Готови ястия в буркани за зимата

  • 65 527
  • 62
Здравейте на всички!
Какви манджи или полуфабрикати за манджи, пастети и т.н. правите за зимата?
Пускам точно тази тема отделно, знаейки много добре, че има много теми за консервирането. Проблемът е, че НЕ ме интересуват туршии и сладка. Интересува ме нещо за бърза вечеря. За наяждане! Като се върна в къщи през зимата, да отворя 1 буркан, да го "доизпипам" на бързо и да стане вечерята. Без да мисля всяка вечер над философският въпрос: Какво ще вечеряме? Иначе в другите теми туршии колкото си щеш.
Имам в предвид нещо от рода на:
- зрял боб в буркани-чист / сварен без подправики, чушки, моркови и т.н./
- чушки в доматен сос
- сърми
- ропотамо-салата
- печен патлаждан
- зелен фасул
- гювеч
- месо в буркани и .т.н.

И как ги правите?
Особено ме интересува как се прави зрял боб като в консервна кутия само че в буркан. Така, че да мога да го отворя и да го направя я на салата, я на супа или в манджа..

Благодаря предварително!   bouquet
Виж целия пост
# 1
Освен боб , в буркан можеш да затвориш и други зърнести като нахут, царевица , грах ,може и микс , заготовка за кьополу :патладжани и чушки ,само печени чушки ,  може и подправка , смлени моркови , зелени чушки и магданоз , става еко вегета за супи за зимата. Но ние сме с фризер и целия този труд по затварянето на буркани отпада, само мушкаме в фризера и кьополу си ядем цяла зима . Иначе и пържен патладжан с доматен сос можеш да затвориш.
Виж целия пост
# 2
Така е, принципно и на мен ми идват идеи, но не знам рецепти. Нито слага ли се сол във фасула например, нито колко време се стерилизира след това. Знам, че много хора си правят манджи в буркани за зимата, но самата аз никога не съм правила.

Иначе фризер е плануван за закупуване още идната пролет. Не искам да чакам продукта 1 час да се размразява, за да го готвя. За това ме унтересуват домашно стерилизиран грах, фасул, имамбалдъ, свинско, риба или каквото ще да е там....
Бърза вечеря за не всяка вечер де.... аз все пак обичам да готвя!
Виж целия пост
# 3
Изкарва се сутринта за обед ако ще го готвиш например или предната вечер , не съм се замисляла за чакането , не ми е пречило никога. Знам риба правят , скумрия с зеленчуци в буркан най вероятно  със салата Ропотамо. Явно и от там идва името на салатата от едновремешната консерва . Месо освен само в буркан не съм виждала. Иначе знам като сготвиш нещо в повече , още горещо се сипва в буркани , затварят се капачките и се обръщат надолу докато е горещо, без да се стерилизира допълнително . Горещината запечатва и така издържа повече време , но чак да разчиташ да го сготвиш лятото и да го ядеш зимата едва ли . Иначе имаш ли печени замразени чушки в плик , вадиш + буркан домати и за 20 минути посред зима миш маш можеш да си приготвиш и без да чакаш да се размразят , само нарязваш чушките огънят от котлона върши останалото . 

Домашните консерви имат смисъл само ако продукцията е твоя , или от "баба" . Ако се съмняваш в солта просто не я слагай. Боб едва ли има опасност да го превариш , вари повече , царевица сме скапвали , разваляла се е , има нужда от доста варене . Граха купешкия не го правят от пресен зелен  , а сух накисват варят и има разни трикчета , вероятно който е работил / работи в такъв цех завод , ще може да каже по точно .

Наша позната си правеше , много чушки и сърми например, замразява и после когато и се прияде вади размразява и яде , вкуса почти не се променя да не казвам никак.

Ние лично си замразяваме магданоз , копър , целина и други измити нарязани в торбички с малко сол , да не слепват и цяла зима ползваме като готвим , вкуса се запазва , много по добре е от сушените такива. .Замразяваме и краставица настъргана , която правим на таратор , ако се яде същия ден , няма да познае някой ако не знае , че е била замразявана. Тиквичка настъргана и на кубчета сме замразявали за готвене зимата и тн.
Виж целия пост
# 4
Здравейте! Темата е интересна. От години майка ми прави сърми в буркани. Много вкусни, бързо стават  със сос или просто като гарнитура за месо.
Виж целия пост
# 5
Здравейте! Темата е интересна. От години майка ми прави сърми в буркани. Много вкусни, бързо стават  със сос или просто като гарнитура за месо.

А сега ако питаш майка си как ги прави и споделиш с нас, цена няма да имаш.  Wink Hug

Мен също ме интересуват такива храни. Очертава ми се тежка зима, в смисъл ще имам малко време и ми се иска да направя нещо предварително.

Пържила съм тиквички без брашно ,после съм ги замразявала. Зимата вадя от вечерта и при прибирам в хладилника. На другия ден само разбърквам с кисело мляко и подправки и яденето е готово.
Виж целия пост
# 6
ние консервираме за "бърза вечеря"
-зрял фасул (сварява се до готовност, осолява се и се слага в буркани. Може да се затвори веднага щом се свали от огъня и да се обърне веднага с капачката мадолу, за да стерилизира. Ако те притеснява, че няма да е достатъчно се стерилизира още 20тина минути)
-кьопоолу - приготвяш го без да добавяш мазнина, чесън и други подправки. Стерилизираш по горния начин. Когато се отвори му добавяш мазнината, чесъна, магданоз и каквото друго обичате.
- Чушки с доматен сос - нищо специфично няма при тях.

Ще ти кажа как процедирам аз напоследък, след като вече имам дете, което яде обща храна и се опитвам винаги да има нещо сготвено и разнообразно, а не винаги остава време за хубава манджа - когато готвя винаги го правя в по-големи количества и стерилизирам самата манджа веднага щом я сваля от огъна. Пълня по 1-2 буркана с винт и обръщам надолу с капачката. Когато изстине слагам в хладилника. Така винаги имам готови няколко вида манджа в хладилника. На мен ми върши страхотна работа  Peace и спасява положението, когато няма време.

 
Виж целия пост
# 7
Привет! Ако искаш да консервираш месо, трябва да спазиш няколко правила, за да няма неприятни изненади:
1. Место да е прясно. Това го кавам, защото често продават размразено замразявано месо, пробутвайки го за прясно. С такова месо е голям рискът от разваляне на консервата. Ако има домашно или от проверен доставчик- най-добре.
2. Месото задължително да е отцедено от кръвта.
3. По-сигурно е да не се слагат кости в консервата, т.е. месото да се обезкости, защото костният мозък и кръвта повишават риска от разваляне.

След като ми доставят месото аз процедирам по следния начин. При мен са 2 телешки бута всяка есен. Отделям колкото реша за пастърма. Останалото го нарязвам на парчета с големина на детска ръчичка. Тези парчета ги задушавам с малко олио за около 20-30 минути, после добавям сол, слагам ги в буркани и стерилизирам минимум 2 часа. При отварянето на консервата месото е толкова крехко, че често не стига до употреба за готвене, а се унищожава моменталически от лакомите пирани в къщи Simple Smile
След като съм си приготвила тези филенца, остават едни кокали, по които има малко месо. За тях използвам съпружието да ги нареже и ги варя 2-3 часа на бавен огън. Получава се уникален бульон, в който има и малко месо. СТрахотно е за супа или други манджи. Процедурата е като по-горе- в буркани и поне 2 часа стерилизиране.
Хамалогия е, но отнема точно 2 дни годишно, а после цяла година само отварям буркани и не губя време.
Виж целия пост
# 8
 В друга тема бях пуснала тази рецепта- копирам я:
В голям тиган с малко олио или зехтин задушавам около 1 килограм моркови на кръгчета (може и настъргани или на кубчета) за 3-4 минути, добавям около 2 килограма тиквички на кубчета. Когато се изпари отделената от тиквичките вода добавям и около 2 килограма белени и нарязани домати. Като остане само на мазнина, добавям сол на вкус и малко захар.  Пропорциите могат да се променят според вкуса- с преобладаване на тиквичките или на морковите, или на доматите. И пак в затоплени буркани за кисели краставички на винт и обръщам с капачката на долу.
Това го хапваме както като постна манджа, така и като сос за спагети (след като пусна един пасатор в буркана) или като сос за забулени яйца.
Виж целия пост
# 9
Като се върна в къщи през зимата, да отворя 1 буркан, да го "доизпипам" на бързо и да стане вечерята.

Е, не става така, жената трябва да си е отрано вкъщи, за да може да приготви хубава вечеря за мъжа и децата, не да сипва пластмасови полуфабрикати и да нарушава здравето им. Ако някоя не е в състояние да бъде добра домакиня и майка, каква е ползата от нея?
Виж целия пост
# 10

Пич, няма проблем! Жената може не само да е рано в къщи, но и по цял ден да е в къщи, за да ти врътка здравословни манджи само с био, органик продукти. Ти осигури финансите за това, че иначе каква е ползата от тебе?
И е добре чукча да не е само писател, а и по малко читател, та да схване, че между пластмасови полуфабрикати и консервирани домашни продукти има разлика. Съществена, междувпрочем Wink
Виж целия пост
# 11
LazarAngelov, коментарът ти е много добър. НО на повечето момичета в този форум, както и на мен самата готвенето им е хоби, така че е малко неуместен. Трябваше да го отправиш към друг тип дами.
Пуснах темата защото повечето от нас са работещи, а дори нещо да ти е хоби, то не винаги имаш достатъчно време да го практикуваш. По някога сме и уморени от работа и проблеми, а по някога и се разболяваме/хора сме все пак/. По някога пък имаме доста свободно време, в което искаме да се запасим за горе-изброените случаи.

thwishmaster харесва ми идеята ти за тиквичките и морковите като сос и манджа. Колко буркана ти излизат горе-долу от тази доза? Не ти ли се развалят бурканите, ако не ги вариш допълнително?
Питам, защото съм чувала от хора, които слагат в топли буркани току що сварена манджа и обръщат буркана с капачката на долу, че после прибирали буркана в хладилника и така издържал ЦЕЛИ 2 СЕДМИЦИ. Което значи, че има проблем повече от 2 седмици да се съхранява храната по този начин.
Виж целия пост
# 12
Sylya, не се развалят в рамките на една година в мазето. За повече не зная, защото за този период ги изяждаме. Ако след като изстинат бурканите капачката е хлътнала и при почукване издава ясен звук, няма никакъв проблем. На същия принцип правя лютеници и всякакви подобни и никога нищо не ми се е развалило. Добре е бурканите да са предварително затоплени, което налага да се работи с по-дебели ръкавици, че пари. От тази доза излизат 4-5 буркана на винт от тези за кисели краставички (май бяха около 700 мл newsm78).
Виж целия пост
# 13
Абе а две думи както се прави сладкото: гореща манджа в горещи, затоплени в печката сухи буркани. Като ги затвориш обръщаш с капачката надолу и като изстинат ги обръщаш и в мазето.
Поне аз така го правя
Виж целия пост
# 14
Точно това е. По същия начин затварям и нещо като миш-маш, т.е. задушени чушки и домати, а после като отворя буркана само добавям сирене или яйца или и двете. Става и върху пица да се намаже.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия