не, темата не е за "готварски рецепти"!
учудващо често попадам на случаи, в които думата "марципан" неудачно се използва като заместител на нещо като "гаден шоколад, който няма нищо общо с истинския такъв"...
разбирам, че по време на социализма в българия под името "марципан "люлин" се е продавала някаква подсладена какаова маса с много по-ниско качество (естествено и по-ниска цена) от шоколада, но това време вече отдавна, ама толкова отдавна е отминало, а десетки хора все още не са осъзнали, че марципанът всъщност е бадемова паста, която често се използва в сладкарството и нито на вид, нито на вкус се доближава да шоколада (или пък която и да е неуспешна негова имитация).
така или иначе - чудя се две неща: (1) на кого и как ли му е хрумнало да кръсти фалшивия соц-шоколад "марципан" и по каква причина на света и (2) докога хората, които не свърват думата "марципан" с истинското й значение, ще се чувстват засегнати, когато някой се опита да им разясни в каква заблуда се намират.
наистина ми е интересно как се е стигнало до названието "марципан" за онова нещо - "люлин" - не успявам да открия информация в интернет, а допускам, че може би някой тук може да помогне с малко история по въпроса...?