Шоколадов сладкиш с майонеза - 2

  • 81 886
  • 546
Tъй като първата тема отдавна прехвърли стотака, вече е време за продължението. Постарах се да събера някои полезни идеи за допълнение и украса на сладкиша - засега успях да прочета една част на темата. Като имам време, ще я прегледам отново до края и ще допълня с оше идеи. Междувременно, ако някой има препоръки за полезни допълнения към първия пост, да ми пише на лични.



Шоколадов сладкиш с майонеза

(рецептата за блата е адаптирана от Modern Retro Woman)

1 ч.ч. = 240 мл.

Нужните продукти са:

1ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

Някои интересни идеи за украса:



 
Цитат на: bliznacite2004
аз не съм мислила да го правя с бодлички, просто като мажех глазурата и като повдигах лъжицата, видях че се образуват такива бодлички и реших да направя цялата глазура така ....интересно ми се видя, а и малките се зарадваха , кръстиха сладкиша " таралежко "  Simple Smile

... и допълнения към основната рецепта:

Вместо вода сложих кока кола и от едната страна ...лют пипер, но не много и малко захаросани портокалови корички.

Аз пека сега една доза, разделена на две. Две торти за РД правя за днес, едната стана идеално, срязах блата на две (само на две, че е половин доза, иначе ще стане и на три) и го намазах с разбъркани 200гр заквасена сметана и 100гр разтопен млечен шоколад и стана перфектно.

Голяма кофичка заквасена сметана обърках с половин к. чаша пудра захар. Тук можеш да импровизираш за сладост. Може повече да се сложи, може да си е обикновена захар, както обичате. Разтворих половин пакет желатин и го обърках със сметаната. Според мен желатина ми беше малко, защото не стегна достатъчно, но пак беше добре. Пропуснах да кажа, че пекох сладкиша в тортена форма и го залях със сметаната преди да го извадя. После го сложих в хладилника за час или два май беше и чак тогава го извадих. На нас така ни хареса повече, защото с шоколада ни идва много сладко  Peace

Крема за сладкиша: 1 пакетче крема сирене, 1 голяма кофичка заквасена сметана (използвам Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер и 1 ч.ч. пудра захар (аз слагам 3/4 ч.ч.) - всичкото това се разбива с миксер до гладък крем.

Виж целия пост
# 1
Да не изпусна нещо.  Blush

Чудна тема, ХапкаHug
Виж целия пост
# 2
Невероятна е комбинацията от сладкиша, ягодов крем и бял шоколад.  Heart Eyes
От доста време не съм правила, защото се унищожава за часове...  Mr. Green
Виж целия пост
# 3
adoration_ , я обясни по-подробно за ягодовия крем и за бели шоколад... че сега е сезона на ягодите и подозирам, че ще е някоя фантазия. Най-добре със снимка, ако обичаш  Wink
Виж целия пост
# 4
Невероятна е комбинацията от сладкиша, ягодов крем и бял шоколад.  Heart Eyes

Боже, съвсем изригнахте!  smile3544 Heart Eyes
От мен ще направите кулинар!  Shocked
Виж целия пост
# 5
adoration_ , я обясни по-подробно за ягодовия крем и за бели шоколад... че сега е сезона на ягодите и подозирам, че ще е някоя фантазия. Най-добре със снимка, ако обичаш  Wink
За снимка ще трябва да се поразвихря в кухнята!  Mr. Green
Пробвала съм два варианта. И при двата пека сладкиша в по-малка форма, след като се охлади разрязвам на две, за да се получат два блата. Предварително си приготвям крем (в първия случай готов - http://www.oetker.bg/oetker_bg/html/default/debi-7xhhpy.bg.html; във втория - пълномаслена сметана с парченца замразени ягоди). Сглобявам импровизираната торта, поливам обилно с вече разтопения шоколад и поставям в хладилника.
Ние сме любители на комбинацията между плодове и шоколад и тези варианти ни устройват прекрасно. Simple Smile


Днес неочаквано се сдобих с голямо количество ягоди, може да помисля и за нов вариант...

Ииии...Сбогом чиста съвест...
Виж целия пост
# 6
Еха, новата тема изглежда много вкусна!  Crazy

sladka hapka    bouquet  Страхотно оформление! Всичко е систематизирано. Сега няма да се чудя къде пак забутах рецептата за крема на labrex.   Hug
Виж целия пост
# 7
Да се запиша и аз в новата тема   bouquet Сладкиша ми е от любимите  Heart Eyes
Виж целия пост
# 8
и аз да се запиша в един от любимите десерти  Grinning
Виж целия пост
# 9
  Това е един от малкото домашно приготвени десерти,който синът ми обича. Правя го като мъфини, с домашно приготвена майонеза с прясно мляко. Тази седмица се стягам пак да го направя.
Виж целия пост
# 10
Правя го честичко, засега само по оригиналната рецепта Flutter.Ще следя и за други идеи.
Виж целия пост
# 11
Записвам се,да не изтърва нещо за този прекрасен сладкиш.... Peace
Виж целия пост
# 12
Ммм варианта с ягодите ще бъде изпробван непременно  Wink
Виж целия пост
# 13
И аз тук Party, благодаря за хубавата рецепта
Виж целия пост
# 14
И аз да се запиша - добавям канела в блата, защото много обичам аромата й. Другите импровизации са били - разделен блат, между тях крем Оле ванилия без варене и полят с бял шоколад, наръсен с шарени пръчици за радост на детето Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия