Черни домати, лилави картофи и други екзотики

  • 11 720
  • 18
Здравейте, случайно попаднах на архивирана тема за черните домати (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=451949) и понеже не мога да пиша там, създавам нова тема.

Вторият пост на архивираната тема представлява копи/пейст на тази статия: http://hobi-semena.com/domati_statiq.html

В този сайт се продават семена на много зеленчуци. Собственикът е колекционер и черните домати, както и всичко останало не може да се намери на пазара. Някои сортове домати са от индианските времена, т.е. преди стотици години. Всички сортове са ДИРЕКТНИ, т.е. няма ГМО или хибридни сортове, независимо от причудливо изглеждащите видове. Аз си купих семена на домати вече втора година. Миналата година не се получи нищо, защото беше много дъждовно и удари силна градушка. Растенията почерняха, а доматите станаха много воднисти и бяха наранени. Но тази година е спорна. Реших да засея "черна слива" и "жълта Дуся". Много съм доволен. Жълтата Дуся има плътно месо и е малко по-водниста от розовите сортове, а черната слива има класически вкус за черен домат. Всъщност черния домат е според мен онзи междинен шоколадов цвят, който получава късния червен пипер, когато започне да променя зеления си цвят. Не 100% но сякаш има тази съставка. Типичния "черен" вкус е според мен по-силен някак си, по-ароматен. Не е по-добър за мен, но е интересен, както обича за много неща да казва авторът на сайта. Опитайте и няма да съжалявате. Любопитното е, че нито един от сортовете в този сайт не е вписан в сортовата листа на България, но много от тях са разпространени в Западна Европа и други континенти. Смятам да пробвам и други цветове главно за сосове. Зелените, оранжевите или белите домати според мен са много подходящи за това ... всички цветове ми се струват подходящи Simple Smile

Преди не много време бях чел, че учени най-после успяли да получат лилави картофи. Това е голяма глупост. Лилавото е много често срещан цвят при кореноплодните и лилавите картофи са доста стари сортове, На сайта има стари френски сортове. Не съм ги пробвал, но смятам да опитам.

Изключително съм доволен и от краставицата Суйо. Най-вкусната краставица, която съм ял, а освен това плододава до много късно през сезона.
Виж целия пост
# 1
Ето това са моите експерименти
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19302706
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19493004
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19591930
 Лилавите картофи ги сях миналата година, но толкова се разочаровах, че дори не съм ги снимала.Нищо особено на вкус, дребни като орехи и безформени.
Виж целия пост
# 2
Супер са. Дано да си доволна от доматките. А тези лимонено жълтите как са на вкус. Интересно ми е също и как са на вкус двуцветните.

А за картофите ... и аз мисля да пробвам. Не разбирам от картофи, но човекът предупреждава, че праща малки клубени и вероятно това има значение за първата реколта. Може би трябва да са по-големи, за да се получи размера.
Виж целия пост
# 3
Ето и малко от моите домати. Гледани са от родителите ми, защото аз и семейството ми сме в града. Отиваме само да хапнем, когато има какво Grinning, а и детето да се порадва на слънце и трева Simple Smile




Жълтата Дуся излезе много вкусен. Леко воднист, но не прекалено. Става идеално за салата. Заедно с черния сорт изглеждат много добре смесени с розови и червени. Ето го и жълтия на растението:



Това е нещо като рекорд. Близо два килограма. Според мен не е типично, защото на растението няма други домати освен 2-3 малки като слива доматчета към върха.




Следва япоснки сор краставица - Суйо. Не съм хапвал по-вкусна. Много е твърда на пипане. Хрупкава и крехка е обаче. Полвинката откъм върха се удебелява повечко. там е семето, но всички части са вкусни.



Виж целия пост
# 4
Какви са на вкус черните домати,з-то на цвят са много отблъскващи....На нашия пазар се появиха за кратко на някои сергий,но мисля,че нямаше особен интерес,а и бяха доста скъпи
Виж целия пост
# 5
По-силно ароматни. на мен специално този сорт много ми хареса. На живо са си ок. Просто са по-тъмни. Според мен поради силния си аромат, може много добре да се впишат като добавка към основните червени домати в буркан. Но и сурови, за мен цветът си е наред и не ми действа зле.

Ето извадка от статията, посочена в първия пост:

Черни (тъмни): Въпреки, че напълно черни домати няма, е прието тези, които очевидно са по-тъмни от обикновените червени, да се наричат черни. Броят на сортовете, които влизат в тази категория, е несравнимо по-малък от този на червените и дори на жълтите. Като цяло вкусът им се различава от този на червените... по-силен е.
Виж целия пост
# 6
И аз бях си купил черни от пазара. Доста скъпи са наистина. Тази голяма цена е нереална обаче. Това са си обикновени домати, независимо, че са с по-силен аромат ... Затова, ако имате възможност, садете и опитайте. Аз не се разочаровах, въпреки неуспешната първа година Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Здравейте,
Случайно попаднах на темата и ме заинтригува. Тази година за първи път засаждах нестандартен цвят домати, случайно ми попаднаха и се развиват добре. Ето част от реколтата:
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368
Някой има ли идея точно какъв сорт са? Интересно, че от черните всеки домат е различно наситен цвят, може би са се опрашили взаимно с червените.
http://tazz77.snimka.bg/hobby/gradina.611368.24489817
а тези трябва да станат червени, но незнам сорт също. Странното е, че самото растение е по-силно от обикновените домати, не го хващат обичайните болести.
Ако успея да отделя хубави семена, ще раздавам, ако някой иска.
Виж целия пост
# 8
Много странна форма имат тези от втората картинка Simple Smile Иди на сайта в първия пост и пиши е-мейл на човека. Предполагам, че ще ти отговори. Досега съм му задавал въпроси два пъти и винаги се е отзовавал. Дори вчера го питах за евентуални места в страната дали се продават нестандартни цветове и днес получих отговор - не се продават. За търговски цели се купуват само розови и червени домати. Останалите ги купуват за лична консумация, защото не са възприети на пазара и не си струва труда да се произвеждат в големи количества.
Виж целия пост
# 9
Да, и аз си мислех да му пиша.
Дайте идея за някакви други екзотики, с които да експериментирам.
Другата година ще пробвам с бял патладжан (чух, че по-трудно се отглежда, но ще проверя).
Виж целия пост
# 10
Да ти кажа на този сайт има много неща, които бих опитал. интересни са ми морковите и по-специално бейбитата. Също много бих искал да вкуся бенинкаса и треволяка. Гръцкият риган задължително. Но има нещо, което го няма там и това е топинамбур (гулия). Много полезно растение, много вкусно, а и цветовете му са хубави. В Австрия на един пазар видях поне 3 сорта да се продават. Тук по деретата си има, но ако можеш, намери и сортове, които се култивират в Западна Европа. Предполагам, че имат по-високо съдържание на инулин. Тук в България има активност по отношение на разни продукти от топинамбур. Правят се лютеници (мисля, че като добавка се слага), чипс, брашно, което се слага в яденето при готвене. Тук в софия се продават био продукти от топинамбурм, но не съм стигал до там. Аз си го ям суров. Опитвал съм вместо краставица на таратор и не е лошо. Не е като ряпата лютив, а си е сладък: http://www.charodeizi-topinambur.com/index.php?option=com_conten … id=70&lang=bg
Виж целия пост
# 11
Чудесна тема  Peace
А откъде купувате семена за черни домати и другите екзотики, от Хоби-семена ли?

Ние сега се борим с брюкселско зеле и аспержи, не е много екзотично, но се похвалвам.
Виж целия пост
# 12
Чудесна тема  Peace
А откъде купувате семена за черни домати и другите екзотики, от Хоби-семена ли?

Аз поне само от там за сега. Вероятно има и други колекционери, но едва ли продават по интернет. Дори само заради експеримента е приятно усещането Simple Smile, а всъщност останах доволен и от яденето. Краставиците вече са ни само от там и не сеем други сортове.
Виж целия пост
# 13
Супер, ще си сложа сайта във фаворитите  Peace
Даже си харесах едни виолетови моркови.
Виж целия пост
# 14
Аз засадих тази година топинамбур (гулия), скоро очаквам да цъфне. Мислех, че се използва само суров за пряка консумация, не знаех, че се продават продукти от него.

За таратор вместо краставица знам че се използват листата на една билка - Пореч (Borago officinalis), мисля пролетта да посея семена.

А жълтите и черните домати попаднаха при мен случайно - донесоха ми ги от Беларус, там си отглеждали такива сортове по селата, даже не бях сигурна дали ще поникнат семената, които си извадих, от пътуването с влака доматите бяха станали почти на компот  Laughing
Но определено съм доволна от вкуса, мисля догодина пак такива да посея такива.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия