Каква е разликата?

  • 1 007
  • 8
Какава е разликата между амонячната сода и содата бикарбонат?
Виж целия пост
# 1
Ами в формулата - едното е Na CO3 - сода за хляб или натриев бикарбонт, а другото NH2 CO3 - амонячна сода или амониев бикарбонат (ако се не лъжа)
Моля химичките да ме извинят ако има грешка в амониевата половинка Wink
Виж целия пост
# 2
Мисля, че с амонячната сода сладкишите остават по-дълго време меки, докато от хлябмата се надуват. Но не съм сигурна дали е точно така newsm78
Виж целия пост
# 3
 newsm12 Нямам представа. Мисля, че бакпулвера се използва само в сладкиши, докато бикарбоната се използва и при питки. Ама едва ли това е разликата. Някой във една тема беше писал /съжалявам, но не си спомням коя мама беше/ , че си приготвя бакпулвера от малко бикарбонат и лимонтузо .......
Виж целия пост
# 4
Оооооооооо, май не съм допрочела нещо  Embarassed Embarassed Embarassed Извинявай! Сега ме затрудни още повече ;о)
Виж целия пост
# 5
Наистина разликата е в химичния състав. Иначе и двете са набухватели.
Амонячна сода се слага обикновено в тестото за бисквити и курабии. Содата за  хляб се прибавя към хлебно тесто(ако няма мая), кексово тесто и др.
Смес от сода за хляб и лимонена киселина се нарича бакпулвер.
Виж целия пост
# 6
По-добре е  на сладкиши да слагаш амонячна сода, защото хлебната сода се усеща понякога във вкуса на готовия сладкиш.
Виж целия пост
# 7
А според мене, най-добре е да се спазва точно рецептата - каквото пише там, това да се слага! Peace
Виж целия пост
# 8
По-добре е  на сладкиши да слагаш амонячна сода, защото хлебната сода се усеща понякога във вкуса на готовия сладкиш.
Усеща се защото не е била разтворена добре в киселото мляко
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия