Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 718
  • 807
# 585
Хлебопекарна с програма за квас не се сещам.
Моята има такава програма-Кенууд е. А дори и да няма програма,  якои имат опция за ръчни настройки, ползвам такава моя си програма, защото онази за квас няма печене, трябва ръчно да се включи.
Виж целия пост
# 586
Ами, ... какво да ви кажа, явно е грях да се споделя мнение, защото моята мулинексова хлебопекарна снощи сдаде багажа ...
Днес отивам да си купя друга. Моля да ме извините дами, но предпочитам средния клас уреди, макар да нямам кой знае какви финансови възможности. Нищо лично към ползващите евтините.
 
Добре поне че с кваса всичко е наред, днес му е пети ден и след снощното захванване сутринта за първи път беше удвоил обема си. След малко ще го захраня пак и довечера смятам да замеся едно малко хлебче за проба.
Виж целия пост
# 587
А ето и хлебчето, втасвало цяла нощ в хладилника и изпечено във фурната

и втори опит, без втасване цяла нощ и печено в хлебопекарната (новата Wink , между другото има програма за ръчно настройване с възможност за втасване на до 5 часа )  

този по-високия е замесен с мая и с 600 гр брашно, малкия е с квас и с 500 гр брашно Simple Smile, но е по-мек и шуплест от първия с квас, който пекох във фурната. И двата имат леко кисела жилка.
Виж целия пост
# 588
Много търпение трябва за хляба с квас.
И на мен в началото ми киселееше, дори мислех, че е нормално.
Това продължи 2-3-4 години Laughing
Сега ми се получава чудесно, никакъв помен от кисело и на вкус и на мирис.
Виж целия пост
# 589
Много търпение трябва за хляба с квас.
И на мен в началото ми киселееше, дори мислех, че е нормално.
Това продължи 2-3-4 години Laughing
Сега ми се получава чудесно, никакъв помен от кисело и на вкус и на мирис.

сподели как избегна киселата жилка Simple Smile
Виж целия пост
# 590
Тук има много знаещи, но моя опит показва, че трябва кваса да е добър.
По-рано малко пестях при захранвенето, т.е. слагах по-малко брашно и вода.
Държа в хладилника малко количество /може би 3-4 лъжици квас/, изваждам и след достигане на стайна температура захранвам. След няколко часа /3-4/ обема се удвоява, дори и сега при хладно време.
Напоследък при замесването на хляба първо слагам вода, брашно, смляно ленено семе и изчаквам около 30 мин., после прибавям квас /около 100гр. на 300-350мл вода/, захар или мед, изчаквам да се появят балончета /около 1ч/ добавям сол, малко зехтин и замесвам. Слагам тестото в съда за печене, покривам и чакам добре да втаса /когато нямам много време слагам в леко затоплена фурна.
Хляба става чуден.
До тази технология съм стигнала след четене и най-вече проба-грешка Sweat Smile
Виж целия пост
# 591
Захарта активира кваса, олиото пази хляба да е мек по- дълго време. Аз слагам и метална чашка във фурната.
Виж целия пост
# 592
Захарта активира кваса, олиото пази хляба да е мек по- дълго време. Аз слагам и метална чашка във фурната.
А металната чашка пък с каква цел ?
Виж целия пост
# 593
Захарта активира кваса, олиото пази хляба да е мек по- дълго време. Аз слагам и метална чашка във фурната.
А металната чашка пък с каква цел ?

Най-вероятно е пълна с вода, за пара, при печенето.

Аз снощи извадих моя квас от хладилника да се постопли и го захраних вече само с бяло брашно. 2 часа след захранването беше почти удвоил обема си. Пак го прибрах в хладилника, в петък ще го захраня пак и ще замеся.
Виж целия пост
# 594
Захарта активира маята. За кваса не е необходима, освен за овкусяване. Последният път закваската използвах за направата на Пирог "Шоколадова плитка" с нарязан банан в плънката. Стана страхотен!

Виж целия пост
# 595
Браво Vanja77, страхотно изглежда!

Simple Smile
... а аз реших да използвам кваса за да си направя боза.
Като за първи опит стана, макар че има какво още да се желае, стана малко по-рядка, и може би следващия път ще пробвам с друго брашно.
 
Рецептата е: чаша и половина брашно, бяло тип 500 (ползвах лидълското), леко препечено в сух тиган и охладено, 2,5 литра вода - кипнах 2-та литра, в половинката разтворих препеченото брашно, като заври сложих чаша и половина захар и прибавих брашното при непрекъснато бъркане, варих 10 минути и оставих да се охлади напълно. Прибавих половин чаша квас и оставих бозата на стайна температута цяла нощ. Правих я снощи, тази сутрин леко е почнала да ферментира, може би и трябва още малко но и така си има вкус на боза. Прибрах я в хладилника, довечера ще видим как е Simple Smile
Виж целия пост
# 596
Бозата се сгъстява, така че е добре да е по-рядка. Вместо брашно, аз ползвам просо, което сварявам и пасирам. Вероятно може и да се препече леко, но не съм опитвал. Ползвам кафява захар, която придава цвят. С квас не съм опитвал. Притеснявам се, че може да има нещо противопоказно, но най-вероятно е неоснователно. С тази на хармоника става екстра.
Виж целия пост
# 597
Искам да попитам с тези сравнително ниски температури квасът ви как се чувства, не му ли трябва по-топла среда ?
Моят умря лятото при големите жеги, после не съм го захващала и сега се колебая дали ще стане или да изчакам пускането на парното.
Виж целия пост
# 598
“Умря при големите жеги, а сега чакам да пуснат парното”? В това има ли логика? Аз знам, че му е най-добре до 20 градуса.
Виж целия пост
# 599
“Умря при големите жеги, а сега чакам да пуснат парното”? В това има ли логика? Аз знам, че му е най-добре до 20 градуса.
Има, да. С парното не е толкова горещо като през лятото на големите горещини. Зимата на парно винаги е бил добър квасът ми.
А сега е доста под 20 градуса, затова не съм сигурна, че ще се захване.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия