Средната (камениста) част на около 2 кг дюли ("огризката") се залива с вода и се слага да ври около 20-30 минути.
Прецежда се сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп от дюли се добавя 500 грама захар и отново се връща на котлона. Бърка се, докато захарта се стопи и се оставя да поври още, докато капка от него, капната върху порцеланова чиния не се разтича. Тогава се добавя лимонтозу ( 1 ч.л. на литър сироп). Вари се още 3-4 минути и се сваля от котлона. Може да се ароматизира с индрише или гвоздейчета карамфил. Аз предпочитам индрише. Изсипва се в предварително подсушени бурканчета. Насипва се горещо, затягат се хубаво капачките и се обръщат бурканчетата, за да се вакуумират.
(Ако при варенето се получи пяна, се отстранява с решетъчна лъжица.)