Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 146 482
  • 807
# 570
За втори път ми се случва да ми умре кваса. Миналото лято на ръжен квас взех да добавям бяло брашно и умря. Сега пак умря и не мога да разбера защо- първо хляба започна да киселеее, докато онзи ден установих, че опарата не се е надигнала въобще за 12ч. Възможно ли е да е от това, че взех ръжено брашно от друг производител? Вие с едно и също брашно ли поддържате кваса си?....Много ме е яд, такива хубави хлебчета правех..

Не го поддържам с едно и също брашно - слагам и бяло купешко и пълнозърнесто от лимец или спелта, което меля у дома, както дойде. Сега правя експерименти да добавям вкисната боза на Хармоника, която е само ръж и захар. Снощи при подхранването добавих от нея и кваса пощуря, но не правих хляб. Евентуално утре вечер ако не съм изморена след работа ще замеся.
Виж целия пост
# 571
С бяло брашно на мен не ми се получава. Гледам да купувам хубави брашна.
Виж целия пост
# 572
Какво разбираш под "хубави брашна" ?
И защо мислиш, че няма хубаво бяло брашно ?
Виж целия пост
# 573
Закваска ми става с пълнозърнесто и ръжено, с бяло умира. Хляб меся с бяло.  В комерсиалните бели има избелители и други глупости, масовите не са хубави. Купувам бяло, но гледам да е по-качествено.
Виж целия пост
# 574
Вчера правих тези Здравословни катми със закваска. Станаха страхотни!  Heart Eyes
Виж целия пост
# 575
За първи път вчера пекох хляб с квас. Изчетох цялата първа тема, началото на втората и последните страници на тази. Направих си и записки от опита, споделен тук, че да ми е по-лесно. В това топло време квасът ми се получи за 4 дни. Започнах го с ръжено пълнозърнесто брашно и веднъж го подхраних с такова, а после разделих на две части, едната подхранвам с пшенично пълнозърнесто, а другата с бяло. У дома се консумира основно пълнозърнест хляб. Черният след около 8 часа втасване го опекох, но не ми се надигна както очаквах. Направих и бял, който за около 7 часа явно е превтасал, защото при печенето леко спадна /ама и квасът беше повече от 20% от масата на брашното/. Белият все още не съм го опитвала, но черният леко накиселява. За сега мисля да продължа с експериментите да видим колко ще издържа. От 2009 година не купуваме хляб, но с програмите на хлебопекраната е неангажиращо. Четох за дамите, които правят там хляб с квас, обаче и с най-дългата ми програма, пак няма да стане. Иначе и двата хляба ги пекох в хлебопекарната на програма печене.
Виж целия пост
# 576
И мекичките с квас са чудни Simple Smile)
http://recepti.gotvach.bg/r-50159-%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%86 … D0%B2%D0%B0%D1%81
Виж целия пост
# 577
Здравейте дами,
Моля някой вещ да ми обясни как да съживя сух квас за хляб.
Имам огромното желание да си правя хляб с квас, обаче не срещам инфото, което ми е нужно.
Виж целия пост
# 578

  
В събота пускат тази пекарна в лидл:
Silvercrest 1500г 850W
https://www.lidl.bg/bg/Offers.htm?articleId=16259
Изрових упътването и видях че  има индивидуална, но втасванията са ограничени първото е до 30мин и още две
 до 0-60мин (2х):
Скрит текст:

https://www.lidl-service.com/static/2203422762/300303_BG.pdf
Скрит текст:

Според вас колко часа са необходими за втасването и при каква температура? И кога трябва да се премесва Аз съм правил по-стария модел на най-дългата програма (около 3ч с печенето) и ставаше, но мисля че я изключвах за 30-50мин по време на втасването или я паузирах, но паузата е само 10мин. Идеята е да не я следя по няколко пъти.
В краен случай - има 6 места за индивидуална програма, да пусна две последователни - първата само да втасва и премесва (макс 2,5ч) и втората (ръчно пускане) вече да е втасване с печене (3.5ч), общо 6ч.  Но ти отива деня, а машината има отложен старт. Мисля че имаше нагряване по време на втасване, та може и да стигнат 30+60+60мин?!
Покритието дано да е по-добро от това на старата ми.
Виж целия пост
# 579
Привет, и аз се запалих по кваса, от няколко дена голямо четене падна Simple Smile, Накиснах го в понеделник вечерта с брашно смес от ръж и пълнозърнесто пшенично, снощи миришеше много приятно, точно на прясна боза. Добавих още брашно и вода. Тази сутрин се беше поотделила вода, но мисля че грешката е моя, направих го по-рядко, като го поразбърках се смеси и се образува пяна.
Дръжа го на тъмно засега, така и не разбрах кое е правилно - на тъмно или на светло!
Имам домашна хлебопекарна и мисля да я вкарам в действие, като дойде времето за хляба. Тази лидълската ми се струва доста ефтина за да е хубава, моята е мулинекс, купих я за около 220 лв, вече е четиригодишна някъде.
Нямам друг подходящ съд освен 2 йенски тавички, които не знам дали мога да вкарам в загрята на 250 градуса фурна, няма ли да се спукат? Моля ако някой има опит с йената да сподели Simple Smile
Дано да успея да отгледам кваса, ще споделя как вървят нещата.
Виж целия пост
# 580
Е, mario изключително подразнена съм от неадекватното ти и повърхностно мнение за хлебопекарните от Лидъл, че щом били евтини това означава и ниско качество. Не драга. Ползвам я от 7-8 години. РЕДОВНО. Е, не е от 200 лева/твоята гаранция за качество/ и съм много доволна.  Извинявам се на всички останали, че написаното не е по темата.
Виж целия пост
# 581
Много точно.
Вече няма марки, всичко вече се изравни. Няма смисъл да даваш пари за име.
Маде ин Китай...
Виж целия пост
# 582

  
В събота пускат тази пекарна в лидл:
Silvercrest 1500г 850W
https://www.lidl.bg/bg/Offers.htm?articleId=16259
......

В темата за хлебопекарните отзивите за тази хлебопекарна са много добри. Нямам лични впечатления от модела, моята хлебопекарна е друга, доволна съм от нея, но държи висока цена на пазара. Докато лидълската е по-достъпна и потребителите я препоръчват.

Скрит текст:
Проследи линка.
От събота в Лидл ще пуснат хлебопекарни по 111 лева и с традиционните 3 години гаранция.


Виж целия пост
# 583
Аз нямам много опит с хващането на квас, но за втасването се иска повече време. В хлебопекарна може да печете и месите. Лично пека във фурната, като слагам метална чашка с вода, меся на ръка, не ми е проблем. Хлебопекарна с програма за квас не се сещам.
Виж целия пост
# 584
Е, mario изключително подразнена съм от неадекватното ти и повърхностно мнение за хлебопекарните от Лидъл, че щом били евтини това означава и ниско качество. Не драга. Ползвам я от 7-8 години. РЕДОВНО. Е, не е от 200 лева/твоята гаранция за качество/ и съм много доволна.  Извинявам се на всички останали, че написаното не е по темата.


И аз се подразних от коментара, още повече, че преди лидълската, съм ползвала пекарна Мулинекс, и не виждам разлика в качеството на двете. Но реших да подмина Wink

Имам 1-2 успешни хляба с квас, правени в пекарната. Доколкото помня, първо пусках програмата за тесто, след това я оставях да почине малко, и след това - възможно най-дългата програма за хляб. Това беше преди повече от година, така че не помня съвсем точно.
В момента нямам квас - след като умря, все не ми остава време да се заема с нов и си карам с маята Relaxed
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия