Малките тайни на еспресото

  • 4 787
  • 17
****************************** рекламна публикация ******************************



Правенето на кафе е най-добре охраняваната тайна на Италия.

Това е една романтична, забележително ароматна и сложна течност.
Тя е светкавичен разтвор от захари, кофеин, киселини и протеини, емулсия от мигновено унищожени микроскопични частици кафе и мехурчета.

Всичко това е съсредоточено в мъничко съдържание и е покрито от субстанция, позната под думата "каймак".         


От последната бензиностанция в последното градче до Рим, Неапол и Милано, еспресото на италианска територия е катапултирано в друго измерение.
Сутринта започва с cappuccino. Вечерта приключва с Caffe' coretto - кафе, подправено с глътка грапа.
Между тях през целия ден започват да се нижат една след друга чашките - порцеланови или стъклени, с caffe' ristretto (късо кафе).

Ритуалът е да се пие прави, облегнати на бар плота. Всяко едно от тях удря в петите и налива енергия като на анимационен герой. Ristretto буквално означава стеснено. Хватката е такава, че се ограничава количеството вода, което минава през цедката, така че в чашата да попадне унция или дори по-малко течност.


Правилото на палеца

Решаващият признак за истинското еспресо е каймакът.


Дебелината му трябва да е колкото палеца ви. Червеникаво-кафявият плътен слой, който представлява емулсия от кофеиновите масла, се получава от високото налягане, с което водата преминава през цедката - най-малко девет атмосфери.


Правилото на захарта

То се основава тъкмо на дебелия слой каймак. Пробвайте. Изсипете кристалчетата захар бавно и нежно върху повърхността. Има два варианта: ако захарта се строполи на дъното на чашата като гюле, не говорим за еспресо.

Ако се задържи на повърхността, еспресото качествено.

Лесен начин да получим перфектно еспресо са капсулите Lavazza BLUE

bestespresso.bg е online магазин,в който можете да намерите пълен асортимент Lavazza BLUE машини . Доставката в София и повечето градове е безплатна, а плащането се извършва с карта или при получаване на доставката.
На bestespresso.bg можете да намерите и специални промоционални предложения, насочени главно за домашни потребители и малки офиси.
Качеството на продуктите е гарантирано от Вердико - оторизиран дистрибутор на Lavazza BLUE за България.


bestespresso.bg



Виж целия пост
# 1
Не съм сигурен, че някой в БГ обръща внимание на тези неща.
Виж целия пост
# 2
Не съм съгласна! Аз пия всеки ден кафе и за мен това е изключително удоволствие  Simple Smile Няма нищо по-хубаво от чаша силно кафе  Wink
Виж целия пост
# 3
Който не е пил хубаво италианско еспресо, просто нищо не знае за малките удоволствия в живота. PeaceСамо че рядко се намира,а в домашни условия е почти невъзможно.  Cry
Виж целия пост
# 4
аз съм пробвала машините с капсула на лаваца ... нямам търпение да ми позволят да пия отново кафе!
Виж целия пост
# 5
Обожавам кафето! Peace  Италианците доказват своята интелигентност в консумацията му, тъй като го пият късо, т.е. с по-малко кофеин Naughty Продължавам да се учудвам как по-голяма част от хората са убедени, че дългото кафе (с повече вода) съдържа по-малко кофеин!
Виж целия пост
# 6
Е, точно пък лаваца... и то на капсули...

 Joy


Виж целия пост
# 7
Обожавам кафето! Peace  Италианците доказват своята интелигентност в консумацията му, тъй като го пият късо, т.е. с по-малко кофеин Naughty Продължавам да се учудвам как по-голяма част от хората са убедени, че дългото кафе (с повече вода) съдържа по-малко кофеин!

Каква интелигентност, пият го на крак за две секунди и тръгват.. Не е ли си да заседнеш поне 3 часа... къде му е удоволствието?
Виж целия пост
# 8
Мариета съгласна съм с теб. Имах възможността да отида в Италия наскоро. Всички кафета там нямат столове Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Да! Освен това е един напръстник.
Не е моето кафе.
Виж целия пост
# 10
Искам само да отметна, че освен пестене на времето, италианците пият кафето но крак,защото ако седнеш на маса,да ти го донесат струва допълнително пари.... Mr. Green Mr. Green
На бара плащаш само кафето Mr. Green

Лаваца на капсули е наистина разкошно кафе Peace, но дори направено със съответната кафе машина,не е същото като направено в бар,просто защото няма съответното налягане,като машините там Naughty Mr. Green
Виж целия пост
# 11
Бихте ли ми казали, освен еспресото с капсули и съответната кафе машина - каква друга
кафе-машина бихте ми препоръчали за хубаво с каймак еспресо?
Виж целия пост
# 12
Проблемът е че професионалните кафе машини са ужасно скъпи.
Виж целия пост
# 13
Имах шанса да пия италианско кафе в Милано - няма аналог! Наистина е прекрасно.
Аз имам обикновена еспресо кафе машина, без капсули, но с италианско кафе (закупено от Италия) каймакът е фантастичен и ароматът е невероятен. Важно е да се отбележи обаче, е че и водата има значение. Когато  приготвям кафето си с минерална вода (с мек вкус), вкусът и ароматът са едни, а с вода от чешмата - други.
Виж целия пост
# 14
Важно е и кафето да се мели непосредствено преди приготвяне,за това най-удачният вариант е кафе роботите,които мелят на момента и се запазва аромата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия