Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 152
  • 1 151
# 870
Желе от дюли на Светълчо

Средната (камениста) част на около 2 кг дюли ("огризката") се залива  с вода и се слага да ври около 20-30 минути.
Прецежда се сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп от дюли се добавя 500 грама захар и отново се връща на котлона. Бърка се, докато захарта се стопи и се оставя да поври още, докато капка от него, капната върху порцеланова чиния не се разтича. Тогава се добавя лимонтозу ( 1 ч.л. на литър сироп). Вари се още 3-4 минути и се сваля от котлона. Може да се ароматизира с индрише или гвоздейчета карамфил. Аз предпочитам индрише. Изсипва се в предварително подсушени бурканчета. Насипва се горещо, затягат се хубаво капачките и се обръщат бурканчетата, за да се вакуумират.
(Ако при варенето се получи пяна, се отстранява с решетъчна лъжица.)
Виж целия пост
# 871
Желе от дюли на vesi1

Изчиствам и обелвам дюлите, слагам в робота да се смелят и те стават на сладко. Обелките и семките (може да се сложи и още някоя нарязана на едро дюла) ги варя и правя желе. Всичко това е захар, захар и пак захар.....желето ми става червено, а сладкото е с цвят "праскова" Satisfied
Аз не слагам лимонтозу, а стерилизирам бурканчетата.
Виж целия пост
# 872
Конфитюр от дюли и желе от дюли, препоръчани от vesi1

От два кг изчистени дюли поне 7-8 бурканчета от 250-300мл станаха.
За крушите може да се приложи същата рецепта, само че да се нарежат на парченца, иначе ще станат на мармалад.

Необходими съставки:
дюли 2 кг
захар 1 кг
вода 2 чаени чаши

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за кюфитюр от дюли е приготвянето на захарен сироп. Изсипвате водата и захарта в тенджера и ги слагате на котлона за приготвянето на захарен сироп. Бъркате до пълното разтопяване на захарта.
Обелвате и почиствате дюлите от семките. Но не изхвърляте обелките и семената а ги слагате в съд със студена вода (от тях ще приготвите желе от дюли). Бързо настъргвате почистените дюли (най-добре да ползвате кухненски робот за да стане възможно най-бързо), ако е възможно направо над тенджерата със захарния сироп. Много е важно настърганите дюли да стоят възможно най-кратко време настъргани и извън тенджерата, защото потъмняват много бързо, а ако добавите настърганите дюли след като вече са потъмнели няма да получите желания от вас цвят.
Варите конфитюра от дюли, докато се сгъсти. Конфитюрът е готов, когато капвайки капка върху порцеланова чиния тя не се разтича. Пълните подготвените бурканчета, докато конфитюрът от дюли е още горещ - така бурканчетата от дюли се запечатват сами когато изстинат.

Желе от дюли

Необходими продукти за желе от дюли:

1. 1 кг дюли
2. 500 грама захар
3. ½ чаена лъжица лимонтозу


Рецептата за желе от дюли в три стъпки:

1.
Нарязвате дюлите на парчета, като не ги белите и не почиствате семките. Заливате ги с вода и ги слагате да врат. Дюлите трябва да врат около 20-30 минути.
Забележка: Може да ползвате и само обелки и семки от дюли. Те съдържат достатъчно пектин, а са и достатъчно ароматни за да приготвите вкусно и ароматно желе.
2.
Прецеждате сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп от дюли добавяте 500 грама захар и отново връщате на котлона. Бъркате, докато захарта се стопи и оставяте да ври. Ако по време на варенето се образува пяна, то я отстранете с решетъчна лъжица.

3.
Желето от дюли трябва да ври, докато капка от него, капната върху порцеланова чиния не се разтича. Тогава добавяте и лимонтозу. Варите още 3-4 минути и сваляте от котлона. Изсипвате в предварително подготвени бурканчета.
Виж целия пост
# 873
Сладко от круши, препоръчано от vesi1

Нужните продукти за моето сладко от круши са:
три килограма круши / сортът е без значение, винаги се получава /
600 грама захар / не е малко, след като обелите и почистите крушите ще намалят теглото си /. За да бъда съвсем точна – на 2 килограма почистен от люспите и семките плод слагам 600 грама захар.
една чаена лъжичка лимонтозу / лимонена киселина /
Начин на приготвяне на ароматното сладко от круши:
Измийте крушите. Обелете ги и отстранете семките и сърцевината. Нарежете ги на малки парченца. Ако искате плодът да се усеща може и на по – големи.
Поставете нарязаните круши в тенджерата, в която ще варите сладкото. Желателно е да е по – голяма.
Посипете крушите със захарта и ги захлупете с капака. Оставете ги така за поне четири часа. Аз ги правя от вечерта за другия ден. Крушите след като престоят ще пуснат течност. Така трябва.
Включете котлона на не много висока степен и сварете вашето сладко от круши. От време на време разбърквайте с дървена лъжица. Сладкото трябва да къкри, а не да бълбука. Ако се появи пяна я от странете.
От момента на завиране, засечете 40 минути. Прибавете лимонтозуто. Варете още пет минути и това е всичко. Махнете тенджерата от котлона.
Разсипете готовото сладко от круши в малки бурканчета. Затворете ги с нови капачки. Стерилизирайте за пет минути. Не е нужно повече. Така сладкото ще е на разположение през цялата година.
Това сладко е достатъчно ароматно и не е нужно да слагате индрише.
Виж целия пост
# 874
Мързелива хрупкава баница на Сбъдваща мечти

Продукти:
пакет фини кори
400-500 гр.сирене
половин пакетче масло
малко олио
6-7 яйца
400 мл газирана вода
дълбока правоъгълна тава

Пакетът фини  кори разделяме на 3. Маслото с малко олио разтопяваме. Редим първата трета кори като на всеки 2 кори мажем обилно с масло.  Редим джаста-праста, леко смачкани да са корите. Като свърши едната трета кори,  натрошаваме равноверно половината сирене.  Продължаваме да редим втората трета кори, мажем с масло и редим. Като свърши втората третина натрошаваме останалото сирене и продължаваме да редим кори и да мажем с масло,  докато свършат. Режем баницата на парчета. Можем да направим всичко това и предварително.  Непосредствено преди печене заливаме със смес от яйцата и газираната вода.  Печем на 200 градуса до хууубаво зачервяване.

Оползотворяване на изостанали кори за баница
Във форма за кекс редуваш накъсани/натрошени кори, разтопено масло или олио и  смес яйца, сирене и кисело мляко. Редуваш докато свършат продуктите. Ако ти се занимава,  може и във форми за мъфини.
Виж целия пост
# 875
Мариновани зеленчуци на скара от karzz

Тиквичка,морков съм рязала с едно ренде на тънки прозрачни лентички,сол,чер пипер,малко мазнина,само с това съм ги мариновала и после на скарата. Стават разкошни.
Виж целия пост
# 876
Пилешки пържоли с гъби и кисели краставички на mariat

Пилешки пържолки с кис. краставички, топено сирене и гъби в йената. Слагаш всичко сурово и забравяш във фурната. Ако сложиш повечко гъби имаш и гарнитура. Друга гарнитура- картофено пюре или пюре от грах. Става много вкусно с повечко масло.
Виж целия пост
# 877
Фъдж на Foncé

Разтопявам два черни шоколада и смесвам с кутийка кондензирано мляко от големите, добавям и натрошени печени бадеми, мятам го в квадратна тава и го оставям в хладилника да се охлади. Като стегне се реже на парченца. Ядеш и ревеш, и докато ядеш и най-вече след това.
Виж целия пост
# 878
Пилешко с басмати ориз (за 4-5 човека) на Куркума

Хубав ориз се готви в месен бульон. Може да се запържи преди приготвяне, но в долната рецепта е без. Отличен басмати продават арабите в София (препоръчвам да е бял и "мътен"), чат-пат пускат читав и в Лидл, а предлаганият по супермаркетите определено не струва.

ЗАБ: Изобщо съотношението вода:ориз варира много (от 1:1 до 1:5)  според сорта ориз, технологията на готвене и предпочитанията на тоя, дето ще го яде. Няма универсална пропорция. Аз ще говоря за басмати, при който се ползва по-малко вода.

Сварявам 4 бутчета (или 8-10 крилца) от пиле със зеленчуци (морков, лук, целина) и подправки (сол, черен пипер). Бутчетата може да се срежат на две преди варенето. Измивам 2 чаени чаши ориз басмати и го оставям за 20-30 минути накиснат в гевгир в хладка вода. После го сипвам в тавичка, разстилам по дъното и оформям с лъжица вдлъбнатинки, в които пускам месото, като гледам да е с кожата нагоре. Заливам с 4 чаши от горещия бульон , които прецеждам преди наливането. Хубаво е да ползваме чаша със същия обем, като оная, с която сме мерили ориза. Съотношението на при тези оризи е 1:2 (ориз:бульон).

Слагам тавичката в затоплена фурна на 200. Щом кипне - намалявам температурата, а след още 3-4 минути завивим плътно тавичката с алуминиево фолио. Бързо затварям фурната и я изключвам, като оставям ястието да си помисли под похлупак още 15 минути. Изваждам от фурната и оставям да си почине за още 10 мин.

Поднасям със соев сос. Месото може да е и пуешко, или агнешко.
Виж целия пост
# 879
Ориз с маслини на tuty

На една чаша ориз слагам четири вода. Една чаена лъжица сол и готова универсална подправка.
Един морков на кубчета и чушка ако имам, днес сложих и царевица. Една лъжица лютеница или домат. Само да уточня, нищо не пържа, слагам си ги сурови.
Та като сложих всичко това в тавата, с олио на око, ама от майка знам че оризът обича олио, наредих и маслини, аз купувам натурални. Пекох на вентилатор за 30 минути
Виж целия пост
# 880
Тънкости при приготвянето на ориз

rire:
За приготвянето на ориз майка ми сподели една „тайна” - 1ч.ч. ориз = 7с.л. олио.

Barefoot Kontesa:
Ориз правя в съотношение 1:4 на ориз към вода.

vesela_veli:
Мога да кажа че откакто слагам масло в ориза нямам лошо сготвен ориз. Ама слагам обилно и няма грешка.
Аз ориза го правя много просто, в тавата слагам измития ориз(1 чаша), месо(ако има) и три чаши бульон. Слагам сол, щедро масло и ако имам замразен грах. От една ливанка знам, че ориза се кисне във вода, ама така по-дълго време. Обаче аз нямам такова време и го кисна във вряла вода за около 10-15 минути. Става много хубав няма несварени зрънца и от маслото е леко като ризото.

Сбъдваща мечти:
Вкусният ориз иска бавен огън, много лук на ситно и масло.

blackcat6:
Аз също съм забелязала, че с повече мазнина е по-вкусен. Масло не съм слагала, следващия път ще сложа, но се е случвало да слагам кокосово мляко, допадна ни, нежен е на вкус, но такъв кокосов ориз със свинско не мисля, че ще върви, аз го правих със скариди и калмари.

ДжеНа:
Оризът винаги ми става чуден.Ама аз го готвя 1 към 2

vesi1:
То си зависи от ориза. Аз ползвам само 2-3 вида и там водата ми е 1 към 3. Най-често ползвам бульон вместо вода.

JACKLIN*:
Ориз правя с праз, маслини и гъби, много ми е як:) Орзи Балдо ползвам 1:3 ако е със зеленчук, 1:3,1/2 ако е с месо. Винаги го запържвам, да стане стъклен, за да се делят зрънцата. Ползвам само сушен зеленчук без сол и други неща, на Биосет е май.

belinda:
Ползвам най-различни видове, поне за четири се сещам в момента - обикновен български бисерен ориз или ризон  слагам на традиционните български ястия, италиански купувам за ризото, специален за суши, дългозърнест за азиатски разни манджи с месо и зеленчуци, дето се правят на тиган, а ето, сетих се и пети вид - басмати обичам, аааа и жасминов съм купувала Joy Абе - яде се оризец у нас! Приготвянето е според вида на ориза и според това, какъв искам да е видът на ястието накрая - полутечно, сухо, на зрънца и пр. Обикновено на опаковката си пише как се приготвя и  малко опит, стават нещата.

Ali97:
Ориз правя като пилаф и съотношението вода:ориз е 2:1

Foncé:
За ориза имам един малък трик - басмати и микс от див, червен, японски и незнамощекакъв ползвам у дома - когато остане съвсем малко вода на дъното, изключвам котлона, покривам съда с кърпа и го оставям да се охлади така. Става чуден!
Виж целия пост
# 881
Крем с печена тиква и извара на JACKLIN*

Печена тиква 300 гр, 200 гр сладкарска извара от Лидл, 2 л чиа накиснати в 100 гр вода заедно с водата, всичко в Нутрибулета. По желание канела и/или какао. Чуден е!
Виж целия пост
# 882
Шунка на her_76

Киснах месото от снощи , като измих и смених водата веднъж . Сутринта сложих в тенджера със студена вода и добавих  лук , малко индийско орехче , дафинов лист , черен пипер , карамфил . Завря водата и вря един час . Сега смених водата като към нея този път добавих една кутия ябълков сок . В това ще ври още един -два  часа. След това изцеждам , оставям да се охлади правя смес от 1лъжица  мед и една Дижон горчица и намазвам месото . Слагам в тавичка и покривам със фолио върху , което слагам месото . Пече се 25-30 докато се запече отгоре. Оставя се да “ почине “ поне 30 минути преди да се реже.
Месото може да е всякакво , според това какво обичате .
Правилото е , че се вари по 30-45 минути за всяко половин кило месо тоест ако е парче 2 кг , то вариш 2-3 часа .
Не е задължително да се вари във ябълков сок , като се яде с нищо не подсказва , че е варено в това . Може и само във вода , но допълвай водата винаги да покрива месото .

Самото месо може да е всякакво , но трябва да е завито на руле . Тук се продават готови за целта , но у дома си го завиваш сам  с такова въженце за месо (незнам как се казва)

След като се свари се изважда , изцежда и слага в тавичка покрита с фолио .
Глазурата, която аз направих беше 1:1 Дижон горчица и мед
Залива се отгоре и размазва хубаво . Повече ще е по-хубаво  и се пече за 20-30 минути на 200+ .

Скрит текст:



Шунката ми е готова за консумация -стана стрААхотна. Трябваше обаче да сложа повече Дижон отгоре .
Виж целия пост
# 883
Тиквеник на YanaDG

Тиквата само я настъргвам и поръсвам върху кората. Добавям счукани орехи, захар, канела, олио и навивам. Този път дори и вода не пусна тиквата.



mariat:
Важно е да я поизстискаш тиквата. Другото е по желание. Аз слагам и ябълки, стафиди, орехи, може и галета от чаени бисквити.
А сока от тиквата го пия.
Виж целия пост
# 884
Леща с картофи и джоджен на blackcat6

Направих я като стандартна леща, сложих и два картофа, ама за мен това не е новост, т.к. аз винаги слагам и различното е че сложих джоджен, вместо чубрица и много ми хареса. Бързо се свари, но не я намирам в нета, ще снимам и ще ти покажа моята каква е. Задуших лук и морков предварително, т.к. имах усещането, че ще се свари по-бързо и наистина стана за около 25-30 минути готова, то всъщност се ръководех от картофа. Домат не слагам, защото от манджа с домат ме боли стомаха. Доливам винаги с вряла вода от каната, сигурно и това има значение за времето на готвене. Не я пасирах.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия