сурови маслини

  • 14 894
  • 10
имам 1 кг. сурови свежи маслини.
търсех в нет-а рецепта как се приготвят и попаднах на следното:
'Суровите (набрани от дървото) маслини са горчиви и не стават за директна консумация.
За да ги направим годни за ядене, първо трябва да премахнем горчилката. Заливаме ги с чиста студена вода, която всеки ден сменяме с нова. Периодично опитваме маслините на вкус и когато спрат да горчат, значи е време за втория етап - саламурата.
Саламурата се прави със студена вода и морска сол - бъркаме, докато се разтвори солта. За да проверим дали е достатъчно солено, в саламурата пускаме едно сурово яйце - то трябва да изплува на повърхността и от него да се показва кръгче колкото 5 ст (от най-старите Simple Smile). Към саламурата за всеки 5 кг маслини добавяме и по 1 ч.ч. винен оцет.
Заливаме маслините със саламурата и ги чакаме да се мариноват.
След това могат да се ядат направо, но по-вкусни стават ето как:
По желание, маринованите и отцедени от марината маслини можем да съхраняваме в буркан, като ги залеем догоре с оцет и олио (олиото е по-подходящо от зехтин в случая) и добавим половин лимон, нарязан на тънки парченца (заедно с кората). Експериментирала съм също и с по-пикантни вкусове - напр. със скилидки чесън или кръгчета лук, различни подправки в буркана (чубрица, бахар, дафинов лист и изобщо каквото ми падне). Добре е маслините да са престояли в оцета и олиото поне 1-2 дни преди консумация, за да се овкусят добре.
Рецептите за марината и за овкусяването са ми от личен опит, многократно изпитани и проверени. Но е възможно да има и други варианти за приготвяне на маслини, които на мен не са ми известни.
'

маслините ми вече 20 дни киснат във вода, но все още са горчиви. купените маслини също са с лека горчивина впрочем, така че понятието 'когато спрат да горчат' не е твърде точно. някой има ли опит с тия работи? кога е редно да мина на 2рия етап?
а 'чакаме да се мариноват' колко дни горе-долу е?

ако има значение - маслините от зелени станаха тъмни > това дали е индикатор за готовост?
Виж целия пост
# 1
Имам гост който живее в Гърция от 18год.  Прочетох му това което си писала и каза че е време   да направиш марината от вода и сол и да изчакаш още 10 дена ,след това хвърляш тази марината правиш нова и вече можеш да си хапваш. И ако решиш пак да правиш за бъдеще, директно в марината слагаш маслините и  като я сменяш 1 път след 15 дена ,2 път през 20, 3 път след месец. Това е бил лесният вариант по който слагали маслините.
И аз по край теб научих нещо, което няма как да знам. Peace
Виж целия пост
# 2
Вчера в един турски магазин видях да се продават сурови маслини. Никога не бях виждала и опитвала. Захапах веднага една, страшна горчилка  hahaha Исках да си купя, но просто не знам какво да ги правя   33uu
Виж целия пост
# 3
Вчера в един турски магазин видях да се продават сурови маслини. Никога не бях виждала и опитвала. Захапах веднага една, страшна горчилка  hahaha Исках да си купя, но просто не знам какво да ги правя   33uu
вземи 1 кг и пробвай, така както съм писала по горе и ще ни споделиш, как са се получили а и ми казаха че не е извлечен зехтина, затова леко нагарчат
Виж целия пост
# 4
Кажи ми конкретно какво да правя веднага? (според твоя колега)  Hug
Виж целия пост
# 5
На маслините им изчистваш дръжките.Слагаш ги в съд и ги заливаш с марината от сол и вода.
След 15 дена изхвърляш тази марина ,изплакваш с чиста вода и слагаш нова марина ,така стоят 20 дена и пак повтаряш процедурата,третият път стоят 30 дена в марината и са готови.Каза ми че било като киселото зеле, но при маслините маринатите се изхвърлят и сменят заради горчилката. Каза че има и по лесен начин но после се разкашквали,утре ще го разпитам за по лесния.

п.п.преди около 10 дена ми беше пратил от неговите 5-6кг, аз пък не-знаех как да ги съхраня (защото бяха в торба без марината)  и питах тук в форума ,каза ми едно момиче и така ги направих сега той като дойде каза че  е така.
Виж целия пост
# 6
На маслините им изчистваш дръжките.Слагаш ги в съд и ги заливаш с марината от сол и вода.
След 15 дена изхвърляш тази марина ,изплакваш с чиста вода и слагаш нова марина ,така стоят 20 дена и пак повтаряш процедурата,третият път стоят 30 дена в марината и са готови.Каза ми че било като киселото зеле, но при маслините маринатите се изхвърлят и сменят заради горчилката. Каза че има и по лесен начин но после се разкашквали,утре ще го разпитам за по лесния.

п.п.преди около 10 дена ми беше пратил от неговите 5-6кг, аз пък не-знаех как да ги съхраня (защото бяха в торба без марината)  и питах тук в форума ,каза ми едно момиче и така ги направих сега той като дойде каза че  е така.
Какво е съотношението на сол и вода?
Виж целия пост
# 7
danag lv  по принцип в  марината  (солта добре разтворена в водата)  слагаш 1 сурово яйце и то трябва да изплува колкото 50ст да се покаже извън водата, това говори за точната марина .
За съотношение не мога да ти кажа защото зависи и колко литра марина ти трябва .
Виж целия пост
# 8
Аз си правя също сама маслините, ама по бързия начин, дето стават наистина по-меки.

Суровите маслини, една по една, срязвам с нож на кръст от страната на дръжките. Заливам ги само със студена вода и ги държа на хладно. В продължение на 20 дена до месец се сменя водата всеки ден. Към края на периода опитвам и ако ми допадат на горчивина спирам с тази процедура и им правя солен разтвор с морска сол. Така стоят още десетина дни и ги нареждам в буркани със зехтин, скилидка чесън, резен лимон, риган. Ама това си е друг вкус, който не допада на всеки.  Wink

Виж целия пост
# 9
Здравейте!Искам да попитам някоя мама дали е правила зелени маслини?
Виж целия пост
# 10
А мен ме интересува откъде в София мога да се сдобия с килограм сурови маслини? Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия