Сладко от ябълки

  • 19 683
  • 39
# 30
Момичета, как ставаха печени ябълки? Embarassed
Лично аз нарязвам,ако нямат наранено може и цели.Заливам със захарен сироп или посипвам със захар.На една голяма тава слагам 1каф чашка вода.


Много благодаря! Утре ще направя.
Виж целия пост
# 31
Да разбира се, ще съм много благодарна  newsm53 newsm51
Пюре от ябълки
2кг ябълки
2с.л. лимонов сок
100мл вода
200гр захар
Ако ябълките не са третирани (био) без да се белят, се разрязват на 4 барабар със семките  Mr. Green
Слагат се в тенджера поливат се с лимона, водата и захарта. Тенджерата се похлупва и се оставят да поврят 15-20 мин. докато не омекнат. След което се пасират.
Готовото пюре, трябва да поври още 10-15 мин.  след което се сипва в горещи бурканчета и се обряща на долу с капачката.

Ако се добавят круши
1 кг круши
1 кг ябълки
100мл вода
100гр. захар (зависи колко са сладки крушите) захар може да се добави и при повторното варене на пюрето.
2сл. лимонов сок
Процедурата на приготвяне е същата.

Днес ще я изпробвам тази рецепта и ще споделя резултата  smile3508
Роксинче! Плодово пюре стана страхотно! Между приготвянето, пасирането и сипването по бурканчета ми отне по -малко то час! Препоръчвам я тази рецепта Peace
Виж целия пост
# 32
Много се радвам  Simple Smile Тези дни и аз като имам време ще направя пюре  Simple Smile И печени ябълки ще пробвам  newsm44
Виж целия пост
# 33
Аз също имах много ябълки и се чудех какво да ги правя, та малко експериментирах за повече продукция Simple Smile))  Изчистих ги и ги изцедих на сок. Пихме каквото пихме и остатъка стерилизирах - стерилизирам буркана и капачката (аз имам стерилизатор, но може и във вряла вода няколко минутки), сокът кипнах за 3 минути и го насипах врял в буркана, завих с много кърпи да изстива бавно - херметизира се без проблем. Така не се вари дълго и се запазват повече полезни пвещества. Ако имах място бих го замразила във фризера в торбички, така е най-близък по състав до пресен. Остатъка от изцеденото пюре от сокоизстисквачката смлях с пасатор без да доизцеждам останалия в него сок. Добавих захар 2:1 и направих сладко по тридневната рецепта - 3-4 вечера тавата със сместа само се загрява докато започне да ври по краищата на фурната, след изстиване се прибира в хладилника, и така до следващата вечер. На третата вечер се наложи да добавя малко водичка, но след добавянето й трябва задължително да се заври още един път. На четвъртия ден кипнах, донавий малко канела и затворих горещо в бурканчета, които завих пак да изстиват бавно. Може да се ползва за бърз щрудел като се мажат корите с масло и с ябълковата смес. Може да се добави като топинг за кремче, за палачинки или с кисело мляко например.
Пробвах и рецептата за сурови компоти, която видях тук в бг мама. Понеже ябълките са по-твърдички, ги нарязах на ситни парченца до 2/3-ти от буркана, добавих 3-4 лъжици захар и затворих в стерилизиран буркан и капачка, като залях плодовете с кипяща вода и завих. Не съм ги пробвала още, но се херметизираха добре, хлътнаха си капачките без проблем. Смятам да го пият децата на некратче.
Най-просто могат да се настържат ябълките и да се метнат във фризера за горов материал за печени сладкиши. Могат и да се настържат и да се стерилизират плътно натъпкани в буркан пак за същата цел - те и без това ще се термообработват за щрудел или пай, така че дали са вече минали през обън е без значение.
Здравите ябълки си запазих за прясна консумация, не се развалят бързо така че си остави - съхранявай в мазе покрити с вестник, или в хартиени пликове в хладилника. Моите още са на терасата дори, не съм се наканила да ги прибера, но не са се развалили. Пак зависи от сорта ябълки, някои издържат и цяла зима.
Виж целия пост
# 34
Никога не съм правила сладко от ябълки. Благодарение на вас момичета, ще го направя! Simple Smile
Виж целия пост
# 35
Сладко Heart Eyes
Виж целия пост
# 36
Свекървата правеше сладкото с канела и ставаше супер особено за някои сладкиши.А аз тази година смесих ябълки и дюли и се получи супер вкусно.
Виж целия пост
# 37
А колко ябълки и колко дюли? Simple Smile
Виж целия пост
# 38
1:1 , но може и по вкус.Ако искаш да преобладава вкуса на ябълките слагаш повече от тях Wink
Виж целия пост
# 39
Здравейте, дами!  bouquet
Веднага се включвам и аз със сладкото от ябълки, това е изпитаната рецепта на баба ми.
2 кг. Ябълки
1,5 захар
сокът от  лимон
2 листенца андреше
Изчистват се от семената, след което се настъргват  и заливат с лимоновият сок за да не потъмнеят,
посипваст се със захарта и се оставят да престоят няколко часа за да си пуснат сока. Варят се като някъде по средата на варенето се добавят листата андреше. Готовото сладко, се сипва в топли бурканчета и се обръща надолу с капачката.
Много вкусно става.

А си спомням с носталгия, едно време имаше едни детски пюренца, българско производство. Бяха разкошни, много ми се иска да намеря рецепта.

Сладкото ми се получи много добре, благодаря! Но имам един въпрос, дали при всички се получава гъсто? Скоро правих и от ягоди, но там нещата са съвсем по различен начин. Simple Smile Благодаря за отговора предварително.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия