(предварително се извинявам ако вече е пускана)
Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер
Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се нашълни тиквата или ви свършата продуктите. Накрая се залива с останалия мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз миналата година я пекох 5-6 часа на 100 - 120 градуса. Стана вълшебна, а гостите си облизаха пръстите. Изпратих ги и с тиква за в къщи защото ние не бяхме в състояние да я изядем, въпреки желанието си. Тежък десерт е, но много вкусен и красив
Да ви е сладко!