Специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ) „Д-р Щерев” осигурява висококачествена здравна помощ и грижи в областта на гинекологията, акушерството и асистираните репродуктивни технологии (АРТ). Болницата притежава лиценз за осъществяване на лечебна дейност от Министерство на здравеопазването и удостоверение за извършване на дейности по асистирана репродукция от Изпълнителна агенция по трансплантация.

Още преди създаването на болницата доц. Атанас Щерев с част от сегашния екип на САГБАЛ „Д-р Щерев” полага основите по прилагането на съвременните методи за лечение на безплодието в България. С над 24 годишен опит в асистираната репродукция на своите специалисти, болницата е пионер в прилагането на АРТ в България.  
Понастоящем чрез своите висококвалифицирани лекари и ембриолози САГБАЛ „Д-р Щерев” предлага на пациентите си широк набор от съвременни асистирани репродуктивни технологии и методи като: вътрематочна инсеминация, IVF (ин витро оплождане), ICSI, TESE, PESA, PBMC, FISH, ко-култивиране, замразяване и криопрезервация на яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони и т.н.

Болницата разполага с модерна база и високотехнологично оборудване за извършване на АРТ процедури съобразно най-високите международни стандарти. При разрешаване на сложни казуси екипът на САГБАЛ „Д-р Щерев” провежда консултации със световно признати учени-партньори от водещи клиники по репродуктивно здраве във Великобритания, Белгия, Холандия, Израел, Гърция и Турция. Представители на АГ болница „Д-р Щерев” са членове и участват във важни комисии на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology – ESHRE – www.eshre.com).
От 2001 г. болницата участва в Европейския IVF мониторинг (European IVF monitoring (EIM) Program), представяйки информация за броя на извършените АРТ процедури и процентът на успеваемост. Всяка година АГ болница „Д-р Щерев” представя подробен отчет за дейността си и постигнатите резултатите пред държавните здравни институции и обществеността.

В областта на акушерството АГ болница „Д-р Щерев” предлага качественa лекарска грижа за проследяване на целия период на бременността, провеждане на съпътстващите медицински консултации и изследвания и извършване на самото раждане в най-модерни условия.
В болницата се извършва задълбочена пренатална диагностика, включваща при нужда фетална морфология, биохимичен скрининг, хориална биопсия, амниоцентеза, кръвни изследвания и изследвания на влагалищен секрет по време на бременност.
Както бе споменато, от декември 2006 г. към болницата е разкрито и родилно отделение. Понастоящем то се състои от предродилна зала, родилна зала, в която се водят нормални раждания, операционна зала за цезарови сечения, интензивен сектор за следродилни и следоперативни грижи, стационар за родилките с превъзходни условия за престой и възстановяване.

В областта на гинекологията в САГБАЛ „Д-р Щерев” се провеждат рутинни и профилактични гинекологични прегледи на девойки, жени в детеродна възраст, жени в менопауза и жени над 55-60 години. С най-модерна техника и методи на диагностициране се извършват всички видове съвременни гинекологични прегледи, изследвания и манипулации. Професионалният лекарски екип на болницата осъществява също така и специализирани гинекологични операции като абразио, кистектомия, аднесектомия, лапароскопия, лапарокистектомия, лапаромиомектомия, хистероскопия, хистеректомия, полипектомия, метропластика, пластика на маточни тръби, тъканно-деструктивна терапия и т.н. В сферата на дейност влизат също така и клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, учебна и научна дейност, обучение на студенти и специализанти и предлагане на възможности за продължаваща квалификация на лекари.

Днес, след повече от две десетилетия опит в ин витро оплождането и лечение на безплодието, екипът от лекари, ембриолози, акушерки продължава успешно да въвежда и прилага уникални и нови за България методи, които увеличават шанса жените и двойките, страдащи от стерилитет, да се сдобият със своя рожба.
Виж целия пост