не е хладилник, но на слънце и на открито хич не звучи добре. Естествено всеки знае себе си и си има своя преценка за нещата.
Да, така е. Малко повече инфо:
Цитат
Къде и как изглежда салмонелата в яйцето?

Обикновено се счита, че бактерията салмонела може да се открие в храносмилателната система на птиците. Всъщност бактериите живеят не само в храносмилателната система на птицата, но също в мускулната тъкан. Откриват се дори във вътрешността на яйцето – в жълтъка. По-рано се е смятало, че това се отнася само за патешките яйца, но ето че и при кокошите е така. Промяната в обичайния вид на жълтъка – белезникав филм върху ципата, означава веднага да го изхвърлите.

Кокошите яйца трябва да се измиват преди употреба поради високия риск от бактерии по черупката. Това няма да реши проблема, ако заразата е в жълтъка – там обаче трябва да се погрижим за термичната обработка

Затова избягвам всякакви сладкиши със сурови яйца...
Виж целия пост
# 3 446
Яйцате НЕ се съхраняват на студено.
Съхраняват се на хладно.
 Ако студени яйца се изкарат на стайна температура се покриват с конденз,  с което вече заразата отвън влиза навътре.
При селските яйца е много важно ДА НЕ СА ИЗМИТИ, това е изключително опасно.
Моята баба ги държеше в мазето, беше ми забранила да държа в хладилника. Чудя се откъде е знаела.

Вършец не са истински,  писала съм много.


Виж целия пост
# 3 447
Защо заразата да влиза в черупката при изкарване от хладилника?
В апартамент къде го това хладно освен в хладилник?
Как така е вредно да са измити?
Аз винаги ги мия преди употреба, но със сапун. Оцетът според мен разрушава част от черупката и така има по-голяма опасност бактерията да навлезе вътре.

Иначе това го знам, че е достатъчно да стоят на хладно. В Германия не ги държат в хладилната витрина по супермаркетите. Баба ми също ги държеше в нещо като мазе.

Виж целия пост
# 3 448
Ти вадиш и ползваш.
Но някоя баба да ми вади, носи, аз вече ги взимам заразени чрез конденза, който тя е направила.
Виж целия пост
# 3 449
ЗаСлон е права. Вредно е да са измити, защото се нарушава (забравих как точно се казва) защитният слой, който всъщност предпазва от навлизането на бактерията на салмонелата. Например пъдпъдъчите яйца имат специфичен защитен слой на черупката, което ги прави единствените яйца незаразяващи се със салмонела.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия