Бърза домашна лютеница

  • 10 538
  • 13
Предлагам тази рецепта на всички, особено на мамите далече от България, които няма от къде да си купят и специално за Мама от Финландия :

Пикантна домашна лютеница [/size]

Опичат се 2 кг червени пиперки (камби,чушки, капии). 3 големи патладжана се обелват, нарязват на филийки, изчаква се да се отцеди черната вода, подсушават се и се слагат в леко намаслена тавичка (лично аз не отцеждам черната вода, а директно пека) - запичат се в загрята фурна (180 С) около 10 мин, обръщат се и се запичат още 5 мин. Обеленият и почистен от семките и дръжките пипер, патладжанът и скилидките на 1 глава чесън се пасират или се слагат в блендера- трябва да са добре смлени. Към това зеленчуково пюре се прибавя около 1 кг готово доматено пюре. Посолява се, прибавят се 4 с.л захар и 2 с.л оцет и черен пипер и се разбърква. За да не се вари (пържи), лютеницата се прави следното: загрява се около  250 мл олио или зехтин до цвърчене. Сгорещената мазнина се изсипва  върху сместа като се бърка постоянно.Можете да оставите на огъня още известно време, като се бърка непрекъснато (аз пропускам този момент). Като изстине, готовата лютеница се слага в буркани и се стерилизира около 10 мин. Време за приготвяне - около 2 часа. Най-трудоемко е опичането на пипера в модерни домашни условия. Другото става много бързо.Тази рецепта е мой патент и е жестока. Който предпочита класическия вкус, да пропусне патладжана и чесъна и да прибави още пипер, за да се спазят пропорциите, така лютеницата става още по-бързо.По тази рецепта може да се направи и лютеница за директна консумация в по-малко количество-без да се стерилизира.
Виж целия пост
# 1
Ах... ОБИЧАМ ТЕ!!![/color]  Grinning  Grinning  Grinning
Виж целия пост
# 2
МОФ, ако направиш, пиши за резултата и дали ти е харесало! Поздрави Flowers Sunflower
Виж целия пост
# 3
Мила, ще почакам малко да ми дойде заплатата, че чушките тук са по 5 евро/кг и малко скъпичко ще излезе... бях намерила евтини чушки, но видях постинга ти твърде късно и не можах да се снабдя с необходимите 2 килограма.
Виж целия пост
# 4
Цитат на: LiveJazz

Най-трудоемко е опичането на пипера в модерни домашни условия.

 Пипера може да се замени с камби.Пекат се във фурната.Така  мисля че става по-лесно
Виж целия пост
# 5
Цитат на: Anonymous
Цитат на: LiveJazz

Най-трудоемко е опичането на пипера в модерни домашни условия.

 Пипера може да се замени с камби.Пекат се във фурната.Така  мисля че става по-лесно

По принцип аз тук в Канада червен пипер не съм видяла, има един бледозелен, който въобще не ми харесва. Ползвам камби. Във фурната не съм пекла никога,минавало ми е през ума като пека патладжана, да метна и пипера. Трябва да се пробва.Мерси за идеята! Сега ще променя и в основната рецепта. Поздрави  Flowers Rose
Виж целия пост
# 6
И аз ще пробвам, ако намеря чушки. мерси.
Виж целия пост
# 7
Цитат на: LiveJazz
Цитат на: Anonymous
Цитат на: LiveJazz

Най-трудоемко е опичането на пипера в модерни домашни условия.

 Пипера може да се замени с камби.Пекат се във фурната.Така  мисля че става по-лесно

По принцип аз тук в Канада червен пипер не съм видяла, има един бледозелен, който въобще не ми харесва. Ползвам камби. Във фурната не съм пекла никога,минавало ми е през ума като пека патладжана, да метна и пипера. Трябва да се пробва.Мерси за идеята! Сега ще променя и в основната рецепта. Поздрави  Flowers Rose

 Камбите се почистват от дръжките и семките и се поставят в тава,обърнати с почистената част надолу.Пекат се на силна фурна за около 15-20 мин./кожичката им започва леко да се повдига,омекват,попроменят си цвета,но не почерняват като опечени в чушкопек/.След това се прехвърлят в съд с капак,за да се задушат.Така се обелват по-лесно.Успех!
Виж целия пост
# 8
Stella, добре дошла във форума и благодаря за съвета! Nature Sunny
Виж целия пост
# 9
Благодаря.От известно време чета с интерес,пишех от време на време като гост,но едва вчера събрах смелост да се регистрирам.Не съм много на ти с компютъра,та за това.Но по малко взех да се справям.
Виж целия пост
# 10
Цитат на: stella
Камбите се почистват от дръжките и семките и се поставят в тава,обърнати с почистената част надолу.Пекат се на силна фурна за около 15-20 мин./кожичката им започва леко да се повдига,омекват,попроменят си цвета,но не почерняват като опечени в чушкопек/.След това се прехвърлят в съд с капак,за да се задушат.Така се обелват по-лесно.Успех!


Стела????  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked
Припознавам ли се или не те познавам добре!? Без малко да ме заблудиш че е друга Стела  Joy  Joy  Joy  Joy
Иначе, добре дошла!   bouquet   bouquet   bouquet
Виж целия пост
# 11
Цитат на: DiVA


Стела????  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked
Припознавам ли се или не те познавам добре!? Без малко да ме заблудиш че е друга Стела  Joy  Joy  Joy  Joy
Иначе, добре дошла!   bouquet   bouquet   bouquet

Не се припознаваш.Предполагам,че се учудваш на "готварските ми умения" LaughingЛютеницата я знам от майка и тая година под вещото й ръководство с две приятелки се пробвахме на лозе.По-голямата работа тя я свърши,ама карай,все пак аз съм си писала актив.Тази зима ще те поканя да дегустираш,пак ако искаш догодина ще те включим и в приготвянето. .Много целувки на Георг и адашката.
Виж целия пост
# 12
Днес за втори път забравям да се логна.Тъй е като си мислиш,че всичко е превземки,то ти се връща Embarassed  Embarassed  Embarassed .
Виж целия пост
# 13
Цитат на: Anonymous
Не се припознаваш.Предполагам,че се учудваш на "готварските ми умения" LaughingЛютеницата я знам от майка и тая година под вещото й ръководство с две приятелки се пробвахме на лозе.По-голямата работа тя я свърши,ама карай,все пак аз съм си писала актив.

Ааааа да, виж на Капка кулинарните умения са друго нещо. Още помня едни малки банички със сирене и яйца, които правеше. После и аз дълго време ги правих, ама в последните 10-15 години съм МНОГО заета и не съм  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия