Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Начална бременност - първи прегледи и консултации

  • 16 904
  • 8
Здравейте, мили майки и бъдещи майки!  Искам да попитам няколко важни въпроси, които ме интересуват!  Аз съм вече в 7г.с. и миналата седмица установих, че съм бременна и беше и първото ми посещение при лекар и той ми каза чак след месец да отида отново и ще ми пусне вече и изследвания, но на мен ми се струва много време този месец и мисля в началото към 10 март да отида на частен преглед в София.
1. Кога се посещава лекарят за втори преглед, след като на първият е установена бременост и е видяо плодното сакче?
2. Каква литература е полезно да чета (видях подобна тема, но не обновявана) като списания, книги каквото сама преценя или да попитам лекаря?
3. Освен фолиева киселина други витамини приемали ли сте, защото аз съм скептично настроена към всякакви видове лекарства в това число и витамини освен фолиева кис., която е задължителна?
Виж целия пост
# 1
Честита бременност!

1. Можеш да отидеш на преглед след седмица, да видиш сърчице. Иначе няма какво да се прави скоро, чак към 11-12 седмица има прегледи, тогава се прави първата фетална морфология, БХС, ако желаеш. Тогава се записваш и на женска консултация.

2. Чети каквото си решиш, аз не съм чела нищо конкретно, не съм си купувала книги. Когато нещо ме е вълнувало, тогава съм търсила, питала, чела.

3. Само фолиева киселина пиех, има много витамини за бременни, но аз не исках да пия.
Виж целия пост
# 2
Здравей , и честито ,пожелавам ти лека и безпроблемна бременност  bouquet
1. Почти винаги на първият преглед доказват бременноста ,а след месец пускат изследванията това е практиката  newsm78 После започва женската консултация всеки месец около термина( мерки и теглилки Laughing)
Първи преглед при гинеколога

Обикновено първото посещение е най-продължително. При него се снема пълна анамнеза за минали, настоящи и наследствени заболявания. Лекарят ще ви попита за общи и гинекологични заболявания, операции, аборт, особености на костния таз, минали фрактури.
Това е моментът да обсъдите физическите и физиологичните промени, които ще настъпят с вас. Гинекологът ще ви посъветва за хранителния режим, който трябва да спазвате по време на бременността, както и хранителните добавки (например флуор, фолиева киселина и пр.), които трябва да приемате. сега можете да обсъдите кое е нормално за бременността и кое тревожни, в кои случаи трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Не се притеснявайте да зададете всички върпоси, които ви вълнуват.

При първото посещение при гинеколога - женската консултация (ЖК), се прави картон на жената, който включва:
ръст;
начално тегло;
стандартно кръвно налягане.
От тук нататък тези стойности се следят ежемесечно.

При първото посещение при гинеколога се прави и първото ултразвуково изследване. С него трябва да се разберат няколко неща:
дали има бременност - диагноза на ранна бременност (5-6 г.с.);
дали бременността протича нормално;
дали бременността е едноплодна или много плодна (6-7 г.с.);
дали няма някаква патология.

След като мине първата визита и картонът е готов, при всяко следващо посещение се нанасят следните данни:
обиколка и височина на матката;
тегло - за нормално се смята напълняване в рамките на 10-16 кг. (средно по 0,5 - 1,5 кг. за седмица в зависимост от стадия на бременността). Извън тази норма лекарите го считат за патология;
кръвно налягане - нормалното е 120/80. Наблядаващият гинеколог преценява дали кръвното налягане на бременната жена е в нормата;
сърдечни тонове на бебето - след 7-мия месец се следятс кардиотокограф.

При ултразвуковите изследвания се прави оценка на състоянието на плода чрез т.нар. биофизикален профил, чрез изследване на количеството околоплодна течност, степента на зрялост на плацентата, наличието на дихателни движения на плода,наличието на големи и малки изследвания на плода и запис на детските сърдечни тонове.

ВИДОВЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Кръв

1. Пълна кръвна картина (ПКК)

Включва изследване на хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити. При нормално протичаща бременност е желателно поне 5 пъти да се направи ПКК. В началото на бременността, в 5-ия, 7-ия, 9-ия и 10-ия лунарен месец.
При данни за анемичен синдром е необходимо изследване на серумно желязо, желязо свързващ капацитет и кръвна натривка за морфология на еритроцитите.

2. Кръвна група и резус фактор

Изследването се извършва при регистрация в ЖК (до 12 г.с.) заедно с кръвната картина. При Rh отрицателна майка е необходимо изследване на Rh-антитела в 4-ия, 8-ия и 9-ия лунарен месец. При Rh отрицателни жени с повишени анти Д тела ежемесечно се провежда детайлна ултразвукова диагностика на плода за настъпили изменения.
Необходимо е да се знаят кръвните групи и на двамата родители. Ако майката е Rh отрицателна, се имунизира след раждането с ани Д гама-глобулин, ако детето е Rh положително. Тази процедура се извършва и след всеки аборт.

Урина
Чрез анализ на урината може да бъдат установени много инфекции. Също така той сигнализира за възможност от диабет. Изследват се белтък, захар, седимент. Заедно с кръвните изследвания при всяко посещение се павят и изследвания на урина. При наличие на бактерии в урината задължително се прави трикратно микробиологично изследване с определяне чувствителността на изолирания микроорганизъм към определен набор антибиотици. С изследването на урината се откриват различни патологии, свързани с пикочно-половата система.

Микробиологични изследвания
Микробиологичните изследвания се правят с цел да се следи за инфекции, които е възможно да преминат през плацената и да увредят плода.

1. Вагинален секрет

Взима се веднъж в първите месеци на бременността (до 3-тия месец) и един месец преди термина. Целта на изследването е саниране на влагалището от патогенни микроорганизми. То е наложително и при всеки случай на клинично проявено течение, парене, сърбеж, генетален дискомфорт по време на бременността.

2. Изследване за хламидия

Нелекуваната хламидиална инфекция може да причини репродуктивни или други здравни проблеми, включително тазовъзпалителна болест, която довежда до инфиртилитет (безплодие) и извънматочна бременност. Това е изследване на хламидиен антиген от канала на маточната шийка. То дава възможност за откриване и лечението на прясна хламидийна инфекция. Опасното при наличието на такава инфекция е, че може да се предаде контактно при нормално вагинално раждане.

3. Токсоплазмоза

Заболяване, общо за животните и човека, чиито преносители най-често са котките. Заразяването може да стане орано - за хората при консумация на замърсени от котки храни. Друг начин на заразяване е чрез контакт с животни, например галене. При развитието си в организма на животните и човека токсоплазмите оказват патогенното си действие чрез отделяне на токсини, когато имате домашна котка или при съмнение за консумиране на заразени продукти. Повечето собственици на домашни котки обикновено вече имат изграден имунитет към болестта.

4. Цитонамазка

Целта е да се установят патологични изменения в повърхностния слой на маточната шийка. Задължително е да се направи поне веднъж някъде в 3-ия-4-ия месец или още при установяване на бременността.

Изследвания за вродени генетични аномалии

1. Амниоцентеза

Това е единственото изследване, което 100% може да установи генетично заболяване.
Прави се се в следните случаи:
когато жената е над 35 г.;
когато жената има предишно раждане на дете с малформация (или е имало такова раждане в рода й);
когато има неизяснени ситуации с бременностти, завършили със смърт на плода.
Амниоцентезата се прави след 16 г.с., като се взема проба от околоплодната течност с дълга, тънка игла. Процедурата се следи на видеозон. Това е инвазивна процедура, при която съществува минемален риск (около 0,5%) от спонтанен аборт.

2. Биохимичен скрининг

Този тест може да покаже дали вашето дете е с висок риск да се роди с вродени дефекти. Изследването се прави, като се взема кръв през 15-ата-16-ата седмица от бременността.
Ако сте избрали да направите този тест, важно е да разберете, че положителните (или патологични) резултати не означават съ сигурност, че имате проблеми. Факт е, че само 10% от жените с патологични резултати раждат деца с вродени дефекти. Като цяло патологичните резултати означават само, че трябва да проведете допълнителни изследвания, като ултразвуково изследване или амниоцентеза, за да сте сигурни.
От друга страна, негативните, или нормални, резултати не гарантират, че детето ви е здраво, а само че рисковете за вашето бебе да има вродени дефекти са минимални.

Хронология на стандартните изследвания

Обикновено в ЖК бременността се регистрира към 9-11 г.с. До 26-ата седмица ЖК се посещава веднъж месечно, от 26-ата до 34-ата седмица - 2 пъти месечно, а от 34-ата до термина - всяка седмица.

12-а гестационна седмица:

Серологично изследване за т.нар. австралийски антиген HbsAg - прави се в началото на бременността и 6 седмици преди термина.
Сифилис/васерман - използват се различни диагностични тестове, известни като проба на Wasserman. Изследва се само майката.
Изследване за HIV (СПИН) - в началото на бременността и около 6 седмици преди термина. Прави се само на майката

16-а гестационна седмица:
Ултразвуково изследване;
Амниоцентеза или биохимичен скрининг за вродени малформации.


16-а гестационна седмица, ежемесечно:

Правят се ултразвукови изследвания, измерване на артериалното налягане, тегло урина.

26-а гестационна седмица:

Изследва се кръвна захар с цел диагноза на гестационен диабет (диабет на бременността).

34-а - 36-а гестационна седмица:

Микробиологично изследване на вагинален секрет. Прави се прогноза за раждането, като се изследва костният таз на бременността.

Обменната карта за родилния дом се издава 45 дни преди предполагаемата дата за раждане.

Източник: д-р Антони Ненов за сп. "Моята бременност"

2.Каквото сама си прецениш най-вече да ти е интересно и да не те обременява,защото аз започнах в началото една тежка литература и започнах да се притеснявам да си въобразявам  ooooh!така че нещо леко списание 9 месеца , моето бебе имат много хубави статии

3.аз също съм противник на всякакви медикаменти по време на бременност.Пиех само фолиева кис с желязо (заради ниският ми хемоглобин)МАЛТОФОРМ мисля,че се казваха витамините.И нищо друго,дори и че имах малко проблеми ,но накрая родих здраво и голямо момченце 3.900 кг 53 см Joy

извинявам се за дългия пост Embarassed дано съм ти била от помощ
Виж целия пост
# 3
Много благодаря за изчерпателните отговори мамчета! Много се вълнувам и тази мисъл ме прави истински щастлива! Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Здравейте и честито!
Мога да ви кажа нещо по повод 2 и 3 въпрос. Иначе за изследванията тъкмо са ви осведомили подробно, затова го прескачам. Може да си четете за всяка гестационна седмица какво се случва, по гестационен календар - има доста, ще ви предложа един сайт - http://www.bebeimama.com/kategoriya/%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0% … %D1%86%D0%B0?cp=4, освен това на пазара има чудесни книги за бебета и бременност, да не става реклама, няма да съм конкретна.
За витамините - добре е ако вземате такива, да са след 3 месец, или 12 г.с. Аз пих Пренатал и бях много добре. А фолиевата киселина я дават до към 4 месец, но вие може да си я пиете докато прецените. Този Малтофор, за който ви казват, е железен препарат, който изключително много повлиява ходенето до тоалетна ( запича неимоверно), което за бременна жена е доста неприятно и вредно. Има едни ампули, Тотхема, които пак са желязо/манган/мед - но нямат този ужасен ефект, и са по-подходящи при бременност. Разбира се, такива се пият ако имате нужда, т.е. нисък хемоглобин, и се изписват от АГ консултиращия ви.
Лека бременност и всичко добро!
Виж целия пост
# 5
Пиех Фолиева к-на през цялата бременност, а допълнително приемах витамини, защото незнам дали си набавям пълния набор от витамини само чрез хранене. Все пак те са огромно разнообразие, а аз не ям чак толкова разнообразно меню  Peace
Виж целия пост
# 6
На мен също ми препоръчаха фолиева киселина, витамини за бременни, лек режим на хранене-главно протеини,витамини ,много течности и ограничаване до минимум на кофеина,прекалено солени и сладки храни, газирани напитки.
Виж целия пост
# 7
Здраввйте мами, вчера бях на преглед, има сакче, но няма пулс все още а съм в 5 г.с, гинеколожката ми каза, че трябва да пия Огестан. Въпроса ми към Вас е ако закъснея със приемането му със 2,3 дена ще повлияе ли нещо на бебчо? На преглед съм отново на 12 другата седмица??
Виж целия пост
# 8
Здраввйте мами, вчера бях на преглед, има сакче, но няма пулс все още а съм в 5 г.с, гинеколожката ми каза, че трябва да пия Огестан. Въпроса ми към Вас е ако закъснея със приемането му със 2,3 дена ще повлияе ли нещо на бебчо? На преглед съм отново на 12 другата седмица??
Няма защо да отлагате приема на Огестана. Той е хранителна добавка, комбинация от фолиева киселина; рибено масло, богато на Омега 3 мастни киселини; витамин D3; йод и витамин Е - все неща, нужни и полезни за бременната и зародиша.Hands V

Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия