рецепта за содена питка

  • 41 940
  • 15
Търся една рецепта за содена питка, имах я на една кутия от сода Бикарбонат но съм я метнала в коша Confused Рецептата беше много спулучлива,не се меси а вичко се обърква в една купа и се изсипва в тавичката,бодеш с вилицата и готово. Ставаше страхотно мека , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig
Виж целия пост
# 1
....... , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig

monikss, нещо подобно - БЪРКАНА ПИТА. Peace
Виж целия пост
# 2
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
Виж целия пост
# 3
....... , помогнете с някоя подобна рецепта  Praynig

monikss, нещо подобно - БЪРКАНА ПИТА. Peace

  bouquetпочти същата рецепта, като я видях написана се припомних
Виж целия пост
# 4
Напиши и твоята рецепта каква е, щом тази не е точно същата. Стана ми любопитно Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Да се запиша в темата, миналата Коледа само содената питка не ми се получи, някоя 100% успешна рецепта, моля Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
Направих бърканата питка снощи за проба и......Хубаво стана ама по-скоро беше солен кекс не питка newsm78 липсваше ми само сиренцето вътре-иначе за бързо ако няма хляб става.Миналата година правих содена питка която за първи път стана точно кокто исках ама така стана че рецептата вече я няма и май ще си правя питка със мая-така или иначе със сигурност ще има и мръвка  #2gunfireче моя 100килограмов мъж и комшията със същите пропорции иначе се сърдят Joy
Виж целия пост
# 7
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
За първи път да направя и аз хубава содена питка - благодаря Ивлин Big Ups
Виж целия пост
# 8
Ще опитам. Отдавна търся постна  содена питка.
Виж целия пост
# 9
Содена питка

 600 гр. брашно
    500 гр. кисело мляко
    1ч.л. сода
    1ч.л сол
    1с.л. олио /слагам на око /
     1 яйце / слагала съм и 2 ако са по малки/
 
     1/3 масло за отгоре

Всички сухи съставки се смесват , добавя се всичко останало без маслото . Разбърква се , може и с лъжица з/то тестото е  рядко и лепнещо.  Аз пека тази питка в дъното на електрическа тенджера . Натърквам с масло и поръсвам с брашно дъното и стените на тенджерата , изсипвам сместа , заглаждам с мокра ръка и отгоре нарязвам 1/3 масло на малки парченца . Пека в  леко загрята фурна на 200 градуса около 30-40 мин. Пробвам с клечка .
   Питката става висока ,много вкусна и ароматна.

   Тази рецепта ми е от една книга " Дом бит семейство " издание 1973 год.  Ако някой случайно я има може да я погледне.

  Рецептата в книгата е с 1 кис. мляко , но   , когато е издадена книгата едно кис. мляко е било 500 гр.

Виж целия пост
# 10
Аз имам една рецепта от една такава кутйка от сода.Тя е следната;Разбъркайте 1чаена лъжичка сода с 4чаени чаши брашно.Добавете 1яйце,1кофичка кисело мляко,1чаена лъжичка сол,1/2чаена лъжичка
захар и 4супени лъжици олио.Омесете еднородно тесто.Изсипете в намазана с олио тава.Загладете с разбит жълтък или вода.Печете в сгорещена фурна за около40 мин при 200С. Peace
Виж целия пост
# 11
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500гр брашно,
300 мл хладка вода,
2 с. л. оцет,
1 ч. л. сол,
1 с. л. захар,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 п. бакпулвер,
2-3 с. л. растителна мазнина,
червен пипер, шарена сол за поръсване.
Приготвяне:
Пресяваме брашното заедно със солта и бакпулвера.
В чашка смесваме оцет, содата и захарта, разбъркваме и смесваме с водата.
Правим кладенче в брашното, добавяме олиото и започваме да наливаме по малко вода.

Замесваме тестото и месим 10 мин, докато се замеси меко лепкаво тесто.
Оставяме малко да почине 10 мин. и оформяме питката във форма по желание.
Слагаме паричка и клонка дрен увити в алуминиево фолио и ги забождаме в тестото.
Във форма поръсваме обилно с брашно и слагаме обредният хляб.
Печем в предварително загрята на 200*С фурна 40-50 мин.
Изваждаме, заливаме с тънка струйка растителна мазнина, поръсваме с шарена сол, пипер и задушаваме с кърпа.
Разчупва се питката от най-възрастният член на семейството, като първото парче е за дома и всяко следващо за членовете на семейството.
В който се падне паричката, той ще бъда благословен да издържа семейството и носи паричките в дома.
Дренът ще носи здраве на този, в който се е паднало късметчето.
За първи път да направя и аз хубава содена питка - благодаря Ивлин Big Ups

Как си познах питката, радвам се, че ви се получава...много дълго експериментирах, докато ми се получи и стигнах до тази рецепта, доволна съм от позитивните коментари под рецептата Simple Smile))
Виж целия пост
# 12
От няколко години правя ето тази содена питката на Ilrai  http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html Всеки път се получава отлично. За тази Коледа я направих със зехтин вместо с олио - стана невероятно мека и вкусна.
Виж целия пост
# 13
На мен ми става доста твърда, на какво се дължи това?
Идеята за зехтин е страхотна, мерси:)  bouquet
Виж целия пост
# 14
На мен ми става доста твърда, на какво се дължи това?

Сложила си повече брашно от колкото трябва....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия