Купуване на ЧИСТА ХРАНА

  • 743 343
  • 6 408
# 3 645
Ами аз не виждам защо да са принципно замразени по това време на годината. Прасета се колят целогодишно, както и пилета (особено ако не точно пасищни, както подозирам). Сезонност в България има при кози и овце, които раждат от януари до март и съответно агнешко и ярешко прясно има април - май.
Виж целия пост
# 3 646
пресни пилета не знам да има през зимата някъде.
Виж целия пост
# 3 647
Танита, много полезно мнение, благодаря!

Аз направих голяма поръчка от Съни Фарм, записвам си впечатления поотделно от всеки продукт, следващия път ще поръчам от Амброзия и Ливади, за да сравня. Засега каквото сме сготвили от Съни Фарм ни е харесало , но понеже поръчахме повече неща, чак към края на седмицата ще пиша по-подробно. Надявам се да намеря "моята" ферма, от която спокойно и удобно да си пазарувам.
Виж целия пост
# 3 648
последно купувах масло и не ми хареса, според мен имаше някакви примеси. в кашкавала има калциев дихлорид. като цяло не мисля, че млекаря е за тази тема Wink
като им гледам продуктите, вкл. като външен вид и форма - като част от тях същите имаше в магазина на равно поле, само  с различен етикет.
Жалко, защото сиренето не се разпада при изкисване и на вкус много ми хареса.
Значи за пореден път се убеждавам колко е непоказателно това с вкуса и че трябва да се купуват само пакетирани храни. Там поне на етикета си пише всичко или поне повече отколкото при насипните.
Виж целия пост
# 3 649
Пилета, отглеждани тип промишлено има целогодишно.
Как работи - яйцата се люпят в инкубатор - принципно ОК.
Пиленцата се гледат в затворени отоплени помещения с различна плътност. В най-добрия случай по-свободно.
В масовия - по-нагъсто. Хранят се със смески.
Сега аз съм човек реалист и нямам против пилетата да ядат смески, стига тия смески да са предимно зърнена храна. Живеем в 21 век и търсенето не може да се задоволи само с пилета тип "както баба ги е гледала".
Обаче тук идва проблема - бройлерните пилета, особено отглеждани по-нагъсто не са устойчиви на заболявания и, за да не умират масово в смеските им се слагат и антибиотици за профилактика. Официално в БГ е забранено в тези смески да присъстват и разтежни хормони, неофициално не знаем какво се случва.
И когато купувам от ферма моите най-добри очаквания са следните:
- пиленцата да се отглеждат сравнително не на гъсто.
- смеските да нямат АБ
- лятото да ги пускат да кълват тревичка, червейчета и т.н.
Ако ги отгледжат така - пилетата ще растат по-бавно, и като ми дойде пиле 2 кила с тънки кости, значи много бързо е порастнало, и почвам да се чудя кой кого лъже и дали да не минавам отново на ДУКа.
Виж целия пост
# 3 650
да, аз имах предвид от свободните пилета Wink поне не съм срещала някой да предлага през зимата.
Виж целия пост
# 3 651
Съни Фарм нямат вече пилета, чакат се нови. Досега техните неща са най-добрите.
Виж целия пост
# 3 652
Да, но както писах - аз съм реалист и съм принципно ОК пилето да е гледано вътре - то пак може да е свободно, просто по-малко ще е кълвало тревица и червейчета, но ако не е блъскано с АБ и хормони - бива.
А с прасетата е още по-лесно. Те са ти живи във фермата и колиш по график, като си знаеш горе долу търсенето.

Ще ви следя по-редовно за мнения за други ферми.
Ще видя и Съни Фарм.

Има ли мнения за Bredas?

Виж целия пост
# 3 653
От Амброзия взимах пилешки костен бульон, който уж е приготвян много правилно, 3 дни варен и извличан колаген и минерали от костите. Обаче миришеше така ужасяващо, че трябваше да го изхвърля и приключих с поръчките.

Вече се чудя дали не е по-добре да купя замразено месо, отколкото охладено насипно от частни производители. Кой ги знае как са го съхранявали. 
Виж целия пост
# 3 654
Съни Фарм нямат вече пилета, чакат се нови. Досега техните неща са най-добрите.
Има си, но са замразени. Мен това не ме тревожи.

Като гледах снимките от Съни Фарм, пилетата са снимани навън, насред едни тучни поляни, обаче доста нагъсто. Смятам, че са ги снимали точно когато са ги извадили и 48 часа след снимката едва ли е имало и една тревичка останала в ограждението им. Може разбира се да ги местят периодично, но не се съмнявам, че и смески са им давали. И аз се надявам те да са от по-безобидните като състав зърнени смеси и без хормони и антибиотици. Или поне да са преустановили даването на хормони и антибиотици две-три седмици преди да клането на пилето, за да се е поизчистило малко.



Иначе ядохме от тяхното петле, месото не беше лошо и не миришеше на антибиотици, чуден бульон стана. Костен бульон си правя сама в тенджера под налягане, за мен не си струва да се поръчва от някъде. Пилешки кости чак 3 дни да се варят няма нужда, за телешките по е оправдано дългото варене, но аз пак варя около 24 часа, не повече.

Виж целия пост
# 3 655
Прясно-не купувам, ползвам животинска сметана вместо него.
 и кисело мляко почти не купувам...никой не яде.Ако все пак ми трябва, на Хармоника.
Заквасена сметана-на Хармоника и на Добротица, точно като едновремешната е.
Сирена-вносни, Бри, Камембер, синьо, Гауда, Чедър.
На хубаво бг сирене не мога да попадна и затова се отказах.По-добре да не ям, отколкото да ям боклук.
Масло-домашно, от смолянско.И яйца от там.
Виж целия пост
# 3 656
Макарон, откъде купуваш кокали за бульон?
Това са кокоши трактори и се местят, като изкълват тревата на мястото. Би трябвало да ги местят.
Виж целия пост
# 3 657
А някой има ли мнение за пилетата на "Пиле и половина"? Предлагат през ФБ страницата си. Чудя се дали да рискувам.

Голям проблем се оказва да си намериш качествено пилешко. Имам удобен магазин на Джиев, за чийто пилета срещам положителни отзиви, но аз не виждам голяма разлика с пилетата от магазинната мрежа. Дук също взимаме. Не съм фен на замразено месо, но може да поръчам от Сънифарм за проба.
Виж целия пост
# 3 658
Не купувам кокали отделно. Често пека пиле, което после обезкостявам на ръка. Правя това, защото си взимаме храна за офиса и ми е по-удобно да си го забождам от кутията и да е накъсано на парченца, за да не нося и нож, и защото искам да запазя кокалите за бульон. По същия начин процедирам и при свински и телешки кости. Сега от Съни Фарм съм си отделила костта от един свински джолан, от един бут на млечно телешко и от свински котлети, довечера ще заложа бульона и утре вечер трябва да е готов.

Когато събера кости от 2-3 пилета, слагам ги в тенджера под налягане с целина, лук, чесън, моркови, чушка и каквито още подправки бих искала да сложа в бульона, на вкус. Слагам сол и оцет - оцетът извлича колагена от костите - 2 чаени лъжички оцет на литър течност. Варя на ниско налягане за 3 часа. Прецеждам и насипвам в бутилки, в хладилника бульонът се желира толкова много, че няма изсипване от бутилката, трябва да постои малко на стайна температура. Ползвам го за основа за супи, както и за fast food за офиса - добавям му няколко лъжици семена чия и става чуден бърз обяд, който може да изпиеш със сламка и засища добре.

За добрия костен бульон е хубаво костите да са минали първо термична обработка, а не да са сурови. Купувала съм понякога само телешки кости от Лесидрен, специално за бульон, но дори тогава първо ги запичам леко. Вкусът става по-добър и наситен така.

Виж целия пост
# 3 659
Прясно-не купувам, ползвам животинска сметана вместо него.
 и кисело мляко почти не купувам...никой не яде.Ако все пак ми трябва, на Хармоника.
Заквасена сметана-на Хармоника и на Добротица, точно като едновремешната е.
Сирена-вносни, Бри, Камембер, синьо, Гауда, Чедър.
На хубаво бг сирене не мога да попадна и затова се отказах.По-добре да не ям, отколкото да ям боклук.
Масло-домашно, от смолянско.И яйца от там.

То пък вносните щото са мн качествени като не можете да си намерите хубаво Българско  може да си купувате мляко и да правите сирене в дом условия.Има хубави но са над 15лв  за кг.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия