Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Д-р Оги е отново сред вас :-)

  • 144 010
  • 1 113
# 990
Съжалявам, вече не преглеждам в Зелената къща. Запишете се за Токуда.
Виж целия пост
# 991


Проф.Бранков,какво можете да кажете по тази снимка?

Само по снимката мога да кажа, че има много дълго сигмоидно черво, което може да доведе до смущения в дефекацията. Но диагноза не се поставя по един рентген - трябва преглед и обстоен разпит за симптомите.
Виж целия пост
# 992
Здравейте д-р Оги. Поставиха на сина ми (на 2 г и 10 м) диагноза Фимоза във Варна, като лекарят каза, че е от изключителна важност да се подложи на операция в скоро време (каза, че ще го дръпне и ако не стане ще го обреже). Каза, че така като го гледа се съмнява детето да може да направи хубава струйка и да изпразни мехура до края. Но детенцето си пишка добре, на струйка, не го боли, единствено това, което забелязах е поява на малко балонче на върха на чурката, което се напълва когато пишка и след това се изпразва бързо. В една статия четох, че това балонче е нормално и че именно то ще помогне да се разтвори отпред препуциома. Смятате ли, че ситуацията изисква бърза интервенция или можем да изчакаме да видим няма ли сама да се разшири кожичката на върха с времето? Консултирах се и с друг детски хирург, който каза че трябва да се подложи на интервенция, но не обрязване а само цепване отгоре и зашиване, но и в двата случая с пълна упойка, която обаче ни притеснява.
Виж целия пост
# 993
Здравейте д-р Оги! Дъщеря ми/на 6г./ изкара за 1 година 2 пъти скарлатина! След 1та гърления секрет беше чист и всичко наред. Сега юли месец беше 2рия път, пи АБ Аугментин 10 дни, подходящ според антибиограмата. Детето се оправи бързо и на контролните изследвания на 20 ти ден, се оказва, че отново се изолира Стрептокок. Тя в момента не е болна, чувства се добре и не искам да пие антбиотик при положение, че е пила преди месец. Какви варианти имаме? Ще го обсъдя с нейната педиатърка, но все пак искам и вашето мнение. Благодаря
Виж целия пост
# 994
Здравейте д-р Оги. Поставиха на сина ми (на 2 г и 10 м) диагноза Фимоза във Варна, като лекарят каза, че е от изключителна важност да се подложи на операция в скоро време (каза, че ще го дръпне и ако не стане ще го обреже). Каза, че така като го гледа се съмнява детето да може да направи хубава струйка и да изпразни мехура до края. Но детенцето си пишка добре, на струйка, не го боли, единствено това, което забелязах е поява на малко балонче на върха на чурката, което се напълва когато пишка и след това се изпразва бързо. В една статия четох, че това балонче е нормално и че именно то ще помогне да се разтвори отпред препуциома. Смятате ли, че ситуацията изисква бърза интервенция или можем да изчакаме да видим няма ли сама да се разшири кожичката на върха с времето? Консултирах се и с друг детски хирург, който каза че трябва да се подложи на интервенция, но не обрязване а само цепване отгоре и зашиване, но и в двата случая с пълна упойка, която обаче ни притеснява.

Препоръчвам Ви първо да опитате с намазване на фин слой на стегнатата кожичка с дипрозон 0,05 % всяка вечер за 30 дни. Ако кожичката не се отпусне, може и да се наложи частично цепване. Все пак говоря общо, без да знам конкретния случай.
Виж целия пост
# 995
Здравейте д-р Оги! Дъщеря ми/на 6г./ изкара за 1 година 2 пъти скарлатина! След 1та гърления секрет беше чист и всичко наред. Сега юли месец беше 2рия път, пи АБ Аугментин 10 дни, подходящ според антибиограмата. Детето се оправи бързо и на контролните изследвания на 20 ти ден, се оказва, че отново се изолира Стрептокок. Тя в момента не е болна, чувства се добре и не искам да пие антбиотик при положение, че е пила преди месец. Какви варианти имаме? Ще го обсъдя с нейната педиатърка, но все пак искам и вашето мнение. Благодаря

Независимо че има изолиран микроб, ако детето няма болестни прояви не се налага антибиотик. Давайте й да смуче таблетки като фарингосепт съчетани с други подобни (каквито и да са), давайте й витамини и хапчета за имунната система (имунобор кидс). Едва когато гърлото се зачерви, започне да кашля и вдига температура, тогава преминете към антибиотик.
Виж целия пост
# 996
Здравейте д-р Оги. Поставиха на сина ми (на 2 г и 10 м) диагноза Фимоза във Варна, като лекарят каза, че е от изключителна важност да се подложи на операция в скоро време (каза, че ще го дръпне и ако не стане ще го обреже). Каза, че така като го гледа се съмнява детето да може да направи хубава струйка и да изпразни мехура до края. Но детенцето си пишка добре, на струйка, не го боли, единствено това, което забелязах е поява на малко балонче на върха на чурката, което се напълва когато пишка и след това се изпразва бързо. В една статия четох, че това балонче е нормално и че именно то ще помогне да се разтвори отпред препуциома. Смятате ли, че ситуацията изисква бърза интервенция или можем да изчакаме да видим няма ли сама да се разшири кожичката на върха с времето? Консултирах се и с друг детски хирург, който каза че трябва да се подложи на интервенция, но не обрязване а само цепване отгоре и зашиване, но и в двата случая с пълна упойка, която обаче ни притеснява.

Препоръчвам Ви първо да опитате с намазване на фин слой на стегнатата кожичка с дипрозон 0,05 % всяка вечер за 30 дни. Ако кожичката не се отпусне, може и да се наложи частично цепване. Все пак говоря общо, без да знам конкретния случай.

Много благодаря за отговора!
Виж целия пост
# 997
Здравейте,  искам да попитам необходимо ли е да се забелват момченцата?
Виж целия пост
# 998
Въпросът е много общ, а отговорът е сложен. По принцип не е нужно забелване, съвременната тенденция е да се изчака естественото забелване на кожичката. Но често настъпват допълнителни патологични промени, най-често под влияниие на запарване и инфекция, която налага преценка от специалист детски хирург или детски уролог. Има различни подходи към проблема, които зависят от личните убеждения на лекаря. В някои случаи забелването на деформираната кожичка е необходимо за да се предотврати уринална инфекция. Изобщо преценката на всеки случай е строго индивидуална и се решава според самото дете.
Виж целия пост
# 999
Доктор Оги, а кога е удачно да се заведе детето на преглед? Синът ми няма проблеми, пишка със силна струя, но изобщо не мога да му мръдна кожичката за да се види главичката на пениса. На 2 години и половина е и се чудя дали да го оставя и да не правя нищо или да го доведа при Вас на преглед за мнение.
Виж целия пост
# 1 000
Здравейте,Д-р Оги! Имаме дъщеричка на една годинка и четири месеца,като още след раждането имаше топче 3-4см над пъпчето и самото пъпче беше леко изпъкнало. Слагахме лепенки и успяхме малко да го приберем,но скоро бяхме на консултация за топчето,което ни притесняваше и се оказа херния на линеа алба,което и личната лекарка още като се роди ни каза,но се оказа сега че има и лека пъпна херния. Хирургът,който я прегледа,каза да изчакаме до 2 годишна възраст на детето и тогава пак да я заведем,че може топчето да се окаже мастна тъкан,но ако не така или иначе за операция да изчакаме да порасне още малко. Какво мислите вие? Има ли такъв вариант и дали наистина е по-добре да изчакаме? Бихте ли препоръчали някой детски хирург в Пловдив?
Виж целия пост
# 1 001
Доктор Оги, а кога е удачно да се заведе детето на преглед? Синът ми няма проблеми, пишка със силна струя, но изобщо не мога да му мръдна кожичката за да се види главичката на пениса. На 2 години и половина е и се чудя дали да го оставя и да не правя нищо или да го доведа при Вас на преглед за мнение.

Вече е време да го доведете. Може да се наложи прилагането на кортизоновия крем Дипрозон за отпускане на кожичката.
Виж целия пост
# 1 002
Здравейте,Д-р Оги! Имаме дъщеричка на една годинка и четири месеца,като още след раждането имаше топче 3-4см над пъпчето и самото пъпче беше леко изпъкнало. Слагахме лепенки и успяхме малко да го приберем,но скоро бяхме на консултация за топчето,което ни притесняваше и се оказа херния на линеа алба,което и личната лекарка още като се роди ни каза,но се оказа сега че има и лека пъпна херния. Хирургът,който я прегледа,каза да изчакаме до 2 годишна възраст на детето и тогава пак да я заведем,че може топчето да се окаже мастна тъкан,но ако не така или иначе за операция да изчакаме да порасне още малко. Какво мислите вие? Има ли такъв вариант и дали наистина е по-добре да изчакаме? Бихте ли препоръчали някой детски хирург в Пловдив?

Това топче наистина е във връзка с херния на бялата линия и няма да мине без операция. Колкото до пъпната херния наистина изчакайте до 2 години. Потърсете доц.Евгений Мошеков от детската хирургия на "Пещерско шоке".
Виж целия пост
# 1 003
Много ви благодаря за отговора!
Виж целия пост
# 1 004
Здравейте д-р Оги, бих искала да разбера и Вашето мнение. Синът ми е на 2год.и 4месеца, при един от контролните прегледи преди няколко седници при ЛЛ тя обърна внимание че единия тестис на детето е "асансьорен". Може ли да разбера Вашето мнение какво е и ние какви действия трябва да предприемем.
Благодаря Ви предварително!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия