Някой с опит в правенето на macarons?

  • 11 899
  • 37
с ей тези сладки се мъчих снощи:

http://www.youtube.com/watch?v=nkT7j9hcPFw&feature=related

но нещо оплесках печенето явно
има ли някоя смела кулинарка да даде съвети как точно ги прави и какъв е трикът при печенето

във всяка рецепта се дава различна темп за печене, от 125 до 180 град варират
 newsm78
Виж целия пост
# 1
мисля Роца е най-специалист на френския макарон
аз карам по мързеливия начин Joy
номера май беше да не се пекат веднага,а да се изчака да хванат коричка
Виж целия пост
# 2
Аз съм правила скоро Макарони по рецепта на Пиер Ерме.
Виж целия пост
# 3
http://marmottesetchocolat.blogspot.com/search/label/%D0%BC%D0%B … %D0%B8%2Fmacarons
 
         Този блог на Роца съм си запазила като рецепти за макарони.
Виж целия пост
# 4
Кажи какъв ти беше резулатата и ще ти кажа къде си сбъркала? Преполагам са се напукали, което означава, че не са били засъхнали достатъчно. Това ли е?
Виждам, че си избрала рецепта с италинаска целувка, тоест със сироп на определени градуси, ако нямаш термометър, провалът ти е почти сигурен. На Роци са супер, но тя мисля, че ползва термометър.
Препоръчвам ти тази http://www.youtube.com/watch?v=-2iCocPw_Qo&feature=related , следвай стъпка по стъпка и ти гарантирам, че ще имаш макарони. Само надявам се да не се разочароваш, изключително лесно е!
Ако има нещо, питай пак. Голямо удовоствие е да ти се получат! Peace
Виж целия пост
# 5
много благодаря за съветите  Hug
имам още една доза бадемово брашно
утре ще му дам последен шанс  Laughing

иначе да, напукаха се, а отдолу бяха много лепкави  #2gunfire
Виж целия пост
# 6
Трогната съм от високата оценка за мен като за специалист по макароните  Blush Чак специалист не съм, но ги правя от 2 години, така че имам известен опит  Peace.

WASP, и аз като Мащерка използвам най-често основната рецепта на Пиер Ерме, с италианска целувка (меренг). За температурата на печене най-добре е да пробваш няколко и да видиш коя е най-добра за твоята фурна. Например, Пиер Ерме препоръчва печене на 180 градуса, докато в моята фурна с вентилатор, най-добре ми стават на 160-165 градуса.

За напукването причината може да е и една от следните:
- проблем с белтъчния сняг, вследствие, например, на използване на белтъци от стари яйца, тоест такива с дата на снасяне отпреди 2-3 седмици;
- недостатъчно разбъркване на макароненото тесто, в резултата на което остават ивици само от белтък или само бадемово брашно. Това е и една от тънкостите при макароните - трябва хем сместа да бъде гладка, хомогенна и да се точи като лава при вдигане на шпатулата, хем не трябва да се ръзбърква много, за да не спадне белтъчния сняг.
- недостатъчно изсъхване - може да се получи или ако не си ги изчакала достатъчно, или ако снегът ти е спаднал вследствие на много дълго разбъркване - тогава изсъхват много по-трудно (ако въобще го направят). Аз ползвам следния метод за проверка - след около 30 минути след шприцоване на черупките допирам леко пръст до повърхността на една от тях. Ако сместа полепне по пръста, изчаквам още и проверявам на всеки 5 минути.

Както го описваш, бих заложила на втората или третата причина  Peace

Gypsy ти е дала също добра и по-лесна за изпълнение рецепта. Другият вариант, ако нямаш термометър е да пробваш с макарони с френски меренг - ето тук съм направила сравнение на двата метода.
Иначе ако търсиш други макарони с френски меренг, може да се отбиеш при Ирина, която също има чудесни рецепти.

Дано да съм ти била полезна, ако имаш други въпроси, съм насреща  Simple Smile.
Виж целия пост
# 7
Роца, благодарности   bouquet
реших да отложа втория опит за другата седмица, за да мога до тогава да се подкова по-добре теоретично  Laughing
 
Виж целия пост
# 8
W.A.S.P, с рецептата която ти дадох няма нужда от психологическа нагласа Wink (и аз съм всеки път в прединфарктно когато трява да използвам горещ сироп #Crazy),само кухненска везна ти трябва и нещо за да си смелиш фино бадемовото брашно с пудрата захар, кафемелачка, блендер или кухненски робот например (спираш и пускаш няколко пъти, докато добиеш консистенция на брашно, та дори и на нишесте, колкото по-фино, толкова по-добре). Един съвет, ако ще правиш шоколадови макарони, смели си 2 лъжици натурално какао заедно с гореспоменатите продукти, стават най-фини, но не очаквай наситен шоколадов цвят, за него сладкарите ползват боя, по скоро "мляко с какао" . Същото важи за тези с вкус на кафе(използвам нескафе, 3 ч.л), а ако ползваш бои на прах за цветни черупки, прибави ги също при смилането, така цветът ще е най-хомогенен.
Никога не съм имала ни най-малката издънка, дори дъщеря ми се справя. Дозировката на продуктите е перфектна, а съм изпробвала поне 7-8 други рецепти. Полички, консистенця, всичко е като по учебник. Нямат вкус на целувки (и аз не обичам), коричкта им не е твърда, вътрешността не е шуплеста, както ми се е случвало с други рецепти.  За куриоза няколко пъти съм правила дегустация "на сляпо" с купени макарони и винаги тези са били предпочитани (умря циганката...Blush но факт!). "Черупките", без пълнеж се запазват поне месец в метална кутия на сухо и хладно място. Готовите макарони с ганаш се съхраняват в хладилника също в плътно затворена кутия, около седмица, но е добре да се консумират на стайна температура, тогава се топят в устата, само коричката им хрупка!

Щом казваш, че твоите са останали лепкави, вероятно или дозировката не е била точна (макароните са аптекарска работа,точност до грам, няма "на око"), или сместа ти се е втечнила от много бъркане (трябва да е като лава, а като спреш да бъркаш и се отпусне, повърхността и да е гладка и лъскава). За напукването, трява преди печене да са напълно сухи на пипане, няма определено време, но след 30минути би трябвало да са ок. След оформянето на дисковете, потупай тавата отдолу за да изчезнат всички шупли. След изпичането (14мин на 160°) просто ги изчакай да изстинат, отлепват се без проблем.

Виж целия пост
# 9
такааа
денят Х е днес
приготвих продуктите - пресях брашното и захарта
белтъците се темперират
купих си кантарче и шприц

сега остава да реша точно с коя приставка на робота да разбивам:
сhttp://cdon.se/hemelektronik/bosch_mcm2054-12060383 ножа или с белия диск  newsm78


gypsy , твоятя рецепта е на френски
а с този език нямам допир едно 7год вече
както съм с 3 езика във всекидневна употреба, ще ми дойде малко множко
затова само ще я пусна през транслатора на гуглето, да видим какво ще преведе
а иначе ще пробвам тази на Роца този път
едит: грешка, имало и линк на англ., сега ще го изгледам и него
Виж целия пост
# 10
Почти успях този път
Трудно ми беше боравенето с шприца и съответно станаха доста разнообразни по размер, както и бройката е само 32, но вече ще знам по колко смес да шприцовам
Но падна страшно мацотене  Embarassed

Разбих белтъците с белия диск на робота
Реших да не рискувам с ножа, въпреки че ис него става

Изсъхнаха добре, даже още преди да изтекат 30 мин и точно на 15 та мин ги извадих от фурната

Използвах обокновени сладкарски бои, течни, доста избледняха при печенето

Този полууспех ме амбицира да се пробвам отново

Благодаря на всички за съветите и помощта
 Hug
Виж целия пост
# 11
И последно въпросче
Как се съхраняват в хладилника - в затворена или отворена кутия?  newsm78


четох току-що из тукашните сайтове - съхранявали се в затворена кутия
аз сложих фолио отгоре, защото моята няма капак (крайно време е да си взема подходяща кутия за сладки)
можело и да се замразяват
Виж целия пост
# 12
W'A'S'P', поздравления! Simple Smile И бон апети утре  Grinning. На коя рецепта се спря?

(Аз днес разделих поредните белтъци и утре ще правя доза за Нова година).
Наистина се случва боите да избледнеят при печенето. Моите са доста силни, прахообразни, но и те го правят - особено лилавата става светлосива... Интересното е, че го правят само при макароните, при други сладки и глазури нямам проблем, даже оцветяват твърде много.

Ако ще замразяваш, препоръчвам ти да замразиш само черупките, а не сглобените макарони. Но, признавам, досега не съм го пробвала. Вкъщи изчезват за 2-3 дни  Laughing.
Виж целия пост
# 13
на твоята рецепта с итал. целувка  Hug
колкото и да ми звучеше странно този метод, се оказа доста успешен
добре, че имах дигитален термометър, защото аналоговият отчита само до 100град
предполагам, че сега с кантарчето и другата рецепта би станала - първият път малко на око премерих захарта и брашното, използвайки градуирана чаша
шприцът се оказа, че има само накрайник с доста тесен отвор и стана трудно шприцоването
затова мисля на един широк накрайник да махна ... как се казват тези неща на края, с които се постига различна форма ...

аз сладко не ям, въпреки това пробвах по хапка - половината слепихме с шоколадов крем, половината с ягодов - не съм очарована от вкуса, много са ми сладки

тук намерих един специализиран магазин за бои и ще го посетя преди следващия опит

приятно изкарване на празниците
аз ще правя Биф Уелингтън и днес съм на вълна подготовка
 Hug


да допълня къде още четох за инфо
http://blog.sweetandsavory.se/savory/blogsns.nsf/dx/2010-09-20191610CLUN9P.htm

http://www.tarteletteblog.com/2009/02/recipe-index.html
Виж целия пост
# 14

пропуснах да пусна картинки:

http://lappland.snimka.bg/experiment/macarons-mania.683355.28253337

отново благодарности за помощта
обрах овациите на родители и абитуриенти със синьо-жълтите
както и на роднините в БГ със зелените
Виж целия пост
# 15
Браво!  smile3501
Много добре са ти са получили, особено последните, зелените. С какъв крем са?
Виж целия пост
# 16
благодаря
кремът е ганаш от бял шоколад с течна сметана и с боя на прах
Виж целия пост
# 17
не мога да не покажа коледния вариант:

Скрит текст:

мислех да пробвам с пълнеж от прясно сирене и пушена сьомга, но това ще стане другата седмица

този път е с ганаш от бял шоколад, който не стана много успешен (кремът не е твърд) и с ганаш от Линд 70%  с една идея мадейра

бях взела прах от червени боровинки вместо боя, но добре че навреме го тествах и установих, че нищо не боядисва
за съжаление истински коледен червен цвят нямаше, само този леко биещ на розово
Виж целия пост
# 18
здравейте момичета ще може ли някой да помогне с превода на рецептата която пусна  gypsy  - това ли е най -лесния начин като за първи опит

W'A'S'P' -ти направо си се специализирала страхотни са ти станали и зеленките и червените браво
Виж целия пост
# 19
Здравейте!Много обичам тези сладки и многооо време търсех правилните съвети..Дано това видео ви помогне както помогна на мен Simple Smile Успех!!

   Heart Eyes
Виж целия пост
# 20
Засега само ви чета...дано събера достатъчно смелост и да опитам...Момичета Hug
Виж целия пост
# 21
Преди 2-3 седмици експериментирах на тема френски макарони и много ми помогна този блог:
http://veroniquevecco.com/%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BC%D0%B5-%D1%80% … 0%BE%D0%BD%D0%B8/

Единствения недостатък на моите беше, че станаха като хамбургери повечето, ама това се получи понеже не ползвах шприц, а лъжичка.

Сега съм си приготвила едни белтъци в хладилника и пак ще правя.
Само се чудя как се получава този хубав син цвят. На мене бадемовите стърготини оцветяват тестото леко жълто и със синьо става зелено.
Виж целия пост
# 22
Може ли някой да ми каже дали ще станат с брашно от лешници или изобщо да не се захващам?
Виж целия пост
# 23
Ще станат. Няма да го има аромата на марципан. При моя първи опит, въпреки че бяха с брашно от бадеми не се чувстваше бадемовия вкус и при втория добавих ароматизатор някоя друга капка. Пак не беше силно изразен понеже брат ми, които избягва всякакви бонбони с марципан доволно се почерпи с макарони.
Виж целия пост
# 24
Може ли някой да ми каже дали ще станат с брашно от лешници или изобщо да не се захващам?
По случайност видях че има такава тема. Любим сладкиш са ми , а и с удоволствие ги работя. Заради тях си купих и специална разграфена с кръгчета силиконова подложка.
Всички рецепти са с бадемово брашно,  не съм срещала с лешниково, ама може и да опиташ и после да ни кажеш.
Ето ги моите последни, преди месец май беше. В момента се пече нова доза, ей сега затоплям фурната че ми трябват за утре. С какао са, т.е шоколадови. Ще ги видим след малко. Правила съм и с швейцарски меренг и направо без него, все са хубави. Ползвам боите на Wilton много са добри и силни, но най- много си обичам с цвят на самите белтъци, много са нежни и силно се откроява плънката.
Скрит текст:
[/spoiler].
новогодишните..........
Скрит текст:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 25
Готова е партидата от шоколадов макарон. Пускам една снимка, другите са още топли. Сега ще им направя пълнежа.

Виж целия пост
# 26
Може ли някой да ми каже дали ще станат с брашно от лешници или изобщо да не се захващам?
Ще станат, но съветът ми е да не заменяш изцяло бадемовото брашно с лешниково, а само част от него. Не съм пробвала изцяло с лешниково, но по литературата Wink съм срещала, че разликата в структурата на двете брашна, може да промени консистенцията на макароните.
Първите ми макарони с лешниково брашно (1/2 с бадемово) бяха бая грозни, но вкусни (с лешници, бял шоколад и трюфел). Вторите (1/2,3 с бадемовото) бяха по-прилични - с горгонзола:
Hazelnut Macarons with truffle-scented white chocolate ganache by Mira Donkova, on Flickr

Macarons au gorgonzola by Mira Donkova, on Flickr

А това се последните ми предколедни макарони, само с бадемово брашно, ванилия и чай мача:
01122015-_MG_0135 by Mira Donkova, on Flickr
Виж целия пост
# 27
Страхотни сте момичета!!!Аз още набирам смелост...Дано се реша!Усмихнат ден,момичета Hug
Виж целия пост
# 28
Много е хубава тази темичка и по-хубавото е, че сте я подновили та я видях  Hug

Аз обожавам макарони и съответно си купувам. Не всеки път ми харесват и реших да си приготвя и аз. Купила съм си една силиконова поставка с ограничителчета за макарони. След празниците ще имам повече време и ще започна да експериментирам. Много обичам шампоан фъстък и ако ме напътните към такава рецепта ще съм благодарна. Прегледах темата и разбрах, че е хубаво белтъците да постоят една седмица в хладилника и аз така ще направя.

Моля Роца да ми каже от къде да си купя различни бои. До сега не съм използвала боя. Не съм прочела много подробно всички рецепти, но ще го направя.

Хубав ден  bouquet
Виж целия пост
# 29
.....................
........................ Много обичам шампоан фъстък и ако ме напътните към такава рецепта ще съм благодарна. Прегледах темата и разбрах, че е хубаво белтъците да постоят една седмица в хладилника и аз така ще направя.
..............
Моля Роца да ми каже от къде да си купя различни бои. ..............
Какво значи шампоан фастък... newsm78 не зная.
Белтъците стоят не повече от три дни в хладилник, а най-малко за 24 часа.
Бои аз си купувам от Aromas House на Wilton , много са добри, много са силни и капвам само капка, но нека и другите да споделят за техните които ползват.
Виж целия пост
# 30
Само таблета ми знае какво е шампоан фъстък, защото той сам си прави автокорекцията  Joy И всеки път ме изненадва с някоя глупост. Имах предвид, че обичам шам фъстък  Mr. Green

Благодаря за информацията за боите. Ще разгледам сайта - намерих го.


Допълвам за да попитам дали става въпрос за този вид бои.
http://www.aromashouse.com/components/com_virtuemart/shop_image/ … 4f90319121f39.jpg
Виж целия пост
# 31
Само таблета ми знае какво е шампоан фъстък, защото той сам си прави автокорекцията  Joy И всеки път ме изненадва с някоя глупост. Имах предвид, че обичам шам фъстък  Mr. Green
 Joy Joy Joy


Допълвам за да попитам дали става въпрос за този вид бои.
http://www.aromashouse.com/components/com_virtuemart/shop_image/ … 4f90319121f39.jpg
Не, не са тези,  а тези ми дадоха, гелове са, всякакви цветове взех.
Скрит текст:
ето тук има и разбивка по цветове
Скрит текст:
.
Сега отново ги разгледах и виждам, че не са на Wilton, а на ameriColor, питала съм за едно, те са ми дали това, но много съм доволна, ярки ,плътни , силни.

Виж целия пост
# 32
Много обичам шампоан фъстък и ако ме напътните към такава рецепта ще съм благодарна. Прегледах темата и разбрах, че е хубаво белтъците да постоят една седмица в хладилника и аз така ще направя.

Моля Роца да ми каже от къде да си купя различни бои. До сега не съм използвала боя. Не съм прочела много подробно всички рецепти, но ще го направя.

Много ми хареса шампоан-фъстъка (и моят телефон понякога си прави такива шеги с мен  Laughing)
Пробвала само веднъж да направя макарони с шам-фъстък (и кайсии, но те не са задължителни Simple Smile), това е рецептата: http://marmottesetchocolat.blogspot.fr/2010/06/macarons-aux-abri … et-pistaches.html

Белтъците могат да престоят до една седмица в хладилник, или поне така пише по дебелите книги. Но може и по-малко. Аз най-често ги оставям за 5-6 дни - разделям в неделя и правя макароните в петък вечерта, или събота.  Peace Когато ме мързи, или нямам време, ги оставям за 24 часа на плота в кухнята на стайна температура, придобиват същата консистенция, като престоялите 5 дни в хладилник. А под секрет ще кажа, че става и с непрестояли белтъци  Wink, но, поне според мен, коричката е по-хрупкава и има по-силен привкус на целувки.

За бои не мога да съм от полза, понеже не живея в България и съм купувала моите от магазин за кулинарни пособия в тукашното ми местожителство. Моите са прахообразни и много силни, от този тип:

Ако ползваш течни бои, внимавай да не слагаш голямо количество, за да не се нарушат пропорциите на сместа за макарони. Бих препоръчала по възможност гелови бои.
Виж целия пост
# 33
Мислех, че тук има някакви рецепти за макарони. Ама стандартните. А то било съвсем за други сладки.  Grinning
Нямам време да правя, но някой знае ли да се продават някъде. Искам да ги пробвам.
Виж целия пост
# 34
https://www.chezfefe.com/
Има и на много други места, разбира се
Дори и по щандовете за сладки в моловете, но не са така хубави
Виж целия пост
# 35
Много благодаря.  Hug  Скоро ще се опита.
Виж целия пост
# 36
Мислех, че тук има някакви рецепти за макарони. Ама стандартните. А то било съвсем за други сладки.  Grinning
Нямам време да правя, но някой знае ли да се продават някъде. Искам да ги пробвам.
Рецепта веднага бихме ти пуснали, ако имаш желание.  Confused На ул Ангел Кънчев - "100 гр сладки", най-добри са с пълнеж от шампанско. Пробвай.
Виж целия пост
# 37
Много са вкусни,но още нямам смелост да се пробвам да ги направя...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия