"Селски" номера и пинизи

  • 5 104 776
  • 49 908
# 35 055
Връщат ти ресто в Испания, ако амигото не е решил, че може да те метне. Уж за сметка на заведението нещо дават, а после си го плащаш тройно.

Това не го разбрах. Няма и нужда, де, звучи достатъчно несериозно.

Живея в курортен град, никъде не ми се е случвало подобно нещо. Има happy hour в много заведения. Навсякъде черпят шотове, когато голяма компания се запие и направи голяма сметка. Има много оферти постоянно, за пиене и ядене. Отделно- работя в бар. Знам как функционира "системата", както и съм наясно с много тънкости, за които туристът не подозира. И да, рестото се връща абсолютно винаги до последния цент. Бакшиши се оставят много; в зависимост от заведението на седмица могат да се изкарат между 50 и 250 евро само от бакшиши!
Виж целия пост
# 35 056
Винаги оставям бакшиш, освен в редките случаи, когато съм мн недоволна от обслужването или ако нямам пари по някаква причина 😃.
Самата аз съм работила преди години в сферата на обслужването и съм някак съпричастна.
Често съобразявам бакшиша със сметката. Например ако пия едно кафе за 2лв мога да оставя 3-4лв общо.
Обаче като сядам на ресторант и консумирам за 22лв ми е ок да оставя 30 ако съм доволна или 25-6-7 според зависи обслужването.
Най - голям бакшиш съм оставяла на един барман на морето, мн ни забавлява цяла нощ. И на сватбата ми на всички от персонала.
Работила съм на рецепция, затова често оставям и по хотели и на камериерки.
Ако плащам с карта, оставям бакшиша в брой.
Не си търся ресто, казвам направо да закръглят. И по магазините 1-2-5ст не си взимам.
Често оставям повече и на магазина до нас и на зеленчуковия.
Обаче ако на мен не ми стигне 1лв не е проблем да платя после или да ми е 5.20 и да ми вземат 5лв. Така де, връщат жеста.
Виж целия пост
# 35 057
Няма как да го разбереш, защото връщането на рестото няма нищо общо с *подарък* от заведението на тройна цена. Не че съм срещала подобно нещо, но да речем че го има.
Мен са ме гонили от магазин на индитекс за един цент ресто. Не можело да го задържат защото касата трябва да излезе задължително. Или нямат практика да си прибират разликата или друг прави ревизията - не знам. Имам позната, която работи в известна верика супермаркети. Казвала ми е, че ги държат много изкъсо и никой не смее да прави глупости ( още повече на дребно ) и да си рискува работата, защото условията са доста добри.
Виж целия пост
# 35 058
Аз винаги си чакам първо рестото и тогава оставям бакшиша на тръгване.
До сега не ми се е случвало някой да реши да си вземе без изрично да съм казала сумата да се закръгли.

Случвало ми се е обаче да реша да не оставя бакшиш защото сервитьорът реши, че няма да получи нищо от моя страна тъй като го оставих да си ми върне цялото ресто. Та върна си ми всичко демостративно и после само се врътна с ядна физиономия и нито ''лек ден'', нито ''пак заповядайте''.
Много грозно си пролича как се ''обиди'', че няма бакшиш.
Реших, че е непрофесионално да показва отношение и, че няма да му оставя бакшиш.

Та с оставянето на бакшиша за накрая преценявам кой се държи наистина професионално.
Все пак не е задължително да оставям някакъв процент и това си е лично моя преценка.
Признавам, че ми се случва да не давам бакшиш ако съм в затруднено финансово положение.

Виж целия пост
# 35 059
Понякога се случва,стига да не е прекалено често.Но ако на повече от едно място за един ден се случи да нямат дребни,това вече съвсем не е окей.
Мани,направо страхова невроза да получиш от българските контрольори!
Виж целия пост
# 35 060
А като напускате хотел, оставяте ли бакшиш на камериерката? Аз наскоро научих това. newsm78
Виж целия пост
# 35 061
А като напускате хотел, оставяте ли бакшиш на камериерката? Аз наскоро научих това. newsm78
Оставям и при напускане, и всеки ден, защото в повечето случаи камериерките са различни.
Виж целия пост
# 35 062
Оставям.
Работила съм като камериерка. Редовно имаше оставени бакшиши не само при напускане на хотела, а при ежедневното почистване.
Виж целия пост
# 35 063
Напоследък в заведенията, като плащаме с карта ни казват, че не могат да си хванат бакшиш. И трябва да се ровим за дребни, което е доста неприятно, защото не винаги имаме. А преди не беше така, просто им казвахме да си хванат еди каква си сума, която включваше и бакшиша.
Да, защото бързо се усетиха, че когато и бакшишът е платен с карта, той отива в сметката на собственика и първо - собственикът трябва да реши да ти го даде, а второ - ако си обслужил маса на колега, е много трудно да се установи чий е бакшишът. Затова вече си го искат в брой и си го прибират, без да обясняват на шефа колко бакшиши са получили през смяната си Wink
Виж целия пост
# 35 064
А дали не е защото когато собственика го получи като плащане по банков път може да го върне на служителя само като някакъв вид възнаграждение - т.е. с данък, осигуровки и т.н.?
Виж целия пост
# 35 065
В хотели - да. Когато пътуваме обаче и отсядаме в апартаменти тип AirBNB или къща за гости в някое забутано гръцко селце - не. Логиката ми е, че в AirBNB си плащаш за последното почистване отделно, а пък в гръцките къщички за гости обикновено почистването е организирано вътрешносемейно. По изключение, миналата година в Гърция дъщерята в семейството, студентнка, почистваше стаите ни. Много съвестно си работеше момичето и беше много симпатична, опъти ни към хубави ресторантчета, плажчета. Оставихме й накрая добър бакшиш, защото си го заслужи.

Винаги ли надписвате бакшиша? И ако няма предвидени пликове за писмо, как съобщавате на камериерката, че оставените пари са бакшиш за нея?
Виж целия пост
# 35 066
Напоследък в заведенията, като плащаме с карта ни казват, че не могат да си хванат бакшиш. И трябва да се ровим за дребни, което е доста неприятно, защото не винаги имаме. А преди не беше така, просто им казвахме да си хванат еди каква си сума, която включваше и бакшиша.
Да, защото бързо се усетиха, че когато и бакшишът е платен с карта, той отива в сметката на собственика и първо - собственикът трябва да реши да ти го даде, а второ - ако си обслужил маса на колега, е много трудно да се установи чий е бакшишът. Затова вече си го искат в брой и си го прибират, без да обясняват на шефа колко бакшиши са получили през смяната си Wink

Въпрос на шеф, вероятно. Както и на цялостна организация на работата. Компютърната програма, която обслужва бара и кухнята, където работя, позволява вземането на бакшиш с карта. При сметка 41,40, вземаме примерно 45; в програмата се отбелязва плащане с карта 41,40, бакшиш 3,60; парите се вадят от касата и се пускат при бакшиша, нищо сложно!
Тук бакшишите са общи( вярвам, в по- голямата част от заведенията)- всичко се пуска в общия буркан и се делят.
Виж целия пост
# 35 067
А дали не е защото когато собственика го получи като плащане по банков път може да го върне на служителя само като някакъв вид възнаграждение - т.е. с данък, осигуровки и т.н.?
Не. Няма никакъв проблем да и го даде. Срещу плащането има услуга на стойност, напълно конкретизирана в касовия бон. Всичко над тази сума е излишък.
Освен това, той може да и го иьплато от касата. Никой не казва, че трябва да и го преведе по банков път. Постъпил по сметката бакшиш 5 лева. Вади от касата 5 лева и ги дава на служителя.
Виж целия пост
# 35 068
Сумата платена с карта трябва да съвпада със сумата на издадената касова бележка.
Виж целия пост
# 35 069
 
Цитат
И ако няма предвидени пликове за писмо, как съобщавате на камериерката, че оставените пари са бакшиш за нея?
Винаги оставям на нощното шкафче, преди години бях чела, че това е индикация, че бакшиша е за камериерката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия