Картофи на лочки (по родопски)

  • 6 788
  • 31
Може и някой да ги е предлагал вече, извинете за което. Но вече повече от месец се консумират редовно у дома и понеже са лесни, а ужасно вкусни, споделям идеята.

Картофи с еднаква големина се измиват хубаво с четка и се разрязват наполовина по дължина. Дъното на тава се намазва с олио, но така че самото олио да се стича, т.е. да е повечко. Поръсва се със сол и картофите се нареждат отгоре с разрязаната част към дъното. Другиат вариянт е да посолите едната половинка на картофа, да разтъркате с другата и така да сложите картофчетата в тавата.
Пече се на силна фурна.
Тайната на успешното приготвяне тук е картофите да се оставят да се зачервят хубаво иначе не могат да се отлепят от дъното на тавата. Но ако се препекат се получава хрупкава коричка и така отделянето е без проблем......

Малко снимков материал има тук:

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632755057181406250.jpg

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o632755056826718750.jpg


Виж целия пост
# 1
Наистина са много вкусни, особено с масълце и сиренце...
У дома, незнам защо, но така помня от детството си, че ги наричахме "калинки" Rolling Eyes Laughing, но едно е сигурно, че са вкусни...
Виж целия пост
# 2
Аз ги зная като "Захлупени картофи". Grinning
Виж целия пост
# 3

Тайната на успешното приготвяне тук е картофите да се оставят да се зачервят хубаво иначе не могат да се отлепят от дъното на тавата. Но ако се препекат се получава хрупкава коричка и така отделянето е без проблем......


Аз ги знам като "дупени" или "надупени" картофи, въпреки че никога не съм ги правила Laughing
Снощи реших да ги направя, ама понеже не се задълбочих вчера като четох рецепта ти, сложих около 50гр. вода за всеки случай (понеже, не се сетих дали се слагаше), сложих малко масло и ги поръсих с червен пипер.

Да те питам: картофите без да се обръщат ли се пекът? Thinking
Аз последните 10мин. ги обърнах, защото се притесних, да не загорят от долу, че се захванаха за тавата.
Виж целия пост
# 4
Тъкмо се чудих какво да сготвя и понеже имам много картофи. Много благодаря.
За протокола, аз съм ги яла само че по друг начин, пекат се цили картофите и като станат се режат на 2, дълбаят се, вътрешното се намачква с масло и пак се пълнят, слага се малко кашкавал отгоре и се пече, докато се зачерви кашкавала. Стават супер.
Виж целия пост
# 5
Аз като родопско чедо да допълня - пекат се на половинки, необелени, не се обръщат. Към тях върви нещо, което се нарича "бисмарк" (не знам защо Laughing) - зелев сок с нарязан праз, малко олио и червен пипер. Обелваш си картофа, намазваш обилно с масълце и сръб - от бисмарка Mr. Green
Виж целия пост
# 6
Аз в олиото слагам ароматна чубрица, малко червен пипер, чесън на прах, черен пипер и вместо сол - кубче бульон или някоя от подправките на МАГИ. Всичко това първо го разбърквам хубаво, после овалвам разполовените картофи добре и накрая ги изпичам. Последните 5 минути обръщам картофките на обратно.....де да знам и аз защо. Joy Стават наистина превъзходни!  Mr. Green
Виж целия пост
# 7

Снощи реших да ги направя, ама понеже не се задълбочих вчера като четох рецепта ти, сложих около 50гр. вода за всеки случай (понеже, не се сетих дали се слагаше), сложих малко масло и ги поръсих с червен пипер.

Да те питам: картофите без да се обръщат ли се пекът? Thinking
Аз последните 10мин. ги обърнах, защото се притесних, да не загорят от долу, че се захванаха за тавата.


Не, никакво обръщане. Оставяш ги да се препекат хубаво, изключваш фурната, остяваш ги още малко вутре, после ги вадиш, "отлепяш"  Wink с лопатка/виличка от тавата и хрупаш Simple Smile
Аз ги хапвам с пръсти като гарнитура към риба най-често, но и само картофки са си добре.

Другите вариации със сирене, кашкавал, разрязване и т.н. са си просто други рецепти. Родопската е тази, която потвърждава и Dona.
Успех следващия път!

пп. моя първи опит да ги направя преди 3-4 години беше провал и тогава реших,че не мога да ги пека.....докато не ги забравих малко Confused, ето защо твърдя, че трябва да се препекат.....виж ги моите на снимката какви са чернилки Wink
Виж целия пост
# 8
аз най ги харесвам (.... нямам нищо общо с Родопите та да претендирам, е разбирам от манджи с катофи) с дребни картофки, на които се реже тъничка част колкото да не се търкалят в тавата .. баща ми казва "страхотно мезе за биричка"
Виж целия пост
# 9
скага ли се вода в тавичката или не се слага?
Виж целия пост
# 10
Никаква вода!!!
Намазва се леко тавата с мазнина (олио), нареждат се картофите, наръсват се със сол и се пекат. Аз пека първо отдолу, като почнат да се зачервяват, вдигам тавата на решетката и пека 4-5 мин. и отгоре да се препекат хубаво. И НЕ СЕ БЕЛЯТ, КОГАТО СЕ ЯДАТ!!! Точно кората дава страхотния вкус.   chef
Виж целия пост
# 11
Пекат се без капка водичка, само на мазнинка!  Wink
Виж целия пост
# 12
  Ние им викахме "студенски картофи" - т.е. най-мързеливо сготвеното ядене.
  Точно се чудех довечера какво да направим  набързо и ме подсетихте.

 Супер са! А ако има и биричка Heart Eyes
Виж целия пост
# 13

Не, никакво обръщане.......

.....виж ги моите на снимката какви са чернилки Wink

Видях аз Wink Ама нали не помня и второ съм Тома неверни Whistling
Вече разбрах, никаква вода и никакво обръщане!
Наистина са вкусни, браво за бързата и мързелива рецепта.

Аз в олиото слагам ароматна чубрица, малко червен пипер, чесън на прах, черен пипер и вместо сол - кубче бульон или някоя от подправките на МАГИ.

Ще пробвам непременно и с подправките.
Виж целия пост
# 14
Тази рецепта ми напомня за "надупени картофки". Те се пекат необелени (аз обаче ги беля, защото не обичам кората ) без никаква друга течност освен олио. Поръсвам ги с малко чесън и копър и стават фантастични, особено за бира. Картофките трябва да добият лек, червеникав загар. Ако не сте любители на гледки от загорели тави (а поради малкото течност в тавата точно това се случва), препоръчвам употребата на фолио.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия