Лимонов пай - питанка

  • 1 458
  • 4
Привет на всички кулинари - имам една питанка...
Намерих тази рецепта в gbg.bg:

Лимонов пай
интернационална кухня, десерти

ПОРЦИИ: 12

ПРОДУКТИ:
За тестото:
150 гр. брашно
щипка сол
75 гр. масло
30 гр. захар
1 яйце
20 гр. бадемово брашно
настъргана кора от лимон или ванилия

За крема:
80 гр. Масло
160 гр. Захар
сок от 4 лимона
кора от един лимон
4 яйца

ПРИГОТВЯНЕ:
За тестото:
Разбъркайте брашното, захарта, солта, бадемовото брашно, после в центъра прибавете нарязаното на кубчета масло, яйцето и кората от лимон. Размесете добре и сложете на хладно, покрито с кърпа. Затоплете фурната на 200 С. Разстелете тестото във форма с диаметър 35 см. Набодете с вилица и след като е престояло на хладно поне 10 мин го служете във фурната за 15 минути. Извадете докато е още бяло
За крема:
В една тенджера сложете мекото масло, захарта, яйцата, сокът от лимоните и настърганата кора от единия. Разбъркайте и оставете на много слаб огън за около 10 минути без да преставате да бъркате. При поява на първите мехурчета отдръпнете от огъня и натопете тенджерата в студена вода, за да спрете варенето. След като се охлади крема, изсипете върху блата и поръсете с пудра захар. 

изглежда ми добра рецепта, но се притеснявам дали няма да се пресекат яйцата с лимоновия сок?
И се чудя, за крема, яйцата как и колко трябва да са разбъркани, дали да са разбити с тел, с вилица, или съвсем малко с миксер? Благодаря предварително!

Виж целия пост
# 1
 LaughingАми, тъй като никой не ми отговори на въпросите, реших да пробвам и рискувах, сладкиша се получи. Аз направих два блата и една доза крем, която стана доста. Според мен най-добре би било да се намали количеството на лимоните в крема и тестото да е по-меко.
Може да се импровизира и в комбинация с други кремове, като Пудинг и Крем Оле на д-р Йоткер. 
Виж целия пост
# 2
Обожавам лимони. Ще пробвам да направя такъв пай, дано само не оплескам нещата Laughing
Мреси за рецептата  bouquet
Виж целия пост
# 3
Момичета, този лимонов пай е известен френски сладкиш и е нещо невероятно!!! Само , че върху крема се слагат разбити белтъци и се процедира по същия начин като при ягодовия сладкиш описан в темата от тази страница! СУПЕР Е!!!!!!!!
Виж целия пост
# 4
Eй, супер! Някой ми е видял рецептата на лимоновия пай!  Laughing Аз я бях сложила в гювеча преди повече от година и за известно време гледах за коментари, ама никой не беше се сетил да я прави и после се отказах.
Бях на стаж в една хотелиерска резиденция близо до Кан и рецептата е от там, съвсем оригинална от Лазурния бряг. Там как готвеха, не е за вярване..... Лимоновият, ябълковият пай и шоколадовия мус ми бяха любимите десерти.
Мен също ме притесняваха яйцата в крема, но колкото пъти съм го правила нямаше проблеми. Там между другото ползват масово сурови или полусурови яйца в десертите (в шоколадовия мус са сурови белтъци, например). Иначе наистина плънката излиза малко вповече и става доста кисело, така че можете да го намалите като количество. Честно казано в нас този сладкиш само аз си го ям, другите му се мръщят и отдавна не съм го правила.
Сигурно сте разбрали, че и без бадемово брашно става блата.
Колко спомени изплуваха с тая рецепта....... още веднъж благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия