Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 706
  • 1 151
# 630
Нискокалорична пилешка кавърма на belinda

Задуших във вода 100гр. пилешко, праз, гъби, чушка, после добавих домати, пипер, чубрица и накрая пресен магданоз. Супер вкусно ми беше, а на практика единственото нещо с някакви калории е пилешкото и то не е много. Заленчуците са супер ниско калорични, мазнина не съм слагала. Много съм доволна!
Виж целия пост
# 631
Бадемов крем Балкантурист, препоръчан от Малко Трънче

Аз го правя с  готварска сметана 0,36% масленост.Всичко става супер бързо,после докато стегне 6 часа изнасям чашите навън,че в хладилника много се рови.
А,аз добавям малко яйчен ликьор,чашка за капучино.

Продуктите за бадемов крем от рецептурника на Балкантурист за 10 порции:

550 мл. прясно мляко
600 мл. млечна сметана
300 г. захар
90 г. бадемови ядки
35 г. желатин (не, не е печатна грешка – според мен количеството е твърде много)
120 мл. студена вода за желатина
10 г. ванилия
70 мл. коняк
Преди да напиша приготвянето ще кажа, че аз направих половин доза от посочените продукти и разтворих само 5 грама желатин в 50 мл. вода, които бяха съвсем достатъчни да желират крема. Честно казано, не си спомням този крем да е имал вкус или аромат на коняк, но допускам, че или е бил „спестяван“ или вкусът и ароматът на коняк са се изпарили от моите спомени.

Аз приготвих крем от 350 мл. прясно мляко, 350 мл. млечна сметана 35%, 150 грама захар, 60 грама бадеми, 5 грама желатин, разтворен в 50 мл. вода, 1 с. л. ванилов екстакт, но не сложих коняк.

Приготвянето:

Бадемите се заливат с гореща вода, покриват се и се оставят за 15-20 минути. Обелват се и се запичат. След като изстинат се нарязват с нож или се смилат с чопър. Ако искате да ускорите тази стъпка от рецептата, може да ползвате филирани бадеми, запечени в сух тиган.

Млякото и 2/3-ти (две трети) от захарта се сварява и се оставя да се охлади до стайна температура.

Желатинът се разтваря в студена вода и се разтопява на водна баня. Добавя се към млякото и се разбърква. След 10-15 минути млякото започва да стяга от желатина.

Сметаната, с останалата част от захарта се разбива и към нея се прибавят млякото с желатина, ваниловия екстракт и бадемите (и коняк). Разбърква се и се разпределя в чаши или купички, които се прибират в хладилник за 4-6 часа. Млечната сметана трябва да е добре охладена преди разбиване. Извадете я от хладилника непосредствено преди разбиването.
Виж целия пост
# 632
Макарони на фурна по рецептурника на Балкантурист от Светълчо

500 г макарони
500 мл прясно мляко
5 яйца
300 г захар
150 г масло
1 пакетче ванилия
малко галета
Макароните се сваряват в подсолена вода според указанията на опаковката и се прецеждат.
Яйцата, млякото и захарта се разбиват с тел. Прибавя се разтопеното масло и ванилията. Дъното на тавата се намазва с масло и се поръсва с галета. Изсипват се макароните и се заливат с яйчената смес. Пече се в умерена фурна, 180С.

Аз намалих малко количеството и сложих 300 г макарони, 3 яйца, 200 г захар, 80-90 г масло и 350 мл мляко.
Виж целия пост
# 633
Сладко от цели малки мандарини, препоръчано от Малко Трънче



Виж целия пост
# 634
Портокалови бисквити, препоръчани от Бoяна

За основа използвам тази рецепта.
Но слагам 1/4 чаша масло, бяло брашно, бяла захар. И понеже от това тесто става всичко и можеш да му добавиш всичко си импровизирам спрямо това какво имам в момента. С шоколад стават най-яки като запазиш сока от портокал, настържеш и кора, и като пльоснеш тестото на хартия за печене, му набучкваш 2-3-4 парченца нарязан млечен шоколад. С черен би било по-интелигентно, но децата не си падат по черен шоколад в общия случай. Пека на вентилатор на две нива и от една доза по тази рецепта излизат обикновено над 20 големи кукиса.

Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)
1/2 ч.ч. меко масло
сок от половин портокал
1.5 – 2 ч.ч. чаши типово брашно (на мен ми пое малко по-малко от 2 ч.ч. чаши, за лепкаво тесто)
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ванилия

2 с.л. портокалови корички (моите са малки, тези на снимката)

или настърганата кора от един портокал
3 с.л. орехи
1-2 с.л. кафява захар

Портокаловите корички, орехите и захарта се счукват в хаванче и се оставят да престоят, докато стане готово тестото. Яйцата, захарта и мекото масло се разбиват с миксер, добавя се портокаловия сок. Към тях се сипва брашното с бакпулвера, солта и ванилията. Бърква се, докато стане лепкаво гъсто тесто. Накрая се добавя сместа с портокаловите корички и се разбърква. От тестото се гхребва с чаена лъжичка и се сипва в тава с хартия за печене, като се оставя разстояние между бисквитите. Няма нужда да им се придава форма, разтичат се при печене. Пече се на 160 градуса, около 10-15 мин. или докато покафенеят.
Виж целия пост
# 635
Зелена лазаня на Янтра

Кори за лазаня, два пакета замразен спанак по 500гр (де да ви знам на вас разфасовките, гледай там кило замразен спанак да има), кофичка заквасена сметана (крем фреш също става, ама де тук крем фреш на поносима цена) - 400-500гр. Задушавам две глави лук нарязан -така колкото детски юмрук глава, 2 глави, слагам замразения спанак да се разтопи в тигана. Свалям от котлона разтопения спанак и лука и сипвам при заквасената сметана, обърквам всичко заедно. Слагам малко кашкавал в сместа. (за австралийци - сирене, което се топи, примерно английски чедър). И почвам да редя лазанята. На мен ми станаха два реда. Отгоре настъргвам още кашкавал, стабилно да покрие. И пека на фурна.

Сложих и орехи при спанака, добре се получи според мен. Спанака пусна вода като беше замразен, попи се от корите.
Виж целия пост
# 636
Тиквеник на Светълчо

1 пакет одрински кори,
800 г настъргана тиква,
16 супени лъжици олио (от по-големите),
14 непрепълнени с. л. захар,
1 пълна чаена чаша накълцани или едросмляни орехи,
половин лъжичка канела.

Всички продукти, без корите, се смесват в голяма купа и добре се разбъркват. После се изравнява сместа и се разделя на 8 части, като торта. Разстилате кората, разнасяте по нея 1/8 от сместа, като гледате да има и по края на кората, за да не остане там сухо, навивате на не много стегнато руло и нареждате в тавата от печката, застлана с хартия. Като наредите всичките осем рула, намазвате ги с олио, а после си правите следната заливка: 1 пълна с.л. брашно размивате със студена вода до гъстота на боза, прибавяте една лъжичка захар и разбърквате добре. С лъжица поливате равномерно рулата и наръсвате с кристалина захар. Оставяте да преседи 5-10 мин. Печете  40-45 мин. в средата на фурната или на по-ниско ниво до зачервяване на 175 градуса.

Забележки:
В купата със сместа се появява сок от тиквата и захарта. Слагате по малко от него на всяка кора. 
Ако искате да е мекичък тиквеникът, като го изкарате от фурната, го пръсвате с вода и го задушавате с кърпа. Моите обичат хрупкав и си спестявам тази процедура.
Канелата може да се сложи и в тиквата, но цветът става ръждив и на мен пО не ми харесва, затова я ръся върху кората. Канелата ми седи в една солница, за да може децата да си ръсят на мляко с ориз допълнително и е много удобно и за тиквеника.
При Одринските кори е много важно да не се икономисва олиото, че иначе става сух тиквеникът. Ако правите с Фамилия, може и по-малко олио.
Но пък Одринските са крехки и леко солени и това прави тиквеника много хубав.
Виж целия пост
# 637
Питка на daviz

1 кг брашно.1 кубче мая,300-400 милилитра хладка вода.6 лъжици олио,сол и щипка захар при маята. Маята разтварям в водата,но не чакам да шупне.Веднага си замесвам тестото и оставам да втаса.Като втаса я оформям.Слагам и украса и това е.
Може да я направите с 500 грама брашно 250 грама вода и 3 лъжици олио.Половин кубче мая.
Аз оставям тестото доста меко,така става по пухкава
Виж целия пост
# 638
Печен боб на 2в1

Сварява се боба. Отделно се задушават в олио 3-4 големи глави лук, нарязан на полумесеци и 1 глава чесън нарязан на филийки, докато станат златисти. Бобът се слага в тавичка, добавят се лука и чесъна, червен пипер, босилек, риган, джоджен, девисил, магданоз и малко чубрица (по рецепта е само с босилек, другите подправки са си от мен). Посолява се и се залива с малко от водата, в която е врял бобът, колкото да го покрие. Запича се за около половин час. Това е.
Виж целия пост
# 639
Боб на фурна от Belle Fleur

Боба се накисва от вечерта, вари се без подправки.Само сол, когато е сварен. Нарязват се 1-2 моркова, малко целина,1 глава лук, 2-3 скилидки чесън.Запържват се, когато са готови се добавя червен пипер и почти веднага буркан нарязани домати.Боба се изсипва в тава и се омесва с готовата зеленчукова смес.Аз накрая добавям джоджен и стрита люта чушка.Запича се, докато изври водата.
Целина може и глава,може и листата само,правила съм го и със сушена.
Виж целия пост
# 640
Торта Raffaello, препоръчана от 2в1

По същество е като тази на Луси. Разликата с нейната е, че слагам нарязан ананас върху крема, между блатовете. Има вариации с бисквити вместо блат или пък вафлени кори, крем с бял шоколад и сметана и др., но на нас най ни допада тази с пандишпановите блатове.

Блат:

за 26/28 см форма

6 яйца
180г захар
160г пресято брашно

Подготвяте формата, като я намазвате с масло и посипете с брашно или грис.
Разделят се белтъци и жълтъци, като първо се разбиват белтъците на гъст сняг. После се разбиват жълтъците и захарта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като вече се бърка леко с дървена лъжица. Накрая до въздушната смес, леко се забърква пресятото брашно.

Пече се в предварително загрята фурна - при горен и долен огрев, тавата се слага на най-ниското ниво и се пече на 170-180 C, при фурна с горещ въздух(вентилатор) на второ ниво от долу на горе на 160-170 C, за около 30-40 мин.
Приготвения блат се реже на три.

Крем

1 консерва подсладено кондензирано мляко / около 400г
250г меко масло
около 100 г кокосови стърготини(може да сложите и повече, ако ви се стори, че крема е по-рядък).
(по желание 100г настърган бял шоколад, но може да ви се стори доста сладко)
Първо се разбива маслото с кондензираното мляко до получаване на пухкав крем и после се прибавят стърготините. Така приготвения крем се оставя за около час-два да се стегне хладилника.

Сглобяване(как бих го направила аз):
Блата може да се сиропира леко с ром или някакъв сироп, компот или мляко. Маже се с крема, като между редовете може да сложите ягоди, малини, банан, ананас или друг плод. Отгоре се намазва с крема и се посипва с кокосово брашно. ако ви остане крем, прибавете му още кокос и оформете топчета, които топвате в бял шоколад и овалвате в кокос. Може да полеете и цялата торта с бял шоколад.


Това си е моя измислена рецепта и съм много доволна от резултата! Блата е този който си правя винаги за торти, а крема е взет от крема за фалшивите топчета Рафаело, но вместо със сухо мляко, с кондензирано. Не съм го карамелизирала(както за други рецепти), не съм го варила(както Морена беше правила за една своя торта). Стана превъзходно!

Идея за блат на 2в1:

5 белтъка
щипка сол
1 ч.ч. захар
1 ванилия
180 гр. кокосови стърготини

Разбий белтъците на сняг с щипката сол, прибави постепенно захарта и разбивай до пълното й разтваряне. Сложи ванилията. Накрая добави кокосовите стърготини като разбъркваш внимателно с шпатула. Изпечи сместа на два блата в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 150 С фурна, докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и леко златисти.
Предполагам, че блата ще стане добре и със смлени бадеми вместо кокос. Нали в бонбоните има бадем.

mariat
Аз правя блата по рецептата на Марчева.

яйца - 6 бр. размер L, на стайна температура
сол - 1 щ.
захар - 200 г кристал
бадеми - 100 г (необелени) смлени в блендер
брашно - 125 г бяло
есенция - 1 капка бадем екстракт

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Фурна - 160 градуса

Тортена форма - с диаметър 23 см, намаслена и покрита с хартия за печене, и отстрани да има допълнителен хартиен висок борд.

Работи се с миксер.

1. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват до разпенване с 1 щ. сол и постепенно се добавя захарта. Разбива се с миксер до твърди върхове.

2. Жълтъците се разбиват (разбъркват се добре) с бадемовия екстракт и се добавят наведнъж към белтъците. С шпатула внимателно се объркват до еднородна смес.

3. Постепенно се добавят и смлените бадеми и на три пъти брашното. Много внимателно се разбъркват с шпатула, за да не се слегне белтъчната маса. Изсипват се в тортената форма, заглаждат се. Пече се на 160 г за около 45-50 мин. до хубав златист цвят на белтъчното тесто. Изважда се от фурната, охлажда се за около 15 мин. и се изважда блата върху решетка до пълното му изстиване. След като е добре охладен, се разрязва на три блата.

Кремът си е моя излислица от разтопен бял шоколад, кондензирано мляко и бита сметана. Към всичко това добавям кокосови стърготини. Обаче заделям една част от крема без стърготини, които използвам за измазване отстрани на тортата. После я обикалям със стърготини, които леко прилепвам, но все пак да останат рошави. Посипвам я и от горе.
Виж целия пост
# 641
Пържоли с гъбен сос на Бобулина

Изпичам пържолките на тиган /не грил-тиган/ и ги слагам в йенска тенджера и захлупвам. В тигана добавям малко мазнина /мас, масло, олио/ добавям нарязани гъби /печурка, кралска или обикновена/, като се запържат гъбките, добавям червено вино /на око/, след 5 мин. добавям 500 мл. гореща вода в която съм разтворила 1 гъбен бульон. Когато всичко заври , сгъстявам с разтворено в студена вода нишесте и добавям черен пипер /може да се сложи 1 карамфил, щипка канела или друга подправка/. Накрая като го оттегля от котлона, добавям бучка масло, за да се глазира сосчето. Винаги го оставям една идея по-рядък, защото като изстине се сгъстява. Заливам пържолите с този сос и задушавам /може да се върнат на котлона, докато колокнат/. Много в сочно и вкусно и става много бързо, за съжаление винаги работя на око и не мога да дам точни количества.
Виж целия пост
# 642
Печено сочно свинско на rire

Единственият начин, по който получавам сочно свинско е като го пека в плик. Оставам предварително месото да пренощува в марината - вино или бира, соев сос, кетчуп, мед и лимон, подправки на вкус, после бум в плика залято с допълнително мазнина и след два часа имам свинско със страхотен вкус. В отделен плик си правя гарнитурата - картофи, моркови и гъби нарязани на шайби осолени и овкусени с червен пипер, чубрица и масло.

Флорче
Искам да похваля сочното свинско на Рире. Освен нейната гарнитура (картофче, морков и гъби), направих и една плодова – ананас, ябълка и сушени кайсии, задушени в малко масло, която много добре се върза с месцето. Сосчето от месото също е чудно.
Виж целия пост
# 643
Чушки бюрек на Светълчо

Нарязвам чушките по дължината на триъгълници, при мен 2-3, при теб явно ще са повече. Слагам си пълнежа в основата на триъгълника и навивам стегнато на ролце. Веднага овалвам в смес от галета и брашно, леко ги стискам в шепа, да се дооформят и си ги нареждам на плоска чиния. После си загрявам олиото (маслена баня) и само топвам в яйцето  и пускам. Понякога, ако искам да са хрупкави, след яйцето пак галета и тогава в мазнината. Плънката ми е гъстичка, като пластилин, (да не се разтича), повече сирене, по-малко яйце или настърган домат (ако нямам яйце или искам разнообразие), магданоз и малко черен пипер.
Виж целия пост
# 644
Крехки пържоли на фурна от Светълчо

Пържоли, за предпочитане вратни, се посоляват със сол и черен пипер от двете страни, нареждат се в тавичка, поръсват се отгоре всяка с по 2 щипки кафява захар, напръскват се с оцет балсамико (тъмен), налива се бира, да ги покрие, наръсва се отгоре олио или зехтин, покриват се с ал. фолио и се пекат във фурната около час. После се откриват и се запичат до приятен цвят.
Бяха много вкусни. Ако бях прочела тази рецепта със захар и оцет, нямаше дори да ги пробвам, обаче сега ще ги правя така -сочни, крехки, както каза едната жена, "топят се в устата".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия