4 кг сафрид, който се почиства от вътрешностите, главата и опашката. От това количество, излизат около 3 компотени буркана изчистен сафрид, зависи от големината му.
Поставям изчистената риба в тенджера, която заливам със солена вода. На литър вода слагам 4-5 супени лъжици с връх едра, морска сол, разбърквам до разтваряне на солта. Заливам, така че да покрие рибата, притискам с една чиния отгоре и слагам за едно денонощия- 24 часа в хладилник. Това се налага, за да се отдръпне кръвта от рибата.
На следващия ден изхвърлям солената вода и заливам рибата с оцет. Отива малко повече от 1л. Използвам истински винен оцет на Веда. Отново стои 24 часа с тази марината в хладилника.
На третия ден- отцеждам рибата и на домакинска хартия нареждам рибки, подсушавам ги и започвам да ги редя в буркани. Хубаво е да се подсушат, защото ако са мокри, рибата омеква, а това на мен не ми харесва.
Прави се букет от подправки на вкус. На един буркан слагам 4-5 скелитки чесън, 2 зърна едно счукан бахар, 4-5 бг. зърна също едро счукани, черен пипер, няколко прашинки канела, 1 листо дафинов лист, копър. Подправките могат да са най-различни. Първата година, когато правих маринован сафрид експериментирах, като направих няколко малки бурканчета с различни подправки, докато хвана вкуса, който ни харесва.
Залива се догоре с олио или зехтин. Затварям с капачка на винт или найлонова и слагам хладилника. Трябва да се държи на студено.
Рибата е готова за ядене след 45 дена, преди това не експериментирайте със стомасите си.
Става страхотен деликатес, който може да се предлага и за мезе, и за ордьовър, и за наяждане