Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Олимпиади

  • 317 370
  • 2 022
# 1 785
В РУО има информация. По-горе чета, че и други са писали - разлика има в датите на общинските кръгове.


А някъде има ли критериите за БЕЛ? Или поне примерен преразказ, който е оценен с 30 точки.
И на мен ми се е искало винаги да видя нещо вече оценено.
Навремето, когато се готвех да кандидатствам, излизаха книжки с примерни теми на ученици, под които пишеше с какви оценки са. Много ми бяха полезни.
В сайта на МОН - Олимпиади-БЕЛ пише, че "За общинския кръг в заповедта на директора на училището, с която е назначена училищна комисия, се определят редът и условията за провеждане на олимпиадата, за проверяването и оценяването на писмените работи на учениците, за оповестяването на резултатите при съобразяване с регламента на олимпиадата и със Заповед № РД09-5411/12.10.2017 г. на министъра на образованието и науката, с която са утвърдени правила и графици за организирането и провеждането на националните олимпиади за учебната 2017 – 2018 г. С регламентираните ред и условия следва да се запознаят по подходящ начин учениците в училището."
Т.е. малко на местна почва се получават нещата.
"За областния кръг в заповедта на началника на регионалното управление на образованието (РУО), с която е назначена областна комисия..." - същото важи, значи, и за областен кръг.
На същото място е описан и форматът на олимпиадата по класове.
Скрит текст:
Формат на олимпиадата
 V клас – трансформиращ преразказ на неизучаван художествен текст (от името на неутрален разказвач или от името на герой)
 VI клас – сбит преразказ на изучаван художествен текст или на откъс от него
 VII клас – тест с 30 (тридесет) задачи и отговор на литературен въпрос. В теста се включват задачи с четири избираеми отговора, от които само един е верният, както и задачи с кратък свободен отговор. Отговорът на литературен въпрос е до три страници.
2
 VIII – X клас – тест с 30 (тридесет) задачи с четири избираеми отговора, от които само един е верният, както и задачи със свободен отговор.
 XI клас:
- на общинския и на областния кръг на олимпиадата се дава възможност учениците да изберат един от следните два варианта на задача: създаване на интерпретативно съчинение или на есе;
- на националния кръг на олимпиадата се дава възможност учениците да изберат един от следните три варианта на задача: създаване на интерпретативно съчинение по зададен проблем; създаване на интерпретативно съчинение по проблем, интерпретиран в (откъс от) литературен текст; създаване на есе по проблем, интерпретиран в литературен текст.
 XII клас:
- на общинския и на областния кръг на олимпиадата се дава възможност учениците да изберат един от следните два варианта на задача: създаване на интерпретативно съчинение или на есе;
- на националния кръг на олимпиадата се дава възможност учениците да изберат един от следните два варианта на задача: създаване на интерпретативно съчинение по зададен проблем; създаване на интерпретативно съчинение по проблем, интерпретиран в (откъс от) литературен текст.

Заповедта:
http://ruo-sofia-grad.com/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D … 1112102017-%D0%B3

http://ruo-sofia-grad.com/sites/default/files/documentsnormativn … 1017olimpiadi.pdf
"1.2. Графикът за провеждане на общинския кръг се определя със заповед от началника
на РУО в съответствие с Приложение № 2, като се допуска провеждането му и в работен ден
от седмицата в извънучебно време, в случаите че това може да се организира от училищата.

1.3. Директорите на училищата или на обсерваториите назначават училищна комисия
и определят квесторите.
1.4. Училищните комисии организират провеждането на общинския кръг в
съответствие с регламента на всяка олимпиада.
1.5. Учебното съдържание, върху което се определят темите и задачите, е в
съответствие с регламента на всяка олимпиада.
1.6. Темите и задачите за общинския кръг се съставят съобразно регламента на всяка
олимпиада."

Много големи разлики, по тези причини, могат да се получат в качеството на писмените работи на учениците от един и същи клас, получили едни и същи точки на общински кръг в различни училища.
Така че и да имаме примерна работа, то това не би било някакъв много обективен критерий.

Въпреки, че:
Цитат
"Училищните и областните комисии оценяват всеки вид ученически текст, включен в олимпиадата, според единни критерии за оценяване, предоставени на експертите по български език и литература в РУО от националната комисия. Всяка писмена работа се проверява и оценява от двама оценители независимо и окончателният резултат се формира като средноаритметичен от резултатите на двамата оценители.
 Максималният брой точки за V клас и за VI клас е 30 (тридесет) точки."

Върти ми се из главата след областен кръг да попитам в РУО дали не може да се види. Примерно за големите ученици пише, че работите са анонимни. Почти съм сигурна, че въпреки това няма да позволят. Но нищо не ми пречи да пробвам.
Виж целия пост
# 1 786
В РУО има информация.
Ние сме в темата да споделяме и получаваме полезна информация, моля информирай ни какво точно носи някаква поне информация в този ти и предишния пост Rolling Eyes
Кое РУО? Каква информация? За коя олимпиада?

ПП: поста, който коментирах беше допълнен
Виж целия пост
# 1 787
Сайтовете на РУО-тата са общодостъпни.
Виж целия пост
# 1 788
Провеждане на общинския кръг на олимпиада
Изх. № РУО1-719/10.01.2018 г.
ДО ДИРЕКТОРИТЕ НА
СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДИРЕКТОР, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Напомням, че в изпълнение на чл. 258 от Закона за предучилищното и училищно образование, чл. 19 и чл. 20 от Наредба № 12/ 01.09.2016 г. на МОН за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, директорите на училищата организират и контролират цялостната дейност на институцията.

В изпълнение на заповед № РД05-5411/ 12.10.2017 г. на министъра на образованието и науката са утвърдени Правила за организиране и провеждане на ученически олимпиади и национални състезания през учебната 2017/2018 година, общинският кръг на ученическите олимпиади се осъществява от училищни комисии в съответствие с регламента на всяка олимпиада.

С оглед гореизложеното, при наличие на малък брой ученици, желаещи да се явят на общински кръгове на олимпиади, следва да създадете организация и да осигурите възможност  за тяхното явяване в друго столично училище при спазване на изискванията за организация и провеждане на съответната олимпиада, като за това бъдат информирани учениците и техните родители.

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА
НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД


БЕЛ - допуснати до областен кръг - РУО Варна
Виж целия пост
# 1 789
http://shmoko.bg/?p=16592
Виж целия пост
# 1 790
Резултатите при информатиците са ясни, да видим как ще разпределят медалите.

International Zhautykov Olympiad - Computer Science
Виж целия пост
# 1 791
Здравейте ,


Знаете ли  откъде мога да намеря отговорите на тестовете за олимпиадата за 4 клас  "Знам и мога" от предишните години ?
Виж целия пост
# 1 792
Тук има мъничко.
https://sites.google.com/site/prinaseveselo/ucenie/nacionalna-ol … piada-znam-i-moga
Има отговори и критерии за оценка:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmY … AwM2I4N2ZkNTRjMTA
Виж целия пост
# 1 793
за първи път преди няколко дни чух за "знам и мога", а сме 4 клас. някой може ли да ми каже с какво се слави това състезание? на училищно ниво ли е или е предизвикателство? т.е. нещо като тези състезания на СБНУ ли е като ниво или по-трудно? не искам да си губим времето излишно, гледам и, че е в събота, а не училищно време... има ли награждаване и какво, грамоти или друго?
Виж целия пост
# 1 794
Състезанието е хубаво. Нищо общо с тези на СНБУ поне аз не виждам.
Поразгледай темичките и сама ще придобиеш представа.
Виж целия пост
# 1 795
Миналата година попълвахме декларации за публикуване на данни на детето от олимпиада по език. Тази година предстои училищен кръг по език, но още не са ни предоставили такава декларация. Притесненията са, че ще отпадне детето от класиране поради липса на декларация. Интересувам се откъде да изтегля такава и къде да я предаде детето?
Виж целия пост
# 1 796
Миналата година попълвахме декларации за публикуване на данни на детето от олимпиада по език. Тази година предстои училищен кръг по език, но още не са ни предоставили такава декларация. Притесненията са, че ще отпадне детето от класиране поради липса на декларация. Интересувам се откъде да изтегля такава и къде да я предаде детето?
Тази година декларация попълват тези, които НЕ желаят резултатите им да бъдат оповестени публично. Това не ги поставя извън класирането.
Виж целия пост
# 1 797
 Здравейте!
Знаете ли  откъде мога да намеря тестовете за олимпиадата по география за 5 клас от миналата учебна година?

Виж целия пост
# 1 798
Здравейте!
Знаете ли  откъде мога да намеря тестовете за олимпиадата за олимпиадата по география за 5 клас?до 2012/2013 https://www.mon.bg/?go=page&pageId=16&subpageId=94

и тук има за някои години  http://su85.org/Uch_materiali/Geography/Olimp/Olimp.html

2015 с много въпросителни
Виж целия пост
# 1 799
Благодаря st. Dobri
А от 2017-та год.?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия