Комбуча

  • 107 437
  • 289
# 60
Здравейте.радвам се,че темата се е възродила. Може ли да ми кажете откъде да се сдобия с гъба?
+1 
Виж целия пост
# 61
Здравейте,
 От скоро имаме желание да си правим кефир и комбуча. Ще помоля, ако някой има за раздаване от гъбите да ми пише на лично съобщение. Благодаря!  Hug
Виж целия пост
# 62
Здравейте, търся си кефирна и комбуча гъба. Нека, който има да ми пише. Мерси предварително  Hug
Виж целия пост
# 63
Здравейте.радвам се,че темата се е възродила. Може ли да ми кажете откъде да се сдобия с гъба?
+1 

Ето тук се продават онлайн:http://kombucha.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B0-%D … 1%8A%D0%B1%D0%B0/
Виж целия пост
# 64
Момичета, можете ли да ми кажете като сложа гъбката в чая след колко време ще е готова напитката и как да разбера кога цялостта на гъбката е нарушена и вече става вредна вместо полезна?
Мога ли да я слагам в широк съд с капак, а не в буркан?
И къде е най-добре да се съхранява дните докато стане - на тъмно, топло, студено, в хладилника?
мерси предварително  Hug
Виж целия пост
# 65
Има ли някой за раздаване комбуча
Линка по-нагоре го разгледах, но става въпрос само за напитката, а не за самата гъба.
Виж целия пост
# 66
Момичета, можете ли да ми кажете като сложа гъбката в чая след колко време ще е готова напитката и как да разбера кога цялостта на гъбката е нарушена и вече става вредна вместо полезна?
Мога ли да я слагам в широк съд с капак, а не в буркан?
И къде е най-добре да се съхранява дните докато стане - на тъмно, топло, студено, в хладилника?
мерси предварително  Hug





След седмица новата гъба би трябвало да е готова. Прецеждаш и напитката слагаш в хладилник, в шише, хубаво затоврено.
Самата гъба се съхранява в стъклен съд, покрит със салфетка и ластик, за да стегне / предпазва да не влизат бактерии в чая и да не заразят гъбата / ,  на стайна температура, да е далеч от слънчева светлина. Не се мести и разклаща, защото не влияе добре на гъбата.
Виж целия пост
# 67
И аз идвам с молба за гъбок. Simple Smile
Виж целия пост
# 68
Аз подарявам гъби. За съжаление, както писах по-горе имам съображения да не ги пращам по поща или куриер, а в момента се намирам в Казанлък. Ако сте от София, проверете в този блог:
http://13.interpres.org/kombucha-4-ako-ti-poiskam-shte-li-mi-dadesh/
Моите ги взех оттам. Мариана подарява гъби. Следете коментарите, там се правят уговорки за срещите. Дори да не сте от София, там може да намерите човек, от по-близко до Вас място, който подарява гъби.
Между другото откакто времето стана по-хладно на гъбите им трябват 10-на дни, през зимата - вероятно още повече (понеже мернах въпрос за колко време става напитката малко по-горе) Simple Smile
Виж целия пост
# 69
Един начин да си направите камбуча гъба сами ,с благодарност към Lucky64
http://emozdrave.info/forum/viewtopic.php?f=5&t=1285&start=15
"Започнах моята камбуча напитка от бутилка, купена от магазин за натурални храни. За съжаление не мога да кажа къде в Бг се продава бутилирана камбуча, но ако намерите, просто си пригответе чаша с зелен, или черен чай (аз понякога го смесвам равни части ) и друга с преварена вода и 1-2 лужици захар. Когато поизстинат (хладки ) ги смесете с част от готовата камбуча напитка (1/4 чаша ) покрийте с тензух и оставете за седмица, или повече да ферментира. На повърхността започва да се образува гъбата, която ще ви служи за стартер от тук нататък. Всеки път приготвяте по същия начин зелен чай и захар, смесвате 2та чая с 1/3 чаша от готовата напитка, аз слагам и 2-3 стафиди и отгоре лекичко полагам гъбата. Тя ще се разраства според формата на буркана. Докато напитката ферментира, дръжте я на прохладно место ( не хладилник ) и следете за ферментация. В зависимост от количеството, което приготвяте и размера/дебелината на гъбата, напитката фермрнтира за различно време-обикновенно за 3-4-5 дена. Колкото повече я държите да ферментира, толкова по-кисела става. Количеството захар определям според големината на буркана, и дали искам да стане по-сладко, или по-кисело. Обикновенно за "Омния" буркан слагам 2 супени лъжици захар., като го пълня 2/3 с общото количество чай+захар+стартер.
Внимание- буркана трябва да е добре измит и аз обикновенно го поливам с гореща, преварена вода. Захарта трябва да е напълно разтопена. Всички течности да са хладки-към студени, преди да положите гъбата обратно в буркана.
Надявам се да съм помогнала.
П.С. Когато купих готовата напитка, от която почнах моето производство, аз отлях 1 чаша, и я оставих да си ферментоира за около 1-2 седмици, в отворен буркан, покрит с марля, за да има достъп на въздух и да образува гъба,( понякога става само много тънка ципичка, но и тя работи за стартер ) преди да я смеся със останалите течности)
Успех !"
Виж целия пост
# 70
Това е възможно само с домашно приготвена течност. Може би в този био магазин са продавали напитка, произвеждана от ентусиасти в домашни условия. Производителят за България "Комбуча лайф" пастьоризира напитката именно, защото дрождите и бактериите продължават да образуват гъби по време на вторичната ферментация (след бутилирането) и ако не се продаде в рамките на една седмица... и вкусът ще е различен, защото захарта ще е изядена от дрождите и в течността ще плуват малки неоформени още гъбки (които приличат, с извинение... на сополи). Иначе е напълно възможно и само от течност да се получи гъба. Просто течността не трябва да е пастьоризирана Wink
Виж целия пост
# 71
вече се сдобих с гъба,но ми казаха че дълго време не е ползвана и сега се притеснявам да не би да и има нещо,доста е тъмна ,в смисъл кафява е на цвят,а гледам тази от клипчето,което Краси е дала е бяла
според вас нормално ли е да е кафява?
Виж целия пост
# 72
вече се сдобих с гъба,но ми казаха че дълго време не е ползвана и сега се притеснявам да не би да и има нещо,доста е тъмна ,в смисъл кафява е на цвят,а гледам тази от клипчето,което Краси е дала е бяла
според вас нормално ли е да е кафява?

Цветът на гъбата зависи от много фактори. Има разлика в цвета в зависимост от чая, който се използва. Тази от черния чай е по-тъмна от гъбата от зеления. Аз например мога да пусна снимка и на розова гъба Twisted Evil от комбинациите ми на черен и плодов чай. В твоят случай, тъй като уточняваш, че гъбата е стара може да е и от това. С  всяко използване за нова доза гъбите потъмняват по малко. Ако се получи гъба бебе като я заредиш, значи става. После можеш да ползваш новата гъба. Ако не се получи нова гъба за около 10-14 дни (че вече е хладно) означава, че гъбата не произвежда вече глюконова киселина, а само оцетна и можеш а си правиш само оцет с нея Wink
Ако не е прекалено стара, ще се получи поне една реколта  Peace
Виж целия пост
# 73
Vessy_666,благодаря за информацията   bouquet
Виж целия пост
# 74
mis_val, след като дълго не е ползвана гъбата, първите няколко напитки не трябва да се пият. трябва хубаво да я активираш и едва тогава да се започне прием от напитката. Отначало се започва с малко количество и постепенно се увеличава.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия