Сладко и солено, с радост споделено.

  • 4 235
  • 7
Добре дошли!
Споделям мои рецепти с намерението да са полезни за някого. Пожелавам ви мнооого "сладко" и никакво "солено" настроение в темата.

Виж целия пост
# 1
ТОРТА С РОМ



Блат:   7 бр. яйца
            2 ч.ч. захар
           2 ч.ч. брашно
           1 пак. бакпулвер
           1 бр. ванилия
           настъргана кора и сока от ½ лимон
           2 с.л. какао

Крем: 2 пак. краве масло
           1 ч.ч. захар
            2 с.л. какао
            2 бр. яйца
            1 каф.ч. ром /коняк/
            Ванилия

Сироп: Кока-кола

За блата се прави пандишпаново тесто от продуктите и се изпича. Като изстине се реже на два блата, всеки се напоява с кока-кола и се намазва с крема от разбитите с миксер масло със захар, яйца и после добавени останалите продукти. Поръсва се с настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Забележка: Кремът става вкусен и без да се разбива. В този случай, се разтопява маслото и всичко се разбърква до хомогенна смес.
Виж целия пост
# 2
Триеница

Знам рецептата от моята баба.



½ л прясно мляко
½ л вода
2-3 ч.ч. брашно
1 щ. Сол
2 с.л. олио
Захар на вкус

Брашното се слага в съд, към него се добавят 4 с.л. вода и с претриване между ръцете се оформят трохи, които трябва да са сухи /твърди/, пресяват се за да се отдели излишното брашно. Млякото и водата завират, добавят се солта и олиото и постепенно трохите. Ври на бавен огън, като се разбърква често. Готова е, когато трохите побелеят, приблизително за около 10- 15 минути. Добавя се захарта, след като се разтопи се разсипва в купи и овкусява по желание с канела. Серивира се студена. Пропорциите са примерни, според вкуса, може да се направи с повече трохи за гъстота и обратното.
Забележка: Вместо захар, може да се добави сирене, или сол и да се залее с запържено олио с червен пипер.
Виж целия пост
# 3
Торта шоколадова



Блат:
7 яйца
1 ½ ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао

Яйцата и захарта се бият до побеляване, около 10 мин. с миксер на висока степен. След това миксера се намалява до най-ниската степен и постепенно се добавят брашното и какаото. Веднага се изсипва във форма за торти и се пече на 170-180 ° C.

Пълнеж: Ганаш
400 г течна сметана
360 г шоколад с 48 % какаова маса

Сметаната се сгорещява до кипване, добавя се натрошения шоколад и се бърка до стопяванвето му. След като изстине, се охлажда за ½ час в хладилника и се разбива с миксера докато се сгъсти.

Сироп: 2/3 ч.ч. вода
             ½ ч.ч. захар
Сварява се за 5 минути.

Маслен крем: 2 пак. кр.масло
               1 ч.ч. пудра захар
               1 ванилия
Разбива се с миксер до побеляване.

Фондан: 1 ½ ч.л. желатин
             3 с.л. вода
             2 ч.л. глицерин
             2 с.л. глюкоза
             2 капки есенция ром
             1 ч.л. маргарин
             4 с.л. сухо мляко
             500 г пудра захар


Желатина набъбва във водата за 2 минути и се разтопява на водна баня без да завира, добавят се глицерина, глюкозата, маргарина и есенцията. Оформя се кладенче в пудрата захар и в него се изсипва сместа и се замесва тесто. Ако лепне при месенето може да се намасляват с олио ръцете. Тестото стана с добра плътност, но аз след това добавих много течна боя и понеже лепнеше прекалих с олиото и то омекна и "чаршафа" не стана сполучлив. При меко тесто се добавя още пудра захар или нишесте. Ако пък е твърдо се добавя вода или се стопля за кратко в МВ фурна.

Сглобяване на тортата: Всички елементи трябва да са студени. Блата се реже на 2 или 3 блата, всеки вътрешен блат се напоява със сироп и се  покрива с ганаш. Тортата се покрива с масления крем, над него с чаршафа и се украсява със захарни фигури.
Захарните фигури направих по тази рецепта: „Руска мастика II Gushanka
1 1/2 ч.л. желатин
2 с.л. студена вода
2 ч.л. глицерин
1 1/2 с.л. течна глюкоза
450 г пудра захар
Желатинът се накисва във водата и след като набъбне, се разтваря на водна баня. След като се разтвори напълно, се добавят се глюкозата и глицерина. Разбъркваме добре. В съд слагаме пудрата захар и правим кладенче , в него изсипваме желатиновата смес. Започваме да бъркаме, а като поеме пудрата захар, месим на плот. Става страхотно тесто, бяло, идеално за цветя и фигурки. Съхне за около ден.”

Виж целия пост
# 4
Маслени бухти



1 ч.ч. кис. мляко
1 ч.л. сода
3 яйца
½  ч.л. сол
1 ч.л. захар
брашно за умерено твърдо тесто
3-4 с.л. твърда мазнина /краве масло, маргарин или мас/

Омесва се тестото без мазнината. 3-4 пъти се повтаря следното: разточва се, намазва се с мазнината и се  сгъва на четири. Тестото се охлажда в хладилника за 1-2 часа. Разточва се на тънка кора, най-много с дебелина ½ см,  реже се на ромбоиди и се изпържва в дълбок тиган в силно сгорещено олио. Сервират се топли.
Виж целия пост
# 5
Бързи пържени банички



1 яйце
3 с.л. кис. мляко
1 с.л. мас
100 г сирене натрошено
1 щ. сол
½ к.л. сода
Брашно за нетвърдо тесто.

Омесва се, разточва се лист ½ см, изрязват се фигури е се пържат в леко намаслен тефлонов тиган.
Виж целия пост
# 6
БУХТИ СЛАДКИ



1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. захар
2 с.л. олио
2 бр. Яйца
1 щ. сол
Брашно за меко тесто

От всички продукти се омесва средно меко тесто, разточва се на ½ см, изрязват се ромбоиди и се пържат в много мазнина на умерен огън.
Забележка: Вкусни и меки са дори и като изстинат.
Виж целия пост
# 7
Бърза и вкусна закуска.

КАШКАВАЛКИ
      


Продукти:
1 пак. краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
1 каф.л. сода
2 ч.ч. настърган кашкавал
1 к.л. сол
3 ч.ч. брашно

Меси се тесто от продуктите, оформят се кифлички, по желание се намазват с разбито яйце и се пекат в силна фурна.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия