Дайте вкусни и лесни рецепти за риба, МОЛЯ

  • 48 054
  • 24
След 2 дена имам имен ден, а съм много на Ви с рибата. Освен обикновена пържена, друга не мога. Шарана директно го изключвам, защото ми е омразен.

Та, моля, дайте някакви рецепти!
Виж целия пост
# 1
 Ами аз приготвям предимно морска риба(лаврак, ципура)
 Смесвам сок от лимон и зехтин, поставям всяка риба в ал. фолио, посолявам, заливам с тази смес, завивам фолиото и пека за около 20 мин. Така хем не си омирисваш цялата къща, хем става лека и вкусна рибата. Ако рибата е от някой по-сух вид, след като се опече поливам със същия сос.
Брей, то верно, че Никулден си дойде newsm78
Виж целия пост
# 2
Аз я приготвям в плик за печене. Обикновено взимам някакво филе - мерлуза, скумрия, бяла риба и др. Нареждам я в плика, поливам с олио, поръсвам с подправката за риба на Котани. Затварям и надупчвам плика. Всичко това в тавичка във фурната. Сама се пече и е много вкусна заради подправката. Успех! И не забравяй да надупчиш с игличка плика преди печенето.
Виж целия пост
# 3
наскоро открих невероятно лесна и вкусна рецепта за риба тон (филета, а не консерва). даже я пуснах тук, но е потънала в темите назад.
филетата се мариноват със соев сос, малко мед и нарязан чесън и се пекат.
честно, дори не мирише на риба по онзи "рибен начин", а консистенцията е като на червено месо.
филета със сигурност има в била, за други магазини не знам.
Виж целия пост
# 4
наскоро открих невероятно лесна и вкусна рецепта за риба тон (филета, а не консерва). даже я пуснах тук, но е потънала в темите назад.
филетата се мариноват със соев сос, малко мед и нарязан чесън и се пекат.
честно, дори не мирише на риба по онзи "рибен начин", а консистенцията е като на червено месо.
филета със сигурност има в била, за други магазини не знам.

Тъкмо отворих темата за да си напиша въпроса - как да сготвя риба, която да не мирише на риба и да има вкус на месо (мъжът ми ненавижда риба и всякакви опити да го "прилъжа" за каузата оставаха неуспешни) и си видях отговора. 10х Яни.

Обаче ще ползвам да задам друг въпрос - на коя риба й ходи да се готви върху морска сол и изобщо какви са тънкостите на въпросното готвене.
Виж целия пост
# 5
Аз за съжаление не мога да дам отговор на Тинкърбел, обаче на свой ред задавам и аз въпрос - така и така сме се заговорили за риба Wink Какъв сос е подходящ за риба на скара и за панирани рибни филета? Само да не е доматен.
Виж целия пост
# 6
Обаче ще ползвам да задам друг въпрос - на коя риба й ходи да се готви върху морска сол и изобщо какви са тънкостите на въпросното готвене.
Цитат


Хммм....правя само лакерда с морска сол, рецептата е много проста и става много вкусно, ако те интересува ще я пусна. Но това е един вид салата newsm78 не точно готвена риба.
Виж целия пост
# 7
Ще задам и аз един въпрос тук, за да не отварям нова тема:

Каква подправка използвате за риба -  печена, на скара, пържена. Аз използвам предимно девисил, но сигурно има и други...
Виж целия пост
# 8
За риба на фурна най-често слагам дафинов лист, чер пипер, лимон.
Пържена - само мариновам с лимонов сок.
На скара - пак марината - лимонов сок, бер пипер, може малко розмари. Най-добре се довери на готовите миксове - сега са много на пазара.
А що се отнася до видовете риба - с две ръце сам "за" пъстървата - страшна е, както и да се приготви.
Виж целия пост
# 9
аз използвам босилек и риган, а също и маслини. отделно зехтинът придава наситен аромат.

лимоновият сок е задължителен
Виж целия пост
# 10
Обаче ще ползвам да задам друг въпрос - на коя риба й ходи да се готви върху морска сол и изобщо какви са тънкостите на въпросното готвене.
Цитат


Хммм....правя само лакерда с морска сол, рецептата е много проста и става много вкусно, ако те интересува ще я пусна. Но това е един вид салата newsm78 не точно готвена риба.

Давай я!
Виж целия пост
# 11
Давай я!
Цитат


Понеже това е рецепта на една много добра приятелка от Созопол я кръщавам на нейно име Hug

Ето я Grinning

Лакерда "Ади"

Няколко скумрии - сурови( предварително почистени от вътрешностите и перките), се нарязват на кръгчета. В  една тавичка се слага  морска сол колкото да покрие дъното, нарежда се рибата отгоре (с месото към солта) и отново се покрива с морска сол (съвет: слагай морска сол само върху рибата не навсякаде) след което тавичката се прибира в хладилника или на хладно, като се оставя под лек наклон, за да може кръвта от рибата да се събере в долния й край.  Така рибата престоява около 12 часа, аз я правя вечерта и на сутринта я обработвам.
След като е престояла рибата в солта, се почиства и леко се измива, за да се отстрани хубаво солта както и се почиства от костите и кожата(ама как се изразих ooooh!). Получават се малки късчета риба, която много прилича на пушена. Месото се слага в един буркан или друг подходящ съд и се залива с зехтин или олио (количеството е сравнително малко) Така може да седи в хладилника като колкото по-дълго седи по-вкусна става. До тук с оригиналната рецепта Mr. Green......понеже рибата е много вкусна в къщи не се задържа повече от два дни, но след като е престояла в олиото около 12 часа аз я вадя, отцеждам мазнината и допълнително прибавям : пресен лук, лимонов сов, чер.пипер и много копър....става да си оближеш пръстите  Mr. Green


Един съвет от мен   chef опитай първо с една скумрия, така най добре ще можеш да прецениш как ти харесва най-много по-солена или не и да си прецениш за следващия път колко морска сол да използваш.И не замествай с други риби пак става, но не е толкова вкусно.

Дано да ти хареса, в къщи купон не минава без лакерда, защото толкова се харесва, че гостите си я търсят....

Пиши дали ти е харесала  Grinning
Виж целия пост
# 12
тъкмо мислех да пускам тема за рибата,но видях че са ме изпреварили Wink
Въпросът ми е как да приготвя филе от толстолоб,че досега не съм готвила такова?
Виж целия пост
# 13
Anim, ще пробвам, защото сигурно става много вкусно. По подобен начин правя скумрия. Рецептата я знам от баба. Скумрията се насолява с обикновена сол и престоява в хладилника 24 часа след това се изчиства, маха й се кожата и се реди в буркана като се редува ред риба, ред дафинов лист и черен пипер на зърна, накрая се зализа с олио.
И вкъщи не се задържа, но сега ще пробвам твоята рецепта!
Виж целия пост
# 14
А риба Тон обичаш ли? Ето една салата, която аз много обичам и е много лесна за приготвяне, но си е салатка, за основно не става.
1консерва риба тон
4-5 сварени картофа
150-200 гр.орехи /смлени или на дребно
1/2 пакет майонеза /обикновена/
лимонов сок, на вкус
Картофите се нарязват на кубчета, после изсипваш останалото.Бързо, лесно и вкусно!
*****
Момичета, страхотни рецепти сте дали, впечатлих се, ще ги пробвам  chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия