Отдавна се каня да пусна тази рецепта в отделна тема.
След поредния много сполучлив опит снощи най-сетне се реших!
Редовно правя този хляб вкъщи.Много си го харесваме.Винаги бухва страхотно!Получава се супер мекичък с приятна хрупкава коричка.
Задължително го пека във форма с дупка.Ако не разполагате с такава поне ползвайте продълговата и тясна тавичка с високи бортове (може и две да ви потрябват).
Продуктите за хляба са много обикновени.
1 ч.ч. = 250 мл
1/2 кубче жива мая,която трябва да шупне заедно с 1 ч.л. захар в 1/4 ч.ч. хладка вода
1 с.л. оцет
1/2 с.л. сол (може и малко повече към 2/3)
4 с.л. олио
1 и 1/4 ч.ч. хладка вода
брашно за леко лепнещо тесто около 700 г
Замесваме тестото и го оставяме да втаса около 50 мин..(ако в стаята не е много топло,може и 1 час)
Премесваме го .С ръце оформяме "салам",който усукваме леко и слагаме в предварително намазнена форма с дупка.
Намазваме го с олио и слагаме във фурна за повторно втасване на 40 градуса (не повече!И без вентилатор.) за около 40 мин.(често ,ако видя че е бухнал достатъчно,съкращавам второто втасване до 30 мин.)
Другият начин да го оформим.Раделяме тестото на 8 части.Оформяме 8 топки и ги нареждаме във формата.
Печем до готовност "суха клечка".(Аз пека на 160 градуса +вентилатор,горен и долен реотан,второ ниво.Но вие се ориентирайте по вашата печка.)
Още горещия хляб намазваме с бучка масло (това не е задължително,но все пак опитайте,защото придава много хубав аромат на хляба).Увийте го в кърпа.Оставете да изстине така.
Да ви е сладко!
Малко снимки:
По-ниските хлябове са такива,защото съм използвала само 2/3 от тестото.От 1/3 правя разни други неща за забавление на децата.Като тези ,например: