Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 707
  • 1 151
# 495

НАПИТКИ

Виж целия пост
# 496

СЛАДКА, КОНФИТЮРИ, МАРМАЛАДИ

Виж целия пост
# 497
Пилешко с карфиол и броколи на Down Under

Около 250 -300 фр пилешко обезкостено, но не гърди, нарязано на хапки и леко задушено в масло. Половин глава карфиол и толкова броколи сварени на пара.

Извадих пилето от тигана и задуших една чушка, три стръка нарязан лук и добавих карфиола и броколите, поръсих черен пипер и сложих малко синьо сирене, залях със сметаната и го оставих да покъкри. Когато стана готово го поръсих с накълчан чивас - нямам идея какво е, но е като много тънък лук, а и вкусът му е подобен, та може спокойно да се замени с пресен лук или чесън.
Виж целия пост
# 498
Китайски сладко-кисел сос, препоръчан от Лиляна

По тази рецепта действах. Спазих я, като сложих по една трета от продуктите повече, че да има. освен това и добавях повече вода в брашното и после малко към соса(някъде половин чаша още), че не исках да е много гъст и стана с гъстотата на кетчуп.

Необходими продукти:
100-150 мл винен оцет   
200 г захар
100 мл кетчуп   
1 с.л. сол
обикновено нишесте (или 2 с.л. брашно)

Kaĸ ce пpaви:
Πoдгoтвeтe cи пpeдвapитeлнo вcичĸи нeoбxoдими пpoдyĸти в нyжнитe пpoпopции. Πpeпopъчитeлнo e дa нaпpaвитe coca нa тepacaтa или дo oтвopeн пpoзopeц, тъй ĸaтo ce paзнacя cилнa миpизмa нa oцeт зapaди виcoĸaтa тeмпepaтypa.
Излeйтe oцeтa в дълбoĸ тигaн или дpyг пoдxoдящ cъд и гo зaгpeйтe нa ĸoтлoнa. Cлeд тoвa пpибaвeтe зaxapтa и бъpĸaйтe, дoĸaтo ce paзтвopи. Πo жeлaниe мoжe дa зaмecтитe чacт oт зaxapтa c пчeлeн мeд. Haпpимep 4 cyпeни лъжици мeд и 100 г зaxap. Cлeд тoвa дoбaвeтe coлтa и ĸeтчyпa, ĸaтo бъpĸaтe oтнoвo, дoĸaтo вcичĸo ce paзтвopи. Haĸpaя пpибaвeтe нишecтeтo, ĸoeтo cпoĸoйнo мoжe дa зaмecтитe c бpaшнo, тъй ĸaтo цeлтa мy e дa cгъcти coca. Зa дa избeгнeтe oбpaзyвaнeтo нa гpaшĸи, cмeceтe бpaшнoтo c мaлĸo вoдa пpeди дa гo пpибaвитe ĸъм coca. Πpoдължeтe c бъpĸaнeтo, дoĸaтo cocът зaвpи, cлeд ĸoeтo гo мaxнeтe oт ĸoтлoнa.
C тaĸa пpигoтвeния cлaдĸo-ĸиceл coc зaлeйтe яcтиeтo или гo ocтaвeтe в ĸyпичĸa, oт ĸoятo дa ce тoпи. Cocът щe ce cгъcти дo жeлe, cлeд ĸaтo изcтинe, нo aĸo гo пpeтoплитe, щe възвъpнe пъpвoнaчaлния cи вид.
Cпopeд личнитe cи пpeдпoчитaния мoжe дa пpoмeнитe ĸoличecтвoтo нa няĸoи oт cъcтaвĸитe, ĸaтo мoжe дa дoбaвитe и мaлĸo вoдa, дoĸaтo пpигoтвятe coca, зa дa ce paзpeди. Koмбинaциятa oт cлaдĸo-ĸиceл coc и лeĸo лютив вĸyc пpaвят яcтиeтo нaиcтинa нeycтoимo и ĸитaйcĸo в пълния cмиcъл нa дyмaтa. Bcичĸo тoвa oбaчe e въпpoc нa вĸyc и дoбaвянeтo нa тaĸъв coc мoжe дa бъдe пo-yдaчнo зa няĸoи яcтия oтĸoлĸoтo зa дpyги.
Виж целия пост
# 499
Мусака с тиквички на Алечка

Запържвам  лук (ползвам свинска мас за пърженето) и слагам каймата, докато е почти готова, да се раздроби на дребно. Нарязвам на купчета палтаджан (предварително го оставям да се отцеди), тиквичка, чушка (червена), морков. Мятам всичко в тава и да се попече. Като ми заизглежда почти готово правя заливката. Правя бешамел с малко брашно, но освен млякото слагам и една малка кутийка животинска сметана, течна и го оставям по-рядък, за да не става като капак на "мусаката", а да попие и да стане като спойка. Заливам и оставям още малко да се попече и така.
Виж целия пост
# 500
Гранола на Check Please

Овесени ядки смесени с мед и канела и по желание с други ядки се пекат за около 15 минути във фурна, като изстинат се разтрошават и смесват със сухи плодове по желание. Аз допълнително не слагам ядки, но добавям много сушени малини, касис и различни боровинки. Консумира се залято с прясно мляка, а аз добавям често в смес за кексове, при което винаги обирам овации.
Има и вариант с кафява захар вместо мед, също и с кленов сироп. Малините са по избор и въобще могат да се слагат всякакви сушени плодове и ядки. Забравих да кажа, че и мазнина се слага при печенето.
Ето рецептата, по която аз правя гранола:
https://cookieandkate.com/2015/healthy-granola-recipe/
Виж целия пост
# 501
Ядков хляб на rire

300гр. смлени с блендер ядки /бадеми, орехи, слънчоглед и т.н./, 60 гр. кокосова мазнина - разтопена и 3 яйца. Всичко се омесва и се пече на 160 градуса за около час. Може да се яде като хляб, а може и да се нареже на филийки и да се припече като брускети.
Виж целия пост
# 502
Кокоски на Бърди

2 яйца
½ ч.ч. кафява захар
1 с.л. масло
150-200 г кокосови стърготини
Ванилия

Правят се топчета и се сплескват като бисквити. Върху хартия за печене се пекат в загрята на 180 фурна, за около 10 мин, до порозовяване.

Допълнение от ina.ina:
Добавих и към 2 суп. л. какао и още малко масло.
Виж целия пост
# 503
Тиквички с ориз на Малко Трънче

Тава,3-4 тиквички,Глава чесън,2-3 глави лук,ч.ч. ориз,2ч.ч. вода,връзка копър,3-4 с.л. зехтин,3-4 с.л. оцет.Разбърквам и във фурната на 200 градуса,горен и долен реотан.Мисля за половин час е готово.Обожавам да го ям на следващият ден.Ориза добре измит,зеленчуците нарязани на едро.
Виж целия пост
# 504
Тиквички за гарнитура към печени ребра на mariat

Нарязвам на ситно. Слагам в купа с капак и ги минавам за 20-30 минути в микровълновата. После ги оцеждам и турям в тавичка, слагам подправки- копър и една за сочно печено, масло и печена червена чушка на ситно. Аз си слагам и малко свински бульон, заради режимът ми и запичам. Като остане почти на мазнина добавям течна сметана, разбърквам и пак запичам. Стана много вкусно.
Виж целия пост
# 505
Тиквички на фурна от ina.ina

Тиквичките се нарязват на кръгчета - малко повече от 0,5 см, посоляват се и се оставят за около час - да си пуснат водата. После се овалват в брашно + сол и се нареждат в тавичка, като леко се застъпват една друга. Поливат се с олио и във фурната. Дали ще ви покафенеят или не - зависи как ги харесвате.
Виж целия пост
# 506
Пълнени патладжани на Алечка

Режа патладжаните на две, като лодка да станат после, и посолявам да им излезе горчилката. После ги издълбавам яко. Задушавам лук (в свинска мас) и мятам каймата, да се раздроби. После прибавям и изстърганото от патладжана, което съм наситнила. Задушавам до почти пълна готовност на плънката.  Може да се сложат и чушка, морков, някоя гъба,  домат, зависи колко ти е каймата. Аз не слагам, защото обичам да са с повече кайма. Пълня издълбаните патладжани с плънката. После заливам със сос бешамел, който отново правя с животинска течна сметана и малко прясно мляко. Сосът правя доволно гъст, за да не се разлива от патладжаните. Пека, докато сосът хване коричка.
Виж целия пост
# 507
Крекери на Down Under

Станаха супер, но рецептата е на око.
малка кафена чаша:
 - сусам
 - слънчогледови семки
 - тиквени семки
 - чия
 - смлени орехи или бадеми или кашу или от всичко (около чаша и половина)
 - ground psyllium husk powder - половин чаша
 - половин чаша кокосово или бадемово брашно
 - сол и подправки на вкус (аз сложих чубрица, черен пипер, малко кимьон, лют червен пипер и няколко капки балсамов оцет)
 - вода (според мен отиде около 500 мл, но докато го бъркаш, ще прецениш.
Оставя се да престои поне половин час. (това аз си го измислих, защото ми се допуши)

Получава се гъста смес и трябва да се разстеле на тъничко. Аз си играх и ги направих кръгли с една от кристалните чаши на майка ми за ракия.
Иначе, могат да се нарежат на квадратчета или правоъгълници.
Трябва да има поне по половин см. между тях, докато се пекат и да не са по-дебели от 0.3-5.

Пекат се върху хартия и на слаба, предварително загрята фурна (около 100-120), за около 30-40 минути.
Виж целия пост
# 508
Торта „Рафаело“ на rummi_pl

Ето рецептата, по която аз правя тортата.
Не слагам ром.

Продукти за торта с диаметър 22 см:

320 г бисквити Роден край с масло (2 пакета и малко)
прясно мляко за напояване
1-2 капачки Ром (по желание)

продукти за крема:

125 качествено размекнато масло
200 г бял шоколад
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
100 г кокосови стърготини

за декорацията:
3 бр. бонбони Рафаело
150-180 г кокосови стърготини
Започнете с крема. Стопете на водна баня маслото. Охладете го. Стопете на водна баня и белия шоколад и него го охладете, след това ги смесете. Добавете с лъжица на части заквасената сметана и разбъркайте добре с нея. Настържете лимоновата кора, добавете ванилията и кокоса. Накрая разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Не ползвайте миксер. Кремът е готов.
Пригответе си чиния с прясно мляко за напояване на бисквитите и извадете бутилка Ром.
Вземете подложка или поднос, в който ще поднесете тортата. Сложете ринга и фиксирайте диаметъра. Намажете малко от крема на дъното. Топнете бисквитите в прясното мляко и ги подредете плътно една до друга по дъното. При мен, за диаметър от 22 см, се събираха по 19 бисквити на ред. Напръскайте с Ром.
Сложете пласт крем и отново ред, натопени в мляко бисквити, след това поръсете с Ром. Отново пласт крем, напоени бисквити с мляко и Ром и завършете тортата с крем. Заравнете и приберете тортата да стегне в хладилника за една нощ. Кремът стяга много добре. На сутринта прекарайте леко мокър, топъл нож по ръба на ринга и след това го отстранете. Заравнете с нож, ако е необходимо.
Отстрани украсете с 3 бонбона Рафаело, след това поръсете отстрани и по цялата торта обилно с кокос. Леко потупайте с ръце, за да се заглади. Тортата е готова!
Виж целия пост
# 509
Тирамису на Цвети *

    250 г бишкоти
    1/2 кг маскарпоне
    150 г захар
    6 жълтъка
    3 белтъка
    150 мл. марсала
    100 мл. кафе
    30 г какао
    1/2 ч.л. сол

 Белтъците (3 бр) се разбиват със солта (1/2 ч.л.) до получаването на гъст сняг. Тя се покрива с фолио и се поставя в хладилника.

В друга купа се разбиват жълтъците (6 бр) със захарта (150 г) до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето (1/2 кг) и се разбърква бавно и внимателно с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Тя се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата (150 мл.) и горещото кафе (100 мл.). В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия