Експресно меню за Йордановден

  • 8 488
  • 16
Мили кулинарки,
На Йорданов ден имам именник и чакаме гости. Обаче съм и на работа, т. е. ще се прибера чак към 17:30, а гостите ще дойдат около 19 ч. Разполагам с около час и половина и седя и се чудя какво меню да спретна - хем да си защитя репутацията на добра готвачка, хем да мога да седна при приятелите ни, а не да вися на котлоните цяла вечер, докато гостите празнуват само с именника.

Тази вечер ще направя сладка баница за десерт, тя трябва да се сиропира и без това отрано. Ще направя и една pasta salad, която ми е "запазена марка" и всички приятели я харесват. Мисля да направя и бърза млечна салата (от високомаслено кисело мляко, смесено със заквасена сметана - така се спестява изцеждането).

Но ми трябват идеи за още нещо оригинално. Не държа да е непременно основно ястие, може да е от типа "предястия". Сещате се, че никога не се знае колко хора ще дойдат и не мога да фиксирам порции...Не ми допада идеята да мятам готови кебапчета и кюфтета, не ми е достатъчно празнична. Сещам се само за задушени свински и пилешки пържоли със сметана и топено сирене в гювеча. Имам машина за хляб и мога да заредя пресен хляб завечерта - ако някой пожелае. То май никой не ще хляб на тия събирания...

Имате ли други идеи? Ще съм ви много благодарня за всичко, което ви хрумне!
Виж целия пост
# 1
А нещо с пушена риба, дали ще ти е от полzа? Става много бърzо предястие, пък и zасища zаради картофите.
Наряzани на  половина или на дебели шайби картофи се иzпичат във фурната с малко раzтопено масло, роzмарин, едра сол (както са с обелките). След това се прави смес от Creme fraiche, топено сирене (Филаделфия), подправки, напр. сол, черен пипер, копър и т.н. и се маже върху поиzстиналите шайби картофи (трябва да са иzстинали, zащото имаче сместа се раzтича). Отгоре слагаш парчета пушена риба, иzполzвай раzлични риби, zа да е по раzнообратzно. Може и някаква украса да иzмислиш.
Виж целия пост
# 2
Страхотна идея! Благодаря ти. Сякаш си ми прочела мислите...най-напред си мислех за тематично меню с риба и фрути ди маре. Имам едни хубави калмари във фризера, та затова. Ама после идеята да ги панирам цяла вечер, докато хиените ги ядат още във въздуха ме отказа.

А Creme fraiche заквасена сметана ли е?
Виж целия пост
# 3
Ето едно ефектно предястие :
http://www.rozali.com/recepta/3/625/

По подобен начин можеш да направиш и със шунка или някакво филе, направо можеш да си купиш готово нарязано от Била или някой по-голям супермаркет, където режат на порцийки саламите. Ти само си ги свиваш на фунийки, завързваш с лентичка от праз лук за да не се разпадне и пълниш с каквото се сетиш, например : сирене крема с кисели краставички, чесън и копър разбито на хайвер в блендера, или патлаждан с майонеза и чесън, а защо не и с руска салата. Можеш да си ги приготвиш от предния ден и като се прибиреш от работа само да ги напълниш. Ще стане интересно ако шприцоваш сместа във фунийките и отгоре сложиш маслинка примерно.
Виж целия пост
# 4
А Creme fraiche заквасена сметана ли е?
неzнам точно как да го преведа Blush, прави се, доколкото ми е иzвестно от сметана, като й се прибавят някакви млечни бактерии и по тоzи начин тя се сгъстява. Съдържа 30 % маzнина. Опитай с нещо друго, ако няма такава сметана.

Наскоро правих и друг подобен вариант. Прави се един вид палачинково тесто, което се пече във фурната във формата на квадрат. След това се маже с подобен крем и се слага пушена сьомга. Навива се на роло и е добре да престои 1 или 2 дена в хладилника. След това ролото се наряzва на парчета. Ето тук снимка
Друга идея е роло от многолистно тесто, пълнено със смес от кайма, zелен лук, пармеzан, пак Creme Fraiche Wink, едно яйце и раzбира се подправки. Намаzва се на тестото и се навива. Отгоре тестото се намаzва с жълтък и малко мляко и се пече.
Виж целия пост
# 5
Страхотни сте! Зари, това е лесно изпълнимо и със сигурност мога да го направя!

Freya, в момента разглеждам албума ти и има невероятни находки. Загледах нещо като еклери със солен пълнеж. Не поема ли от влагата многолистното тесто и какво става в този случай? Или пълниш непосредствено преди поднасянето?
Виж целия пост
# 6
Не поема ли от влагата многолистното тесто и какво става в този случай? Или пълниш непосредствено преди поднасянето?
Каймата не е нужно да я пържиш преди това. Слага се сурова zаедно с другите неща. Съставките zа сместа са сухи, така че не се навлажнява. След като иzпечеш, трябва да поиzчакаш малко да поиzстине и след това режеш парчетата. Тестото намаzваш в крайщата с белтък, zа да стоят zалепени. А жълтъка с малко мляко е zа отгоре, zа да стане zлатисто.

Въобще с многолисто тесто може да се направят доста неща, които се приготвят или предварително или само трябва да се допекът, така че да не се zанимаваш много в кухнята. Напр. може да пробваш и quiche, като пълнежът е от половин zелена, червена, жълта чушка, маслини, кашкавал на кубчета и всичко се zалива със смес от сметана, мляко, две яйца, малко доматено пюре (от гъстото) и се пече половин час на 200 градуса.

Еклерите стават също лесно. Но пълнежът е добре да се сложи най накрая, преди да дойдат гостите, zащото ако престоява прекалено дълго време, т.е. мноого часове, те все пак се навлажняват.

Интересува ли те и един пастет (във формата на квадрат е) от риба тон с варени картофи, варени яйца, копър и подправки. Декорира се с рачета отгоре и трябва да престои няколко часа или дори една нощ в хладилника. Реже се на парчета. Ако те интересува, ще напиша точните съставки.

А основно ястие иzмисли ли?
Виж целия пост
# 7
Това квадратното пастет ли е? Никога не бих допуснала. С удоволствие ще го направя - дай ми рецептата, ощ еповече, че продуктите ги имам - и туната, и раците...и картофите, естествено Grinning.
Основно мисля да не правя - нашите гости им дай мезета и пиене Blush
Виж целия пост
# 8
Виж, дали ще ти хареса.

600 картофи
5 яйца
150 масло
2 доzи риба тон
100 гр. рачета
малко майонеzа
сол, черен пипер
копър

Картофите се сваряват и се смачкват с вилица, прибавя се маслото и рибата. Яйцата се сваряват и се оставя едно яйце zа декориране, а останалите се наряzват на кубчета и се смесват с останалата смес. Копърът се наряzва и също се смесва, прибавят се подправките. След това една форма се намаzнява и се облепя с фолио, по въzможност да е гладко, беz гънки. След това сместа се иzсипва, формата се удря няколко пъти, така че сместа да попълни всички въzдушни мехурчета. Отгоре се покрива с останалото фолио и се оставя в хладилника до поднасянето. Преди да се сервира се иzсипва  в чиния и отгоре се намаzва с малко подправена майонеzа, слагат се рачетата на пласт и се декорира с яйцето и копър. Реже се на шайби.

Виж целия пост
# 9
Руло от кайма

Това е вариант на известното Руло"Стефани", но продуктите са разпръснати в каймата. Ефектно е , защото каймата при печенето потъмнява, а колбасът остава розов и всички други продукти се отрояват като мозайка.

Продукти:
1кг кайма
100гр колбас (аз ползвам телешки или хамб.)
1/2 буркан кисели краставички нарязани надребно
3 сварени яйца нарязани на дребно
200гр топено сирене
по желание може 1/2 пакет зеленчуков микс - грах, моркови, царевица

Всичко се обърква добре. Прави се форма на руло и се пече в намаслена тавичка.

За гарнитура правя ориз със зеленчуци , картофено пюре, пържени картофи, задушени зеленчуци.
Виж целия пост
# 10
Момичета и аз се включвам като искаща идеи, поради същите причини на работеща и посрещаща 20-на човека за рожден ден.

Freya, били ми казала какви са тези приказни красоти от 4 и 6 -та снимка???
А може ли рецептата за "палачинковото руло? А на някои от салатите от снимките???
Харесва ми идеята да поднеса пушена риба под някаква форма!

sladka hapka, каква е твоята pasta salad?

Виж целия пост
# 11
Може да се приготвят и малки банички с различна плънка: сирене, кашавал, риба, кайма, със зеленуци...
Виж целия пост
# 12

sladka hapka, каква е твоята pasta salad?


Малко късно се включвам, но досега бях в кухнята Grinning
За салатата с паста, която правя, обикновено ползвам следните продукти:
- 1 пакет италианска паста - спирали, най-добре трицветни
- пушено пилешко или пуешко (около 2 бутчета - обезкостени и без кожата, нарязани на ситно)
- маслини без костилките - също нарязани на ситно. Най-добре става, ако има и зелени, и черни - около 1 ч.ч.
- гъби (от консерва или пресни, задушени с масло)

За заливката:
1/2 ч.ч. зехтин (олио)
1/4 ч.ч. оцет (лимонов сок)
сол на вкус - при мен е около 1 с.л.
черен пипер
по желание:
горчица, къри, чубрица, зелени подправки, малко майнеза, сметана... - въпрос на вкус, наличности в хладилника и лични предпочитания.

Вземам винаги италианска паста, защото за разлика от българската, със сигурност е от твърда пшеница и не се разварява. С нея е сигурно, че отделнит ефигурки няма да се разпаднат при варенето. С времето постепенно започнах да избягвам и гръцката паста, но може би си внушавам, че не е на нужното ниво. Ако я харесваш, давай с нея.

Пастата се сварява в посолена вода с добавена 1 с.ч. олио или зехтин. Не се преварява, а се оставя да е еластична - ал денте. Отцежда се от водата и се добавят предварително приготвените и нарязани добавки.

Заливката се разбива с миксер в отделна купа, за да се хомогенизират добре съставките й (особено ако има горчица или майонеза). Изсипва се върху другите продукти и добре се разбърква. Оставя се да престои в хладилника няколко часа. Аз я правя или от предната вечер, или от сутринта за вечерта.

В първият момент вкусът на заливката е малко силен и остър, но след като попие в пастата, резултатът е съвсем друг - да не те подвежда голямото количество на готовия сос, всичко се поема.
Виж целия пост
# 13
сладка хапке, много ми хареса салатата ти на първо четене. Имам тъкмо такава паста в къщи и се чудих с какво да я комбинирам за салатка, ще опитам твоята идея.но в събота или неделя.Мерси за рецептата.  bouquet
Виж целия пост
# 14
сладка хапке, много ми хареса салатата ти на първо четене. Имам тъкмо такава паста в къщи и се чудих с какво да я комбинирам за салатка, ще опитам твоята идея.но в събота или неделя.Мерси за рецептата.  bouquet
моля!

Това е вариантът, който се изяжда у нас най-бързо, но мога да те подсетя за още няколко добри комбинации:

Салата със сирене фета, домати, краставици и маслини
3 средно големи домата - обелени, нарязани на едро
1 малка краставица, обелена, срязана по дължина и после - на резенчета (като за салата)
1 малка глава червен лук
сирене фета, надробено
1/4 ч.ч. пресен магданоз - нарязан на ситно
маслини
Заливка:
3/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. лимонов сок (на мен са ми малко)
2 скилидки чесън, на ситно или през преса
сол

Салата със зеленчуци
6 стръка зелен лук
1 червена чушка - на ситно
2 моркова - настъргани
3 малки тиквички
3 с.л. нарязани на много ситно зелени маслини
1 връзка нарязан на ситно босилек
1ч.ч. пармезан
Заливка:
3/4 ч.ч. зехтин
1 ч.л. горчица
1/2 ч.ч. оцет
2-3 скилидки чесън - накълцани или през преса
1ч.л. захар
сол, пипер
лют червен пипер

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия