Най-вкусната лютеница на света

  • 77 668
  • 104
Естествено, това е лютеницата на моята майка.  Laughing
(Може да звучи нескромно, но още преди много години, някъде в миналия век, винаги печелеше конкурсите за домашна лютеница, които си устройвахме на есенните бригади с моите съученици.  bowuu)
Тайната на уникалния ѝ вкус е много проста - най-важното е зеленчуците да са здрави, добре узрели и да се изпекат на истински огън, както и самата лютеница да се свари на огън. Другата тънкост е да не се скъпят подправките. Колкото са по-качествени, толкова по-уникален е вкусът.
Количеството на продуктите е ориентировъчно, защото майка ми я прави почти на око. И на вкус, естествено.

Продукти: (за около 50-70 бурканчета)
20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)
5 кг патладжани (опечени и обелени)
2 кг моркови (сварени)
7-9 буркана „Омния” с домашно приготвено доматено пюре
2-3 връзки магданоз
Чесън (нарязан на ситно или пресован, 1-2 глави)
Черен пипер (около 10 пакетчета)
Кимион (около 10 пакетчета)
Сол
Захар (около 1 кг)
1 бутилка олио
Люти чушки (по желание)

Приготовление:
Зеленчуците и магданозът се мелят с машинка за месо (едро или ситно – зависи от вашите предпочитания). Сместа се изсипва в тава за лютеница, добавя се доматеното пюре и се слага на огъня да ври, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти добре, се прибавят подправките на вкус. Захарта служи, за да убие киселината на доматите. Ако са по-кисели, може да поемат и повече захар.
Когато лютеницата е почти готова, се добавя олиото по малко, докато свърши бутилката. Бърка се още около половин час и се сваля от огъня.
Още топла се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират около ½ - 1 час.
Добър апетит!

А вие ще споделите ли вашите любими и изпитани рецепти за "най-вкусната лютеница на света"?  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Как` Сийка, вярвам ти и още как! Heart Eyes  bouquet И майка прави същата лютеница, абсолютно от същите продукти и подправки, само за количествата не съм сигурна. А ги знам, защото помагам почти всеки път. Доста става в крайна сметка - в една голяма продълговата тава я вари на огъня, голямо бъркане пада, докато се "изпече" и голямо подсмърчане заради пушека от огъня. Laughing Но си струва еднодневния въртел. Peace

Аз правех една бърза мързелива лютеница по рецепта от форума, но трябва да я намеря и, ако някой не ме изпревари, ще я напиша.
Виж целия пост
# 2
Ау, само за един ден ли успявате да я направите? Трябва да сте доста голяма бригада.  Laughing
При нас 1 ден е само варенето, насипването в буркани и стерилизирането им. Още 1-2 дни преди това се пекат, белят и мелят зеленчуците. И това с приготвено предварително доматено пюре. Ако трябваше и домати да се мелят...  ooooh!
Но пък резултатът си заслужава този гърч, определено.  Grinning

Хубаво е да съберем всички рецепти на едно място, че времето наближава...
Виж целия пост
# 3

Майка ни събира обикновено в почивни дни, направо сме си бригада, мъжете и те се включват, от сутринта чушки се пекат, е, случвало се е предния ден да ги е изпекла и само белим и мелим.  Печем ги на едни тенекии на огън. Абе за мен най-големия зор е пушекът, много ме мори, не го понасям и затова съм в непрекъснато движение, все бягам от него. И домати се мелеха едно време, но сега вече пюрето ни спасява, него поне може да го прави човек, като назреят домати в градината. До вечерта всичко е оправено, прибирането на сварените буркани остава на майка понякога. Гърч си е, но определено си струва, както пишеш.  Peace
Иначе аз гледам леснинийката и понякога правя ето тая мързелива лютеница, хич не е лоша, много подходяща за правене в апартамент и вкусна! Heart Eyes Също и на Вела  bouquet, рецептата е в същия пост! Peace
Виж целия пост
# 4
50-70 бурканчета от кои?От най-малките ли?
Виж целия пост
# 5
Ами, каквито има. Но да кажем - стандартните за лютеница. Laughing
Аз затова давам приблизителен брой, защото всеки път излиза различно. Все пак продуктите ги слагаме на око, а и зависи колко са воднисти зеленчуците и какво остава от тях накрая.
Виж целия пост
# 6
http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_9.html това е моята, почти като твоята  Laughing И никога не спазвам съвсем точно, това е ориентировъчно; никога не правим една доза. Чушките и патладжаните печем седмица по-рано, белим, прибираме във фризера (понякога на да пъти, зависи как зреят в градината) . Започваме с доматеното пюре, което съм писала как става "обезводняването" му бързо. Така с двама помощници за 1 ден варим, стерилизираме. Старите лютеничени буркани (тип Хорце 0.400) държа само за лютеница и на края на деня се появява количество от около 120-140 бурканчета.


Тайната на уникалния ѝ вкус е много проста - най-важното е зеленчуците да са здрави, добре узрели и да се изпекат на истински огън, както и самата лютеница да се свари на огън.


така е, това е тайната на добрата лютеница   bouquet
Виж целия пост
# 7
Добре звучи рецептата, но мисля да я пробвам с друго доматено пюре. Надявам се да не е фатално.
Виж целия пост
# 8
Не е фатално, разбира се, стига да намерите истинско пюре, а не смес от нишесте и боя.
Виж целия пост
# 9
  Аз така я правех, само без да я варя преди бурканите.Просто наливах в огромния леген със сместа тенджера завряло олио.Бърках докато го поеме.После насипвах по бурканите, затварях и варях.
Виж целия пост
# 10
А не става ли рядка и водниста, ако не се извари предварително?
Виж целия пост
# 11
А не става ли рядка и водниста, ако не се извари предварително?
   Не ставаше.От кое да стане?Нали всичко е гъсто, чушките се отцеждаха ,докато се задушаваха, патладжана и той му се отцеждаше сока, докато чакаше да го обеля, морковите твърди, пюрето гъсто.Като се смели всичко, си ставаше съвсем нормална гъстота.Даже трудно се бъркаше.Просто така ми беше дадена рецептата, така я правех, а и къде да я варя или пържа,( ставаше промишлено количество), в апартамент?Тенджерката беше за мляко, двулитрова и само толкова олио слагах.И за мой късмет никога не са ми се подували капачките или да ми гръмне някой буркан.Имах един огромен леген, един метър висок с дръжки отгоре.Събираше три чувала печени и смлени чушки заедно с другите неща.Най-малко слагах от доматеното пюре и моркови.Преобладаваха чушките,след тях патладжана.Но никога не съм работила с точни дози, от което по колкото имах.
Виж целия пост
# 12
Отдавна имаме отделно домакинство, но тази година ще е едва четвъртата, през която ще правим лютеница. При нас е цял ритуал. Взима се отпуск. Заминава се в провинцията, където имаме къща с двор. Освен зеленчуците, купени от пазара, се носи същото количество продукти за скара. На терасата се слагат две големи маси: една за лютеницата и една за комшиите, които постоянно ни навестяват. Естествено, всеки дава съвети. Аз, от своя страна, съм се заредила с рецепти от нета. Ако се случи топло време, пълним и басейн. Децата белят чушки, прескачат се и се премятат, а и ние покрай тях. Тече постоянен спор коя радиостанция да се слуша, докато от крайната къща на улицата не гръмва я Цеца Величкович, я Лепа Брена и ние се примиряваме с музикалния фон.
Та така правенето на лютеница е четири-петдневна веселба, която обикновено е и закриване на летния сезон.

Довечера или утре ще напиша рецептата, която компилирахме оттук-оттам и я обявихме за наша. Засега ще издам само две "ноу-хау":
  • След като се смелят доматите се изцеждат през гъст тензух, за да се избегне продължителното изпаряване.
    Не обръщаме внимание на леля Цеца, комшийката от горната къща, която клати неодобрително глава и коментира, че "та`а  нѐма  `а  стане. Така се не пра`и  Crossing Arms"
  • Лютеницата се бърка задължително с дървена лъжица. Иначе я броим само за наполовина домашна.  Naughty  За да стоим по-далеч от огъня и да не ни тормозят димът и пръските, завързваме здраво лъжицата за по-дълга летва или дръжка метла, моп и т.н.
    Така, докато бъркаме сместа, приличаме на венециански гондолиер.
Виж целия пост
# 13
хахаха много увлекателна историйка, чак ми се прииска и на мен да ви дойда на гости, та кога викаш ще правите лютеница ...? Simple Smile Grinning
Виж целия пост
# 14
Естествено, това е лютеницата на моята майка.  Laughing


Позволи ми да копирам написаното от теб Сийка Simple Smile

Най-вкусната лютеница на света - естествено, това е лютеницата на моята майка.
Виж целия пост
# 15
Ама разбира се!
По-вкусна от лютеницата на мама може да бъде само лютеницата на баба.  Laughing
Виж целия пост
# 16
А аз искам да ви помоля да препоръчате някаква марка доматено пюре ? Предполагам, че и на други ще им е от полза подобен съвет.
Виж целия пост
# 17
С малко закъснение, но пък преди сезона на лютеницата:

20кг червени чушки
10кг консервен сорт домати
5кг моркови
5кг патладжан
сол, захар /мед/, олио и кимион - на вкус

Чушките и патладжана се пекат, морковите се варят малко, за да се мелят по-лесно, доматите се изцеждат. Подправките задължително се добавят, когато лютеницата е почти готова.
Виж целия пост
# 18
Аз правя от години една и съща.Става и за апартаментни условия Grinning
Лютеница с мед:
5 кг червени чушки,изпечени и обелени
1-1,400 кг доматено пюре
1 к.ч.мед,може и повечко
1 ч.ч олио
сол и черен пипер на вкус
Технологията е същата както при останалите-смилат се чушките,добавя се пюрето и останалите подправки и се кипва на котлона.Насипва се в бурканчета и се стерилизира.
Виж целия пост
# 19
От 3г правя лютеница по тази рецепта:
5кг.червени чушки(печени,обелени,смлени)
1кг.моркови(леко сварени,да омекнат за да се смелят)
0,800гр, домати(смлени)
сол и захар на вкус
1ч.ч(непълна)олио
Става много вкусна и е подходяща за апартаментни условия,както казва ДДимитрова.
Виж целия пост
# 20
От много време се каня да направя домашна лютеница. Много благодаря за рецептата ще пробвам и ще пиша дали съм успяла. Стискайте ми палци.  newsm17
Виж целия пост
# 21
elektra872009 ,ще успееш,рецептите са трудоемки,но пък не и сложни и определено вкусът си заслужава.Успех и да се похвалиш с чудесна лютеница!
Виж целия пост
# 22
  Здравейте, аз нямам рецепта за лютеница, но смятам да опитам тази на Кака Сийка и ще пиша за резултата.
  Знам, че темата не е за апетитка, но не мисля, че пък цяла тема трябва да отворя, та ще питам вас. Може ли някой да ми каже рецептата за т.н. балдъзино или още балдъзина апетитка? Мисля, че рецептата е от ботевградския регион.
Виж целия пост
# 23
Имам няколко въпросчета към теб Как` Сийка за тази вкусна лютеница
Количеството на тези продукти , които си посочила в прясни състояние ли е, защото на почти на всякъде пише както тук например "20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)" - та мисълта ми е 20кг сурови чушки или 20 кг печени примерно...
Другото, което се чудя е , защото аз нямам готово доматено пюре, в такъв случай колко килограма пресни домати ще са ми нужни
И третият въпрос (за сега) е колко горе-долу като цена ти излиза да направиш една доза от тази лютеница ?  newsm78 благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 24
Около 20-25 кг сурови чушки, които се пекат, белят, мелят и т.н.
Количествата са приблизителни, защото зависи от качеството на зеленчуците, а и от цените.
За доматеното пюре не мога да кажа от колко кг сурови домати се получава, защото досега винаги майка ми го правеше с домати собствено производство. Освен това много зависи и от сорта на доматите - дали са консервни (за предпочитане) или салатни (които са по-воднисти).
За цена също не мога нищо да кажа, защото много зависи кои от продуктите купуваш и на какви цени. Започнах да правя домашна лютеница сравнително отскоро, когато качеството на тази в магазините стана под всякаква критика. Досега винаги е било на сметка. Трудът, естествено, не се брои.
Тази година за първи път ще купувам абсолютно всички съставки, дори и доматите, та ще видя каква ще излезе накрая калкулацията, че като гледам цените на пазара... Надявам се да не излезе по-скъпа от тази в магазина. Но дори и цената да е същата, за качеството изобщо няма база за сравнение (да ме прощават производителите).
Аз също още се чудя колко килограма домати да купя. А не ми се рискува с готово доматено пюре...
Ако някой може да препоръча качествено такова, ще му бъда много благодарна, защото ще ми спести много труд и време.
Виж целия пост
# 25
Някъде прочетох, че от 5кг. домати, получаваш 1 кг доматено пюре, на мен ми трябват 9 буркана Омния , което е равно на 36кг домати, по мой изчисления, което ми се струва доста...
Виж целия пост
# 26
Едва ли е много, даже ми се струва малко. Колко са 36 кг домати? Един-два кашона...  newsm78
Виж целия пост
# 27
Имам едно питане, направих си лютива лютеница,по скоро подправка, но може да се маже.Не е подходяща за чувствителни небца и за малки деца Mr. Green Кило червени чорбаджийски чушки, сварени с вода, сол, оцет, захар две суп. л., после добавих доматен сок и доварих. Като изстина смлях(защото ако пасирам докато е горещо, ще си изплача очите и ще изкашлям орталъка) изсипах в буркани, затворих добре и стерилизирах за около 20мин. Понеже ми остана малко, го затворих в буркан и затапих(покрих с тънък слой олио сместа, та да не се окислява,макар че мм я излапва за нула време) с олио и се сетих, че в останалите буркани няма олио. Капачките клокнаха,т.е. се прибраха с пукване, след като изстинаха,ама се питам, дали да ги наредя в шкафа,или за сигурност да ги държа в хладилника, като са без олио? Благодаря, ако някой има повече опит и познания по въпроса и сподели!
Виж целия пост
# 28
Някъде прочетох, че от 5кг. домати, получаваш 1 кг доматено пюре, на мен ми трябват 9 буркана Омния , което е равно на 36кг домати, по мой изчисления, което ми се струва доста...
Сега прочетох поста! Ми как ще правиш доматено пюре? Тук, в Сициля е голяма врътня, защото не се вари, а се суши на слънце. Помня, че веднъж, като ходихме на гости у една жена, която правеше в момента, ме попита, дали съм в цикъл. Не се пускат в къщата жени с месечен цикъл, когато се прави дом.пюре newsm78 Thinking #CrazyЕ, изумих се де! не ми и казаха как точно се прави, защото е нещо като тайната на занаята Laughingи май се прави от определен тип домати. Иначе, това индустриалното май се дехидратират смляните на пюре домати, или им се отделят семките. Сподели, ако имаш някакъв специален подход и не си от тайните служби,де(в смисъл, ако е нещо като тайните на баба)!
Аз правя чушкено пюре, на мястото на печени чушки, когато си правя лютеница,която изчезва за нула време. А и пестя врътня около огъня,която си е много важно.
Виж целия пост
# 29
Доматено пюре се прави много лесно.  Laughing
Мелят се доматите с машинка за мелене на месо, която има специална приставка за отделяне на семките и люспите. Има ръчни, има и електрически. Добре е да се използват консервни домати, защото са по-месести и нямат много семки.
След това полученият доматен сок се прецежда през тензух (оставя се да престои няколко часа, докато съвсем се сгъсти) и пюрето е почти готово. Или го използваш веднага, или го затваряш в буркани и стерилизираш, за да го използваш по-късно.
Другият начин за сгъстяване е с изваряване.
Виж целия пост
# 30
Не е никаква тайна, до сега никога не съм правила, но ми се въртеше в главата точно това , което авторката на темата описа Wink Лесно е и бързо предполагам Simple Smile
Виж целия пост
# 31
Доматено пюре се прави много лесно.  Laughing
Мелят се доматите с машинка за мелене на месо, която има специална приставка за отделяне на семките и люспите. Има ръчни, има и електрически. Добре е да се използват консервни домати, защото са по-месести и нямат много семки.
След това полученият доматен сок се прецежда през тензух (оставя се да престои няколко часа, докато съвсем се сгъсти) и пюрето е почти готово. Или го използваш веднага, или го затваряш в буркани и стерилизираш, за да го използваш по-късно.
Другият начин за сгъстяване е с изваряване.
Благодарско! Наистина звучи много лесно! Може и с дехидрататор. Явно така го правят и тук. Трябва да опитам, но догодиан. Засега ще си запиша рецептата, че после забравям и не помня нито къде точно съм го прочела, нито подробностите. Laughing
Виж целия пост
# 32
Аз с годините си напаснах лютеница, която много си харесваме.
Никога не тегля и меря зеленчуците, но общо взето е една част
доматено пюре, две части смлян печен пипер и 1/2 част сварени
моркови. Патладжан не обичаме и не слагам. Доматите, ги смилам
вечерта и ги оставям на хладно за 12 часа. Сутринта водата от тях
се е утаила, а отгоре е доматеното пюре и само внимателно го
отнемам. Слагам всичко в тавата и накрая пак на око - сол, захар
и мед, чер пипер, кимион. Пет мин. преди да е готова посипвам с
картофено пюре /не много/. То обира и малкото останала вода и
прави лютеницата по-плътна. Преди да я напълня в бурканчета
я пасирам. Става като "купешката".
Виж целия пост
# 33
  Аз така я правех, само без да я варя преди бурканите.Просто наливах в огромния леген със сместа тенджера завряло олио.Бърках докато го поеме.После насипвах по бурканите, затварях и варях.


Супер!Точно така я правим и ние със свеки . Страхоотна. А децата как я обичат-мм  chef Laughing
Откъде предпочитате да купувате буркани-казват, че някои не били с добри резби на капачките и бързо се разваляла зимнината там newsm78
Виж целия пост
# 34
Тази година реших да направя две различни лютеници. Едната си е семейната рецепта. Другата я харесах от нета http://slojno.com/kak-da-prigotvim-domashna-lyutenitsa/
Първата рецепта пробвах и много добре се получи. Препоръчвам! Иначе семейната е с много лук и е малко странна, но вкусна Wink  ех като дойде септември и навсякъде мирише на пекани чушки и лютеничка. Този мирис го свързвам с есента.
Виж целия пост
# 35
Аз също искам да направя лютеница , но да напаля огън , в Англия е невъзможно  ще се оьова в затвора за терористична атака или каквото се сетят . Та във връзка с това искам да попитам мога ли да направя лютеницата на котлона с почти същото качество като вашата и за около 5 буркана/700мл/ каква е пропорцията на продуктите . Бурканите, които мога да намеря са от полуготовите сосове - трябва ли да стерелизирам капачките и как се стерелизират.
Покрай лютеницата , някой може ли да сподели как прави
кьопоолу . Благодаря!
Виж целия пост
# 36
Някъде напред бяха пуснали рецепта за лютеница във фурната - може би за твоя случай е по-добър вариант. В хлебопекарна също става - пробвала съм. Е, не е толкова хубава като истинската, но и не е и съвсем доматена манджа.  Simple Smile
За бурканите не мога да ти помогна - не знам какви точно имаш. Иначе можеш да си ги стерилизираш в тенджера с вода на котлона.
Виж целия пост
# 37
Благодаря за отговора , но се замислям - не може ли все пак да стане в тенджера на газов котлон / ако има някакво значение , нямам представа/, а бурканите ми са с винт , доколкото си спомням баба ги запечатваше със специално у-во
Виж целия пост
# 38
Благодаря за отговора , но се замислям - не може ли все пак да стане в тенджера на газов котлон / ако има някакво значение , нямам представа/, а бурканите ми са с винт , доколкото си спомням баба ги запечатваше със специално у-во

Може разбира се. Аз я правя само на котлон.Като дете я правихме в къщи на големи ел.котлони правени по поръчка, защото майка ми има заболяване на белите дробове и не може да стои на пушек. Като се ожених/ преди години/ като добра снаха 2-3 години се водих по акъла на свекървата за огъня. Само че сама си пекох чушките, винаги после след лютеницата се разболявах . От тогава на чушкопек и после на газовия котлон. Миналата година си купих един голям газов котлон- не знам как се казва специално за варене на казани. Слагам тенекията отгоре - няма го пушека от огъня.После лютеницата я изварявам пак на него. Стерилизирането съм го оставила на  ММ, ама откакто имаме този котлон и той се изхитри - не пали вече огън
Виж целия пост
# 39
Тука съм и аз Simple Smile Днес се снабдих с 9 кг червени чушки и 15 кила домати консерва. Сега варя една тенджера домати (около 5-6 л), за да си направя пюре и след малко почвам да пека чушките. Чудя се оттам насетне дали да ходя за патладжан и морков или само домати и чушки. Мъжът ми не иска да слагам патладжан, а аз не искам само морков. Май ще оставя чушки и домати само. Ще се отчета по-късно Simple Smile

Редактирам се с питане - някой вземал ли е от бурканите на винт от Метро. Добре ли затварят. И още един - мога ли да сложа 1 пакетче царевично нишесте в случай, че не успея да я извазя до гъстотата на купешката.

За бурканите ми е голям дерт. Имам и 2 кила боровинки, а само 8 буркана - за сладко и за лютеница... Толкоз е успял мъжа ми да намери в гаража Sad

Втора редакция - току-що приключих с печенето на чушките. Доматите са ми готови. Хора, много е трудно, направо съжалявам, че се захванах. Уморих се много, а утре продължавам, т.к. чушките трябва да се обелят...
Виж целия пост
# 40
Да дам и аз отчет, 20кг ми са замразени от миналата седмица , вчера привечер почнах да пека 40 кг на новото приспособление с газта, ама тя свърши / газта/  #2gunfire. Някой трбяваше да се сети по рано. Та ги довършвах на чушкопека донякъде. По план днес трябваше да я варя и стерилизирам, ама явно че ще е утре. Имам още малко чушки за пекане, патладжана си стои

Втора редакция - току-що приключих с печенето на чушките. Доматите са ми готови. Хора, много е трудно, направо съжалявам, че се захванах. Уморих се много, а утре продължавам, т.к. чушките трябва да се обелят...

Недей съжалява, хамалогията е голяма, ама зимата е много сладко като омахваме бурканите  Mr. Green
Виж целия пост
# 41
Готова съм с лютеницата - 8 бурката от 720 мл и 1 от 540 мл. На мен ми се виждат много. Доволна съм от резултата. Направих я както на нас ни харесва, сложих мед и черен пипер. Олио не сложих, ще добавям по лъжица зехтин при отваряне. Сега смятам да ги кипна бурканите по 10-15 минути, да не се развалят, че много труд хвърлихме в тях. Мъжа ми махна всички семки супер търпеливо, иначе сама нямаше да се справя. И не мина всичко гладко. Докато бърках един балон пукна и ми изгори пръста  Cry май ще стане мазол, ама трябваше повече да внимавам...
мама_съни, аз с такива количества като твоите сигурно даже да не съм ги почнала  Mr. Green
Иначе спор няма - вкусна се получи, сина ми много я хареса, мъжа ми също. И на мен ми хареса, ама не е като да си бях полежала  Mr. Green Mr. Green

Изчезваме за буркани, че боровинките останаха, а трябва и тях да приберем. Имам и 8-9 кила домати, които ще набутам в хладилника и през седмицата ще ги правя някак си Crazy
Виж целия пост
# 42
Множко е, ама наследството зимата набляга много на лютеница. Предпочитам да е домашна. горе-долу до края на февруари стига.
Виж целия пост
# 43
много боли изгореното от лютеницата  Peace мажи го с нещо.
и при нас като мама_съни положението на почти подготвено. 90 кг  чушки, 20 патладжани,  са замразени, доматеното пюре и то е замразено, мама преди малко провери ще си вървя ли другата седмица да правя лютеница, че съм и заела  половината фризер  Mr. Green
Виж целия пост
# 44
Аз съм готова.  Simple Smile

Скрит текст:
Виж целия пост
# 45
И аз, днес реанимация

Виж целия пост
# 46
Аз съм готова.  Simple Smile

Скрит текст:

Точно такъв тип буркани имам и мисля тази седмица да започвам след вашите съвети . Как ги стерелизирате тези буркани и за около 5 големи буркана колко продукти ми са необходими и някой ако има идея как се прави кисело зеле и царска туршия - писах в темата , но никой не отговори . Благодаря!
Виж целия пост
# 47
Стерилизират се в дълбок съд, покрити с вода и притиснати с нещо тежко отгоре. Засичат се 30 минути след завиране на водата, след това се изключва огънят и се оставят така, докато поизстине водата.
Това го пиша по принцип, в тенджера на котлон не съм стерилизирала, нека някой друг, който го е правил, да ти обясни.
Колко продукти са нужни за 5 буркана не мога да ти кажа.  newsm78
За туршията и киселото зеле питай в другите теми за зимнина - там има много рецепти и съвети.  Simple Smile
Виж целия пост
# 48
Абе момичета, Вие такива количества коментирате, че аз изпадам в стрес от четенето само  Mr. Green
Моя син е изнудил мъжа ми и са отворили малкия буркан, обядвали са, снощи вечеряха - филии с лютеница и общо взето май ще правя втори път, но този път с морков и патладжан. Според мъжа ми - тези 8 буркана за никъде не са  Simple Smile

Аз ги стерилизирах моите ама само по 15 минути, вакуумирани са - сега вече почвам да се притеснявам дали не е било малко  newsm78
Виж целия пост
# 49
Благодаря за съвета днес ще направя малка доза за проба и ще изчисляван продукти , само да не объркам !
Виж целия пост
# 50
Как` Сийка,  браво, успешно сте приключили мисия лютеница  Wink гледай тези дни как ще завали само  #Cussing out

Абе момичета, Вие такива количества коментирате, че аз изпадам в стрес от четенето само  Mr. Green
Моя син е изнудил мъжа ми и са отворили малкия буркан, обядвали са, снощи вечеряха - филии с лютеница и общо взето май ще правя втори път, но този път с морков и патладжан. Според мъжа ми - тези 8 буркана за никъде не са  Simple Smile

Аз ги стерилизирах моите ама само по 15 минути, вакуумирани са - сега вече почвам да се притеснявам дали не е било малко  newsm78

достатъчни са  Peace  Но си прави втора доза, наистина 8 буркана са нюню.  Ние правихме до сега  ~ 120 до 150 бурканчета - 04. - 0.5л, но тази година смятам да сме под 100 вече, студента завърши.
Виж целия пост
# 51
Благодаря на всички съвети за приготвянето на лютеница   bouquet, много се хареса в моето семейство , въпреки че за първи път правя , а и те да опитвали два пъти купешка. Много съм доволна и благодаря на всички
Виж целия пост
# 52
Мили дами,
Много обичам да приготвям зимнина, която през годините съм правила по различни рецепти. За лютеницата съм използвала и по-трудоемки рецепти и по-мързеливички, особено като трябва да я приготвям в апартамента и на газов котлон. Давам ви рецепта, която правеше моята баба и която допълнително промених за приготвяне в апартаметни  условия, без пушек и много миризми. Преди всичко искам да кажа, че става перфектна.
От три години я приготвям само така и всички в къщи  я обожават.
6 кг червени чушки, може и с камби, но са по-скъпички
1 и 1/2 кутия доматена паста Класик от тази на Куфланд - която е по 500 гр едната, т.е. около 750 -800 гр. доматено пюре. Някой питаше кое е пюрето, което ползваме. Преди ползвах доматено пюре в буркани Омния на фирма Митака и то е хубаво. Гледайте да пише в съдържанието само домати, без да има картофено пюре и други боклуци. Ако е от бурканите 1 буркан е достатъчен на това количество чушки.
Не слагам патладжан и/или моркови, но съм слагала и такива неща. Става си хубава лютеница и само от чушки и доматено пюре.
2 и 1/2 големи супени лъжици сол и 7 супени лъжици захар, може вместо захарта да се сложи 1 кафена чаша мед. Може солта да е по-малко, ако не обичате много солени неща. Аз по принцип я добавям в сместа по малко и пробвам. Но като сложа известно количество и сол и захарта или меда, разбърквам и оставям да престои 30 мин за да се овкуси и пак пробвам. Ако ми е добре на вкус не слагам повече сол. Понякога зависи от самата сол. Олио или зехтин само 1 чаена чаша. 1 глава чесън или по-малко, а може и да не слагате ако не обичате. 1 връзка копър и 1връзка магданоз, смлян черен пипер също на вкус да речем 1/2 чаена лъжичка или по-малко.
А ето и приготовлението:
Чушките измити и изчистени от семето се нарязват на парченца, колкото по-малки по-добре. Слагат се в тава във фурната и се поръсват с на око с малко сол, захар, оцет и олио, все едно ще правите салата от тях. Пекат се във фурната докато сменят цвета от ярко червен до оранжевикав или пък докато леко започнат да се карамелизират отгоре по ръбчетата, т. е леко да се запекат. Изваждам ги и ги пресипвам в тенджера или купа да изстинат. След това ги пасирам с пасатор, до каквато степен искам, може да се оставят и по-едро смлени, но има малко луспички след това в лютеницата. Смлените чушки обърквам с доматеното пюре, смачквам хубаво чесъна или режа скилидките на тънки филийки, кой както обича и го слагам в общата смес, магданоза и копъра също нарязан на много ситно и той в тенджерата. Слагам захарта и солта и разбърквам хубаво. Оставям сместа да постои 30 мин. Пия едно кафе и продължавам!!! Сипвам олиото/зехтина и разбърквам хубаво. Пробвам на вкус. Слагам черния пипер. Може и в този вид да се напълни в бурканчета, а може и да се сипе в тенджера по-големичка и по-разлята да се пържи известно време на газов котлон, но на по-слаб огън, за да не загори отдолу, като бъркам почти непрекъснато с дървена лъжица. Пържа докато се посгъсти, но не много. Оставям я да изстине, но не напълно и я пълня в бурканчета - тези които са от лютеница или от конфитюр или от стерилизирани гъбки от 300 гр. Затварям хубаво с винтовите капачки. В тенджера по-дълбочка слагам най-долу на дъното една кърпа използвам хавлиена малка или стара платнена дебела салфетка. нареждам бурканчетата. доливам топла вода, доста топличка, но да не е гореща отведнъж, че може да се спукат. Отгоре може да се натиснат с капак от друга по-малка тенджера, може и да не се натискат. Като заври хубаво и почнат да излизат балончета по-бурничко засичам 10 минути. Спирам огъня и с лъжица решето големичка или едни щипки, които    мъжът ми ми направи, а гледам че вече продават по магазините за домашни потреби за вадене на буркани, вадя бурканчетата и ги слагам с капачките на долу върху покривка. Като изстинат напълно ги прибирам на сухо, хладно и тъмно. Не ползвам големи буркани, защото като се отвори буркана и не се изяде напълно, много често дори да стои след това в хладилника се разваля. Като е малко бурканчето на едно ядене отива цялото или най-много за два пъти.  Не слагам кимион, защото ми прилича на манджа, но който обича може да си сложи и кимион.
Ако слагате и патладжан, то  не повече от 3 кг. и него го пека в тава, покрита с фолио на фурната, обелвам го и го смилам също с пасатора, а може и в машина за млене, кой както обича. Може да се добави и 1 кг. моркови сварени и също пасирани, но аз не обичам и не слагам. Когато обаче сте добавили патладжан и моркови, следва да увеличите малко солта, а да намалите захарта,защото морковите придават сладост. Но пак пробвайте на вкус и както ви хареса. Не обичам да слагам много мазнина, става ми тежка лютеницата с 2 чаени чаши олио и затова съм я намалила сама на 1 чаена чаша. За дамите в чужбина, ще ви напиша и лесни рецепти за царска туршия и за още една друга , но в следващ пост, че стана много дълго.
Виж целия пост
# 53
Момичета, някъде освен на борсата да сте виждали евтини чушки?
Виж целия пост
# 54
Момичета, някъде освен на борсата да сте виждали евтини чушки?
От вчера навсякъде са много скъпи от 1.80 до 2 лв. кг. Синът ми ще ми донесе от Пловдив от някаква борса, но и там били малко и са на цена 1.40 за кг. Ами като няма друг начин и тикава ще слагаме. По-скъпи ще стават, че няма явно много произведени и внесени чушки.
Виж целия пост
# 55
Момичета, някъде освен на борсата да сте виждали евтини чушки?
От вчера навсякъде са много скъпи от 1.80 до 2 лв. кг. Синът ми ще ми донесе от Пловдив от някаква борса, но и там били малко и са на цена 1.40 за кг. Ами като няма друг начин и тикава ще слагаме. По-скъпи ще стават, че няма явно много произведени и внесени чушки.
Вчера в Промаркет са били 1.09, затова питах дали има подобни цени някъде, Кауфланд, Карфур, знам ли къде още.  Thinking
Виж целия пост
# 56
Лесна Царска туршия без варене
6 кг камби, може и с обикновени червени чушки, 2 кг моркови, 3 кг карфиол, 3 бутилки ябълков оцет от 700 мл, 2 л. студена вода, 4 чаени чаши от 200 гр. захар, 2 чаени чаши от 200 гр. сол, 1 ч.л. чер  пипер на зърна, 5 зърна бахар, 1 голяма глава с листата и стеблата целина, 2 връзки големи магданоз, 2 големи връзки копър, 4 големи глави чесън, 40 аспирина ако се получат 20 големи буркана от старите за компот с обикновените капачки. По 2 аспирина се слагат на такъв буркан. Ако бурканите са по-малки само по 1 аспирин.
Вкички зеленчуци се почистват и нарязват на ситно,морковите на валки тънки кръгчета, карфиола се къса на малки цветчета,скилидките  чесън се реже на тънки филийки. В голям съд, слагам свички зеленчуци от вечерта нарязани и посипани със захарта, солта и оцета. Така стои 5 - 6 часа. Отцеждам получената марината в тенджера, в която добавям водата, олиото, зърната черен пипер, зърната бахар и кипвам сместа. Като заври хубаво я оставям да изстине хубаво. През това време счиквам аспирина на прах, като слагам във всеки буркан на дъното 1 апирин, пълня с маринования вече зеленчук, като го притискам хубаво да изкарам въздуха, най-отгоре слагам и втория счукан аспирин. Ако е само 1 аспирин го слагам отгоре само. Когато марината изстине напълно с черпак започвам да наливам в бурканите докато ги покрине хубаво до ръба на буркана. Захлупвам с капачка без да я затварям със затварачка. Може и в буркани с винтови капачки, тогава само завивам капачките без да ги стягам плътно. Оставям така бурканите 24 часа. От марината трябва да ви е останало малко. След 24 часа отварям капачките,доливам по малко на всеки буркан от останалата марината и затварям плътно с капачките. Слагам бурканите на хладно и тъмно място. През два - три дни ги поразклащам за да се разнесе навсякъде аспирина.. След около 20 дни до 1 месец туршията е готова за конусмация. Много е хрупкава и приятна.

Виж целия пост
# 57
Намерих чушки по 1,30. в Промаркет.
Който не е успял, като мен, на по-евтини и тези стават.  Peace
Виж целия пост
# 58
ето я моята, готова, прибрана  newsm44



Скрит текст:


 
Виж целия пост
# 59
Охо, добре сте се потрудили.  Laughing
Виж целия пост
# 60
това му у трудното, от тук нататък е лесно  Wink
Виж целия пост
# 61
Лигите ми изтекоха  Crazy Crazy Ние сме в апартамент в София, слагам си доста неща, но замразени. Единствено правих кьопоолу, но и него го замразих. Цял ден печене и белене за 5 пакета на кръст. Снимката на темата е направооо страхотна  smile3501
Виж целия пост
# 62
...Ние сме в апартамент в София, слагам си доста неща, но замразени.....

Правих тая лютеница на фурна, по препоръка на съфорумката lu4a  bouquet, стана разкошна. Не сложих лук (в коментарите пишеха, че ставала с аромат на манджа с него) и лютиви чушлета, защото не ядем люто вкъщи. От пробвалите я никой не позна, че не е правена на двора в тавата, има същия вкус, много вкусна става. Догодина ще направя повече. Heart Eyes

Снимки, по-надолу има и на нарязаните зеленчуци.
Виж целия пост
# 63
Оставам с впечатление, че чушки и патладжани печем с люспите  newsm78
Виж целия пост
# 64
Оставам с впечатление, че чушки и патладжани печем с люспите  newsm78

Да, така се пекат, патладжана се бели, даже на парченца чушки отгоре стана почти черно, като на печена чушка. Най-интересното е, че след пасатора никакви люспи не се усещат. Страшно лесно и бързо ми се стори приготвянето. В поста е моята лютеничка, три бурканчета вече отидоха. Laughing
Виж целия пост
# 65
Божеее, каква си майсторка  #Crazy
Рецептата ти вече съм я изкопирала и сейвнала  Mr. Green Благодаря за насоката, защото у нас всичко, което е правено и/или съдържа червена чушка е на почит. Месо можем да не ядем /без ММ де  Mr. Green/, но зеленчук  Heart Eyesвинаги
Още 1 път мерси   bouquet
Виж целия пост
# 66
Рецептата ти вече съм я изкопирала и сейвнала  Mr. Green Благодаря за насоката, ........

Nefertarri, и аз съм благодарна на Луча за насоката, добре че е форумът. Laughing Пробвай, верно, че вкусове разни, но почти съм сигурна, че ще ви хареса резултатът. Сега се сетих, и вино не сложих. Peace
Виж целия пост
# 67
Най-вкусната лютеница съм я яла като малка. Все още помня-имаше нарисувано на етикета някакви дами как играя т хоро. Май вече я няма по магазините
Виж целия пост
# 68
Най-вкусната лютеница съм я яла като малка. Все още помня-имаше нарисувано на етикета някакви дами как играя т хоро. Май вече я няма по магазините

И аз я помня - хорцето, вкусна беше наистина. Heart Eyes И сега има някакво нейно подобие, но не е оная хубавата. От време на време я купувам от Метро.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 69
Момичета заех се да правя лютеница  в  апартаментска обстановка ..
Стискайте пслци да се получи, пък после ще разказвам.
Виж целия пост
# 70
Стискам  Peace Да споделиш, да разкажеш и да покажеш  Crazy
Виж целия пост
# 71
Да споделя и аз въпреки че вече мина сезона на лютеницата, моята свекърва ме научи на една мързелива лютеница:
20 кг червени чушки
10 кг домати
8 кг моркови
8 кг патладжан
сол, захар, люти чушки, черен пипер, олио на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се почистват от семките и чепките и се начупват на две на три в тавата направо, доматите също се почистват от зеленото на чепката, нарязват се също на две на три и пак в тавата.
Сместа се вари докато започнат да се отделят люспите по чушките и доматите след което се минава през машинка с приставка за отделяне на люспи.
Морковите се сваряват до готовност
Патладжаните се пекат и белят
Морковите се минават през решетка за кайма на машинката, а патладжаните през приставката за отделяни на люспи за да се отделят и семките.
Всичко се смесва и връща в тавата и се вари до сгъстяване
Накрая се прибавят и подправките
Слага се олиото и се запържва докато се поеме от сместа и се сгъсти.
След това се смъква и се пълни, става хубава оранжево-червене едро смляна на вид а на вкус  Peace
Виж целия пост
# 72
Супер рецепта, ще я изпробвам скоро. Сигурна съм, че ще остана доволна.
Виж целия пост
# 73
Да споделя и аз въпреки че вече мина сезона на лютеницата, моята свекърва ме научи на една мързелива лютеница:
20 кг червени чушки
10 кг домати
8 кг моркови
8 кг патладжан
сол, захар, люти чушки, черен пипер, олио на вкус
Начин на приготвяне:
Чушките се почистват от семките и чепките и се начупват на две на три в тавата направо, доматите също се почистват от зеленото на чепката, нарязват се също на две на три и пак в тавата.
Сместа се вари докато започнат да се отделят люспите по чушките и доматите след което се минава през машинка с приставка за отделяне на люспи.
Морковите се сваряват до готовност
Патладжаните се пекат и белят
Морковите се минават през решетка за кайма на машинката, а патладжаните през приставката за отделяни на люспи за да се отделят и семките.
Всичко се смесва и връща в тавата и се вари до сгъстяване
Накрая се прибавят и подправките
Слага се олиото и се запържва докато се поеме от сместа и се сгъсти.
След това се смъква и се пълни, става хубава оранжево-червене едро смляна на вид а на вкус  Peace

Ето и снимка:
Виж целия пост
# 74
Ами като гледам друг ти прави лютеницата, а ти само се хвалиш.   Grinning
Виж целия пост
# 75
Лабрекс, а доматите белят ли се, люспата усеща ли се след това? Аз от доста време я чета тая лютеница, но така и не се навих да я правя, точно защото си мисля, че после ще е "люспава"...
Виж целия пост
# 76
Лабрекс, а доматите белят ли се, люспата усеща ли се след това? Аз от доста време я чета тая лютеница, но така и не се навих да я правя, точно защото си мисля, че после ще е "люспава"...

blackcat6, нищо не се бели и никакви люспи не се усещат след пасирането. И аз имах тия страхове, но не се потвърдиха, много вкусна лютеничка става. Пробвай с една доза или половин, ако толкова не ти хареса, веднагически пращам адреЗ и чакам куриера! Simple Smile  bouquet
Виж целия пост
# 77
Тенкю Лабрекс   bouquet
Аз копирах рецептата и т.к. нямам и кой знае каква голяма тава ще я разделя на половин доза. Решила съм отсега лук да не слагам, за да не мирише. Задължително ще споделя резултата  Simple Smile
Виж целия пост
# 78
Отчитам се: Направих нещо като половин доза, ама с продукти с каквито разполагам - около 1,5 кг домати Рома, 5 червени чушки, които бяха около килограм, 3 малки патладжана и 5 морковчета - около 150 грама да бяха. Всичко това се вари във фурната към 2,3 часа и преди малко пасирах. На вид ми се получи оранжева, заради малкото домати и чушки. Съвсеееем слабо мъжа ми усещал люспите, но синът ми пък каза, че била като купените. Според мен прилича на Олинеза едромляната. Пресолих я обаче, добре че е малко количеството, че много щеше да ме е яд. Оцет и кромид лук не съм слагала, чесън 2 скилидки и черен пипер сложих малко. Определено ще направя за зимата поне 10-тина буркана. От това количество излязоха 2 буркана по 720 мл, които ще останат за консумация, въобще няма да ги варя за зимата тези нищо и никакви 2 буркана Mr. Green.
Мъжът ми направи и снимка, но още не я е свалил на компютъра. Като разполагам с нея ще редактирам и ще добавя и снимка Simple Smile

П.с. Аз я заредих във фурната и излязох навън. Като се прибрахме много ароматно миришеше, аз си мисля, че даже непасирано и затворено пак ще е вкусно, а може да се използва като добавка от зеленчуци към някое месо, кюфтета и т.н. Даже си мисля да затворя непасирана, като отворя ако ми трябва пасатора - пасирам и ето готова лютеница. Другото, което може би ще направя следващия път е, че ще нарежа чушките на едро и като се сварят, ще им махна люспата. Пропуснах да кажа, че доматите ги попарих и обелих.
Виж целия пост
# 79
Ами като гледам друг ти прави лютеницата, а ти само се хвалиш.   Grinning

Помощниците също са много важни - тази година се справихме много бързо: започнахме в 9.00 ч сутринта и в 17.00 имахме вече 43 мармаладени бурканчета затворени и сложени за варене.
Виж целия пост
# 80
Аз махам люспите, отнема малко повече време, но после става много вкусна.
Виж целия пост
# 81
Време е за лютеница Simple Smile

Да питам за жокер - според вас в какво отношение се равнява пюрето от пиперки спрямо печения пипер?
Виж целия пост
# 82
Ние правим лютеница  без домат само чушки и патладжан и горчица.От няколко години само такава правим смятам,че е доста вкусна никога не стига.
Виж целия пост
# 83
У нас лютеницата се прави само от чушки и домати, всички други съставки в нея са ми голямо не и това за мен не  е лютеница.
Тази събота правихме лютеница, стана страхотна.
Виж целия пост
# 84
Лютеницата става по-хубава и ароматна с повече чушки и патладжани. За подправки се слагат черен и червен пипер, кимион, босилек и мента (поне аз ги слагам)
Виж целия пост
# 85
Аз я правя 20 кг чушки; 10 домати и 5 патладжан. Сол, захар и олио. Без кимион., черен пипер и др подправки.
Виж целия пост
# 86
Аз я правя 20 кг чушки; 10 домати и 5 патладжан. Сол, захар и олио. Без кимион., черен пипер и др подправки.


А може ли да посочите колко бурканчета излизат от това количество зеленчуци ?
Виж целия пост
# 87
Над 30 бурканчета от 330 грамовите.
Виж целия пост
# 88
Моята лютеница е с люти чушки,доматено пюре и червени печени чушки. Правя малко,около 5-6 бурканчета. Но нямам къде да варя големи количества.
Виж целия пост
# 89
Ние правим лютеница  без домат само чушки и патладжан и горчица.От няколко години само такава правим смятам,че е доста вкусна никога не стига.
Естествено, това е лютеницата на моята майка.  Laughing
(Може да звучи нескромно, но още преди много години, някъде в миналия век, винаги печелеше конкурсите за домашна лютеница, които си устройвахме на есенните бригади с моите съученици.  bowuu)
Тайната на уникалния ѝ вкус е много проста - най-важното е зеленчуците да са здрави, добре узрели и да се изпекат на истински огън, както и самата лютеница да се свари на огън. Другата тънкост е да не се скъпят подправките. Колкото са по-качествени, толкова по-уникален е вкусът.
Количеството на продуктите е ориентировъчно, защото майка ми я прави почти на око. И на вкус, естествено.

Продукти: (за около 50-70 бурканчета)
20 кг червени чушки (изчистени, опечени и обелени)
5 кг патладжани (опечени и обелени)
2 кг моркови (сварени)
7-9 буркана „Омния” с домашно приготвено доматено пюре
2-3 връзки магданоз
Чесън (нарязан на ситно или пресован, 1-2 глави)
Черен пипер (около 10 пакетчета)
Кимион (около 10 пакетчета)
Сол
Захар (около 1 кг)
1 бутилка олио
Люти чушки (по желание)

Приготовление:
Зеленчуците и магданозът се мелят с машинка за месо (едро или ситно – зависи от вашите предпочитания). Сместа се изсипва в тава за лютеница, добавя се доматеното пюре и се слага на огъня да ври, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Когато се сгъсти добре, се прибавят подправките на вкус. Захарта служи, за да убие киселината на доматите. Ако са по-кисели, може да поемат и повече захар.
Когато лютеницата е почти готова, се добавя олиото по малко, докато свърши бутилката. Бърка се още около половин час и се сваля от огъня.
Още топла се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират около ½ - 1 час.
Добър апетит!

А вие ще споделите ли вашите любими и изпитани рецепти за "най-вкусната лютеница на света"?  Simple Smile

Виж целия пост
# 90
Здравейте,
Почти 4 години и никакъв "пост" ?!  Wink
Е, аз ще напиша моето мнение за ЛЮТЕНИЦАТА, не "картофеница", нито "морковеница", а съвсем не за "нишестеница" !
Когато попитали Хенри Форд за "най-добрият автомобил", той противно на очакванията отговорил "новият" ...
... и аз така "Най-хубава беше лютеницата на леля Сийка", но никой така и не взе рецепта докато беше с нас.
А аз ОБОЖАВАМ лютеница и сега на "стари години" се разтърсих да открия класически рецепти.
За мен лично "лютеницата" трябва основно да се състои от червен пипер "капия", добре узрели (презрели) червени домати, може патладжан (пак си е "домат"), слънчогледово олио и подправки.
Дали това е "класика", не мога да кажа, какво пише в БДС 2022-74 ... също (прословутото "Хорце" от едно време се правеше по него), но мога да подкрепя с факти ...

"БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ" - ГОТВАРСКА КНИГА или наставления за всякакви гозби
ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978
д-р Л. Петров, д-р Н. Джелепов,
д-р Е. Йорданов, инж. техн. С. Узунова
Страхотна книжка (може да се намери в Нета) и там дадените рецепти са със същия основен състав.

Етикети на лютеница по стандарта от 74 г.

На първия етикет (износ за тогавашния СССР) трудно се чете състава, но в превод е пиперково пюре, доматено пюре, слънчогледово олио, готварска сол, магданоз и други подправки.

... СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ !
Виж целия пост
# 91
То и сега могат да я забъркат по тази рецепта. Друг е въпросът в пиперковото и доматеното пюре какво има.
Виж целия пост
# 92
То и сега могат да я забъркат по тази рецепта. Друг е въпросът в пиперковото и доматеното пюре какво има.
Така си е. И в момента има добри лютеници на пазара, с различни вкусове.
Аз лично ... "събирам етикети" и се оказва, че ако има само основните съставки (има такива лютеници) вкуса се различава, но винаги е много добър. Проблем остава цената в България, т.е суровините за килограм (но на дребно) + 100 до 150 % надценка.
Затова съпругата "по традиция" всяка година прави, а аз помагам ... гледам, ... присъствам Cry  Знам, че времето за приготвяне е ужасно много, но вкусът е невероятен, а и при домашно производство се "предпазваш" донякъде от вредни Е-та - за мен най-доброто инфо за тях може да получите от https://hranene.framar.bg/%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0/ , защото може да търсите по номер на Е или латинско (българско) наименование.

... понеже не намерих как да продължа на нов пост, пиша тук.
Стигнахме до "суровините" (не забравяме, че изразявам лично мнение).
Червен пипер - тук класиката е сорт "Капия", а вариации много.
Жената е от Първомай и имам сегашни наблюдения - пипер като пипер, само дето този "днешния" много бързо се скапва ако не го обработиш няколко дни.
Обработката  - "търбушене"  (студена обработка), печене (топла обработка), задушаване, белене.
При почистване на дръжки и семенници може да се използва и "инструмент" Wink
Виж, при печенето съм се нагледал през годините на всякакви "изпълнения".
Класиката е двор, дърва, тенекия и ... пушекът все към теб, независимо къде ще се местиш ! Като ти се опечеш добре и 10 мин. отгоре и чушките са готови Wink Вкусът им наистина става незабравим, НОооо съм във форум на BG мамите и все някоя ще ме закачи, че е канцероген. Най-вероятно е така, но си е вкусно, пък ако някой толкова се безпокои да ползва "течен пушек" - твърдят, че бил пречистен (ама друг път).
Следва вариант двор, газова горелка, тенекия - тук дим има само от печените чушки (ако горелката е добре регулирана), в противен случай чушките могат да "прихванат" миризма на  г*з.
Шантав вариант (но съм го виждал) - газова горелка (за пърлене) и директно се печат чушките върху тенекията, но това вече спада към "овъгляване" и се губи вкуса.
Последен вариант - "чушкопек" ... чиста работа, стига да е достатъчно широк и мощен. Ако "изхитриш" и засечеш средно време за печене на чушка, а после го вкараш на таймера на телефона, можеш и друго да си свършиш ... да не седиш без работа де !
Проблем става когато няма "двор" ?! Тогава в печката, с или без горещ въздух, скара или хартия за печене в тава и после 1 ден миеш фурна Simple Smile
И тук има "шантав" вариант ... с кламери през дръжките и закачени на скарата във фурната (пост от нета).
Проблем е обаче после премахването на семенниците при изпечена чушка.
Следва задушаване, на печените чушки (някои слагат сол) и белене. Някои ги белят още топли, други ги чакат съвсем да изстинат, а аз винаги имам точно тогава "по-важна работа" надалеч от "половинката" - прекалено висока квалификация имам за такъв "тежък непривлекателен труд"Yum
И понеже съвсем стана като "роман" спирам дотук, но ще продължа с доматите, а там ще ви кажа неща, които съм виждал на "бригадите" (стар термин) и не са за по-нежни дами, въпреки че всичко, което правеха в  преработвателните предприятия имаше логика.
Ще ви напиша и "рандеманите" и "фирите", т.е. колко от зеленчука "оцелява" след студена и топла обработка и разбира се накрая рецептите - там може да Ви изненадам !
Виж целия пост
# 93
Въпросните етикети с хорцето ги лепяха в няколко консервни комбината. И съответно вкусът беше различен.
Съставът на етикета е един и същ, но пропорциите са различни.

То и на етикетите на бирата пишеше едно и също, ама нали... Simple Smile
Виж целия пост
# 94
Въпросните етикети с хорцето ги лепяха в няколко консервни комбината. И съответно вкусът беше различен.
Съставът на етикета е един и същ, но пропорциите са различни.

То и на етикетите на бирата пишеше едно и също, ама нали... Simple Smile

Да, "тогава" имаше "ДСО Булгарплод" и филиали в различни градове. Моята леля (Сийка) сглобяваше дървени щайги в пловдивския филиал и когато бях малък слушах майка да казва, че един ден предприятието работи за хората в него ... тогава пропорциите явно съвсем са ги сменили, защото беше много по-добра от тази в магазина. Тя правеше и домашна, но слагаше и патладжан ...
Леля я няма, споменът за вкуса остава - най-вкусната лютеница на света!
Знаете ли, преди година "издирвах" рецептата за лютеницата с лук, която "стандартно" слагаха и по селски сватби и в ресторантите като гарнитура към скара. Е ... "тегава работа", дори и бабите на село нищо не ми казаха, а всеки помнеше сватбите в "офицерски" палатки, на които всеки можеше да присъства и келнери носещи на 2 ръце 8 чинии.
Когато случайно попаднах на такава рецепта в Нета, веднага като вкус я разпознах ... след 35 години !
Виж целия пост
# 95
Аз мисля, че моркови не се слага на класическата лютеница или нещо бъркам.
Виж целия пост
# 96
Абсолютно вярно !  Ето потвърждение ...





Просто трябва човек да направи сметка с моментната цена на продуктите и да реши "купено" или домашно.
Вкусовете на посочените горе са различни и въпреки "теста със семейството" (намазани парченца хляб), всеки си има предпочитания ... е имаше и фаворит Wink
Понеже прекъснах темата, ще се опитам в няколко поста да довърша, защото идва време, който желае да прави.
Между другото ако по-внимателно се вглеждате в етикетите и "хранителните стойности" на харесвана купена лютеница, може да "взаимствате" продуктите, а "производството" 90% е еднакво.
И внимавайте с растителното масло ! Всички пишат, че е "100% рафинирано слънчогледово масло" и сигурно е така, ама 100% рафинирано или 100% слънчогледово?!  Е, като погледнете мазнините ... и цената ще разберете разликата Wink
Виж целия пост
# 97
Като прочетеш "доматен концентрат" или "доматено пюре "и ти става ясно къде е скрито нишестето.
Виж целия пост
# 98
Като прочетеш "доматен концентрат" или "доматено пюре "и ти става ясно къде е скрито нишестето.

Така е, но не е задължително. Ако някой няма възможност за "изваряване" на консервни домати, при по-внимателно  четене на етикетите може да си купи и доматено пюре само от домати и сол (напр. Cirio). Е, разбира се консервата е с различен вкус от изварени домати.
Етикетите, които публикувах бяха пример за това, че има лютеници на пазара по така наречената "класическа" рецепта.
И понеже се заговорихме за доматен концентрат, ето и малко инфо ...

                                                               Доматен концентрат (пюре)
   Технологията на производство на доматено пюре може да се раздели на условно на три части:
    1. 1. Производство на доматен сок.
  Свежите домати се приемат във вани. Суровината посредством водни пътища и елеватори достига
до инспекционна лента, където става отделяне на листа, корени, стебла и други механични примеси.
  След това добре измитите домати се раздробяват. Раздробените домати преминават в загреватели,
където се загряват. Загретите домати отиват в пасир машина, където става отделяне на семената и
люспите и се получава доматен сок.
   1. 2. Производство на доматено пюре.
Полученият доматен сок е със сухо вещество около 6 %, за да се получи доматен концентрат,
доматеният сок трябва да се сгъсти. Сгъстяването се извършва във Вакуум-изпарителна инсталация.

Има няколко вида доматени концентрати:
единичен – 12 – 14% сухо вещество (по метода на Брикс);
двоен - 28 – 30% сухо вещество;
троен – 36 – 38% сухо вещество

И тук има търговци, които се опитват да "заблудят" нас клиентите, за да не можем лесно да изчислим заслужава ли си да купим продукта - напр. "единичен" доматен концентрат 8%

Инфото за доматено пюре е за "заводско" производство, но всеки от нас знае стъпките при "домашно" ...
Избор на МНОГО ДОБРЕ УЗРЕЛИ домати (за предпочитане сорт за консервиране), измиване, изчистване и през машинка с приставка за домати (мъжете предпочитат електрическа Wink ). Може да прецедим през тензух и изваряваме. Задължително пазим пюрето от децата и съпрузите Wink
Накрая публикувам инфо за "рандеманите" при чушки, домати и патладжани. Извинявам се за "неграмотното" "сглобяване" на изображението, но извадих само това,  което се отнася за лютеницата от "рецептурник за заведенията ... 1982 г" (червения).


Пример за тези, които не могат да се ориентират ...
Домат, пресен ще го  сварявам/задушавам - тегло 181 гр., изчиствам го  - 12% от 181 (22 гр.) = тегло 159 гр. , сварявам - 37% от 159 (59 гр.)= 100 гр. "единичен доматен концентрат" или т.н. "доматено пюре". Или накратко от 1,8 кг. домати (консервни) излиза около 1кг. доматено пюре.

Останаха рецептите за "класическа" лютеница ... Sweat Smile
Виж целия пост
# 99
Вчера направихме "нашата" - доматено пюре (домашно), патладжан, чушки, морков, сол и накрая горищо олио. Други подправки не слагме.

Виж целия пост
# 100
Аз пека/пържа/варя на печка на дърва, имам си барбекю с такава. Та рецептата, която ползвам е: 20 кг домати (бланширам, беля, меля, изварявам), 20 кг чушки (чистя, пека, беля), 3 кг патладжан (опечен, отцеден 1 нощ и обелен), моркови 1.5 кг (сварени), сол, 1 л олио и 2 лъжици захар за домата. Изварявам, пържа, после 10 Мин стерилизирам.
Ползвала съм италиански белени млени домати (като чирио, едро смлени) и също става, спестява време. Други пюрета не смея.

Тази година правих и зелен айвар - или малиджано го наричат македонците: печени белени зелени чушки и патладжан равно количество, изварени и изпържени, сол на вкус и 10 Мин стерилизирани.


Виж целия пост
# 101

Ето и нашата от снощи. Рецептата е каквото беше останало в градината 😁
Чушки, домати, патладжан, всичко сме си го гледали. Доматите са консервни, Сан Марцано и Рома. Патладжаните, каквото беше останало от 4 сорта 😁 Това е 2ра доза, предната беше преди месец.
Аз я обичам по-сладичка.
Не стерилизирам, всичко затварям горещо и обръщам.
Трябва ни по-голяма тава 😊
Виж целия пост
# 102
Тавата е мн важна. Хубавите тави са 200+ лв, алпака, но все пак зависи от количествата.
Виж целия пост
# 103
Вчера направихме "нашата" - доматено пюре (домашно), патладжан, чушки, морков, сол и накрая горищо олио. Други подправки не слагме.
Звънче, може ли рецептата? На външен вид твоята лютеница е като на баба ми. А баба я няма вече трийсетина години, и никой не си е направил труда да запомни. А беше много вкусна...
Виж целия пост
# 104
5 кг червени чушки
3 кг патладжан
около 2 кг моркови
1 буркан доматено пюре (големите буркани - 720 мл)
сол
около 500 мл олио

Изпечените зеленчуци (морковите са сварени) се минават през машинка (ползвах най-ситната цедка). В съд се разбъркват и слагат на огъня докато изври течността (ако има). Сол на вкус. Добавя се сгорещено олио и се бърка докато се поеме. Изварявам бурканчетата 15 мин.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия