Малко помощ за основно ястие

  • 1 649
  • 13
Здравейте момичета!Имам нужда от малко помощ,или по-скоро от малко различни идеи за рецепта на основно ястие.След 10 дни ще имам гости от чужбина,отново.Досега съм им правила свински пържоли в гювеч - с гъби,вино и топено сирене,пълнено пиле с ориз и дреболии,скара най-различни видове,сърмички с пържоли,отново в гювеч.Винаги съм се стремяла да е нещо по-различко от това,което може да се яде по ресторантите тук.До тук всичко,което съм им приготвяла се е харесвало страшно много,но сега съм в голяма чуденка какво да предложа за основно,искам да е нещо по-различно,задължително с месо,без сосове с майонези и сметани,защото не ги предпочитат.Другите неща не са ми проблем,винаги им предлагам по-няколко вида типични български предястия,за да опитат нещо различно,шопска салата и дробчета задължително/умират за тях/ и естествено не може да се мине без крем-карамел/също много любим/.Но това пусто основно този път ме измъчи,ще бъда благодарна,ако споделите някакви интересни ваши рецепти.Със сигурност ще ми помогнете много.Също така,ако имате по-различна рецепта за приготвянето на дробчета,ще се радвам да споделите.Благодаря ви предварително. smile3525
Виж целия пост
# 1
Гювеч,
дроб сърма,
кебап,
руло "Стефани"
Виж целия пост
# 2
Sineo4ka*, погледни, ако те устройва нещо:

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО ИТАЛИЯНСКИ

МНОГО ВКУСЕН ДРОБ

Тези двете са от турската кухня, но са много вкусни, че и красиви, а и по вкус не се отличават от наши подобни ястия.

Firinda Potates Kofte (турска кухня)

Кurdan kebabi- снимка и    как се прави.

И СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ И БИРА ПО НЕМСКА РЕЦЕПТА
Виж целия пост
# 3
Зависи от къде са чужденците,мога да кажа ,че винаги са харесвали пълнени чушки с кайма със сос направен и поднесен отделно,винен кебап, обичат мешана скара,а ако може да се намери агнешко  би било чудесно решение
Виж целия пост
# 4
Момичета благодаря много за бързите предложения!

labrex със сигурност рецептата за много вкусен дроб я открадвам веднага и ще се пробва.Другите ти предложения изглеждат невероятно апетитно и безспорно красиво,но от опита ми със скарата,която съм им предлага,останах с впечатление,че май нашата кайма и неща приготвени от нея,не ги впечатли много,предпочитат определемо месце.

redsea гостите ми са от Холандия.Мешана скара вече са опитвали,пълнени чушки и аз обичам много,но все ми се иска да предложа нещо с месо,защото знам,че определено го предпочитат.А за агнешкото,безспорно много го харесват,но вече доста пъти ядат по ресторанти агнешко с ориз.Ако предложите някоя по-интересна и изпитана рецепта за агнешко,бих се възползвала.Аз вкъщи винаги го правя пълнено с ориз и дреболии,защото винаги купуваме цяло,та определено нямам опит с други вариации.
Виж целия пост
# 5
Kолкото и тривиално да звучат да сложа и аз моите хрумки....

*Пияно пиле с картофи
*Заешко със заквасена сметана
*Свинско(телешко) гювеч
Виж целия пост
# 6
TheNMaster може ли рецептата за Заешко със заквасена сметана,звучи доста апетитно?

Виж целия пост
# 7
Намазваш заека с масло,сол,черен и червен  пипер на вкус.СЛагаш в тава,наливаш вода 2-3 чаши.Печеш под фолио докато омекне месото. Разбиваш 1 голяма кофичка заквасена сметана и изсипваш при заека...Разбъркваш за да стане соса гладък.После махаш фолиото за да хване загар месото.....
Сервираш със задушени зеленчуци(морков,броколи,картофи,карфиол) или картофено пюре.....А може и по-добра гарнитура да измислиш..... Hug

П.П. Може и йенска тенджера с капак да печеш,ако имаш....така не се занимаваш да махаш фолио...
Виж целия пост
# 8
Благодаря!

Ще бъда благодарна и ако помогнете с интересна рецепта за агнешко или телешко.
Виж целия пост
# 9
 Задушено агнешко,вариш в херметическа тенджера, върху скара или ако нямаш такава, слагаш легнали буркани от детски храни и водата да бъде на нивото на бурканите или скарата, става сочно и вкусно дори и студено.
Виж целия пост
# 10
Кеат кебап от агнешко.
Шпиковано телешко.
Виж целия пост
# 11
Благодаря!

...................... интересна рецепта за телешко.

Вкусното телешко на Червеновинце (а, вече само Винце newsm78) -  рецептата и темата.

СВИНСКО (пушено) ШПИКОВАНО МЕСО С ГОРСКИ ГЪБКИ, също става много вкусно. Peace
Виж целия пост
# 12
labrex,благодаря за страхотните предложения.И двете определено са интересни и изглеждат превъзходно,и се приготвят лесно,което е плюс.Май,май обаче клоня да пробвам телешкото.
Виж целия пост
# 13
Есен е , надявам се да има спанак,ако не има замразен. Между другото чужденците ядат  агнешкото  розово когато е печено(цяло парче месо)  или се сервират котлети-не както се сервира в България добре изпечено.

АГНЕШКО  СЪС СПАНАК НА ФУРНА


1 1/2 кг. агнешко от плешката или бутчето
1 кг. спанак
2 глава стар лук
5 вр. зелен лук
1 вр. киселец(ако има)
1 вр. лапад (може и без него, но пък с него става определено по-вкусно:) ),
1 вр. пресен джоджен (малка)
1 вр. магданоз(малка)
1/2 ч.чаша ориз
сол
черен пипер
60 гр. краве масло
около 7-8 с.л. олио.

Месото го нарязваме на парчета и го сваряваме за 15 мин.в 1 1/2 л. леко подсолена вода в която е добавена едната глава лук обелена и  нарязана на четири и цели зърна черен пипер.
След това го прехвърляме-месото- в подходяща тавичка, поливаме го с 3-4 с.л. олио, добавяме и 1 ч.чаша от бульона и поставяме тавичката в нагорещена предварително до 165°С фурна, по средата на фурната, завито с фолио за около 40 до 60 минути(зависи колко е младо животното).
През това време   измиваме и почистваме спанака.
Нарязваме го на средно ситно.
Към него добавяме нарязания пресен лук и всички нарязани зелени подправки
След това нарязваме на ситно  главата стар лук и я   изсипваме  в тенджера, в която сме подгряли останалото олио.
Задушаваме леко посолен лука за 6-7 минути, след което добавяме добре измития ориз(мие се  докато пусне чиста вода)
Задушаваме и ориза докато лукът започне да порозовява.
Когато това стане, изсипваме нарязаните зеленчуци, наливаме 2 чаши от бульона и разбъркваме.
Посоляваме  на вкус и  добавяме смлян черен пипер , оставяме на много слаб огън, под капак, да се задушава всичко за 10 минути.
Тавата се изважда от фурната, маха се фолиото,  месото се изважда  в чиния, изсипват се  зеленчуците с ориза в тавичката, месото се подрежда отгоре, полива се с разтопеното масло и тавичката се връща  в горещата фурна до запичане на месото.
Когато месото хване тен, а това обикновено става след десетина минути, тавичката се изважда  и  ястието се оставя  за около 10 мин. да си поеме топлината.
Сервира се в затoплени чинии
Аз го правя с повече ориз и за гарнитура приготвям задушени или карамелизирани моркови и задушен карфиол
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия