ВМ-НВХ рецепти

  • 464 233
  • 527
Предлагам тук да постваме рецепти и ястия, подходящи за ВМ-НВХ Simple Smile

Започвам с една шведска рецепта, която вече съм правила и днес мисля да повторя Wink

За една порция: 100 мл (= 40 грама) кокосови стърготини, 1 яйце и към 50 грама масло (може и по-малко според мен, защото определено става доста мазничко, макар че е много вкусно и засищащо Embarassed). Яйцето и кокосът се смесват и се оставят да престоят за няколко минути. Разтопява се маслото и се добавя към сместа. После се пече в намазнена формичка. Аз сложих и също и днес мисля да сложа канела в сместа, може и някакъв друг аромат, какао например, ванилия Embarassed
Виж целия пост
# 1
Лесен крем с извара, маскарпоне и боровинки
Продукти за 4 порции:
8 с.л. извара
8 с.л. маскарпоне
1 щип. ванилия
150 г боровинки
4 връхчета мента
Изварата (8 с.л.), маскарпонето (8 с.л.), и ванилията (1 щип.) се разбиват до получаването на гладък крем. В десертни купички се изсипва част от боровинките, заливат се с крема и отново се поръсват пресни плодове. Десертът може  да се декорира с връхче свежа мента

Кюфтенца с домати, маслини и моцарела
750 гр. кайма
90 гр. сос песто
ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер
2 с.л. зехтин
500 гр. чери домати
няколко клонки пресен риган
150 гр. зелени маслини
200 гр. моцарела
пресен босилек

Смесете в купа каймата, пестото, магданоза, сол и черен пипер.
Омесете добре каймата и оформете кюфтета.
Загрейте зехтина в тиган и запържете кюфтенцата от всички страни, но да останат сурови от вътре.
Подрете кюфтенцата в тава. Прибавете доматите, маслините, ригана и нарязаната на кубчета моцарела.
Печете за около 20 мин. в предварително загрята на 200*Ц фурна.
Сервирайте ястието поръсено със свеж босилек.

Сладолед: рецептата е взаимствана от http://spidersport.com/forum
За двама човека:
4 яйца
някакво количество кокосово масло (сложих го да вдигна мазнините на цялото нещо, понеже ми замества едно хранене, а има хубав аромат; може да се замести с краве масло, заквасена или течна сметана)
две три лъжици натурално какао
една равна лъжица лъжица мед (ако какаото е по-малко може с по-малко или въобще без мед, но иначе става трудно за ядене )
орехи (съвсем малко сложих)
за гъстота - малко кокосови стърготини и малко бадемово брашно, но според мен може и без тях

Всичко това се разбърква добре, след което се смесва с боровинки или други подобни замразени плодове. Слага се във фризер да се стегне и бон апети. Доста е тежко всъщност и човек не може да изяде много.

Млечен десерт с пъпеш и рикота
Продукти:
1кг кисело мляко цедено
12 с.л. рикота
1/2 пъпеш
Млякото се смесва с рикотата и се разбърква много добре. Добавя се нарязаният на много малки кубчета пъпеш и десертът се разпределя в купички. По желание се украсява с настъргана портокалова кора.

Ягодов десерт с цедено кисело мляко и извара
Продукти:1кг кисело мляко цедено
400 г извара
300 г ягоди
Млякото се смесва с изварата и се разбърква много добре. Добавят се измитите и нарязани на половинки ягоди и десертът се разпределя в купички. Поднася се веднага. По желание се украсява с цели ягоди.

ЯЙЧЕНИ КЕЙКОВЕ СЪС СИРЕНА И БОРОВИНКИ
2 яйца
150гр. сирене Camembert
125 гр. Моцарела
6 с.л. пресни боровинки
щипка сол
краве масло за намазняване на формичките
Приготвянето е елементарно: яйцата се разбиват с вилица, добавят се нарязаните на дребно сирена и солта.
Формички за мъфини се намазняват с краве масло (аз ползвах силиконови форми). Сместа се разпределя по равно във формичките и във всяка се добавя по една супена лъжица пресни боровинки.
Кейкчетата доста бухват при печенето, освен това може да изтече масло или боровинков сок, така че сложете формичките в по-голяма тава, покрита с хартия за печене, за да не цапате фурната).

Забулени яйца с доматен сос на фурна
Продукти за 4 порции:

8 яйца
около 1 кг домати
4-5 печени чушки
1 глава лук
1 морков
4-5 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
1 ч.л. риган
черен пипер
сол
магданоз


Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в 3-4 с.л. мазнина. Необходимо е да ги изпържите добре, защото ястието става готово много бързо, а не е добре да останат сурови. Слага се и червения пипер. Бърка се добре и се добавят обелените и нарязани на парченца домати и печени чушки. Разбърква се хубаво и се прехвърля в тавичка. Добавя се чесънът и подправките. Слага се във фурната. Когато заври, се изважда и в соса се счупват яйцата. Връща се във фурната, докато яйцата станат готови.
Поръсва се с магданоз.



ДОМАШНА МАЙОНЕЗА „ПРОВАНСАЛ”
1 цяло яйце (няма значение каква е температурата му)
0,5 ч.л. сол
0,5 ч.л. горчица (пожелание, но подсилва вкуса)
2 с.л. оцет 6%
1 с.л. студена вода
400 мл зехтин зехтин
Всички продукти се поставят в чашата на пасатора в дадената последователност. Пасаторът се спуска на дъното, включва се и се вдига леко нагоре. Много бързо, буквално за секунди (30-40 по рецепта, според мен за по-кратко), става гъста маса.
За нула време се получава около 400 гр майонеза

Лятна терина Прованс
Продукти за терина:

* 1 жълта и 1 червена пиперка
* 1 стрък пресен лук
* 100 грама пресни гъби
* 1 домат,нарязан на ситно и колкото е  възможно с отстранени семчици
* шепа черни маслини без костилки,нарязани по-наедро
* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 250 грама цедено кисело мляко
* извара или Cottage cheese
* 75 мл бяло вино
* морска сол,смляна
* прясно смлян шарен  пипер
* прясна мащерка
* босилек

Съставки за соса: според мен не е задължителен, но ако някой иска да пробва.

*  3 супени лъжици портокалов сок
*  2 супени лъжици балсамов оцет
*  10 супени лъжици зехтин - студено пресован
*  1 скилидка чесън
*  1 стрък зелен лук или няколко стръка див лук
*  5-6 зелени маслини на едри парчета
*  1 чаена лъжица мед
*  около 4-5 супени лъжици нарязани босилек, мащерка-само листенцата
*  малко риган
*  няколко каперси
*  по 1 супена лъжица прясно настъргана кора от портокал и лимон
* сол на вкус
* прясно смлян пъстър пипер
Приготвяне :
Първо нарязвате пиперите, гъбите, маслините,  и доматите на кубчета, нарязвате лука на ивици леко по диагонал.Много ситно скълцвате чесъна.Разтваряте желатина  в бялото вино, загрявате без за завира,само докато се стопи желатина.Оставя се  да се охлади малко, разбърква се в една супена лъжица кисело мляко. След това се добавя и разбърква в останалото кисело мляко-може да разбиете, но сиренето се добавя на ръка,за да се запазят приятните закръглени парченца,характерни за това сирене.Добавят се нарязаните зеленчуци,мащерката,черният пипер, босилека.Обърква се леко всичко и се изсипва във форма по желание,може и в индивидуални,предварително намазани с малко олио или както правя аз със стреч фолио-чисти съдове, перфектно изваждане.Поставя се в хладилника за 24 часа или докато стегне
Приготвяне на соса:
Нарязва се  пресния лук, чесън, маслини и листа босилек на малки парченца. Зехтина, балсамововия оцет, меда, портокаловия сок , портокаловата и лимонова кора  се разбъркват. Подправя се със сол и черен пипер.Добавят се нарязаните зеленчуци, слагат се мащерката и каперсите и се полива.

Виж целия пост
# 2
Хайде още малко от мен, довечера ще си прегледам записките с рецепти вкъщи и ще добавя. Peace

Пица с блат от кайма
Необходими за 4 порции:
Кайма около килограм,
малка глава лук
1 яйце
подправки по вкус - черен пипер, майорана и кимион
100 мл вода

200гр. кашкавал
2 домата
маслини без костилки
миризливо сирене

Приготвяне:
Каймата с първата част от продуктите се омесва и разстила в тава, намазана с олио.
Запича се в загрята фурна за 15-20 мин.
Изважда се, нареждат се отгоре нарязаните на кръгове домати и маслини.
Настъргва се кашкавала, начупва сиренето и запича до зачервяването им.

Втори вариант:
За блата
•   600 гр кайма
•   2 яйца
Подправки: чубрица, бял пипер
За плънката
•   350 гр домати
•   1 глава лук
•   4 кисели краставички
•   100 гр маслини
•   150 гр стерилизирани печурки
•   150 гр кашкавал
•   риган
Каймата се омесва добре с яйцата и подправките. Оформя се като блат в тавичка. Върху нея се нареждат доматите на кръгчета и се подреждат нарязаният на кръгчета лук, киселите краставички, маслините и стерилизираните гъби (може да се използват и ароматни сушени гъби, предварително накиснати в малко вода).
Пече се на 250 градуса за около 25 мин., след което се поръсва с настъргания кашкавал, подправя се с риган и се допича до златист загар.

Трети вариант:
Продукти:за „блата“
600-700 гр смляно месо (свинско, телешко или смес)
1 яйце
лук, сол, подправки по избор
Продуктите за плънката са изцяло по ваш избор – направете любимата си плънка за пица.
Омесете месото с яйцето и подправките (аз слагам кимион, бял пипер и чубрица). Оставете да почине поне 30 мин.
Плънка пожелание


Бърза съботна закуска
Продукти:
4 яйца
4 квадратни резена свинска шунка
сирене
сол, червен пипер, масло

Всеки резен шунка поставяме във форма за мъфин (може и купичка за крем карамел), а в средата му слагаме натрошено сирене. Внимателно слагаме в получилата се кошничка 1 яйце. И така, докато яйцата и кошничките свършат. Печем на 240 градуса в предварително загрята фурна около 15 минути. Преди да сервираме, изкарваме от формите за мъфини и заливаме с разтопено масло с червен пипер.

Палачинки
10белтъка и 2-3 жълтъка,2 ванилии,малко подсладител  Всичко това се разбива в шейкър.От готовата смес се пекат тънички палачинки в тефлонов тиган.
Ако искате да ги хапвате със сладко пропуснете подладителя и ванилията

Миш-маш на фурна
1 кг чушки зелена капия
1 кг домати
300 г сирене
300 г кашкавал
8 бр. яйца
50 тр. масло
 
След като изпечем чушките, ги режем на едри парченца, белим доматите и режем и тях. В правоъгълна тавичка редим ред домати, ред чушки и сирене, поливаме с маслото и слагаме да се пекат на 200С. След като изври водата и зеленчуците поомекнат, разбиваме яйцата добре с настъргания кашкавал и с получената смес заливаме зеленчуците, като разбъркваме добре, за да поемат от яйчената смес. Допичаме ястието до готовност на яйцата и кашкавала и поднасяме.


Виж целия пост
# 3
Микровълнова вкусотия за броени минути

В чиния се нарежда 1  цял ред  шунка или бекон, отгоре 1 ред домати на кръгчета, които се поръсват с чубрица или босилек,може  и малко сол. Ако имате, добавете и  зелени чушки. Най-отгоре 1 ред кашкавал, да покрие всичко. Пуска се за 2 мин в микровълновата(кашкавалът трябва да се разтопи) Ужасно вкусно, лесно и бързо. Идеално за мързели като мен Mr. Green
Моля, пуснете рецептата за кокосовите палачинки Praynig
Виж целия пост
# 4
Кокосови палачинки:

6 яйца
1равна ч.л. сол
5 супени лъжици с връх кокосови стърготини
10 супени лъжици прясно мляко
кокосово или краве масло - колкото повече...

Проста работа - всичко се разбърква много хубаво, и се пече/пържи в маслото на тиган. Стават много вкусни. Поемат доста мазнина, така че не се стискайте  От тази смес според големината на тигана излизат между 6 и 10 палачинки.

С това количество сол стават осезаемо солени, ако искат по-неутрален вкус - сложете по-малко или изобщо не слагайте.

Ето една рецепта, която мисля да изпробвам скоро: взаимствана от http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=2145&postdays=0 … =asc&start=30
15-тина яйца; масло, сол, сминдух, половин глава лук

Яйцата се разбиват хубаво (ползвах тел) със солта и сминдуха, лукът се нарязва на кръгчета.

На дъното на продълговата тавичка се слага маслото и лука и отгоре се изсипват яйцата. Пекох го към 40мин на 200 градуса. Бухна и се разпука като кекс. Много е вкусно. Може да се реже на филийки. Аз сложих в тавичката хартия и така изсипах сместа.


Да споменем и яйцата по панагюрски, като идея.  Peace

Пиле с козе сирене и сушени домати
Продукти

2 бр пилешки гърди
50 г козе сирене /сирене „Салвия”- 25-30 г /
100 г бекон
1 патладжан
1-2 стръка мента
30 г сушени домати
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус

За дресинга

2 с.л. зехтин
1 с.л. тъмен балсамов оцет
1 скилидка чесън

1. Разрязваме гърдите по дължина, за да оформим джоб и посоляваме. В джобовете поставяме сирене, сушени домати и мента. 
  2. Притискаме краищата на месото и завиваме целите гърди с тънки филийки бекон. Пържим в сгорещен зехтин 2-3 мин. Поставяме в тава и печем във фурна на 220 градуса около 15 мин. 
  3. Нарязваме патладжана на кръгчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Пържим в сгорещено олио. 
  4. В същото олио запържваме чери доматите, които предварително сме прорязали от долната страна. 
  5. Подреждаме в чиния патладжана и чери доматите и върху тях поставяме изпеченото филе. Поливаме с дресинг от балсамов оцет, зехтин и чесън. 
Виж целия пост
# 5
Страхотни идеи, Петяя, и изглеждат лесни и бързи - точно като за припряни и неумели готвачи като мен Hug  bouquet

И аз имам някои записани нещица, ще гледам да ги постна, като се поосвободя малко Embarassed Страшно много са линкове на английски или шведски, малко са преведените на български, но има и дори са изпробвани Wink

Сега се сещам за едно брауни по адаптирана рецепта на Жак Пепен, което става много сполучливо:
150-200 грама тъмен шоколад (ако се сложат 200, става по-голямо количество, примерно 6-8 порции)
50-75 грама печени лешници или просто сурови орехи
100 грама масло
2 ванилии
2 яйца
(евентуално малко портокалов сок или есенция ванилия/ром или малко ликьор за аромат и вкус)

Шоколадът и маслото се разтопяват в микровълновата или на котлона. Ядките се счукват. Към шоколада и маслото се добавят ванилията, яйцата и ядките. Пече се в намазнена тава, а още по-добре форма за торти с отделящо се дъно, покрита с фолио. Вречето за печене е 15-20 минути - на 180 градуса. Вади се от фурната още леко мек и привидно суров (да се виждат мехурчета). Може да се гарнира с бита сметана.
Виж целия пост
# 6
Днес харесах 1 рецепта в BB-Team:
За 7 сиренки във форми за мъфини:
•   170-200 гр извара;
•   130-150 гр сирене;
•   3 средно големи яйца;
•   Подправки по избор – чубрица, риган, шарена сол, чесън, ким, червен пипер и т.н.;
•   Може да се добавят ядки и/или кашкавал.
Сиренето и изварата се смесват натрошени в купа. В отделна купа се разбиват яйцата и се добавят към сиренето и изварата.Трябва да се получи гъста смес.
Добавят се подправките и се пълнят хартиените формички.
Пече се на предварително загрята фурна на 180-200°(горна и долна).
След изпичане се вадят от формичките, за да не останат влажни.
Сиренките стават изключително вкусни, така че може да помислите и за удвояване на дозата продукти.
http://www.bb-team.org/recipes/4385_sirenki#ixzz24MlryuW4
Виж целия пост
# 7
Margi, и твоята рецепта ми харесва много и ми се струва подходяща, ако човек иска да си занесе нещо за обяд в работата например Embarassed Един близък човек иска да се храни по режима, но до момента си е носил сандвичи и подобна храна и сега може да му предложа този вариант  bouquet (опалянките вече ги предложих)

Между другото, "кокоските" също са режимни, ако не им се сложи захар Wink Ето една примерна рецепта:
50 г масло
2 яйца
5-6 дл (200 г) кокосови стърготини
(евентуално ванилия или друг аромат)

Яйцата се разбиват, към сместа се добавя кокосът и маслото и се оставя да изстине 10 мин. Оформят се топчета, нареждат се в тава с фолио и се пекат на 200 градуса за 10 минути.
Виж целия пост
# 8
И аз да не пропусна Simple Smile
Може ли рецептата на Уасп за лазания със зелеви листа.
От мен: Колагенова супа
Кокали от пиле, прасе и каквото имате, даже от печено месо.
Зелен лук, целина, малко морковчета (и по желание 1/2 сладък картоф - аз го пропускам)
Подправки по желание.

Също не заправяйте и шкембето, страхотна супичка,
а и любимото на мъжът ми,
Шкембе в масло - шкембето се вари, нарязва се на ленти, запича се с многооо масло и червен пипер, и накрая се разбърква с чесън.
Виж целия пост
# 9
Пица с яйчен блат

2 яйца
щипка сол
2 сл. кокосови стърготини
масло

домат, нарязан на кръгчета
някакъв колбас- луканка, сушеница, телешка пастърма
обезкостени маслини
печени чушки
чубрица
настърган кашкавал

Приготовлението е много бързо. Яйцата се разбиват с мъничко сол. Добавят се кокосовите стърготини, но може и без тях. Сместта се изсипва в сгорещен тиган с масло и се изпържва омлет. Внимателно се прехвърля в по-голяма чиния и отгоре се нареждат кръгчетата домати, нарязаната на парченца луканка, маслините и чушките. Отгоре се поръсват кашкавала и чубрицата. Чинията се поставя в микровълнова фурна и се врътва за 4-5 минути, за да се разтопи кашкавала.


И една много любима Салата с риба тон

1 консерва риба тон в собствен сос
1 авокадо
1 по-голям домат
лимонов сок
сол
черен пипер на вкус

Авокадото се намачква на пюре, разбърква се с парченцата риба и нарязания на малки кубчета домат. Добавят се подправките на вкус.

Joya, добре ме подсети за шкембето! Някой ако прави хубава шкембе- чорба, моля да напише рецепта!

Пилешка супа със зеленчуци

половин пиле
половин килограм пресни гъби
2-3 моркова
броколи, карфиол
2 яйца
4-5 с.л. кисело мляко
малко оцет
сол на вкус

Пилето се поставя с нарязаните моркови във водата и се сварява. В хода на варенето се добавят и нарязаните на филийки гъби. Месото се изважда, обезкостява и накъсва на парченца и отново се прибавя към супата. Последните десетина минути се добавят накъсаните на розички карфиол и броколи, на които им трябва много малко варене. Слага се сол на вкус.
Застройва се със смес от 2 яйца, няколко лъжици кисело мляко, в която капвам малко оцет, или лимонов сок, за да не се пресече.
Виж целия пост
# 10
Шишче с кайма и тиквичка

1 тиквичка, 150 гр. овкусена кайма, 2 гъби печурки, 4-5 зелени маслини, парче червена чушка, парче фолио, кашкавал
Нарязваме гъбите и чушката на малки парчета. Обезкостяваме маслините и също ги нарязваме. Добавяме ги при каймата и я омесваме добре. Измиваме тиквичката и я нарязваме на кръгчета. Слепваме всяко парче тиквичка с кайма, като започваме и завършваме с колелце тиквичка. Промушваме шишчето от край в край. Завиваме го с парчето фолио и го печем в загрята до 200 градуса фурна 25-30 минути. След това махаме фолиото рендосваме отгоре кашкавал и отново запичаме за няколко минутки. Снимки - стъпка по стъпка >>http://life.dir.bg/gallery.php?id=11766927&page=1

Шункови рулца-първи вид
Продукти:
500 г кайма
1 лук
1 буркан гъби
200 г шунка
200 г кашкавал
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
На дребно нарязаният лук, каймата и гъбите, заедно с подправките се запържват в тиган за около 10 мин. Вземат се по едно парче от тънко нарязаните шунка и кашкавал. Слагат се едно върху друго и се слага по една лъжица от сместа. Завиват се на рулца и се пекат в умерена фурна за около 20 мин. Добър апетит!

Шункови рулца-втори вид

Шунковите кръгове  се мажат на тънак слой с кайма, завиват се на руло и се слагат плътно в малка тавичка. Прави се сос от сметана, чесън , черен пипер магданоз, риган
Залива се върху рулцата, отгоре се покрива с насрърган кашкавал и се пече на 200 градуса около 15 мин.

Запържена кайма с яйца-мисля, че с Опалянките ще върви много добре

Запържва се каймата(1/2кг) с лук.
Овкусява се със сол, черен и червен пипер. Нарязват се два средно големи домата почистени от семките.
Добавят се 4 яйца и на слаб огън се запържва оЩе минутка.
Пожелание се добавят 2-3 лъжици течна сметана
Патладжанени пици
Патладжана се нарязва на колелца.Колелцата се нареждат в леко намазнена тавичка.Пекат се почти  до готовност.След това се слагат различни неща отгоре,лук,домати нарязани на кубчета ,филе и кашкавал.Или се слагат неща които имате в момента.После се пекат докато се запече кашкавала.

Солени кокосови бонбони

Продукти за една доза (около 15-17 бонбона):

50 гр суров бадем;
350 гр извара (обезмаслена);
150 гр котидж сирене 4.5%;
1 пакетче кокосови стърготини (100 гр).
Изварата заедно със сиренето се объркват, към тях се добавят шепа нарязани на ситно сурови бадеми и се бърка до получаване на хомогенна смес.

По желание може да се добави и любима подправка. Оформят се топчета, като в средата се поставя един суров бадем.

Овалват се в кокосовите стърготини и се поставят в хладилник за около половин час.

Опалянки – да споменем и тях, благодаря на Cioccolata, която ни ги предложи

Рецептата е: 3 яйца, 85 (или в друга версия 100) грама "Филаделфия" и малко сол
Отделят се белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с малко сол. Отделно се разбиват жълтъците със сиренето. Накрая внимателно сместа с жълтъците се добавя към белтъците. Пекат се в намазнена тава под формата на 6 купчинки - за трийсетина минути на 150 градуса. Стават за сандвичи

Пиле с кисело мляко
Продукти:
1 пиле
1 кофичка кисело мляко  - може и 2 да сложите ако искате повече сос
1,5 пакетче масло
сол
Приготвяне:
На дъното на йенска тенджера се слага малко масло, след което се нарежда месото от едно разфасовано пиле, като на всеки ред се слага по малко масло и сол на вкус. Най отгоре се залива с една кофичка кисело мляко.
Пече се в умерена фурна около 1 час. (По желание можете да прибавите гъби или друга подправка по ваш вкус и чаша бяло вино).

Сирена във фолио – http://pep-4o.blogspot.com/2011/06/blog-post_24.html
Необходими са:
листове алуминиево фолио, нарязани на големи квадрати - поне 30/30см.
масло, домат и поне 4-5 вида сирене (или според наличните в хладилника).

Приготвянето е детска работа:
* Фолиото се поставя с лъскавата страна нагоре (към храната) и се започва нареждане на продуктите:
Най отдолу тънка "филия" масло- не повече от 2 мм. дебелина; върху нея дебел резен домат.
Следват сирената - аз сложих най-отдолу краве сирене, като по-твърдо, после  едно меко от кутия с краставички; следва кашкавал,  синьо сирене,  топено-пушено сирене, чедър. Отгоре поръсих с настърган пармезан и !!
* Крайчетата на фолиото се вдигат към средата и затваря "плика" - или усуквайки ги добре, или връзвайки отгоре.
* Готовите пакетчета се поставят в загрят сух тиган (и на скарата би се получило запичането само от долу) и пекат не повече от 7-8  мин.
* Всяко пакетче се поставя в дълбока чиния (или купичка), с която се поднася.
Аз правя нещо подобно, но в алуминиеви формички за кекс- пак така масло, различни сирена, поливам със сметана (течна или заквасена – според това какво има в хладилника), като се позапече слагам по 1-2 яйцаи допичам.

Броколи със сметана
1 глава броколи се сварява. В тавичка са разтопява масло около 50 гр. В тавата с маслото се пасира броколито. Ръси се с черен пипер и сол на вкус. Намазва се с 1 кофичка заквасена сметана, запича се и преди да се извади се ръси с кашкавал, и обратно във фурната докато кашкавала се запече.

Маскарпоне със замразени (пресни) горски плодове  и кокосови стърготини (може и без тях)
Виж целия пост
# 11
Пиле в гювече

Продукти за 4 порции:
2 бр. пилешки  гърди
1 глава лук
2 бр. чушки пресни /замразени/
200 гр. гъби печурки
сол
черен пипер
200 гр. сирене
5-6 с.л. готварска сметана
магданоз
4 яйца
кашкавал за настъргване
 
 
Задушаваме ситно нарязаният лук в малко мазнина, прибавяме ситно нарязаните чушки, гъби, сол, черен пипер и разбъркваме. След това прибавяме нарязаното на хапки пилешко месо, разбъркваме, настъргваме сиренето и нарязваме магданоза. Разбъркваме хубаво докато се разтопи сиренето, прибавяме сметаната. Разпределяме в гювечета, настъргваме кашкавал, чукаме по 1 яйце, поставяме капака и печем на фурна на 180 градуса за около 15-20 мин.
 
Виж целия пост
# 12
Kameloth, много хубава информация чета в темата ви и като благодарност ще помогна за шкембе-чорбата  Peace

Сварявате хубаво свинско или телешко шкембе (най-лесно в тенджера под налягане).Колкото повече по-хубав бульон ще имате.
Изваждате и нарязвате на ситно.В тенджера слагате масло и много набързо червен пипер да не се запъжи и загори.Веднага добавяте нарязаното шкембе и няколко скилидки пресован чесън, сол и чер.пипер малко.Разбърквате доре и добавяте прецедения булюн от варенето.Ако е гъсто добавяте вода, но не много.Като поври малко застройвате с два жълтъка разбити с една чаена чаша ( не много голяма) прясно мляко.
В купичка пресовате чесън и добавяте оцет.Другата задължителна подправка при сервиране е лют червен пипер.Аз го обичам смлян, но може и на прах.

Абсолютно същата супа (фалшиво шкембе) правя и с пилешлки воденички.
Много вкусно ми е и то.

Приятен апетит   chef

Ще ви пусна, ако желаете и рецептите си за пъстърма,  луканка и създърма ала Тяна  Laughing, ако желаете.Наближава сезона за приготвянето им  Wink



Виж целия пост
# 13
Сърдечни благодарности за темата и споделените идеи

ето и моите:

Сусамени вафли


По шепа кокосови стърготини, млени бадеми и сусам се запичат последователно леко в тиган на котлона, като през цялото време се разклащат, за да се изпекат равномерно

В топлата смес сложих какаово масло - пак кък шепа, разбърках да се разтопи
С лъжица оформих вафлите върху хартия за печене
Отгоре ги притиснах отново с хартия
След час в хладилника се стегнаха и станаха ммм...


Вълшебен мус о шокола

Разтапя се тъмен шоколад на водна баня, аз ползвах разбира се Линд 90%
Разтопеният шоколад се оставя над парата, но извън котлона
150 мл течна сметана се разбива с остъргана ванилена шушулка и се бие, докато стане на гъст крем
(аз разбивам сметаната на ръка, защото в робота става много бързо и може да се изпусне момента, когато е все още сметана и да започне да става на масло)
Добавя се жълтък при непрекъснато биене, както и разтопения шоколад на тънка струйка
Може да се овкуси и с портокалова кора

След час в Хладилника е неустоим


Става и на сладолед в малки формички или директно в  сладоледена машина


Вариант с малини - 120гр пресни малини залях с 2 с. л. мадейра и ги оставаих рака да престоят и после ги смесих с току-що направения мус
получи се уникален баланс между какао и малини


Нашето домашно суши

1. приготвяне сьомгата - gravad lax
(http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%81 - в линка грешно са написали, че gravad lax наподобява на вкус на surstömming - не знам кой така ги е подлъгал, но не е вярно)

* купуваме прясна дива сьомга, която се реже на филета, като се оставя кожата и се замразява запоне 3 денонощия, за да измрат евентуалните паразити и/или техните яйца в месото
* добре размразените филета се "масажират" с маринатата:

•1 kg филета от сьомга, обезкостени
•4 с.л. захар
•3 с.л. сол
•1 ч.л. бял пипер
•100 гр едро нарязан копър


* слагат се две филета едн върху друго, с кожата навън, с мариновата страна една към друга, подреждат се в тавичка и се държат в хладилника поне 3 дни, като поне веднъж на ден се обръщат, а събраната течност се изхвърля

* след тези 3 дни рибата е готова за консумация - остава само да се нареже на тънки и дълги парчета
!!! видях в една рецепта препоръка да се остъргват подправките отгоре и така направих последния път - рибата си беше ОК, но не толкова солена както с подпрвките по нея

сервирам сушито с рибен, миден или соев сос, маринован джинджифил и уасаби
до скоро купувах готово уасаби (което за съжаление съдържа доста нежелани съставки), но вече продават уасаби на прах, което само смесвам с гореща вода


Риба с кожа на тиган

аз правих със сьомга, но съм виждала същия метод да се прилага и на бяла риба, напр треска

рибата е филетирана и нарязана на порции
в тиган се загрява около 40гр масло на средна сила на котлона
рибата се слага с кожата надолу и се държи докато кожата стане доста припечена
през това време с лъжица се взима от мазнината и рибата се полива с нея, поне 2-3 пъти
накрая се посолява и поръсва с черен пипер, обръща се внимателно и се пече от страната с месото за макс 1мин.

виждала съм и вариант да се направят няколко плитки резена с остър нож в кожата и да се сложат подправки и сол в тях преди печенето

Лимонов крем

Сокът от 1 лимон или от 2 лайм се допълва с вода до 200мл и се слага да заври.
2 листа желатин се накисват в студена вода и се добават към топлата лимонена смес и се разбърква добре.
След като изстине малко, до телесна темп., се добавят 2 разбити на сняг белтъци и се размесва добре.
Добавят се 2-3 с.л. крем фреш (квасена сметана).
Полученият крем се слага за 15 мин въ фризер и после се премества в хладилника.

без водата: 18%П, 16%В, 66% М

кремът е вкусен и без захар



Орехова майонеза
В стъклен буркан (в чието гърло влиза главата на пасатора) слагам шепа орехи, сол, малко вода, няколко скилидки чесън и зехтин, колкото орехите.
С пасатора разбивам добре и оставям в хладилник за поне 2ч.

Салата
Червен лук,нарязан на тънки шайби се маринова - залива се със сок от един лимон, сол, магданоз, зехтин и се оставя така за поне 1ч.
Добавя се зелена салата, марула или айсберг и маслини, моите са каламата.
Разбърква се добре, добавя се малко зехтин и се оставя да престои поне 30мин преди сервиране.



Омлет с броколи, карфиол, горгонзола

В чугунен тиган запържих бекон, нарязан на тънки и малки парчета, добавих кубчета шунка и лук, замразени розички карфиол и броколи и около 50гр горгонзола заедно с 50мл течна сметана.

Когато зеленчуците омекнаха, добавих 3 разбити яйца, оставих омлета леко да се запече от долу, без да бъркам през това време.

После преместих тигана във фурната да се запече леко отгоре, сложих кашкавал отгоре, който също се запече.

Подправки: черен пипер и индийско орехче


Готвене в wок

Важното тук е всичко да се приготви предварително: всички продукти се нарязват на тънки резени, за да са готови. Слагат се в купички от макс 500мл.
Месото се реже най-лесно леко замразено.
 
Готвенето става с масло или коково масло. препоръките са за сусамово масло, но аз не ползвам течни мазнини за готвене.
Съдът се сгрява добре и тогава се слага мазнината, като съда се завърта, за да се разпредели мазнината по всичките му страни.

Първо се запържва месото. Добре е парчетата да се оставят за кратко в мазнината, преди да се обърнат, за да образуват добра изпечена повърхност. Прехвърлят се в друг съд, добавя се мазнина и се изсипва първата купичка зеленчуци, през цялото време се бърка, за да може долните зеленчуци да отидат настрани по стените и от там обратно на дъното.

Аз ги сложих в такава последователност:
* месо - пилешко и тел. филе
* лук - бял и червен или праз
* китайско зеле - слагам цяла глава, защото е тънко и направо се стопява, цялата глава се пържи на около 3 пъти
* чушки - червени, зелени, каквито има

След като всяка купичка зеленчуци мине през уока, готовите зеленчуци се пресипват в страничен съд.
Накрая, когато всички купички зеленчуци са готови, всичко се връща обратно, разбърква се добре заедно, сипва се соев сос и чили сос (аз ползвам sambal oelek - смлени чили чушки) и е готово за сервиране.

Може в друг тиган да се запекат фъстъци, сусам или кашу и да се сервират към уока.


Бадеми с морска сол


200гр белени бадеми (моите ги залях с вряла вода и ги оставих във водата докато изстинат, после ципата лесно се издърпва) се смесват добре с 1 белтък, разбит на пяна с щипка лют червен пипер и 1 каф. лъж. сладък червен пипер, изсипва се 1 ч.л. морска сол на кристали, смесва се добре и се пече на фурна при 120град за около 30мин. Оставят се да изстинат във фурната.

Микро омлет


В малка стъклена тенджерка разбих леко 2 яйца, смесих ги с малко натрошено сирене и настърган кашкавал, поръсих с червен пипер и добавих малко парче масло.
С капака отгоре врътнах сместта на пълен ефект на МВ за 2.5 мин.
Става страхотен омлет.

http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.22515805



Лимонено гръцко пиле
http://www.bokus.com/matgladje

100 мл зехтин
1 глава нарязан червен лук
100мл едро нарязана мащерка
600 g нарязано пилешко филе
сок от 1 лимон
0,5 чл сол
0,5 чл черене пипер
500мл вода
150 мл маслини без костилки


Зехтина се захрява в дълбок тиган или тенджера.
Запържват се лука, мащерката, месото и лимоновия сок за около 5мин, посолява се и се добавя черния пипер.
Добавя се водата и се оставя да покъкри 10мин.
Добавят се маслините.


Пиле с фъстъчено масло


В масло се запържват 800гр пилешко филе, нарязано на широки ленти и се премества в друг съд.
В мазнината се запържва 1 чл самбал оелек (пюре от пресни чили чушки или лют червен пипер), добавя се кутия от 400мл кокосово мляко, сол, сок от лайм, 5сл фъстъчено масло.
Разбърква се добре, добавя се пил. филе и се оставя да поври за около 30мин.

Сервира се поръсено с припечени кокосови стърготини и/или препечени сусамови зърна.

Вместо сол може да се сложи малко добър соев сос преди сервиране.


ВМ НВХ сладко - lemoncurd


3%В, 6%П, 91%М

http://lappland.snimka.bg/daily/velikden-2011.588125.23205778

През цялото време се работи на водна баня:
* 2 яйца и 1 жълтук се разбиват добре (в оригиналната рецепта тук има и 100гр захар)
* с непрекъснато бъркане се добавя сока от 2 лимона, както и настърганата им кора
* бърка се непрекъснато, докато се сгъсти  и се започва добавянето на маслото (100g) парче по парче, като се бърка добре след всяко парче до пълното му разтапяне

съхранява се в стъклена купичка или бурканче в хладилника

Пържоли с екзотични подправки

Попаднах на тази рецепта в едно тукашно списание и разбира се, я пробвах.
Месото имаше интересен вкус и аромат после.

В горещ сух тиган се припичат за около 3 мин:
1/2 с.л. червен пипер (http://en.wikipedia.org/wiki/Schinus_molle)
1 бр сух звездовиден анасон (http://en.wikipedia.org/wiki/Illicium_verum)
1/2 с.л. семена от резене (http://en.wikipedia.org/wiki/Fennel)
1/2 с.л. цели карамфилчета
1 бр канелена пръчка

След като изстинат, се счукват или смилат заедно с 1 чл сол и пожелание 1 чл кафява захар.
С тази смес се намазва месото и се оставя да престои няколко часа, след което се пече или пържи в масло.

Рецептата бе за цяло парче месо, което се пече цяло.
Аз правих вратни пържоли в масло с грил-тиган, станаха идеални.


Сладолед

300 мл студена течна сметана от 40% се разбиват добре, докато стане пухкава смес
с кухн. робот или миксер става много бързо и може да се пропусне момента, в който сметаната е най-пухкава, затова аз лично предпочитам да я разбивам на ръка във висок и тесен съд

3 жълтъка се разбиват с 1 с.л. ванилена захар или остъргана ванилена шушулка и 1/2 мл пудра захар

2те смеси се разбиват внимателно заедно и получената смес се замразява

без захар също става
тогава се усеща по-силно ваниления вкус


П.П.
ако се замразява без машина става доста компактна смес, от която не може да се взима по малко
аз затова втория път замразих по 2 с.л. в хартиени формички за мъфини, идеални за по една порция
още не съм пробвала в машината
когато я пробвам, ще докладвам
!!! В машина става добре, но ако се прехвърля във фризер пак става компактна смес
затова ползвам отново формичките

Виж целия пост
# 14
Пангасиус с винен сос

Рибните филета се размразяват, посоляват се обилно в морска сол и се оставят да престоят в малко студена вода за няколко часа с цел да не се разпаднат при пърженето.
Филетата се подсушават добре без да се мият от солената вода, поръсват се с млян черен пипер и се запържват леко от двете страни в горещо масло.
Слагат се в дълбок съд за сервиране, напр. йенска тенджера, заливат се със соса и се сервират с сварени зелени аспержи или броколи

Винен сос

В същия тиган без да се мие се задушават в малко масло 2 глави лук, ситно нарязани, заливат се чаша бяло вино и се оставя да покъкри малко, след което се прецежда и с бъркане се изсипва при смес от 2 разбити жълтъка и 100гр те4на сметана, подправя се с естрагон.
Сосът се бърка на слаб огън до завиране, премества се от котлона и се разбърква с 1 с.л. масло.
Готовият сос се изсипва върху рибата и се оставя да престои така поне час преди сервиране.


Пълнено св. филе със сос беарнез

Пар4ето свинско филе се реже по дължина, без да се стига до края, слага се върху пластмасово фолио върху голяма дъска или плоска тава и се на4уква добре, за да стане едно голямо тънко и плоско пар4е, посолява се и се поръсва с 4ерен пипер, слага се нарязан  на тънко лук, покрива се е един пласт пластмасово фолио и внимателно се на4уква отново, оставя се в хладилник да поеме ароматите.

3 часа преди сервиране се вади от хладилника и се пълни:

- върху пластмасово фолио се се нареждат тънки пар4ета бекон едно до друго
- върху тях се слага начуканото филе (лукът се маха)
- върху филето се слага плънката
- всичко се навива внимателно на руло
- връзва се с паму4ен домакински конец
- слага се в тава и се пе4е около час на 175град., като накрая се припи4а от всички страни (друг вариант е преди печене да се запържи в тиган на котлона)
- покрива се с алум. фолио и се оставя да престои така до сервиране


Плънка:
в масло се задушават няколко скилидки чесън, 300гр гъби, глава лук, нарязани на ситно.
подправят се с чубрица, 4ерен пипер, лют червен пипер, млян кимион.


Сос беарнез
В тенджерка се слагат: 1 малко глава глава лук, нарязана на ситно, 5 счукани зрънца бял пипер, няколко стръка магданоз, 2 с.л. бяло вино или оцет от бяло вино и 6 с.л. вода.
Оставя се да заври и те4ността да намалее на половина. Прецежда се.

На водна баня се разтопява 150 гр масло.

3 жълтъка се разбиват в купа, в която после ще се прави соса на водна баня.
Към жълтъците се добавя внимателно с бъркане прецедената смес.
Слагат се на водна баня и се бъркат докато сместта стане гъста.
Купата се вади от водната баня и при непрекъснато бърка се добавя разтопеното масло: на тънка струя.
Сосът става с консистенция на майонеза, но топла
Подправя се с 1 ч.л. естрагон


ВМ НВХ вариант на шоколадов бавароаз 6%В, 6% П, 88% М

накисват се 3 листчета желатин в студена вода
100мл течна сметана и 100мл вода се слагат на среден котлон да заврят
изсипват се в 4 разбити жълтъка, сместта се връща на котлона и се бърка до завиране
премества се от котлона и се добавят омекналите листчета желатин, разбърква се добре
сместта се изсипва в купа с натрошен шоколад с 80% какао и се разбърква до разтапянето му
вариант е вместо шоколад да се смесят 5 с.л. какао с 2 с.л. масло или кокосово масло и 2-3 с.л. кокосови стърготини, тогава В са само 2%, М 90%, 8% П

500мл течна сметана се разбиват леко (да стане много гъста, но не и твърда като белтъчен сняг напр)
битата сметана се прибавя към шоколадовата смес с внимателно бъркане

получения мус се изсипва в голяма форма или в малки форми за сервиране и се слага за 30 мин във фризер да се стегне
после се прехвърля в хладилник


белтъците се оползотворяват на ореховки: разбиват се на твърд сняг, смесват се с 200гр млени бадеми, с лъжица се изсипват ореховки върху хартия и се пекат на 150град около 30 мин, като се оставят да изстинат във фурната

чудесно се комбинират по вкус с шоколадовия крем

http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.22515807


Ягодов крем

400 гр размразени ягоди се пасират, по желание може да се минат през цедка за да се отстранят семките
20гр желатин на прах се разтваря във вода и се слага на водна баня да се разтопи, добавя се към ягодите
добавят се 500гр крем фреш (квасена сметана) и белтъци, разбити на сняг (аз сложих 10бр)

сместта се слага в купи и във фризера да се стегне
може да се държи замразена и да се вади на порции

77 %М
10 %П
12 %В


Аули (испанска чеснова майонеза)


В голямо чукало (мраморно, дървено или гранитно), поне 400мл, се разбиват добре 3 големи скилидки чесън с 1/2 ч.л. сол
на тънка струя се добавя зехтин (150-250 мл) при непрекъснато бъркане и разбиване с чукалото до получаване на майонеза


ВМ НВХ палачинка


вариант 1:1 яйце, лъжица течна сметана, лъжица млени лешници/бадеми, изпържена в масло и сервирана с кашкавал
3%В, 15%П, 82%М

вариант 2:1 яйце, лъжица течна сметана, лъжица кокосови стърготини, изпържена в масло и сервирана с кашкавал
1%В, 11%П, 88%М


http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.22515797


Смуути

пасирани малини, авокадо, квасена сметана
10%В, 4%П, 86%М (500гр малини, 500гр авокадо, 500гр кремфреш)


Пъстърва на тиган

лесно и бързо
почистената пъстърва се осолява и се оставя в хладилник за няколко часа
може отвътре да се ароматизира със сок от лимон и черен пипер по желание
в хубав тиган напр чугунен се разтопява масло (парче около 30гр) и цялата риба се пържи добре от двете страни



Пиле Банкок
600гр пилешко филе се сварява, месото се реже на хапки и се слага в тавичка, залива се със сос и се пече на фурна 175град. - да поври във фурната поне 20 мин. Сервира се разбира се с ориз (аз го варя в смес от вода и бульон, в случая бульона от филето)

сос:
в тенджерка се слагат да кипнат:
300 мл кокосово мляко
150 мл бульон от свареното филе
1 с.л. самбал оелек (http://www.lovelyrecipes.com/recipe.php?recipeid=2606) или чили-сос
1 с. . царевично нишесте
изцеден сок от половин зелен лимон лайм (аз сложих и обелената кора)
2 щипки смлян джинджифил
1 ч.л. зелена къри паста (ето как се прави ако няма в магазина: http://www.templeofthai.com/recipes/thai_green_curry_paste.php)
1 ч.л. сол
шепа нарязан пресен босилек

месото със соса: 7%В, 37%П, 57%М



Омлет

В чугунен тиган в доста масло задушавам лук, нарязан на тънки дъги
по желание (и при наличност в хладилника) към лука добавям бекон, чушки, гъби

след като всичко е добре омекнало, изсипвам 8 яйца, разбити съвсем леко
без да бъркам, оставям омлета да се пече на бавен огън
след като е почти готов, поръсвам отгоре с настърган кашкавал и преместам тигана във фурната, за да се припече леко отгоре

преди да се сложи кашкавала, може да се намаже с доматен сос (в зехтин се запържват леко няколко скилидки чесън, изсипват се 2 кутии консерва от белени домати и се оставя течността за поизври, добавят се подправки - босилек и черен пипер, и се пасира)
тогава омлетът става с вкус на пица

http://lappland.snimka.bg/experiment/lchf.573202.22515802


Френска лучена супа


3 големи глави лук, нарязани на ситно, се задушават в 50 гр масло на слаб котлон до омекване
аз прибавям тук солта, за да омекне добре лукът
аз добавям и червен сладък и лют пипер, въпреки че ги няма в рецептата
залива се с 2л вода и/или бульон (аз винаги имам замразени бульони във фризера, останали при варене на разни меса и ползвам тях)
оставя се да поври поне 15мин
подправя се с 2 с.л. добър коняк и черен пипер
сервира се с настърган кашкавал тип Пармезан


Джолан на фурна

крачето първо се вари няколко часа с дафинов лист, бахар и черен пипер
после се прехвърля в тава, наколо се редят картофи, лук, чесън, сушени гъби (ако има) и се залива с бульона
пече се на 150 град около 2ч, като последните 30 мин крачето се обръща, за да се припече и от другата страна

идеално върви с туршия или кисело зеле


Пюре от карфиол


вариант 1:
карфиолът се вари в подсолена вода до пълно омекване
водата се излива, добавя се голяма бучка масло и индийско орехче и се пасира

вариант 2:
карфиолът се вари в течна сметана  до пълно омекване, добавя се индийско орехче и се пасира

Заек по ловджийски

В тенджера под налягане се редят редове от месо и цели зеленчуци: лук, моркови, картофи.
Подправя се с дафинов лист, черен пипер и бахар на зърна.
Залива се с бяло вино (отива към бутилка) и се оставя на котлона да заври.
След това: да къкри няколко часа на бавен огън.


Домашно масло - вкусно, лесно, бързо

Ето тук на това видео може да се види стъпка по стъпка как се прави домашно масло.
Мацката говори на шведски, но и без звук се разбира добре всичко, само гледайки.

http://www.kostdoktorn.se/smor-for-dummies

1. 500мл течна сметана от 40% се разбива докато стане на маслени зрънца (ето тук напр 2рата снимка: http://airamsmat.webblogg.se/2009/october/pa-g.html)

2. Получената смес се прехвърля в голяма цедка, сложена над голям съд и се намачква леко, за да пусне суроватката, след което се разбива отново и така 3 пъти

3. Получава се мека маса, която се прехвърля в дълбок съд, пълен със студена вода и се изплаква добре, като се намачква с пръсти.
на видеото има само измиване
аз измих 2 пъти, защото първият път водата стана доста мътна

4. Маслото се прехвърля в съд за хладилника и се добавя сол на вкус.

Ако се добави студенопресован зехтин, маслото остава меко и ароматно

може и да се сложат ароматни подправки за да се получи ароматно масло
напр: млян чесън, розмарин, риган, на вкус

Суроватката се запазва. Използва се вместо вода при приготвяне на тесто.
Аз я сложих в тесто за палачинки напр.

!!! лятото проучвах каква течна сметана се продава в БГ
освен тази на Президент, пастьоризирана при много висока темп,  с 35% масленност и добавен караген за сгъстител  друга добра не намерих за съжаление

който има достъп до добро домашно мляко, може да отделя каймака, с който после да направи маслото
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия