въпроси от важност, за хубавите печива ,а и не само

  • 1 185
  • 5
Към майсторките в темата,да задам няколко въпроса
Когато правя нещо тестено ,децата бързата да си хапнат ,но ми се струва,че ако не е минало достатъчно време тутманика например се втикля,става като недопечено Confused
Та,колко време трябва да мине за да се разчупи ,в тавата ли да стои или да се извади,да се напръска ли с вода или само баницата се пръска?
Още, като се каже супена лъжица брашно,равна ли е или с връх?
Виж целия пост
# 1
Кексове, тутманици и от сорта е хубаво да изстинат, преди да се режат/чупят.
Ако е добре изпечен не би трябвало да стои като недопечен, не е от бързото хапване  Simple Smile
Ако не е указано, лъжицата не трябва да е с връх, тогава са две. Но и не съвсем плоска, де. Пълна, но не с връх.
Виж целия пост
# 2
Преди време Дядо Хаджия беше обяснил много хубаво защо хляб и изобщо печива трябва да се ядат изстинали, а хлябът най-добре на следващия ден. Дано да се включи пак, понеже аз съм забравила и пак ще ми бъде интересно да го прочета.
Виж целия пост
# 3
Да бе,че то като не я ядеш топла една питка,й отива половината вкусотия.
Абсолютно винаги вадя печивото,независимо дали е мъфини,кекс,питка и т.н.,от тавата,за да не се запарва и да му се запази коричката хрупкава.Изстива на решетка.Ако формата,в която печеш е силиконова,това важи още повече,минута по-късно да се забавиш и вече се е овлажнило каквото там се е пекло.
Ако напръскаш с вода и завиеш в памучна кърпа питката,кората и отгоре ще омекне.Ако искаш да остане хрупкава не я завивай и не я мокри.
Малко набързо нахвърлям сега каквото се сетя,че трябва да ставам,ако се сетя за още ще се включа пак.
Според мен просто не допичаш печивата достатъчно,а и щом питаш дали една лъжица е равна или с връх,означава,че следваш рецептите дословно,а не по усет.Най-приятелски и добронамерено ти препоръчвам да развиеш второто,да си търсиш грешките и тогава изобщо няма да четеш колко лъжици е дадено по рецепта.Успех!  bouquet
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви!
наистина гледам дословно рецептите,не мога да готвя и не обичам да го правя,но много искам да се науча и да ми се получава Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Здравей, това което съм се убедила при печивата, е търпението. Една питка не става добре, ако не втаса добре и то 2 пъти.
Аз също вадя веднага от формата и оставям да изстине печивото върху решетка - кекс, мъфин, сладкиш.
Когато правиш торта, трябва да имаш търпението за всеки етап - блатът се реже напълно изстинал, кремовете да са охладени, да й оставиш време да стегне и така.

Тутманикът може и да не е бил добре опечен. Когато е топъл това не се усеща, но като изстине - да. Рецептата не винаги се следва дословно, трябва да се научиш да усещаш тестото, което става с много практика. Защото пише например "меко и еластично", което авторът е постигнал примерно с 300 гр. брашно, а на теб може да ти трябват 250 или 350. Всичко зависи от размера на яйцето, от размера на супената ти лъжица ако щеш Simple Smile Супената лъжица като мярка - винаги се дава за равни супени лъжици.

И другото най-важно нещо е наистина да обичаш да готвиш! Иначе няма да стане Wink Това е все едно да искам да стана велик скиор, а да не понасям студа, снега и ските Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия