търсех в нет-а рецепта как се приготвят и попаднах на следното:
'Суровите (набрани от дървото) маслини са горчиви и не стават за директна консумация.
За да ги направим годни за ядене, първо трябва да премахнем горчилката. Заливаме ги с чиста студена вода, която всеки ден сменяме с нова. Периодично опитваме маслините на вкус и когато спрат да горчат, значи е време за втория етап - саламурата.
Саламурата се прави със студена вода и морска сол - бъркаме, докато се разтвори солта. За да проверим дали е достатъчно солено, в саламурата пускаме едно сурово яйце - то трябва да изплува на повърхността и от него да се показва кръгче колкото 5 ст (от най-старите ). Към саламурата за всеки 5 кг маслини добавяме и по 1 ч.ч. винен оцет.
Заливаме маслините със саламурата и ги чакаме да се мариноват.
След това могат да се ядат направо, но по-вкусни стават ето как:
По желание, маринованите и отцедени от марината маслини можем да съхраняваме в буркан, като ги залеем догоре с оцет и олио (олиото е по-подходящо от зехтин в случая) и добавим половин лимон, нарязан на тънки парченца (заедно с кората). Експериментирала съм също и с по-пикантни вкусове - напр. със скилидки чесън или кръгчета лук, различни подправки в буркана (чубрица, бахар, дафинов лист и изобщо каквото ми падне). Добре е маслините да са престояли в оцета и олиото поне 1-2 дни преди консумация, за да се овкусят добре.
Рецептите за марината и за овкусяването са ми от личен опит, многократно изпитани и проверени. Но е възможно да има и други варианти за приготвяне на маслини, които на мен не са ми известни.'
маслините ми вече 20 дни киснат във вода, но все още са горчиви. купените маслини също са с лека горчивина впрочем, така че понятието 'когато спрат да горчат' не е твърде точно. някой има ли опит с тия работи? кога е редно да мина на 2рия етап?
а 'чакаме да се мариноват' колко дни горе-долу е?
ако има значение - маслините от зелени станаха тъмни > това дали е индикатор за готовост?