Той е създаден преди около 80-90 г. от един велик българин - Учителят Петър Дънов /пред когото се е прекланял дори великият Алберт Айнщайн/. От тогава са го правили хиляди хора /българи и чужденци/. Някои са издържали 10 дни, други - по-малко. Но това не е толкова важно. Не трябва да се фанатизирате. Важен е стремежът да обновите тялото си.
Сведенията за Житния режим са оскъдни.В беседите и лекциите на Учителя Петър Дънов няма да откриете текстове и инструкции за такъв Житен режим ,който се прави днес.Там има указания за упражнения ,където храненето е само с жито.Много често продължителността на такива режими /упражнения/ е повече от десет дни.
Днешният начин на правене на Житния режим се базира на спомените на готвачката на Учителя.Според тях ,той го е дал само на нея.Тя го предава на някои последователи на Учителя през 1953 г..Препоръките й са да се ползва грухано жито.Според нас, такава препоръка може да е само лична и да е базирана на някакво заболяване/зъби,стомах,челюсти../ ‘’Грухан’’ означава ‘’бит’’,а това противоречи на идеите на Учителя, свързани с ненасилието.А и да не забравяме,че има и памет на материята.Затова ние препоръчваме хранене с жито ,което е с много малко кълнче/милиметър/.При раждането и около този момнт енергиите са доста повече.Има и прояви на Любовта,макар и на растително ниво.Тогава вие се свързвате с великото тайнство на раждането.Но този момент има и връзка с жертвата на житното зърно.Има и такава беседа на Учителя Житното зърно /http://triangle.bg/books/1914-03-16--1.1998/1914-03-23--1.html/ Тя е основна за Житния режим и е добре да бъде прочетена ,за да се разбере духовния смисъл на правенето му.
При правенето на Житния режим ,полезни за нашия организъм са орехите /за мозъка, имат такава форма/,ябълките /за сърцето/и пчелния мед /за кръвта/.Освен свалянето на килограми, чрез Житния режим можете да обновите организма си на клетъчно ниво.
Този режим е съобразен с фазите на Луната и с енергиите, които ''носят'' отделните дни.
Луната има много по-голямо влияние върху организма /особено женския/, върху течностите в него, дори и върху емоциите, отколкото вие си мислите. Затова такъв вид режим се започва или в сряда или в понеделник /когато пълнолунието е било в сряда, четвъртък/ ,след пълнолуние. За да имате по-голям успех,трябва да спазвате тези условия.
Но от огромно значение е и поведението на всеки, който се захранва. Въпреки че резултатите могат да бъдат по-трайни, много често едно неправилно захранване почти ''ликвидира'' усилията, положени по време на същинската част на режима.
Естествено, за някои този режим може да бъде неподходящ /болни, с по-слаба воля.../
За разлика от други диети, той не е толкова труден. Дори има дни в които почти не ти се яде. Но всичко е много индивидуално.
Макар че понякога има и по-незадоволитени резултати за нас ,Житният режим е полезен. Дори и като изпитание на волята.
Затова си заслужава поне веднъж да го направите И защото е български, изпитан е десетки години и някои го правят по няколко пъти в годината.
За тези ,които имат за цел сваляне на килограми ,можем да дадем следната информация: За един Житен режим можете да’’загубите’’ около 5 кг.На ден се свалят нормално около 500 гр,но неравномерно и зависи от различни особености на всеки човек.При правилно захранване ,най-много да наваксате около един килограм.Някои дори продължават и тогава да ‘’губят’’килограми.Ако направите четири режима през годината /Не ви препоръчваме повече/,можете да се ‘’разделите’’ с около 15 кг от теглото си /след всички захранвания/.Според нас,това е един сравнително здравословен и не особено труден начин за отслабване.
Най-лесно се прави Житен режим през май, юни, септември и октомври. Защо? Една от причините е свързана с факта, че на организма не му се налага да хаби толкова калории за „затопляне” или „изстудяване”. Зимните месеци се хабят до 25 % от калориите за затопляне, ако температурата около нас е нула градуса. Затова ви караме да пиете вода с такава температура /22-37 гр./. Така не се хаби много енергия. Всички знаете каква е температурата на водата в нашия организъм.
Най-близките следващи дати за начало на Житния режим са:
11 януари, 8 февруари/масов Житен режим/, 12 март, 11 април 2012 год.
Добре е по време на целия режим /трите фази/ да си водите дневник. В него можете да записвате най-важните проблеми, усещания, емоции, срещи /видими и невидими/, дори грешки...
Когато правите следващия режим, можете да сравнявате, корегирате...
ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ ,ЧЕ ПРАВЕНЕТО НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ КРИЕ РИСКОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО ВИ, АКО ИМАТЕ НЯКОИ ПО-ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ /НА ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА, , НА СТОМАХА, КОЛЕБАНИЯ В КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ,ПСИХИЧЕСКИ И ДР./ ИЛИ ПОЛЗВАТЕ НЯКОИ ПО-''СИЛНИ'' МЕДИКАМЕНТИ.
НИЕ НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ, АКО НЕ СТЕ СЕ ВСЛУШАЛИ В СЪВЕТА НИ ИЛИ НЕ СТЕ СИ НАПРАВИЛИ КОНСУТАЦИЯ С ЛЕКАР, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ РЕЖИМА.
ЖИТНИЯТ РЕЖИМ НЕ Е ПАНАЦЕЯ И НЯМА ДА ВИ РЕШИ УСПЕШНО ПОЧТИ ВСИЧКИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ. МАКАР ЧЕ И НА НАС НИ СЕ ИСКА ДА ОЗДРАВЕЕТЕ.
Въпреки че интернет е демократична и отворена мрежа, ти се включваш в група, която има ОПРЕДЕЛЕНИ ПРАВИЛА.
Ето някои от по-важните от тях:
1. Житният режим на Учителят Петър Дънов не е обикновена диета. Той има и по-скрити ''послания'' и въздействия. Биди готов да ги приемеш.
2. Прочети бавно и внимателно мненията по темата и прецени дали имаш желание да го направиш.
3. Опитай се да разбереш, че имаш огромен волеви потенциал. Остава само да го направляваш достатъчно умно и режимът ще ти се стори много лесен за правене.
4. Има много противоречива информация по темата /в книжки и в нета/. Прочети какъв е изборът на групата и прецени дали можеш да се съобразиш с него.
5. Следвай стриктно указанията за правенето на Житния режим. Те са проверени и дават много добри резултати. Ако се съмняваш в това, по-добре не започвай да правиш режима. Или поне не с помощта на тази група.
6. Групата е задружна, интелигентна и готова да помогне при нужда. Но не прави асоциации с диспечерите на тел.112. Първо направи усилие да си помогнеш сам.
7. Често повтарящите се въпроси не получават отговори. Познай защо.
8. Споделяй радостите и проблемите си, свързани с Житния режим, защото те са ценни и за другите.
9. Помагай за подобряване на правенето на Житния режим с конкретни предложения за подготовката на режима, захранването, приготвянето на житото и др.
10. Не обръщай внимание на околните по време на режима /Ако ти се чудят на акъла/. Ти си взел /взела/ правилното за теб решение и не плащаш данък ''обществено мнение''.
11.Не се поддавай на изкушения, които ще те накарат да прекратиш режима. Независимо от източника. Ти знаеш, че си по-силна /силен/ от тях и трябва да го докажеш.
12.Човешкото здраве е най-ценно. Затова при сериозен здравословен проблем не започвай режима, а ако си го започнала, го прекрати веднага и потърси лекарска помощ.
Когато имаш трудности /по време на Житния режим /, си спомняй за тези правила и не забравяй, че правиш чудесен режим в чудесна интернет компания.
Какво жито да използваме за Житния режим?
Търсете българска обикновена пшеница за покълване.
Ние сме твърдо за жито за покълване. Заради потенциала, който съдържа в началото на покълването.
Има и една друга основна причина, която ни кара да използваме такова жито /макар че в някои сайтове пише грухано, то е за болни и за хора с ''лоши''зъби/. Това е паметта на или от материята. Груханото жито помни кой го е „бил” като материя и енергия и става смесване на енергиите. А ни трябва естествената енергия на житото. В неговата люспа има много хранителни вещества. Ако ползвате грухано жито, помнете, че то много бързо става на каша, ако се залее с гореща вода.
Вече сме коментирали проблемът с избора на житото. Временно едно изключение се беше превърнало в правило при налагане на ползването на грухано жито.
Тези, които се хранят с грухано жито, имат много повече ''съпътстващи проблеми'' - треперене, глад, главоболие...
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito1g.jpg
На немски
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito2g.jpg
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito3g.jpg
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/jito4g.jpg
Може да се ползва натурално жито (като за посеви, за кокошки и т.н.). Но трябва да сте сигурни, че не е обработвано с химикали. Добре да се почисти от треви и примеси.
Какво жито НЕ ни трябва за режима:
http://www.incom-bg.com/Page.aspx?lang=bg&f=29&d=262
http://solaris999.com/site/getprod/69
http://www.oberon.bg/bg.php?p=2&g=17&prod=111
http://www.incom-bg.com/Page.aspx?lang=bg&f=29&d=88
Още информация защо се ползва покълнало жито - Да се науча да предизвиквам покълване на зърна и да отглеждам кълнове (http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=55)
Ползването на лимец е предимство при правенето на Житния режим, когато имате здравословни проблеми или ако трудно издържате на гладуване. Може би е добър и като генетичен състав /поне според рекламата/.
Минусите сме обяснили. Просто не се ограничавате в храната, а се храните почти нормално /заради засищането от лимеца/. А това не изисква воля. Този древен сорт е много мек и много по-малко чисти /физически/. И не на последно място - не е бил препоръчан от създателя на режима, макар че и тогава е бил познат. Но и самият режим така се е развил-от облекчение към облекчение - ябълки, орехи, пчелен мед, че дори и лимон /за някои/. Дълго време житото беше грухано, за да е меко ...
Който има здравословни проблеми /зъби, стомах/, разполага със средства и живее в голям град, може да си купи и да ползва лимец. Той е по-мек. И тази година тече някаква огромна рекламна кампания, която налага този сорт. Ние му признаваме някои от качествата /засища повече/, но повечето от тези, които правиха режима с обикновено жито за покълване, имаха по-добри резултати /като спад в теглото/. Съмняваме се, че със своята мекота изчиства по-добре червата, отколкото обикновеното по-твърдо жито. Не видяхме някаква по-голяма разлика и в по-''скритите'' му компоненти, които изчистват.
От чисто духовен аспект ползването на лимец намалява волевите препятствия, не се усеща много глад и от там-ефектът по отношение на ''каляване'' на волята е по-малък. Още повече, че има облекчения и с храненето с мед, ябълки и орехи / ''срогият'' вариант е само с жито/.
От къде се купува жито за покълване?
В София http://ecovege.org/sofia
Още в София http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
В страната http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=704ed2445a33ef3a5e9d … opic=180877.0;all
Още в страната http://dukanskirecepti.wordpress.com/category/_%D0%B4%D0%B8%D0%B … %86%D0%B8/page/2/
Купете (набавете) си жито поне 4-5 дни преди началото на същинския етап от Житния режим. Трябва да имате 2 дни, за да опитате и установите за колко време покълва вашето жито при Вашите условия. И ако това са 48 часа, трябва да имате поне толкова до началото на същинския етап от Житния режим. Ако планирате да правите режима, най-добре седмици по-рано да си купите житото. Често последната седмица то се изчерпва по магазините и започват въпроси с какво да бъде заменено.
Купете си повече от 1кг. жито. Около 30-40 гр са примеси, които се чистят. Ако слагате малко повече от 100гр и ако опитате с това жито преди режима за колко време покълва, то 1кг няма да Ви стигне за 10 дни, а за последните ден-два от режима, може да не намерите по магазините.
Затова житото се купува по-рано и се пробва как и кога покълва.
За първи път /ден / го накиснете 48 часа по-рано /до началото на режима/. Ако покълне към 36 час, го махнете от водата и го сложете на хладно място, за да не покълва бързо и за да не се вкисне. Веднага сложете другото. Само за втория ден ползвайте по-топла вода и по-топла стая /ако няма покълване/. Махнете житото до 36 час и го хапнете през деня /каквото и да е/. Опитайте се да засечете покълването и да приготвяте за всеки ден жито. Лесно е, ако сте концентрирани.
Обикновено 48 часа са нужни за покълване в студена вода и по-студена стая. Идалните условия са 22 градуса в стаята и 22 градуса на водата ,където кисне житото.
Лимецът покълва по-бързо. Понякога дори след 24 часа.
Как се приготвя житото за покълване?
Най-добре е съдът ,в който ще кълни житото, да е глинен/ керамичен, гювече/ или дървен, защото е по-близо до природата.При липса -може и порцеланов. В него поставяте 100 гр.жито/Ако няма с какво да измерите –слагате 10-12 големи лъжици ,‘’без връх’’/. Той/съдът/ трябва да може да се покрива (с капак, чинийка). Житото заливате с вода с температура около 22 градуса .
Ето как трябва да изглежда покълналото с малък кълн житото, което ще ядете:
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j1g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j2g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j3g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j4g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j5g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j6g.JPG
Голяма картинка - http://jitenrejim.bratstvoto.net/images/j7.JPG
След като хапнете веднъж от житото, го покривате, но не слагате вода. Съдът се поставя на хладно място, но да не е хладилник. Целта е да не вкисне и да не стане кълнчето по-голямо.
Продължава в следващия пост!!!