Печено цяло праценце? Как?

  • 6 315
  • 7
МОмичета, подариха ни цяло малко прасенце. Мушнах го във фризера. Искам да го сготвя/ изпека за НГ, но незнам как? Има ли някой пиниз, който е задължителен при печенето на цяло прасенце. Моля споделете.
Благодарско.
Виж целия пост
# 1
мамица, на мен печено прасенце по това време на годината някак си естествено ми върви с кисело зеле или ориз Simple Smile
не знам дали ядете мас вкъщи - с мас става най-вкусно, но ако не - и с масло  или олио би трябвало да стане
прави се плънка от лук (2-3 глави), сол, черен, червен пипер, ориз, мас, доматен сос, стафиди, кестени (или картофи), може и малко канела за разкош да сложиш Simple Smile и дреболиите на прасчо предварително попарени (ако ги имаш, ако ли не става и с някакъв пушен колбас)
пълни се и се шие
после прасенцето се намазва с мас и червен пипер и се пече на силна фурна
хубаво е по време на печенето да се полива от време на време със соса, който пуска (иначе става сухо)
може да се изпече и върху кисело зеле (има по-различен и по-хубав вкус спред мен Simple Smile
и разбира се една ябълка в устата е задължителна Simple Smile

а може да се направи и плънката да е със зеле ( а не с ориз) - зеле, вътрешности (или колбас), сол, черен, червен пипер, подправки други каквито искаш, пълни се и нататък всичко се повтаря

а ако имате шиш и грил на фурната - може и на шиш Simple Smile без плънка
само гледате шиша да е успореден на гръбнака като го слагате
коремчето се зашива и крачетата се завързват за шиша
всичко това след като се намаже обилно с лимонов сок, мас и червен пипер
за да се изпече равномерно от всички страни трябва да се върти често и да се полива със смес от лимонов сок и мазнина

ох, прияде ми се Simple Smile
бон апети Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Ухааааааа
Едва ли ще се справя.
Прасенцето е доста големичко. Шиш нямам, аи нямам намерение да се изцапам фурната.
да го завивам ли с фолио като го пека или направо така отвито?
И горе-долу колко часа се пече? Кка с епознава че е изпечена тази гад?
Виж целия пост
# 3
Мамице, погледни в този сайт :
http://www.receptite.com/
В секцията за свинско месо има 4-5 рецепти за пълено и печено прасенце.
Ето още една :
http://magi.triada.bg/article.asp?rbar=hide&topic=KN&id=KN36

В нашият град има фурни за печене, където го оставяш, казваш как искаш да ти го приготвят и си го взимаш готово. няма начин в София да няма такива услуги, зящо ще се чудиш какво и как, като могат вместо теб да го направят. И то не заради друго, ами когато се пече цяло и то ти казваш че не е от най-мъничките, ще отнеме доста време, друг е въпроса, че в пещ ще стане много по-вкусно от обикновена шпора. Но ако си решила ти да го приготвяш, успех и непременно да се похвалиш после .
Виж целия пост
# 4
Май миналата година беше от някаква игра от бира(май беше Ариана newsm78) нашият тати спечели цяло прасенце. Та събрахме тайфата и поляхме събието, ето как го направих аз
Купих си една подправка на Kotany за печено свинско, мисля че 2 пакета отидоха, намазах прасенцето с масло и след това хубаво с подправката, тя е някакъв микс има доста неща вътре. Бухнах го в тавата на печката и го покрих с фолио. Пекох го на max температура около 3 1/2 часа. Стана страхотно  smile3521 препоръчвам ти към края на печенето да махнеш фолиото, за да хване коричка, гарнитури каквито се сетиш салатки има бол които вървят към него.
Успех  bouquet
Виж целия пост
# 5
Пекла съм миналата година и ще споделя: слага се в дълбока тава  -осолено и с подправки на вкус, малко масло и 1 лимонче нарязано вътре бях пъхнала. Завива се с фолио и се пече на слаб огън 7-8 часа.Когато е почти готово го отвиваш и мажеш с масло,в което е разбит червен пипер-става страхотна  зачервена коричка  eat
Виж целия пост
# 6
Благодаря ви. Както вече писах нямам толкова голяма и дълбока тава. Организирах в един ретсорант да го изпекат.
Виж целия пост
# 7
Хубаво е , че си намерила решение и то доста по-лесно  Simple Smile.Весело изкарване на предстоящите празници!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия