Кисело зеле

  • 53 493
  • 102
 В момента имам засилен интерес в тази област - зелето  Laughing .
Правил съм и друг път , но ми се иска да прекоментираме , за да не пропусна нещо .

 зеле , кочан царевица , хрян , сол .... някои съм набавил други още не , зелето е вече е на лице .

Аз знам това : почиства се зелето от горните листа , премахва се кочана , ако ина нужда някои зелки се режат на две . Подреждат се в бидона , заливат се с вода ...
Така , тук има две тенденции в теорията  Wink  : в дупките където са били кочаните на зелето се сипва определено количество  сол и така се подреждат , а другата теза гласи , че солта се добавя накрая , като на 10л вода се слага от 200 до 300 грама морска сол .
После се претака  Wink .
А накрая се сервира на салатка с ракийка ... или пък наготвено на непостни  Mr. Green сърмички с червено на стайна температура  Wine Glass .
Виж целия пост
# 1
Добре, а прасето закла ли?
Виж целия пост
# 2
Тази година и аз сложих за първи път. Какво ще стане не знам....съвсем се обърках с количеството сол, което се слага....варира от 200 до 400гр. на 10л. вода. Та аз сложих 400  ooooh! и сега се чудя кога най-рано мога да разбера дали не съм го пресолила? И ако съм мога ли да го обезсолявам по някакъв начин? Като опитах солената вода не ми се стори прекалено солена  Rolling Eyes ама знам ли?!? По тази рецепта пише, че се слага натриев бензоат или калиев сорбат след като вкисне, вие слагали ли сте?
ramlim, аз залях зелето с водата, в която разтворих солта.
Виж целия пост
# 3
В нашият дом традиция е таткото да слага зелето.  Wink Това го знаят и всички съседи, които са го опитали.Той реди зелето и го залива с разтвор от морска сол и вода. Няколко дни по-късно слага и червената зелка, малко хрян... А претакането продължава около един месец всяка вечер. Ядем здраво и хрупкаво зеле с неповторим вкус!!! Да ни е жив и здрав!!! Peace
Виж целия пост
# 4
Добре, а прасето закла ли?

Не съм , но хич няма да се поколебая , ако ме наближи някое прасе  eat .

......Като опитах солената вода не ми се стори прекалено солена  Rolling Eyes ама знам ли?!? По тази рецепта пише, че се слага натриев бензоат или калиев сорбат след като вкисне, вие слагали ли сте?
ramlim, аз залях зелето с водата, в която разтворих солта.

Ами ако е много солена саламурата , сигурно би могла да се разреди с вода , ако е в начален стадий , т.е. първите дни , но ако на вкус е добре според мен няма смисъл .
Аз затова като сметна че ми трябват 2кг. сол , първо разтварям 1.5 кг примерно и след ден-два добавям останалото , освен ако не ми се стори прекалено солено .
За бензоата - гледам да избягвам прилагането му , но при нужда слагам , но в по-малка доза . Две години не съм правил зеле и не помня  newsm78 , май 1г. се слагаше на 10л. , или как беше  Thinking ?
Виж целия пост
# 5
като ударя педесетака и прежаля мазето, ще пробвам може би.
това за запис.
Виж целия пост
# 6
като ударя педесетака и прежаля мазето, ще пробвам може би.
това за запис.

Аз за пръв път правих зеле сам на 25  Whistling , пък и още не съм ударил 50-така , но съм фен на домашното .... особенно червено  Wink ,  но и на домашното зеле също ! Но бях се поразглезил 2-3 години и не бях правил .
Виж целия пост
# 7
Изгубил си... Wink
Виж целия пост
# 8
Аз само ям, не правя, но идеята за прасето ми допада мноооггооо!
Иначе както и да го направиш, ако ракията и червения пипер са достатъчни няма грешка cheers
Виж целия пост
# 9
Кочаните не е нужно да се махат, а само да се цепнат на кръст с ножа.
Хубаво е да стои на студен балкон, за да изкара по-дълго. Дори и да замръзне в много студени дни, нищо му няма.
Натриевият бензоат е консервант. Аз не бих слагал.
Червена зелка се слага за хубав цвят на сока.
Зелките се редят с кочаните нагоре.
Трябва хубаво да се затисне, за да не изплува.
Водата спада и трябва да се долее.
Виж целия пост
# 10
   Ахахахаха... че дойде ли време... в тая жега направо ще ароматизирате пространството наоколо до другата седмица...
  Тури и една глава червено цвекло, става много хубав на цвят сока и е вкусен.
Виж целия пост
# 11
Айде замириса на кисело зеле!!! Laughing
Тази дейност със слагането и претакането, жената се занимава от години.... като бях в казармата се отвратих от кисело зеле.... но пък си е мезе за ракийката.... само знам че жената му слага и червено цвекло.... Oбичам миризмата на зеле.... но ям само пържолите!!!! Mr. Green
Виж целия пост
# 12
Айде замириса на кисело зеле!!! Laughing
Тази дейност със слагането и претакането, жената се занимава от години.... като бях в казармата се отвратих от кисело зеле.... но пък си е мезе за ракийката.... само знам че жената му слага и червено цвекло.... Oбичам миризмата на зеле.... но ям само пържолите!!!! Mr. Green

Чудя се как да изработя моята , тя да се занимава , ама   gydi , не се получава  Mr. Green .
Да , вярно , по-добре е кочаните само да се цепват .
Мезе за ракията , печено , ама така хубаво запечено , не варено , на сърмички , обичам го всякак  Wink . Много ми пука кой влиза в мъзата и дали си е взел противогаз  Laughing .

Още не съм го направил , довечера ще е  !
Виж целия пост
# 13
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy
Виж целия пост
# 14
ramlim... най готиния момент е напролет.... един комшия си изсипа сока от зелето в канализацията... та си бехме пред евакуация целия вход!!! Joy

даммм при нас има 4-5 които правят зеле и поради горепосочените изпълнения питая не особено добри чувства към тях.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия