Za Koledata

  • 13 590
  • 88
# 75
Цитат на: Honda
[Мъжо тия дни купи от IKEA някакво чудо дето пише Herrljunga Glogg(на О-то има две точки отгоре Wink ) и пише, че не е алкохолно и се меси по избор с вода, водка или вино. Това гльога ли става като се смеси с винота или е нещо друго?!


Ами аз още на втора страница от дискусията ви дадох координатите на Гльога от ИКЕА, ама кой да чете. Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing
 wavey  wavey  wavey
Виж целия пост
# 76
Цитат на: MM
Просто ме е страх тази година както ще съм бременна около Коледа, на какво ще заприличам Embarassed  Laughing  Laughing


Аз профилактично се записах в Curves. Миналата година тъкмо бях се вталила и по Коледа пак се "възстанових", та тази година вземам мерки отрано. То аз си имам и нужда де   261uu  .  
 Embarassed  Embarassed  Embarassed
Виж целия пост
# 77
Момичета, какво е това мармаит?!?!?!? Чувам го за пръв път!
Виж целия пост
# 78
Цитат на: Honda
Цитат на: mama-bena
Aми, ето и една рецептичка. ...
Glög
This is a traditional Swedish holiday drink. It cures the common cold. ....

Мъжо тия дни купи от IKEA някакво чудо дето пише Herrljunga Glogg(на О-то има две точки отгоре Wink ) и пише, че не е алкохолно и се меси по избор с вода, водка или вино. Това гльога ли става като се смеси с винота или е нещо друго?! А пък другото въпросче ми е свързано с Knacke Brot(на А-то отгоре има две точки)в скоби пише, че е traditional vollkornbrot. Това чудо е нещо като огромен кръгъл сухар. Та с какво се консумира това Confused: .
Тази година май ще опитваме други "кухни" както сме тръгнали Grinning

Хондичка, има безалкохолен и алкохолен гльог, не ти препоръчвам да го смесиш с вода по добре е водка. Knäcke bröd което се чете кнеке брйод (горе долу) е тип сух, твърд хляб. Яде се като хляб. Първо, може да го начупиш внимателно на по малки парчета и после може да мажеш масло или с малко пушена сьомга или сиренце или портокалово сладко и парче кашкавал и т. н. пробвай с каквото обичаш. Тук има най различни форми и вкусове на този вид хляб и ние много го обичаме. Мойто малко бебе си "чеше" зъбките с knäcke bröd. Същия хляб има една дупка по средата, нали, защото се слага на специална поставка, както хартията за кухня...предполагам че разбираш, какво имама в предвид. Traditional vollkornbrot, означава традиционален пълнозърнест хляб. Да ви е сладко...
Виж целия пост
# 79
Екстракт от мая, грррррр, кофти звучи, ама трябва да се пробва, аз пък не харесвам и черен и червен хайвер.
Виж целия пост
# 80
Цитат на: miravmbd
Янтра,зивиняваи,ти в Португалия ли беше?или е Ирландия? Embarassed
НАмажи го тънко,тънко върху припечена филиика намазана с малко масълце.НА мен на вкус ми прилича на-ако отхапеш парченце от кнор-подправките за булиона.Сещаш ли се кои са?
Много е полезно


Трудно е да се опише вкуса наистина. И май хората определено се делят на такива които го обичат и на такива които не могат да го понасят. Едни приятелки от България като ми бяха на гости и много го харесаха, за мое учудване. Но познавам и много хора (и българи и англичани) които не могат да го понасят. Много е хубав и намазан пак с малко масълце върху съвсем пресен още топъл хляб. Ммммм.
Но има и хора (като един приятел на мъжът ми) които могат да изядат индустриални количества и си го мажат доста дебело върху филията. За моя вкус трябва да е съвсем съвсем тънко намазано, просто една идея Wink
Виж целия пост
# 81
Цитат на: Honda
Цитат на: MM
..., рекох си Коледа е далеч още и от сега ако започна къде ще му излезе края. Но ти сега ме вдъхнови.  Laughing  Laughing

Сакън. После да не изляза виновна за качените килограми през бремеността Embarassed  Wink  Laughing


Е, ако реша да те обвинявам за това, ще трябва да ми дадеш твойта рецепта за отслабване защото явно работи! Wink  Simple Smile  А и може би да ми станеш мотивационен гуру в диетата след като родя Laughing  Laughing  
Абе аз май предпочитам да надебелея отколкото да ми става лошо. Все още да му се не види ми се гади доста, а все си мислех че ще ми мине досега. Поне с Анна беше така. Ама освен това хапвам и на често за да не ми се гади много - гледам да е здравословно, обаче....Да не вземе а стане, хем дебела, хем с прилошаване - кофти! Sad  Cry  Cry  Wink
Виж целия пост
# 82
Цитат на: Laura
...
Ами аз още на втора страница от дискусията ви дадох координатите на Гльога от ИКЕА, ама кой да чете....

Ама аз как мислиш натирих мъжо - като прочетох Wink  Laughing
Виж целия пост
# 83
Цитат на: mama-bena
...Хондичка, има безалкохолен и алкохолен гльог,
....
Явно сме се сдобили с безалкохолният ама ще стане алкохолен определено Laughing
 .....
Цитат
Мойто малко бебе си "чеше" зъбките с knäcke bröd. Същия хляб има една дупка по средата, нали, защото се слага на специална поставка, както хартията за кухня...предполагам че разбираш, какво имама в предвид. Traditional vollkornbrot, означава традиционален пълнозърнест хляб. Да ви е сладко...

Хихи. И моят мушмурок много го хареса. Пък за Симона да не говоря. Аз се канех да остане за Коледа ама....май няма да го бъде, пак ще се ходи до IKEA. А хлябът наистина има дупка по средата и аз се чудех за какво е ама сега ми е ясно.
Благодаря за изчерпателните отговори
Виж целия пост
# 84
Цитат на: MM
..
....Абе аз май предпочитам да надебелея отколкото да ми става лошо. Все още да му се не види ми се гади доста, а все си мислех че ще ми мине досега. Поне с Анна беше така. Ама освен това хапвам и на често за да не ми се гади много - гледам да е здравословно, обаче....Да не вземе а стане, хем дебела, хем с прилошаване - кофти! Sad  Cry  Cry  Wink

Абе и аз действах на този принцип. Да си хапна пък после ще му мисля Embarassed  Grinning .Все виках - детенце да е здраво, пък аз ще се оправям някак.
Да ти кажа и на мене доста ми ставаше лошо с Ели, докато със Симона пък въобще не ми е ставало. И доста ме държа с Ели - някъде до към края на 4-я месец. Но и през цялата бременност в общи линии на определени интервали ми ставаше.
Упс .....разводних темата Embarassed
Виж целия пост
# 85
Цитат на: miravmbd
Янтра,зивиняваи,ти в Португалия ли беше?или е Ирландия? Embarassed
Неееее, в Бг съм, ама съм била навън и май пак ще ходя, този път за повече време, ама не се знае още де.
Виж целия пост
# 86
Санта бред:
Меси се тесто с мая и яйца (кой както си знае; аз тук си имам едни книжки и по тях карам). Тестото се раделя на 3 топки - едната топка е за глава; втората се оформя като шапка, а от третата се правят всички останали неща - една лентичка за бордюра на шапката (това, което е отпред над лицето); едно топче за пискюл; още едно топче за нос; две малки топчета за очички; в тях се слагат стафидки; още две лентички за мустаци и брада; те се режат с ножица - мустаците от двете страни,  брадата отдолу. Жълтък от яйце се разбива с малко вода; отделя се малко отсместа в отделен съд и се смесва с червена боя. С "червения" жълтък се намазват шапката и носа, а с останалия - лицето и т.н. Брадата, мустаците, бордюра и топчето на шапката се поръсват с кокосови стръготини и се пече в умерена фурна. Звучи сложно, но всъщност става бързо.

Накрая да отдам дължимото на "затворничката". От нейното предаване се научих да правя този хляб.
Виж целия пост
# 87
Цитат на: Laura
Санта бред:
Меси се тесто с мая и яйца (кой както си знае; аз тук си имам едни книжки и по тях карам). Тестото се раделя на 3 топки - едната топка е за глава; втората се оформя като шапка, а от третата се правят всички останали неща - една лентичка за бордюра на шапката (това, което е отпред над лицето); едно топче за пискюл; още едно топче за нос; две малки топчета за очички; в тях се слагат стафидки; още две лентички за мустаци и брада; те се режат с ножица - мустаците от двете страни,  брадата отдолу. Жълтък от яйце се разбива с малко вода; отделя се малко отсместа в отделен съд и се смесва с червена боя. С "червения" жълтък се намазват шапката и носа, а с останалия - лицето и т.н. Брадата, мустаците, бордюра и топчето на шапката се поръсват с кокосови стръготини и се пече в умерена фурна. Звучи сложно, но всъщност става бързо.

Накрая да отдам дължимото на "затворничката". От нейното предаване се научих да правя този хляб.


много ти благодаря Grinning ейй, засърбяха ме ръцете да го направя. то има време де, но не съм сигурна какво ще излезе. но все пак ще пробвам Simple Smile най-вероятно......
Виж целия пост
# 88
Ето и оригиналната рецепта. Успях да я намеря:


Santa Bread With Michel
RecipeView.com
Yield: 0 Servings Preparation Time: 0000


1/2 cup finely-chopped kataifi (or (or a 1/4 oz pkg active dry yeast)
-coconut) 2 raisins
5 cups high-gluten (or bread flour) 2 large egg yolks, lightly beaten
1 cup rye flour 1 1/2 Oz red food coloring
1 Tbl coarse salt 1/4 cup apple jelly (or apricot
1 cake fresh yeast cake - (3/5 oz) -jam ), melted

Heat oven to 200 degrees. Spread kataifi in a single layer on a baking sheet. Place in oven, turning occasionally until dry, about 20 minutes.
In the bowl of a heavy-duty electric mixer fitted with the dough hook attachment, combine the high-gluten-flour, rye flour, salt, and yeast. Mix until well blended. With machine running, gradually add about 2 1/4 cups warm water (100 degrees) until dough comes together around hook. Continue mixing until dough is elastic and pulls away from sides of bowl, about 3 minutes. Turn out onto a floured work surface. Shape into a ball, and cover with a clean kitchen towel. Set aside for 40 minutes.
Heat oven to 400 degrees. Divide dough into 1 one-pound piece and 1 two-pound piece. Keep smaller piece covered with a kitchen towel while working with the larger piece. Form larger piece into a cone. With smaller piece, form two 1 1/2-ounce balls for the pom-pom and nose, two 1-inch rounds for the eyes, one 8- by 1 1/2- by 1/4-inch rectangle for the hat brim, one half round 1/4-inch thick and 8 inches in diameter with a 6-inch radius for the beard, and one half round 1/4-inch thick and 5 inches in diameter with a 1 1/2 inch radius for the mustache.
Stretch small end of cone, and curve it to one side to form cap. Transfer to baking sheet. Fit the rectangle onto base of cap for the brim. Take one 1 1/2 ounce ball, and attach to end of cap for the pom-pom. Place the second 1 1/2 ounce ball on face to make a nose. Place one raisin in each 1-inch round, and press onto face to form eyes. Using a knife, cut vertical slits in larger half round, to make beard. Attach to lower half of face. Cut horizontal slits in smaller half round. Gather in center, and press into face forming mustache and mouth. Cover with a clean kitchen towel, and let rise for 15 to 30 minutes.
Brush face and beard with egg yolk. Add food coloring to egg yolk, and brush hood and tip of nose. Place in oven. Lower oven temperature to 350 degrees. Bake until it sounds hollow when tapped on the bottom, about 1 hour. Transfer to a wire rack to cool. Brush brim of hood and pom-pom with apple jelly. Sprinkle with kataifi or coconut.
This recipe yields 1 loaf.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия