Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Комбуча

  • 92 514
  • 278
# 15
В събота ще имам поне 5 гъби за подаряване. Проблемът е, че не могат да се пращат по пощата или куриер, защото освен гъба, трябва да има и течност за закваска. В момента за неопределено време съм в Казанлък, така че ако някой от района проявява интерес - насреща съм.

здравейте, бихте ли ме ориентирали как сте си набавили гъбата и как се отглежда? Благодаря предварително. P.S. Ако Ви се намира все още някоя бих искала да взема една.
Гледам гъбата от месец, но изчетох доста информация за нея в наши и чужди сайтове. Тук съм се опитала да систематизирам практическата информация.
http://apetitnobg.blogspot.com/2013/06/blog-post_27.html

Всъщност предвиждам и продължение на темата, защото се оказва, че с практиката се появяват още въпроси. В статията има връзка към друг блог - този на жената, която ми подари комбуча. Тя определено е с по-голям опит и на този етап има повече отговори от мен Wink
Виж целия пост
# 16
Vessy_666 мила,щом имаш наистина,би могла съвсем спокойно да пратиш както е удобно за страните.Аз лично педи време бях получила своята по пощата,в торба с малко течност,завързано,2-ра торба и 1 малко кашонче/кутийка.Така си дойде безпроблемно.
Виж целия пост
# 17


Истината е, че в Щатите точно така си ги разпространяват
Проблемът е, че нямам подходящи торбички, които да са стерилни, нито машина за вакумиране.
Постоянно срещах подобни предупреждения докато сърфирах за информация:
"Пластмасата може да бъде надраскана или повреден и да таи бактерии, които могат да замърсят комбуча. Пластмасите могат да реагират на киселинността на комбуча и да бъдат вредни за културата и за вашето здраве.'
Някъде срещнах предупреждение кои точно пластмаси могат да се използват, напр - поливинил хлорид - не, а полопропилен - да (това е само пример - не твърдение!), но сега не можах да го намеря. Не мога да бъда сигурна какъв точно е вида на найлона. Просто не смея да рискувам да изпратя негодна гъба или такава, която да застраши здравето ви. Wink
Което ме подсети, че съм пропуснала още нещо и, че продължението на статията ми е наложително.
Виж целия пост
# 18
всяка аптека има стерилни пакети,всеки магазин продават торби   Wink
Виж целия пост
# 19
всяка аптека има стерилни пакети,всеки магазин продават торби   Wink

ОК, ясно е това за магазините. За аптеките не знаех. Но това е само половината от условието, другото е материала. Имам желание да подаря гъбите, иначе не бих предложила. Просто имам съображения да не го правя по пощата или по куриер.   Wink
Виж целия пост
# 20
Сега ще снимам и ще покажа какво се е получило на мойта гъба отгоре и моля да ми кажете дали гъбата  е годна или да я хвърлям.

Скрит текст:



Гъбата, заедно със закваската  сложих в чая на 21.06.2013г.
Притеснява ме тъмното петно отгоре и че новата гъба е много тънка. Няма мухъл, но вчера гледах един клип за комбуча и се притесних, ако нещо не е наред, трябва да я хвърля, защото става вредна за организма. Sad
Отдолу на майката има нещо, сякаш друга гъба се оформя, вижда се на 2-та снимка. Така ли трябва да бъде? Или като мия гъбата да го изхвърля?
Добре ли изглеждат гъбата и бебето или са за коша? Simple Smile
Моля, който е гледал такава гъба да бъде любезен да ми отговори.
Благодаря предварително! Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Отдолу на майката има нещо, сякаш друга гъба се оформя, вижда се на 2-та снимка. Така ли трябва да бъде? Или като мия гъбата да го изхвърля?
Добре ли изглеждат гъбата и бебето или са за коша? Simple Smile
Моля, който е гледал такава гъба да бъде любезен да ми отговори.
Благодаря предварително! Simple Smile

Според мен няма причина за притеснение - гъбата изглежда свежа. Петното не ми прилича на патогененен организъм, ами по-скоро на утайка, която остава от чая и впоследствие се прецежда или се измива от гъбата (ако е залепнала за нея) ,  когато се слага следващата реколта или просто е по-тънка там вследствие на въздушно мехурче. От втората снимка новата гъба не ми изглежда толкова тънка, но ми се струва, че мехурчетата я избутват нагоре. Има явно различни причини (дали топлото време, дали качеството на захарта), които правят процеса на ферментация твърде бурен и новата гъба бива избутвана от мехурчета над нивото на течността и тя не се развива равномерно. Не я оставяйте да стои над течността, избутвайте я обратно, защото нараства неравномерно и остава по-тънка.
Майката сщо ми изглежда нормално доколкото виждам. И при мен се разслояват най-старите гъби. Не знам по каква рецета ги приготвяте, но на мен буркана ми изглежда малък. Аз ги приготвям в трилитрови буркани  newsm78
Виж целия пост
# 22
Vessy_666 , много благодаря за отговора. Simple Smile   bouquet
Днес вече новата гъбка е по-плътна, а другото, наистина е от утайката, от чая.
Гъбата е потопена в чая, нищо, че така изглежда. Наблюдавам я непрекъснато.
Сложила съм я в този буркан, защото нямах друг, но ще се снабдя с 3-литрови буркани и аз. Simple Smile
Когато прецеждам напитката, новите гъби ще ги сложа в нова закваска, аз ще си я направя. Казаха ми, че захарта на бучки е по-добра от насипната. Насипната не била много качествена.
Виж целия пост
# 23
Казаха ми, че захарта на бучки е по-добра от насипната. Насипната не била много качествена.

И на мен така ми казаха. Дали не сме се снабдили с гъбките от един и същ човек?  Grinning
Виж целия пост
# 24
Казаха ми, че захарта на бучки е по-добра от насипната. Насипната не била много качествена.

И на мен така ми казаха. Дали не сме се снабдили с гъбките от един и същ човек?  Grinning




Аз имам гъбата от  моя близка, която я  взела от една жена, от София. Ще питам как се казва тази жена и ще пиша.
Виж целия пост
# 25
Много моля, споделете, от къде се снабдихте с 3-литрови буркани? Simple Smile
През почивните дни търсих, само в Мерто не ходих.............имаше само по 1.5 литър. Sad
Виж целия пост
# 26
nikolinanik ние имаме от 1 време,но на пазара,при домашни потреби-кофи и легени,обикновено има и буркани и капачки.
Иначе и аз мога да ти пратя няколко,само не знам колко ще оцелеят след превоз.
Виж целия пост
# 27
Aми аз не съм търсила специално, просто имах. Може да си купиш пълен с туршия примерно в някоя от големите вериги... Виж и из обявите за амбалаж втора употреба. До нас например има такава барака... Питай някоя баба - съседка... Знам ли Wink
Виж целия пост
# 28
Aми аз не съм търсила специално, просто имах. Може да си купиш пълен с туршия примерно в някоя от големите вериги... Виж и из обявите за амбалаж втора употреба. До нас например има такава барака... Питай някоя баба - съседка... Знам ли Wink



В големите вериги търсих, гледах, исках да купя 3л. буркан с туршия...............бяха до 1.680 кг!!!, но не литри! Simple Smile Празни буркани иамха, най-голям литраж 1,5.

никид , много си мила!   Hug    bouquet  Благодаря за предложението, но ще продължа да търся и дано  намеря. Ако имам време през почивните дни ще посетя Метро. Там ми е надеждата. Simple Smile
Виж целия пост
# 29
Мисля си, че имаш повече шанс с буркани втора употреба. Ако не намериш в Метро, виж на някой пазар.
Намерих два за София, (в района на пазара, разбира се) Grinning  Не знам дали са втора употреба:

http://www.kartasofia.com/%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D … B8-karta4649.html

http://www.kartasofia.com/%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%8F% … B8-karta4648.html
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия