Посъветвайте ме - какъв вид чай да си купя

  • 13 596
  • 36
# 30
Ройбос знам, че също е ОК. Конкретно за  Джинджифила трябва да се внимава с количествата, има изследвания и документирани случаи за рискове.
 Индивидуално е. Принципно съветът е да се ограничат черните, зелените видове чай. Когато бях бременна, спрях да пия чай изобщо. Пиеше ми се само вода.
Не исках да помириша никакви сортове, било то билкови, плoдови, черни, зелени.....
Предвид това, че принципно пия чай с литри, ми беше странна тази промяна, но явно така е било по- добре за бременноста и тялото си е давало знаци.
Ето тук има таблица за билки и чайове при бременност.
Виж целия пост
# 31
Много Ви благодаря  Hug

ГЛАСУВАЙТЕ
Виж целия пост
# 32
На пакетчета единствено Туинингс харесвам, но са и доста скъпи. Принципно пия билкови от истински билки, варени. Турски много обичам, приготвен както си му е реда, ободрява като кафе. Също насипни: Черен ягодов крем, зелен ямайска мечта и др. , но те по специализираните магазини, във веригите ги няма. Агбар не са лоши, нещо средно са, имат хубави плодови.

Гледам и джинджифила сте кометирали. От него става хубав варен, малко парче, с канела пръчка и зрънца каранфил. Вари се след, което прецежда и охлажда, сервира се горещ, подходящ за зимата при настинки и при артрит. 
Виж целия пост
# 33
Ох.....с това уточняване за запарки и чайове винаги ми е много смешно. Излишно издребняване. Ами чаена напитка, а дали е тип билкова отвара, запарка, заварка: все тая. Лично мнение.



Това е същото като изпозлвания масово Ксерокс като заместител на копирна машина. Но не всички са ксерокс. Или жаргона Цайс за очила . но точността изисква да подчертаем че чай не точно всичко запарено  защото човек понякога като има здравословни проблеми трябва добре да си прави сметка кое е чай и кое не. Аз си правя на заспиване каничка чай ( не билки) и сладко си заспивам, но има хора които ако го зпият и няма да мигнат половин нощ. Така че често ( особенно в такива теми като тази тук когато става въпрос за здраве )  точността е наложителна.

а като пишете заварка знаете ли какво е заварка. синоним й е Чефир, който се прави с цел тонизиране ... и когато няма алкохол върши същата работа ..... ако не и по-добра. А заварката принцпно се разрежда с гореща вода, което дава възможност на седналите на една маса да избират силата на чая. Приготвянето на заварката е цяло изкуство.

Така че по-леко с думите

 Hug
Виж целия пост
# 34
Да, така е.  Simple Smile Съгласна съм, принципно.
 Когато е наложително, когато се предписват конкретни рецепти за билки, когато темата е изрично диференцираща.
В случая лично аз не подразбирам наложителността от разграничаване на терминологията за видовете чаени/билкови/плодови/цветни/с подправки, аромати и семена напитки. Не виждам чак пък такава необходимост и уточняване,тип 'профи-издребняване' в наименованията на този клас напитки. Темата  е поставена в раздел 'хоби'- ' готварски рецепти', а не 'здраве'. Peace
Съгласна съм, че с думите трябва да се внимава. И с мислите също; всичко има значение. Чела съм една книга- 'Словотерапия'. Там много добре се разглежда  значението и силата на думите.
Ясно е, че чаят е черен, зелен.....че с билките се правят настойки, отвари и запарки. Но съществува понятие билков чай, нали? Simple Smile И в други езици е същото.

Може би все пак е добре винаги да се пише  и да се пояснява, може би има четящи, които никога не са правели разлика и не са наясно за това, че билката си е билка , а чаят си е чай. И че от едното става билкова напитка, а от другото - чаена напитка. Simple Smile На мен тук ми се видя излишно. Hug
Виж целия пост
# 35
Не знам какви са ти съображенията да откажеш кафето, но имай предвид, че кофеинът  в чая може да ти действа по съвсем различен начин този в кафето. При мен е така. Мога да пия чай и преди лягане без проблем, докато ако пия кафе следобяд ... после се кая цяла нощ.

Купувала съм хубав чай и от един сайт на име teateam-bg или нещо такова. Имат избор и по моето скромно мнение качеството е добро. Имат и тестов пакет - мини дози за проба от различни насипни чайове.

Не е нужно да правиш цяла кана, ако чаят е насипен. Има ей такива неща, които се слагат в 1 чаша гореща вода:

Аз ползвам същият уред, много ми е полезен, правя си дозата и готово. Обичам да си взимам насипен чай понеже ми се струва по-качествен. Накоро си поръчах по интернет и жасминов чай от Китай и го чакам да пристигне.
Виж целия пост
# 36
Чаят, особено тоя в пликчета, е пълен с всякаква химия! Ароматизиран е допълнително с химикали! Например чаят от мента е с добавен синтетичен ментол! Не че в насипните чайове не ги слагат, но химикалите, ако са по-лесно летливи - обикновено излитат. На зеления и черния май също им добавят химикали! Например синтетичен кофеин. Тези чайове обикновено сами по себе си са богати на алкалоидите кофеин и теобромин. Но като им добавят и синтетичен кофеин стават много силни!! А зависи и от сорта чай! Има зелени и черни чайове, богати на танин, от който ти скърцат зъбите. В този случай танинът се свързва с алкалоидите и не им позволява да се отделят толкова бързо в свободно състояние. Поради което при пиене на такъв чай, той не изглежда много силен, не трепериш от превъзбуда от него, но затова пък те държи бодър в течение на до 48 часа! Понеже кофеинът и теоброминът се отделят доста по-бавно от него.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия