Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 137
  • 1 151
# 765
Идеи за ястия с гъби

belinda
Аз си ги правя с ориз /65 гр./ или с кашкавал /50 гр. ми е порцията/, а гъбите - колкото искаш. Ако искаш съвсем без калории - зеленчукова запеканка - с моркови, чушки, тиквички, домати, патладжани, с много средиземноморски подправки, само с 1 с.л. зехтин обаче може. От това, последното, можеш и една тава да изядеш.

Titina
Задушавам лук с няколко скилидки чесън. Прибавям гъбите, сол. Като поизври водата, слагам сметана. Подправям с много мащерка и риган
Виж целия пост
# 766
Запеканка с тиквички на mariat

Настъргани и изцедени тиквички, червена чушка, шунка, гъби, морков, копър, сирене и запичам. Накрая правя заливка(с каквото имам в хладилника) и ръся пармезан.
Виж целия пост
# 767
Бобена салата на Стейси Грей

Направих прекрасна бобена салата( с кисели краставички, печен пипер, лук, лютеница, а бобът- смилянски, от едрия).
Виж целия пост
# 768
Кокосови трюфели с фъстъчено масло, препоръчани от Sunny29

Продукти:
100 фини кокосови стърготини
100 мл прясно мляко
2 с.л. фъстъчено масло
200 г бял шоколад
100 г черен шоколад

Приготвяне:
В средна по големина купа смесете 5 с.л. кокосови стърготини (около 50 г), фъстъченото масло и млякото. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Счупете на парчета двата вида шоколад и ги разтопете заедно в огнеупорна купа на водна баня. Когато само няколко парченца останат неразтворени, махнете купата от водната баня и разбъркайте, докато целият шоколад се разтопи.
Прибавете кокосовата смес към шоколада и разбъркайте бързо до хомогенност. Поставете сместа за трюфелите във фризера за 15 инути, за да се стегне.
С ръце направете малки топчета и ги претърколете в останалите кокосови стърготини, за да се покрият добре с тях. Оставете приготвените трюфели в хладилника за 2-3 часа, преди да ги сервирате.
Съхранявайте трюфелите в затворен съд в хладилника до 2 седмици.
Виж целия пост
# 769
Бонбони от бисквити, шоколад и фъстъчено масло на Sunny29

Малко черен шоколад, малко бисквити, фъстъчено масло и отгоре смлени орехи.
Виж целия пост
# 770
Свинско със зеленчуци на тиган от Жълто Цвете

Правя го така - в незалепващ тиган с малко мазнина първо запържвам морков нарязан на тънки филийки, то е по-скоро като леко запичане. Като омекне добавям лук на тънки полумесеци. Като поомекне и той - добавям гъби на филийки, червени и зелени чушки на ивички. Като омекнат всички зеленчуци ги махам от тигана. Тогава в омазнения тиган слагам свинското бон филе нарязано на ивички също. Запържвам леко, задушавам под капак. Слагам сол, черен пипер, може и други сухи подправки за свинско каквито харесвате. Когато месото е почти готово връщам зеленчуците и на по тих огън ги оставам да си смесят вкуса със свинското. Разбърквам от време на време до готовност. Ако обичате към края на готвенето може да добавиш соев сос, но тогава внимавай със солта в началото.
Общо взето не е някаква точна рецепта, а импровизация според вкуса на консуматорите.
Виж целия пост
# 771
Какаов сладкиш "Негърче" на YanaDG

Продукти:
250 г краве масло
2 ч. ч. захар
8 с. л. вода
2 сл л. какао
Всичко се слага да заври в съд на котлона. От тази смес се отделя 1 ч. ч. за глазура.

Към останалата смес, след като поизстине, се добавят 3 яйца, 2 ч. ч. брашно и 1 бакпулвер. Разбърква се добре и се изсипва в неголяма тавичка. След като се изпече, оставя се леко да изстине и се залива с глазурата.
Виж целия пост
# 772
Идеи за бързи хапки от alina_si

Забърквам 2 яйца, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. брашно, натрошено сирене, 1 ч.л сода, малко олио, всичко бъркам с вилицата и разстилам на хартия за печене, ръся обилно със сусам на тънък блат на около 5 мм. Пека във фурната на 200 градуса с вентилатор. Като изстине го режа на квадрати и слагам отгоре с клечка от тези за хапки чери домат и малко парче мозарела или там каквото се сетиш, изпровизирай.

Другото бързо ми е, бутер тесто, намазвам го с разбито яйце и сирене, навивам на руло и режа на охлюви и пека върху хартия.
Виж целия пост
# 773
Сладко-кисел сос от сини сливи, препоръчан от Sesylle

1 кг сини сливи
200 мл вода
100 мл ябълков оцет
60 г кафява захар
2 големи скилидки чесън
1 с. л. канела
2 щипки сладък червен пипер

Приготовление
Измитите и почистени сливи нарязваме на парченца, поставяме ги в съд за варене, заливаме ги с водата смесена с ябълковия оцет, прибавяме захарта, подправките и счукания чесън. Варим до омекване на сливите, около 20 минути.
Омекналите сливи смачкваме през решето, за да се получи гладка смес. След като сместа стане хомогенна, отново я поставяме да заври и още гореща сипваме в малки бурканчета. Затваряме още гореща с капачки и след което охлаждаме.

Подходящ за панирани меса , сирене и кашкавал.

Намерих рецептата в нета, но много ми допадна и ще стане част от зимнината ми и занапред.  Аз не ползвах сито, а направо в тенджерката с пасатора разбих соса и стана супер гладък.
Виж целия пост
# 774
Картофени крокети на Светълчо

Сварявам около 1 кг картофи с обелките в подсолена вода. После обелвам, настъргвам картофите на едро ренде, прибавям 1-2 яйца, натрошено сирене, магданоз, черен пипер, сол, чубрица за кюфтета, половин главичка настърган на ситно ренде лук и обърквам всичко това като кайма. Опитвам на сол и с мокри ръце оформям малки кебапчета. Нареждам ги в плоска чиния. След това едно по едно ги овалвам в смес от галета и брашно всичките. След това загрявам олио в малка дълбока тенджерка, потапям крокетите първо в разбити яйца, после ги пускам във врящото олио. Може след яйцето да се овалят пак в. Може да се оформят и като кюфтета.
Виж целия пост
# 775
Бързо сладко от ягоди и всякакви плодове на 2в1

Вземи две-три шепи ягоди, сложи ги в един по широк тиган, наръси ги с няколко лъжици захар и ги кипни за няколко минути на среден огън като ги разбъркваш от време на време. Ще получиш една купичка прясно сварено сладко от ягоди, колкото за опитня и без много галимации. От няколко години така процедирам с всякакви плодове. За 5-10 минутки имам домашно прясно сладко и то само когато ми е нужно.
Виж целия пост
# 776
Свински врат на фурна от mariat

Парче месо от свински врат (моето беше кило) леко мажа със зехтин, за да полепнат подправките. После го запечатвам на тиган от всяка страна. Хубаво да се запечати и да получи загар. После в йенски съд с малко малко, вода/бульон и бира го слагам във фурната за около 2 часа на 180 градуса. Съдът е на най- долното ниво на скарата. По някое време обръщам парчето.
Виж целия пост
# 777
Рецепти за солени палачинкови торти

alina_si:
Правя палачинки. Между тях редя, като редувам руска салата, настъргани сварени яйца и настъргана шунка (в блендера), накрая  измазвам с домашна майонеза и украсявам с кисели краставици, шунка, яйца. Импровизирай.
***
Рецептата на баба за палачинкива торта. Страхотна е.



Рецептата баба, която е на 84 години ми я снима с личния си смартфон и ми я прати по месинджър. Имах разяснения по телефона, редува се руска салата, ситно нарязана шунка, нарязани краставички и ситно нарязани варени яйца, аз ги минах през чопъра.

rummi_pl:
Аз си правя сос с майонеза и малко кисело мляко, сол на вкус и много малко чесън на прах (ако ще се яде вкъщи) Слагам от соса на всяка палачинка и за пълнеж неща, които обичаме - шунка, бекон, лютеница, сирене, кашкавал, яйца, кисели краставички.

2в1:
Солена палачинкова торта правя често, че в къщи много се тачи от всички. Редувам палачинка с пастет и кисели краставички, с лютеница и настърган кашкавал, и майонеза с шунка/колбас. И така поне 3 или 4 пъти. Накрая измазвам с майонеза или крема сирене и украсявам с пъдпъдъчи яйца, маслинки, чери доматки и каквото ми дойде на ум.





Сладкият вариант може да се направи с течен шоколад, с някакво сладко, с крем или мус. Може да се добавят и подходящи плодове. Варианти много.
Виж целия пост
# 778
Торта за рожден ден, препоръчана от alina_si

Продукти за основата:
2 яйца
50 г фурми (6-7 фурми)
10 г кокосово масло (1 с.л.)
100 г кисело мляко или кефир (3-4 препърнени с. л.) аз използвах домашен кефир
1 ч.л. сода бикарбонат непълна
20 г какао (2 с.л.)
20 г кокосово брашно (2 с.л.)
ванилия
ром или есенция ром за аромат

Приготвяне на основата:
Блендирайте яйцата, почистените фурми, мекото кокосово масло и ароматите, които сте избрали на гладка смес;
Претеглете киселото мляко и го смесете със содата за да шупне. Обединете двете смеси;
След това добавете какаото, кокосовото брашно и объркайте внимателно с лъжица;
Изсипете и подравнете сместа в съда, който сте избрали. Ползвайте хартия за печене. Изпечете за 20 минути в загрята на 175 градуса фурна с вентилатор.

Продукти за муса:
3 средни зрели банана (моите бяха 330гр.)
60 г фъстъчено масло или любимият ви тахан  (3 препълнени ч.л.) аз използвах домашно приготвено фъстъчено масло 
50 г разтопено кокосово масло (6 пълни с.л.. )
50 г какао (5 с.л.) или повече, ако предпочитате по-наситен какаов вкус
ванилия
ром или есенция ром за аромат
пресни плодове по избор за гарниране

Блендирайте всички продукти  за муса до гладкост. Това може да стане в блендер или с пасатор. Излейте муса върху добре охладената основа и оставете в хладилник поне 2-3 часа. След като сте изчакали търпеливо престоя в хладилник може да гарнирате с каквито плодове предпочитате. Аз гарнирах с череши, боровинки и ягоди. Тортата се реже на идеални парчета след като е охладена, но за още по-лесно разрязване я охладете за още 10 минути във фризер преди сервиране. И не ви остава нищо друго освен да се насладите и да потънете в блаженство...

🍒 Пекох във форма за торта с падащи стени с диаметър 19см.
🍒 Това е малка торта. За форма със стандартен размер увеличете количествата два пъти.
🍒 За приготвянето на рецептата използвам кухненска везна и спазвам точно грамажите, както съм описала в рецептата. Мерките в лъжици са ориентировъчни, и не обещават сигурен резултат.
Виж целия пост
# 779
Кубети от хляб от лимец на mariat

Овкуси парченцата със зехтин/сусамово олио, сол, червен пипер, подправки- риган, босилек, чубрица(зависи какво харесвате) и ги изпечи на хартия за печене. После стават за снакс или за крутони в супи, салати.....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия